Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Υποβολή προτάσεων για τη «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις»

Έργα και υποδομές βελτίωσης της πρόσβασης στη γεωργική γη και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μπορούν να ενταχθούν στην αντίστοιχη πρόσκληση (Δράση 4.3.4.«Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις») που με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ε.Υ.Δ. Ε.Π. «Ήπειρος» 2014-2020.
Δυνητικοί δικαιούχοι της πρόσκλησης είναι οι Δήμοι της Ηπείρου, ενώ η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 2.400.000 ευρώ.
Η δράση αφορά στη βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.
Ειδικότερα, το πεδίο εφαρμογής της δράσης περιλαμβάνει τη βελτίωση υφιστάμενων δρόμων πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση, και συγκεκριμένα εργασίες που βελτιώνουν ουσιαστικά τα χαρακτηριστικά τους (γεωμετρικά στοιχεία, τεχνικά έργα, οδοστρωσία) και όχι συνήθεις εργασίες συντήρησης. 

Πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο για το πρόγραμμα αναβάθμισης των κατοικιών «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Ξεκινά τον Σεπτέμβριο το νέο πρόγραμμα ''Εξοικονομώ κατ' οίκον'', το οποίο θα επιδοτεί μέχρι και το 70% της δαπάνης για ενεργειακές εργασίες αναβάθμισης κατοικιών.
Η βασική διαφορά με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι ότι δεν θα απαιτείται πλέον τραπεζικό δάνειο, γεγονός που είχε λειτουργήσει ως αντικίνητρο στο παρελθόν για πολλούς ενδιαφερόμενους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», στο νέο πρόγραμμα ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του σχεδίου αναβάθμισης μιας κατοικίας θα φτάνει τα 25.000 ευρώ, και με δεδομένο ότι το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να διαμορφωθεί στο 70%, το ταβάνι της επιδότησης διαμορφώνεται στα 17.000 ευρώ. Το επιπλέον ποσό (έως τα 25.000 ευρώ) θα καλύπτεται είτε από ιδία συμμετοχή, είτε από τραπεζικό δάνειο που πλέον είναι προαιρετικό.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν αθροίσει κάποιος στον αρχικό προϋπολογισμό των 300 εκατ. ευρώ και την ιδία συμμετοχή, τότε αναμένεται να ενεργοποιηθούν συνολικά 500 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Το ποσοστό επιχορήγησης καθορίζεται ανάλογα με έξι εισοδηματικές κατηγορίες που ξεκινούν από τα 0-20.000 ευρώ και φτάνουν κλιμακωτά έως και τα 45.000 ευρώ.

Καταγγελία στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων για τις επιχωματώσεις στο Γορμό ποταμό

Έγγραφη καταγγελία για την ανεπανόρθωτη καταστροφή που προκλήθηκε στους ιχθυοπληθυσμούς του ποταμού Γορμού τόσο στην περιοχή Παρακαλάμου, όσο και στην περιοχή Βήσσανης, κατέθεσαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων -με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος - οι τρεις Σύλλογοι Ερασιτεχνικής Αλιείας που δραστηριοποιούνται στον Νομό Ιωαννίνων (Α.Σ.Ε.Α. Ιωαννίνων, Α.Σ.Ε.Α. Κόνιτσας και Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Άγριας Πέστροφας και Fly Fishing «ΑΣΤΡΑΙΟΣ»).
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα εντόπισαν πρόσφατα οι Σύλλογοι Αλιείας (το θέμα ανέδειξε  και ο «Π.Λ.»), όταν κατά την εξόρμησή τους στην περιοχή, αντίκρισαν ένα αποτρόπαιο θέαμα: ο πανέμορφος παραπόταμος του Καλαμά, ο «Γορμός» να έχει μετατραπεί σ’ έναν ξεροπόταμο με λιμνάζοντα νερά!
Η καταγγελία
Με την καταγγελία, οι Σύλλογοι Ερασιτεχνικής Αλιείας, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωσή τους, επιδιώκουν «την αναζήτηση ενόχων για την τέλεση παράνομων πράξεων (επιχωματώσεων, αλλαγές κοίτης ποταμών, αυθαίρετες επεμβάσεις στους υδατοφράκτες κ.λ.π.), αλλά και τυχόν ευθυνών για πλημμελή άσκηση καθηκόντων -αν μη και συγκάλυψη παράνομων ενεργειών - εκ μέρους των τοπικών αρχών και υπηρεσιών κυριολεκτικά κάτω από την μύτη των οποίων ένας ποταμός οδηγήθηκε στα αρδευτικά κανάλια και μετατράπηκε σε ξεροπόταμο λιμναζόντων νερών, στα οποία οι εγκλωβισθέντες ιχθυοπληθυσμοί αφανίστηκαν με κάθε μέσο».

Γιάννης Καραγιάννης: Να αξιοποιηθούν οι κατασκηνώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κόνιτσα

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, σχετικά με την απαξίωση των παλιών παιδικών κατασκηνώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Κόνιτσα.
Οι κατασκηνώσεις, που βρίσκονται κοντά στο χωριό Πηγή (Πεκλάρι) του Δήμου Κόνιτσας, σε απόσταση 6,5 χλμ. βορειοανατολικά από την Κόνιτσα και σε υψόμετρο 750 μ. μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, δεν λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια.

Από την ημέρα που έπαψε η λειτουργία τους οι υποδομές τους - σε χώρο 35 στρεμμάτων - έχουν αφεθεί στην πλήρη εγκατάλειψη. Οι εικόνες που καταγράφονται σήμερα στις εγκαταστάσεις, δείχνουν την διαχρονική αδιαφορία που έχει επιδείξει το κράτος προς την ίδια του την περιουσία. Ως εκ τούτου, ο κ. Καραγιάννης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες υποδομές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Συλλήψεις τριών ατόμων για καταδικαστικές αποφάσεις και παράνομη είσοδο στη χώρα

Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, τρία άτομα, για καταδικαστικές αποφάσεις και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Αναλυτικότερα συνελήφθησαν:
Χθες το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 24χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηγουμενίτσας, ποινής φυλάκισης ενός έτους, για κλοπή κατά συναυτουργία.
Χθες το μεσημέρι στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, ένας 37χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν τρεις καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Άρτας, για παραβάσεις υγειονομικών διατάξεων.
Χθες το απόγευμα στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 56χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Β΄ Αυτοφώρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Βασιλικό Πωγωνίου: Ημερίδα στο Μουσείο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, την Κυριακή 20 Αυγούστου, ώρα 11:00 π.μ.

Την Κυριακή 20 Αυγούστου ο Σύλλογος «Ο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς» σας προσκαλεί στην εκδήλωση-Ημερίδα με τίτλο: Πωγώνι και Άγιος Κοσμάς στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού Πωγωνίου, ώρα  11:00 π.μ. μετά την Θεία λειτουργία, πριν και μετά την Ημερίδα Θα πραγματοποιηθεί  Επίσκεψη στο Μουσείο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Ομιλητές: Α) Κώστας Κωστούλας Θα μιλήσει για το Πωγώνι.
Β) Δημήτρης Νατσιός Θα μιλήσει για τον Άγιο Κοσμά
Γ) Ακλουθούν  τραγούδια του τόπου μας από την  παραδοσιακή ορχήστρα του Γιώργου Μπέλλου.
Στην ημερίδα θα έχουμε την τιμή να παρευρίσκεται ο συγχωριανός μας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα ο άλλος δρόμος» κος Νότης Μαριάς.
Ο κύριος Μαριάς θα εκφωνήσει χαιρετισμό.

Παρακάλαμος: Πωλείται μεταχειρισμένη ραπτομηχανή MERCEDES

Πωλείται μεταχειρισμένη ραπτομηχανή MERCEDES, λειτουργεί κανονικά.

Πληροφορίες: κ. Χαράλαμπος (Μπάμπης) 6976794656

H Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, συμμετέχει στο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορωδιών Αναβύσσου, το Σάββατο 22 Ιουλίου 2017, ώρα 21.00', στη Πλατεία Προσφύγων Μικρασιατών της Αναβύσσου

Ανακοίνωση
Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αναβύσσου ανακοινώνει ότι, το Σάββατο 22 Ιουλίου 2017 και ώρα 21.00',  διοργανώνει το ετήσιο φεστιβάλ παραδοσιακών χορωδιών, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Προσφύγων Μικρασιατών Αναβύσσου με συνοδεία ζωντανής  μουσικής κομπανίας.
Θα λάβουν μέρος οι χορωδίες:
Μικρασιατικού Συλλόγου Αναβύσσου.
Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης.
Συλλόγου ''Ελλήνων Ρίζες''.
Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου.
Συλλόγου Φίλων Τερψιθέας Γλυφάδας.
Σας περιμένουμε όλους και όλες να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.


Το Δ.Σ. του Μικρασιατικού Συλλόγου Αναβύσσου

Γιάννης Καραγιάννης: Πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για τον ιαματικό τουρισμό από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Στοχευμένο ερωτηματολόγιο, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προώθησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στους δήμους όλης της χώρας, για τη χαρτογράφηση των υποδομών ιαματικού τουρισμού.
Η έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προετοιμασίας πρόσκλησης χρηματοδότησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία - ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014 - 2020), που αφορά στην αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων και στόχοι της είναι η αποτύπωση της παρούσας κατάστασης των ιαματικών πηγών της χώρας, η χαρτογράφηση των αναγκών ανάδειξης και αξιοποίησής τους καθώς και των αναγκών αναβάθμισης των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών.
Οι πληροφορίες και τα δεδομένα που θα συλλέξει και θα επεξεργαστεί η αρμόδια ειδική γραμματεία για το ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα συντελέσουν καθοριστικά στην έκδοση της σχετικής αναπτυξιακής πρόσκλησης για την αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών ιαματικών πόρων μέσα στο φθινόπωρο.
Η συγκεκριμένη στοχευμένη ενέργεια του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, επικυρώνει την απάντηση που δόθηκε από την υπουργό Τουρισμού, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης σχετικά με την πληρέστερη αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Δήμου Κόνιτσας.

Στην απάντησή της η κ. Κουντουρά σημείωνε πως η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Τομέα Τουρισμού (ΕΔΕΤΤ) του υπουργείου Τουρισμού, έχει καταθέσει στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) συγκεκριμένη πρόταση για την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη σχετική δράση του επιχειρησιακού προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με ενδεικτικούς δικαιούχους τους ΟΤΑ α’ βαθμού και συνολικό προτεινόμενο προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ.

Δήλωση Περιφερειάρχη για τον κόμβο της Ιόνιας Οδού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

Η επικείμενη παράδοση του τελευταίου τμήματος της Ιόνιας Οδού έως τον κόμβο της Εγνατίας, πρέπει απαραίτητα να συνοδευτεί με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκληθούν με τον ανεπαρκή κόμβο στη συμβολή της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων- Αθηνών με την Εγνατία Οδό.
 Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος  τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών δεν έχουν λάβει υπόψη το ομόφωνο αίτημα που είχε υποβληθεί τον περασμένο Απρίλιο μετά από σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια, ώστε μέχρι να επεκταθεί και πέραν της Κοσμηράς (κόμβο με Εγνατία) ο οδικός άξονας της Ιόνιας Οδού, να υπάρξει υποχρεωτική έξοδος των οχημάτων που κατευθύνονται στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και την Αλβανία στον κόμβο Αβγού.
"Δυστυχώς ενώ όλοι συμφώνησαν, σήμερα το πρωί είδαμε στην προετοιμασία που γίνεται, στον κόμβο του Αβγού αντί να έχουν  τοποθετήσει πινακίδα για υποχρεωτική πορεία προς Γιάννενα και Αλβανία, να υπάρχει πινακίδα για Επισκοπικό και Αβγό.  Το έμφραγμα που θα γίνει όταν δοθεί σε κυκλοφορία ο δρόμος, στην κατεύθυνση προς Γιάννενα και προς Αλβανία, στον κόμβο της Κοσμηράς θα είναι άνευ προηγούμενου.  Αμέσως ήλθα σε επαφή με τον υπεύθυνο των Έργων Παραχώρησης, ενημέρωσα και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και περιμένω άμεσα να λυθεί το θέμα. Αλλιώς θα έχουμε τεράστιο  ζήτημα.  Για μόνιμη λύση, πρέπει ο δρόμος παραχώρησης να περάσει τα όρια της Ελεούσας και να συνεχίσει προς Κακαβιά που θα αποσυμφορήσει την κίνηση από όσους κινούνται προς την Αλβανία και προς το  Βόρειο τμήμα του λεκανοπεδίου".

Εξωτερικές & εσωτερικές αιμορροΐδες: Υπάρχουν διαφορές;

Ανησυχείτε ότι μπορεί να πάσχετε από αιμορροϊδοπάθεια; 
Υποψιάζεστε ότι έχετε τις κοινώς γνωστές αιμορροΐδες, αλλά δεν είστε σίγουροι αν είναι εσωτερικές ή εξωτερικές και τι πρέπει να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτές; 
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί ανήκετε στο ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού που σύμφωνα με στατιστικές αποκτούν τη νόσο πριν φτάσουν τα 50. Αν και οι αιμορροΐδες είναι σπανίως επικίνδυνες, μπορεί να κάνουν αισθητή την παρουσία τους πολύ συχνά. Ευτυχώς όμως, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να απαλλαγούμε απ’ αυτές.
«Αναλόγως της θέσης τους στο ορθό, οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές. Και στις δύο περιπτώσεις, από τις κύριες αιτίες πρόκλησής τους θεωρείται ότι είναι η υπερβολική ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία προκαλείται λόγω εγκυμοσύνης, δυσκοιλιότητας, διάρροιας, άρσης βάρους, ή παχυσαρκίας. Ωστόσο, η αιμορροϊδοπάθεια είναι, κατά βάσιν, κληρονομική πάθηση», αναφέρει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).