Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από σφοδρή σύγκρουση στην Εθνική Ιωαννίνων-Πρέβεζας, στο ύψος του χωριού Φλάμπουρα

 


Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός από την πλαγιομετωπική σύγκρουση στην Εθνική Ιωαννίνων-Πρέβεζας, στο ύψος του χωριού Φλάμπουρα.

Οι επιβαίνοντες στο ένα όχημα εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να ακολουθήσει επιχείρηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο τέσσερα συνολικά άτομα.

Ο  ένας που έφερε πιο βαριά τραύματα κατέληξε.

Δήμος Πωγωνίου: Έργα αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων και αποκατάστασης οδοστρωμάτων σε Τοπικές Κοινότητες

 


Νέα εικόνα αποκτούν τα χωριά του Δήμου Πωγωνίου με έργα αισθητικής βελτίωσης που εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί και που θα δώσουν άλλον «αέρα» στις ήδη όμορφες Κοινότητες της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, ξεκινούν άμεσα εργασίες ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων σε εννέα (9) οικισμούς, ένα έργο που εκτελείται με ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου. 

Συγκεκριμένα, θα γίνουν οι εξής παρεμβάσεις:

        Βήσσανη: Οι εργασίες αφορούν σε επτά πηγάδια καθώς και στον πέτρινο τοίχο που τα περικλείει.

        Βροντισμένη: Επισκευή πλακόστρωτων στην είσοδο του πνευματικού κέντρου.

        Κάτω Μερόπη: Επισκευή πλακόστρωτων ανάντη της πλατείας και κατασκευή νέας πλακόστρωσης κατάντη αυτής.

        Κουκλιοί: Κατασκευή πλακόστρωσης.

        Μαυρόπουλο: Κατασκευή πλακόστρωσης και τοίχου αντιστήριξης.

        Ποντικάτες: Επισκευή αμφιθεάτρου στο κέντρο του χωριού.

        Ρεπετίστα: Επισκευή πλατείας στο πνευματικό κέντρο του χωριού.

        Ριάχοβο: Επισκευή πλατείας στο πνευματικό κέντρο του χωριού καθώς και βρύσης στην έξοδο του χωριού.

        Σιταριά: Επισκευή πλατείας στο πνευματικό κέντρο του χωριού.

Παράλληλα, ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης οδοστρωμάτων σε επτά (7) οικισμούς. Ανάλογα με τις ανάγκες των οικισμών θα γίνει βελτίωση – αποκατάσταση με ασφαλτοστρώσεις ή τσιμεντοστρώσεις στις Κοινότητες Αγίου Κοσμά, Βασιλικού, Βήσσανης, Γεροπλατάνου, Καστάνιανης, Κρυονερίου και Κτισμάτων.

Το έργο χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου.

«Με γνώμονα ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, ομορφαίνουμε ακόμη περισσότερο τα χωριά μας ώστε να αντικατοπτρίζουν απόλυτα την εσωτερική ομορφιά των δημοτών μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (συνεδρίαση Πέμπτης 5 Ιανουαρίου 2023)

 


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,  μεταξύ άλλων, έλαβε τις εξής αποφάσεις:

Ανέδειξε τους αναδόχους των έργων:

·     «Κατασκευή κυκλικού κόμβου Προδρομίου στην Ε.Ο. Παραμυθιάς – Γλυκής», προϋπολογισμού 700.000 €. Προσωρινός ανάδοχος: ΟΔΟΚΑΤ ΑΕ

·     «Βελτίωση βατότητας επαρχιακού οδικού δικτύου από Βαπτιστή έως Μιχαλίτσι», προϋπολογισμού € 140.000. Οριστικός ανάδοχος: ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΑΤΕΒΕ

·     «Άμεση αποκατάσταση φθορών στη γέφυρα “Καμάρα” Μεγαλόχαρης», προϋπολογισμού € 65.000. Οριστικός ανάδοχος: Γ. Χριστογιάννης

Με την έναρξη της συνεδρίασης τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εξέλεξαν ως Αντιπρόεδρό της τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κων. Σιαράβα.

Αναστολή λειτουργίας του Κ.Τ.Ε.Ο. Π.Ε. Ιωαννίνων

Από 1ης Ιανουαρίου 2023 και μετά τις τελευταίες συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, ανεστάλη η λειτουργία του Κ.Τ.Ε.Ο. της Π.Ε. Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Δελβινάκι: Έργα – παρεμβάσεις και εκδηλώσεις κατά το έτος 2022

 

Έργα – παρεμβάσεις και εκδηλώσεις στην Τ.Κ. Δελβινακίου, κατά το έτος 2022. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για την απόφαση μεταφοράς απορριμμάτων στη Μ.Ε.Α. Ηπείρου

 


Αναφορικά με τη μεταφορά απορριμμάτων στη Μ.Ε.Α. Ηπείρου, τους προβληματισμούς και τις παραφιλολογίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η Περιφέρεια Ηπείρου διευκρινίζει τα ακόλουθα:

1) Το τέλος εισόδου 42,72€ ανά τόνο έως 80.000 τόνους και 29,97€ ανά τόνο για ποσότητες πέραν των 80.000 τόνων αφορά αποκλειστικά Συμβατικά Απόβλητα, δηλαδή απορρίμματα που παράγονται αποκλειστικά εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου. Επομένως, η μεταφορά στη ΜΕΑ Ηπείρου Μη Συμβατικών Αποβλήτων (απορριμμάτων που παράγονται σε άλλες περιοχές της χώρας,) σύμφωνα με τη Σύμβαση Σύμπραξης δεν μειώνει το κόστος για τους Ηπειρώτες.

2) Αντίθετα, η επεξεργασία Μη Συμβατικών Αποβλήτων στη ΜΕΑ ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση του κόστους για τους Ηπειρώτες εκ πλαγίου, αν ο ΑΣΔΣΑ δεν διασφαλίσει την επεξεργασία τους με διαφανείς διαδικασίες και δεν προβαίνει σε δειγματοληψίες. Και τούτο διότι οι προαναφερόμενες τιμές για τα Συμβατικά Απόβλητα αφορούν συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης της σύνθεσής τους, η διεύρυνση της οποίας συνεπάγεται αύξηση του κόστους. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αποτρέψει στο παρελθόν προσπάθειες αύξησης του τέλους εισόδου δι’ αυτής της οδού.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για τη μονάδα ασφαλτικών στη Σαγιάδα

 


Με αίτησή της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας η Περιφέρεια Ηπείρου ζήτησε την ανάκληση ισχύος εγγράφου με το οποίο φερόταν να παρατείνεται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) μονάδας εναποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στη Λωρίδα Σαγιάδας,το οποίομάλιστα είχε ληφθεί υπόψη από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πρόσφατη χορήγηση έγκρισης εγκατάστασης της μονάδας στην εν λόγω περιοχή. Παράλληλα η Περιφέρεια Ηπείρου κατέθεσε και αίτηση ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάκληση/ακύρωση της προαναφερόμενης απόφασης.

Με απαντητικό έγγραφό της η Αποκεντρωμένη Διοίκησηδιευκρινίζει ότι δεν έχει χορηγήσει καμία παράταση πέραν της εκ του νόμου αυτοδίκαιης και μάλιστα με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν μεταβληθεί τα δεδομένα βάσει των οποίων χορηγήθηκε η ΑΕΠΟ το 2011.

Παρακάλαμος: Ο αγιασμός των σπιτιών

 


Το πρωί της Πέμπτης  5 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε από τον ιερέα του χωριού ο αγιασμός των σπιτιών.


Ιωάννινα: Παράταση των μέτρων και των συστάσεων στο κοινό λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων

 


Από τη Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε Ιωαννίνων ανακοινώνονται τα εξής:

Από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης των Ιωαννίνων, τις προηγούμενες ημέρες οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM10), ξεπέρασαν, σε μέση ημερήσια τιμή, το όριο των 100 μg/m3 για δώδεκα συνεχείς ημέρες.

Ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις καταγράφονται τις βραδινές ώρες (19.00-01.00) και για τον λόγο αυτό γίνεται σύσταση για αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες αυτές, ιδιαίτερα σε άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή είναι καρδιοπαθείς.

Έχοντας υπόψη την Κ.Υ.Α «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», την από 27.12.2022 ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου και δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα, παρατείνεται ως την Δευτέρα 9/1/2023 και ώρα 11:00’ η ισχύς των παρακάτω συστάσεων και μέτρων:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Άρτα: Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού, που κατηγορείται για απάτη

 


Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού, που κατηγορείται για απάτη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος ανάρτησε ψευδή αγγελία στο διαδίκτυο για την πώληση μεταχειρισμένου κλαρκ και την 24/12/2022 ημεδαπός που επικοινώνησε μαζί του πείστηκε από αυτόν να του καταβάλει ως προκαταβολή για την αγορά του κλαρκ το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Ενίσχυση για το ρεύμα σε αγρότες και αρτοποιεία

 


Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου την ενίσχυση αρτοποιείων και αγροτών εξαιτίας των αυξημένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η καταβολή της αναδρομικής επιδότησης σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εμπορικών καταναλωτών με παροχή ισχύος έως 35 kVA, αρτοποιείων καθώς και αγροτών, ύψους 85 εκατ. ευρώ, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Η αναδρομική επιδότηση αφορά συνολικά 1.250.000 παροχές και το ποσό προέρχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι μη οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με επιχειρηματική δραστηριότητα, οι οποίοι πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Παρακάλαμος: Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 7 Ιανουαρίου

 

Πάρτι το Σάββατο 7 Ιανουαρίου στο PLEGMA cafe bar, στον Παρακάλαμο.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου

 


Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Χρήσιμες απαντήσεις για τους κιρσούς και τη θεραπεία τους

 


Οι κιρσοί είναι διατεταμένες επιφανειακές φλέβες των οποίων οι βαλβίδες έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά. Περίπου το 25% του πληθυσμού εμφανίζει κιρσούς οι οποίοι εντοπίζονται συχνότερα στα κάτω άκρα.
Η ορθοστασία είναι ένας σοβαρός παράγοντας επιδείνωσης του προβλήματος στα πόδια, καθώς
αυξάνει την πίεση στις φλέβες, όπως και η εγκυμοσύνη στις γυναίκες εντείνει την υπάρχουσα βλάβη αλλά μπορεί να βοηθήσει, αν υπάρχει προδιάθεση εμφάνισης κιρσών, να εκδηλωθεί.
«Οι κιρσοί δεν αποτελούν απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα αλλά πολύ συχνά προκαλούν πόνο ή/και δυσφορία και αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα», επισημαίνει ο κ.
Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης MD, PHD, MSC Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Δ´ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής - Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General. «Η θεραπεία», συνεχίζει «μπορεί να περιλαμβάνει συντηρητικά μέτρα ή επεμβατικές πράξεις, σήμερα μάλιστα με το Ενδοφλέβιο Laser, οι κιρσοί αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και ανώδυνα με τους ασθενείς να κινητοποιούνται άμεσα.

Ο κ. Ξηρομερίτης δίνε κάποιες συμβουλές που μπορεί να λειτουργήσουν προληπτικά ή /και να καθυστερήσουν την εμφάνιση των κιρσών και απαντά σε ερωτήματα σχετικά με τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει το μέγεθος του τακουνιού την εξέλιξη της φλεβικής ανεπάρκειας;

Είναι γεγονός ότι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη σωστή λειτουργία των φλεβών. Κατά αυτόν τον τρόπο οι μύες της γαστροκνημίας διατηρούνται συνεχώς σε κατάσταση σύσπασης, γεγονός μη φυσιολογικό.

Για να διατηρήσουν οι συγκεκριμένοι μύες την ικανότητα της αντλίας που επιδρά ως αντιρροπιστικός μηχανισμός στη δημιουργία ή εξέλιξη της φλεβικής ανεπάρκειας και να μπορούν να επαναπροωθούν το αίμα προς την καρδιά, πρέπει οπωσδήποτε, όσο πιο συχνά είναι εφικτό, η πλήρης σύσπαση να διαδέχεται την πλήρη χαλάρωση.