Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής

 


Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό του μήνυμα αναφέρθηκε στο ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού:

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος που συνεχίζεται εκεί χτυπά ολόκληρο τον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας. Και διεξάγεται όχι μόνο με πυραύλους και βόμβες, αλλά και με όπλο την ενέργεια και την τιμή του φυσικού αερίου, που έχει σκαρφαλώσει σε πρωτοφανή ύψη.

Αυτή είναι που προκαλεί διαδοχικές ανατιμήσεις και ιδίως στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται στη ρίζα του μόνο με ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.

Όμως, σε αντίθεση με τις πρωτοβουλίες που πήρε για το Ταμείο Ανάκαμψης, εδώ η Ευρώπη εμφανίζεται -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- κατώτερη των περιστάσεων. Και, δυστυχώς, η λύση της αργεί. Γι’ αυτό και η Ελλάδα συνεχίζει να την διεκδικεί αλλά στο μεταξύ δεν αδρανεί. Δεν θα την περιμένει. Γιατί πρώτος εγώ αισθάνομαι ότι οι δυσκολίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. 

Με απόφασή μου, λοιπόν, δρομολογείται ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους. Αυτήν τη φορά, όμως, και με μέτρα σημαντικής ανακούφισης για τη μεσαία τάξη.  

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως στην Περιφέρεια Ηπείρου

 


Την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως υποδέχτηκε σήμερα στο Διοικητήριο της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, την οποία ενημέρωσε για πρωτοβουλίες της Περιφέρειας αναφορικά με την επαγγελματική εκπαίδευση, την υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας, τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικά σε ζητήματα κτιριακών υποδομών της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Επίσης αναφέρθηκε και στην σταθερή θέση της Περιφέρειας για στήριξη των πανεπιστημιακών σχολών που λειτουργούν σε Άρτα- Πρέβεζα.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν Αντιπεριφερειάρχες και η βουλευτής κ. Μαρία Κεφάλα.

Έως και τις 30/06/2022, ξανά διαθέσιμη η ηλεκτρονική «Πλατφόρμα δήλωσης-διόρθωσης τ.μ. ακινήτων προς τους ΟΤΑ»

 


Έως και τις 30/06/2022, ξανά διαθέσιμη η ηλεκτρονική «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Τ.Μ.ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ»

Σύμφωνα με το άρθρο 18 του Νόμου 4915/2022 (ΦΕΚ 63A – 24/03/2022) υπάρχει εκ νέου η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτων.

Οι υπόχρεοι σε δήλωση για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου, προκειμένου να υπολογισθούν επ’ αυτού φόροι, τέλη και εισφορές προς τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση, υποβάλλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία, το αργότερο μέχρι τις 30.06.2022.

Οι υποβάλλοντες τη δήλωση, υποχρεούνται να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, υπολογιζόμενα από 1ης.1.2020, μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο είκοσι τοις εκατό (20%) επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

Μέσω της εφαρμογής (https://tetragonika.govapp.gr ) παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα να καταχωρήσουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις δίχως να απαιτείται η προσέλευσή τους στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πλατφόρμα Δήλωσης: http://tetragonika.govapp.gr/

Οδηγίες Χρήσης: https://tetragonika.govapp.gr/OdigiesXrisi

Παρουσίαση πλατφόρμας: https://www.youtube.com/watch?v=ZQ7038SyxGs

Ελληνική παρουσία στο Διεθνές Συνέδριο Διαθλαστικής Χειρουργικής

 


Νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών μυωπίας και κερατόκωνου με τη βοήθεια εξελιγμένης ιατρικής τεχνολογίας, παρουσίασαν Έλληνες ειδικοί από την Αθήνα στο μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο Διαθλαστικής Χειρουργικής του κόσμου.

Η επιστημονική ομάδα του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision παρουσίασε στο συνέδριο δέκα πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων δύο που αφορούν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μιας νέας μεθόδου αντιμετώπισης της μυωπίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

«Μέχρι σήμερα, οι επεμβάσεις διόρθωσης μυωπίας με laser πραγματοποιούνταν με βάση τις υποκειμενικές μετρήσεις που επέλεγε κάθε υποψήφιος ασθενής. Πλέον όμως υπάρχει δυνατότητα αντικειμενικής μέτρησης, με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται στην τεχνολογία Ray Tracing», δήλωσε ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School). «Η τεχνολογία αυτή είναι ένας αναβαθμισμένος τρόπος γραφικής απεικόνισης του φωτός και των σκιών σε πραγματικό χρόνο».

Το σύστημα αυτό μπορεί να βοηθήσει τον χειρουργό-οφθαλμίατρο να φτάσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στον βέλτιστο διαθλαστικό στόχο, καθώς εκτελεί αυτόματα τις απεικονίσεις, τις αναγωγές και τους απαιτούμενους υπολογισμούς. Τα αποτελέσματα συσχετίζονται στη συνέχεια με τις υποκειμενικές επιλογές του εκάστοτε υποψηφίου για την επέμβαση με λέιζερ.

Στη βάση του συστήματος βρίσκεται ένα διαγνωστικό μηχάνημα, το οποίο αποτυπώνει τέσσερις διαφορετικές απεικονίσεις κάθε οφθαλμού, δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο του. Όλες οι μετρήσεις γίνονται στη συνέχεια σε αυτό το λεπτομερές μοντέλο. «Με την εφαρμογή του νέου συστήματος επιτυγχάνεται εξατομικευμένη και πολύ πιο ακριβής διόρθωση της μυωπίας και της οπτικής λειτουργίας, ενώ ταυτοχρόνως περιορίζεται στο ελάχιστο ο πιθανός κίνδυνος ενός ανθρώπινου λάθους κατά τη διόρθωση», υπογράμμισε ο δρ Κανελλόπουλος.

EΟΔΥ: Τριάντα θάνατοι σήμερα, 5.191 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 224.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα  θάνατοι σήμερα, 5.191 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.191.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.348.756 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 459 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 124.822(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.315 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 224 (63.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 92.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 118 (52.68%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 106 (47.32%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.616 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 131 (ημερήσια μεταβολή -15.48%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 153 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Eκτέλεση καταστροφών αχρήστων πυροµαχικών στο Πεδίο Βολής «ΠΕΝΤΑΛΟΝΙ» Ζίτσας, από 04 έως 31 Μαΐου

 


Εκτέλεση καταστροφών αχρήστων πυροµαχικών, που θα διεξαχθούν από 04 έως 31 Μαΐου 2022 (κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή) και από ώρες 07:00 μέχρι 14:30, στο Πεδίο Βολής «ΠΕΝΤΑΛΟΝΙ» Ζίτσας Ιωαννίνων.

Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου: 4ήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων "Ταξίδι στην Ήπειρο" από τις 12 έως 15 Μαΐου

 


Μετά από μεγάλο διάστημα αποχής σε εκδηλώσεις λόγω covid, ο σύλλογός Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, διοργανώνει 4ήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων  "Ταξίδι στην Ήπειρο" από τις 12 έως 15 Μαΐου 2022.

Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας στα Ιωάννινα

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Ο.Μ. ΥΓΕΙΑΣ

Στον απόηχο της κατάθεσης του Νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ- που όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά ενισχύει τους επιχειρηματίες υγείας και επιβαρύνει την τσέπη των πολιτών, και κατόπιν της ανακοίνωσης της 1ης ΥΠΕ για τον τιμοκατάλογο διακομιδών του ΕΚΑΒ,  διάλεξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κα Γκάγκα να επισκεφτεί τα νοσοκομεία της πόλης μας διαλαλώντας την περισπούδαστη κυβερνητική πολιτική του νέου χάρτη Υγείας. Είναι η πρώτη επίσκεψη Υπουργού Υγείας στην πόλη μας μετα τα 3 χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Η επίσκεψη της κας Γκάγκα στα Νοσοκομεία της πόλης μας συνοδεύτηκε από πολυπληθή συνοδεία προσωπικής ασφαλείας και αστυνομικής δύναμης μέσα στα  νοσοκομεία. Καμιά σχέση με την επίσκεψη των Υπουργών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπου μίλησαν δημόσια με όλους τους εργαζόμενους και τους θεσμικούς εκπροσώπους τους σε ανοιχτή εκδήλωση, και σε δημόσια λογοδοσία. Αντί αυτού, η κα Γκάγκα προτίμησε να συναντηθεί με τις διοικήσεις των Νοσοκομείων, τους Βουλευτές της ΝΔ,  και τα στελέχη της ΔΑΚΕ εν κλειστώ, προφανώς εξειδικεύοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για τον νέο χάρτη υγείας που οραματίζονται και σχεδιάζουν για την πόλη μας. Ακόμη και η  συνέντευξη τύπου έγινε μέσα στο γραφείο του διοικητή του ΠΓΝΙ και όχι στον προαύλιο χώρο όπως είχε προγραμματιστεί. Τι φοβάται αλήθεια;

Η κα Γκάγκα δεν έδωσε καμία απάντηση στα χρονίζοντα προβλήματα στις υγειονομικές μονάδες της πόλης μας. Μοίρασε ευχαριστίες στους ήρωες με τις λευκές μπλούζες, αλλά στο δια ταύτα τίποτα.  Ας μας απαντήσει λοιπόν δημόσια:

        Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και στήριξη των ΤΟΜΥ και της ΠΦΥ στην πόλη μας;

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Δίκτυο Ορεινών Δήμων ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης

 


Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 33 Δημάρχους του Δικτύου Ορεινών Δήμων συμμετείχε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί Δήμοι καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξής τους.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Καψάλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο ενεργειακό κόστος καθώς και στα αντισταθμιστικά έργα. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα προβλήματα των ορεινών Δήμων είναι κοινά και από το σύνολο των Δημάρχων έγινε αναφορά στην ερήμωση των περιοχών, την υποστελέχωση των υπηρεσιών, το κλείσιμο των υπηρεσιών κλπ.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Παραβάσεις την Τετάρτη 4 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 84.012 έλεγχοι, από τους οποίους οι 56.154 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 12 παραβάσεις, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν 21 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

6 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 5 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 πρόστιμο των 150 ευρώ ως ακολούθως:

5 στη Δυτική Ελλάδα και

1 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.290 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.547 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.743 των 150 ευρώ.

6 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από άτομο σε χώρο αναμονής ΚΤΕΛ.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.465 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ορίζοντες Ηπείρου: Πρόταση – «ανάσα» για το επισιτιστικό πρόβλημα στην Ήπειρο

Μια άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση για την πρωτογενή παραγωγή στην περιφέρεια Ηπείρου η οποία αν εφαρμοστεί μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις στο επισιτιστικό πρόβλημα που αγγίζει και τη χώρα μας παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

Με δεδομένο ότι εκτός της ακρίβειας εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, είναι η επάρκεια των προϊόντων, στελέχη της παράταξης δούλεψαν εντατικά το προηγούμενο διάστημα ώστε να καταλήξουν σε μια πρόταση τριών αξόνων για τη στήριξη της παραγωγής.

Όπως ανέλυσε ο κ. Ριζόπουλος με ΦΕΚ το οποίο δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου του 2022 δίνεται πλέον η δυνατότητα αξιοποίησης εκτάσεων σε αγρανάπαυση, κάτι που οι «Ορίζοντες Ηπείρου» πάλεψαν και πίεσαν πολιτικά να συμβεί εδώ και καιρό.

Η εξέλιξη αυτή έδωσε τη δυνατότητα συγκρότησης της πιο κάτω πρότασης, όπως την παρουσίασε ο κ. Ριζόπουλος δομημένη σε τρεις άξονες:

Άξονας 1- στήριξη πτηνοτροφίας

Σύμφωνα με την καταγραφή των συνολικών εκτάσεων καλλιεργειών και αγρανάπαυσης στην Ήπειρο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το μέγεθος του ανέρχεται σε 184.051 στρέμματα. Αν σε αυτά προστεθούν και ακόμα 24.265 στρέμματα που αφορούν λοιπές καλλιέργειες με υποτυπώδη απόδοση και αντικατασταθούν με σιτηρά και καλαμπόκι προκύπτουν ωφέλιμα στρέμματα που μπορούν να μετατραπούν και φτάνουμε σε ένα σύνολο  208.216  στρεμμάτων προς αξιοποίηση (πίνακες 1, 2 και 3)

Γιατί προσποιούνται οργασμό οι γυναίκες;


Σε δεύτερη μοίρα βάζουν οι γυναίκες τη σεξουαλική τους ικανοποίηση, προκειμένου να προστατεύσουν τον ανδρισμό του συντρόφου τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Social Psychologicaland Personality Science.

Στις σχέσεις ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, όταν οι γυναίκες πιστεύουν ότι οποιοσδήποτε σχολιασμός ή συζήτηση για την έλλειψη ικανοποίησής τους θα προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα ή αντίδραση του ερωτικού συντρόφου τους, αλλάζουν οι ίδιες συμπεριφορά, δείχνουν ψευδώς ότι ικανοποιούνται και προσποιούνται οργασμούς για να τον προστατεύσουν.

Είναι γνωστό ότι το σεξ εξυπηρετεί πολλούς ψυχολογικούς σκοπούς. Φέρνει πιο κοντά τους εραστές, αποτελεί μέσο έκφρασης της αγάπης, αλλά και τρόπο ανακούφισης από το άγχος. Για τους άνδρες είναι παράλληλα ένας τρόπος να δείξουν τον ανδρισμό τους. Στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού επικρατεί η αντίληψη ότι πρέπει να επιδεικνύουν υψηλή σεξουαλική επάρκεια και ότι είναι υπεύθυνοι για τον οργασμό των γυναικών. 

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 5 Μαΐου

 


Την Πέμπτη 5 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 08:30-15:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-13:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Νόσος Graves: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο;

 


Συρρίκνωση της αμυγδαλής και του ιππόκαμπου προκαλούν τα αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, λόγω της νόσου Graves. Ωστόσο, όταν αυτά επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα, το ίδιο συμβαίνει και με το μέγεθος των συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου.

Αυτό το πολύ σημαντικό εύρημα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ προστίθεται στη γνώση για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι μεταβολές στις συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου στη γνωστική και νευροψυχιατρική κατάσταση των ασθενών με άλλες παθολογικές καταστάσεις. Οι ερευνητές ελπίζουν η μελέτη τους να βοηθήσει μελλοντικά τα άτομα με τη νόσο Graves να αναρρώνουν πλήρως.

«H νόσος Graves είναι η συχνότερη αιτία αύξησης των θυρεοειδικών ορμονών. Δεν είναι, ωστόσο, η μοναδική. Στον υπερθυρεοειδισμό, όπως ονομάζεται η διαφοροποίηση των επιπέδων τους προς τα πάνω, μπορεί να οδηγήσουν και άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως η τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη και το τοξικό αδένωμα. Βέβαια, μπορεί να είναι και αποτέλεσμα υπερβολικής λήψης θυρεοειδικών ορμονών.