Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Καταγγελία στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων για τις επιχωματώσεις στο Γορμό ποταμό

Έγγραφη καταγγελία για την ανεπανόρθωτη καταστροφή που προκλήθηκε στους ιχθυοπληθυσμούς του ποταμού Γορμού τόσο στην περιοχή Παρακαλάμου, όσο και στην περιοχή Βήσσανης, κατέθεσαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων -με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος - οι τρεις Σύλλογοι Ερασιτεχνικής Αλιείας που δραστηριοποιούνται στον Νομό Ιωαννίνων (Α.Σ.Ε.Α. Ιωαννίνων, Α.Σ.Ε.Α. Κόνιτσας και Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Άγριας Πέστροφας και Fly Fishing «ΑΣΤΡΑΙΟΣ»).
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα εντόπισαν πρόσφατα οι Σύλλογοι Αλιείας (το θέμα ανέδειξε  και ο «Π.Λ.»), όταν κατά την εξόρμησή τους στην περιοχή, αντίκρισαν ένα αποτρόπαιο θέαμα: ο πανέμορφος παραπόταμος του Καλαμά, ο «Γορμός» να έχει μετατραπεί σ’ έναν ξεροπόταμο με λιμνάζοντα νερά!
Η καταγγελία
Με την καταγγελία, οι Σύλλογοι Ερασιτεχνικής Αλιείας, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωσή τους, επιδιώκουν «την αναζήτηση ενόχων για την τέλεση παράνομων πράξεων (επιχωματώσεων, αλλαγές κοίτης ποταμών, αυθαίρετες επεμβάσεις στους υδατοφράκτες κ.λ.π.), αλλά και τυχόν ευθυνών για πλημμελή άσκηση καθηκόντων -αν μη και συγκάλυψη παράνομων ενεργειών - εκ μέρους των τοπικών αρχών και υπηρεσιών κυριολεκτικά κάτω από την μύτη των οποίων ένας ποταμός οδηγήθηκε στα αρδευτικά κανάλια και μετατράπηκε σε ξεροπόταμο λιμναζόντων νερών, στα οποία οι εγκλωβισθέντες ιχθυοπληθυσμοί αφανίστηκαν με κάθε μέσο».


 Επίσης με άλλο έγγραφό τους προς όλες τις αρμόδιες και συναρμόδιες αρχές και υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ζητούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αφενός μεν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση της ελεύθερης ροής των νερών των ποταμών, αφετέρου δε να εξασφαλιστεί η προβλεπόμενη από την Νομοθεσία ελάχιστη παροχή -η λεγόμενη οικολογική παροχή- στους ποταμούς της περιοχής μας, ώστε να μην παρατηρηθούν προβλήματα ανάλογα με τα παραπάνω.