Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Βήσσανη Πωγωνίου: Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδας Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου

 

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδας  Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βήσσανης Πωγωνίου.

e-ΕΦΚΑ: Επιταχύνονται οι εκδόσεις συντάξεων

 


Ειδοποίηση από το πρόγραμμα προσωποποιημένης και εξατομικευμένης υποστήριξης του ΕΦΚΑ τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα έχουν οι ασφαλισμένοι.

Μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555 του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκληρώθηκε το πρώτος μέρος της πιλοτικής διαδικασίας τον Ιανουάριο του 2024, κατά το οποίο ενημερώθηκαν τηλεφωνικά περίπου 1.000 ασφαλισμένοι του Δημοσίου.

Επιταχύνεται ο χρόνος έκδοσης συντάξεων

Με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων και να αναβαθμιστεί το επίπεδο της εξυπηρέτησης των πολιτών, με την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε επίσης εντός του Μαρτίου στην επόμενη φάση, η οποία προβλέπει την ενημέρωση, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, επιπλέον 1.500 εργαζομένων του Δημοσίου, που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας, σε σχέση με τη διαδικασία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησής τους.

Δήμος Πωγωνίου: Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

 


Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Η Επιτροπή:

α) σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου συμμετέχει και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του Δήμου, εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο,

β) διατυπώνει προτάσεις και εισηγείται προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής,

γ) συνεργάζεται με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσιακές μονάδες του Δήμου και με δομές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης θεμάτων ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών σε τοπικό επίπεδο και

δ) συνεργάζεται με τις δομές του Δικτύου της ανωτέρω Γενικής Γραμματείας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από την Αιτιολογική Εκθεση του ν.4604/2019, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας αναλαμβάνει την συνδιοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, ημερίδων/συνεδρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων σε θέματα κακοποίησης/πρόληψης της βίας, υγείας, γυναικείας απασχόλησης και πολιτικών ίσων ευκαιριών, ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης συνεργασία με τις γυναίκες καλλιτέχνιδες των Δήμων και των Περιφερειών σε συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση και με τις μονάδες υγείας για ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες των Δήμων, κλπ.

Ξεκινούν το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου οι φορολογικές δηλώσεις 2024

 


Το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, η παράταση αποφασίστηκε φέτος για πρώτη φορά να δοθεί προκαταβολικά διότι πέρυσι η εφαρμογή ξεκίνησε να λειτουργεί στις 31 Μαρτίου ενώ φέτος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να λειτουργεί, οπότε όσος είναι ο χρόνος καθυστέρησης της έναρξης της υποβολής των δηλώσεων τόση πρέπει να είναι και η παράταση της προθεσμίας.

Σημειώνεται πως φέτος υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών όπως:

Αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν φέτος το μισό τέλος επιτηδεύματος ενώ κάποιοι άλλοι απαλλάσσονται από την καταβολή του.

Υπενθυμίζεται πως το τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων διαμορφώνεται φέτος ως εξής:

Στα 325 ευρώ είναι για τους επιτηδευματίες και για τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

Τελικός Κυπέλλου Ερασιτεχνών, Τετάρτη 17 Απριλίου, ώρα 18:00, Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων "ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ", (Π.Α.Σ. ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Σ. ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ)

 


Η Ε.Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ ανακοινώνει την ημερομηνία Διεξαγωγής του Τελικού Κυπέλλου Ερασιτεχνών Περιόδου 2023-2024 στις 17/04/2024 ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00 Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων "ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ",  μεταξύ των ομάδων Π.Α.Σ. ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ - Α.Σ. ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ.

ΕΜΥ: Απότομη αλλαγή του καιρού τις επόμενες μέρες

 


Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες.

Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας έως και 16 βαθμούς Κελσίου.

Αλλάζει ραγδαία ο καιρός τις επόμενες μέρες.

Εντυπωσιακή πτώση θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία ενώ παράλληλα η έλευση της αφρικανικής σκόνης θα συνοδευτεί και από λασποβροχές.

Λασποβροχές θα σημειωθούν την Τετάρτη και το Σάββατο, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα.

 Ισχυροί άνεμοι οι οποίοι την Τετάρτη θα φτάσουν τοπικά ακόμα και τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο.

Δήμος Πωγωνίου: 1ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Δημοτικών Σχολείων, την Παρασκευή 26 Απριλίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου και ο Δήμος Πωγωνίου σας προσκαλούν στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών την Παρασκευή 26/04/2024, το οποίο θα πραγματοποιηθεί Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου.

Ώρα έναρξης 09:00 & ώρα λήξης 12:00.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ     Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΚΑΨΑΛΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ         ΜΑΛΙΣΟΒΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Μάρτιο 2024

 


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Αθέτησης Υποχρεώσεων του Τειρεσία, οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίστηκαν τον Μάρτιο ανήλθαν σε 333 τεμάχια, από 390 τεμάχια τον Μάρτιο 2023.

Η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σε 1,1 εκατ. ευρώ, από 7 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο 2023, από 6,4 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο 2022, από 1,3 εκατ. ευρώ το Μάρτιο 2021, και από 5,4 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2020.

Οι ακάλυπτες επιταγές στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024 ανήλθαν σε 1.156 τεμάχια και είχαν συνολική αξία 17,06 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μείωση καταγράφηκε στον αριθμό των απλήρωτων συναλλαγματικών το Μάρτιο 2024 σε σύγκριση με το Μάρτιο 2023. Αναλυτικότερα το ποσό των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε 684.160 ευρώ, από 1,03 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2023, από 1,3 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο 2022, από 492.759 ευρώ το Μάρτιο 2021 και 2,4 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2020.

Η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9

 


Την ευκαιρία να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους τα οποία μπορεί και να «φούσκωσαν» το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ έχουν από  15/4/24 οι φορολογούμενοι. Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή αρχικών/τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ έτους 2024 αναμένεται να ανοίξει μέσα στις επόμενες ώρες στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του. Οπότε όποια λάθη εντόπισε στον λογαριασμό που έλαβε τον προηγούμενο μήνα μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9. Μετά θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

Φέτος ο φόρος ακινήτων μπορεί να εξοφληθεί:

εφάπαξ

σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024

σε έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση

σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Άμεση επιστροφή φόρου με εφάπαξ πληρωμή ΕΝΦΙΑ

Ηγουμενίτσα: Σε ειδική κρύπτη του ψυγείου, εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης

 


Σε ειδική κρύπτη που είχε διαμορφωθεί σε φορτηγό- ψυγείο εντοπίστηκε η μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Το φορτηγό-ψυγείο είχε αποβιβαστεί από πλοίο που είχε φτάσει από την Ιταλία.

Κατά  την διάρκεια ελέγχου και κατόπιν ένδειξης του σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. «ΒΛΑΝΤ», εντοπίστηκαν εντός του επικαθήμενου ψυγείου σε πρόσθετη κατασκευή-κρύπτη, ειδικά διαμορφωμένη για το σκοπό της απόκρυψης, πενήντα τέσσερα (54) δέματα, συνολικού μικτού βάρους πενήντα εννέα κιλών και πεντακοσίων ογδόντα γραμμαρίων (59,580 κιλά), πιθανόν κοκαΐνης.

Ο 54χρονος συλληφθείς ημεδαπός οδηγός του Φ/Γ οχήματος πρόκειται να προσαχθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν οι ποσότητες των ναρκωτικών ουσιών, δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας και το μέσο μεταφοράς.

Η αξία της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης, η οποία απετράπη να διοχετευτεί στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας, εκτιμάται έως του ποσού των δυο εκατομμυρίων ογδόντα πέντε χιλιάδων τριακοσίων ευρώ (2.085.300 €).

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 16 Απριλίου

 


Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά 10:00-13:00

Ιωάννινα, ΓΝ Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελευθερίου Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.