Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η Μ.Κ.Ο. Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής Ιατρικής, "Ανοιχτή Αγκαλιά" θα πραγματοποιήσουν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στα Δημοτικά Διαμερίσματα ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ – ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ – ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ και ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ, από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου 2012


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΙΛΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
«ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ»
Μεσογείων 24- Αθήνα 115 27
Τηλ. 210.77.26.814-15/ Fax 210.77.99.646
e-mail: fkp@otenet.gr
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28 ΜΑΙΟΥ 2012

Οι Φ.Κ.Π.Ι Ανοίγουν την αγκαλιά τους και στους ακρίτες της Ηπείρου.
Η ομάδα εθελοντών Ιατρών και Νοσηλευτών της "Ανοικτής Αγκαλιάς" θα βρεθεί κοντά στους κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών της Ηπείρου, από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου 2012.


Όλοι γνωρίζουμε ότι στη σημερινή οικονομική συγκυρία, οι περισσότεροι πολίτες της χώρας μας στερούνται αρκετά, σημαντικά κοινωνικά αγαθά, κυρίως στους τομείς υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης. Με τον αντίκτυπο αυτό να γίνεται πιο αισθητός στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας (Ηπειρωτική και Νησιωτική) όπου τα προβλήματα διογκώνονται καθημερινά, η "Ανοικτή Αγκαλιά" επιχειρεί να συμβάλει στη θωράκιση της ψυχικής και σωματικής υγείας όλων των κατοίκων της ακριτικής Ελλάδας.
Η Μ.Κ.Ο. Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής/Ιατρικής, "Ανοιχτή Αγκαλιά" απαντώντας έμπρακτα στα δεινά που επέφερε η οικονομική κρίση στη χώρα μας, αποφάσισε να εντάξει στο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής από το 2012 και το Δήμο Πωγωνίου.
Σε αγαστή συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας και υπό την αιγίδα του Δήμου Πωγωνίου, οι εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές της "Ανοικτής Αγκαλιάς" θα πραγματοποιήσουν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στα Δημοτικά Διαμερίσματα ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ – ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ – ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ και ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ, από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου 2012, εξετάζοντας όλο τον παιδικό πληθυσμό.
Ωστόσο, η σύμπραξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και της "Ανοικτής Αγκαλιάς" στοχεύει και σε δράσεις που αφορούν- εκτός από τον τομέα της Υγείας- και τους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού.
Με τον γενικό Τίτλο «Υποστηρίζουμε τη Ζωή», το επιστημονικό κλιμάκιο της Οργάνωσης, θα αναχωρήσει από την Αθήνα με τον απαιτούμενο ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό. Την ομάδα, πλαισιώνουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτές, από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και των Τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εκτός των προληπτικών εξετάσεων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών και εφήβων, σε θέματα πρόληψης καθώς και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχει την υποστήριξη του ΓΕΝ και την συμμετοχή του ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ. Συντελεστές του προγράμματος τα Νοσοκομεία Παίδων Π & Α Κυριακού, Αγία Σοφία, Παίδων Πεντέλης, Ασκληπίο Βούλας, Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: Γιολάντα Βλάχου 210-77.26.814-15, 6932-45.43.77

Χορηγοί:
COSMOTE,ΟΜΙΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ-ΛΗΤΩ, GLAXO –SMITHKLINE, Α.Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ , BAMVAS, GENERALELECTRIC, ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΙΑΤΡΙΚΑ

Web site: http://www.fkpanoixtiagalia.gr/

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ευρεία σύσκεψη για τον ΧΥΤΑ


Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κα Τατιάνας Καλογιάννη, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δημητρίου Σιώλου, του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ κ. Θωμά Μπέγκα, των δημάρχων Ιωαννίνων κ.κ. Φίλιππα Φίλιου, Δωδώνης Κων. Κατσανάκη, Ζαγορίου Γαβρ. Παπαναστασίου, Βορείων Τζουμέρκων Ιωάννη Σεντελέ, Πωγωνίου Κων. Καψάλη, των αντιδημάρχων Aπ. Ραπακούση από το Δήμο Κόνιτσας, Φ. Ράρα από το Δήμο Ζίτσας, και του Περιφερειακού Συμβούλου Προδ. Χατζηεφραιμίδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στην Περιφέρεια με θέμα τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Μετά από εκτενή ενημέρωση προέκυψαν τα ακόλουθα:
1ον: Σήμερα δεν υπάρχει η παραμικρή εκροή στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ στο περιβάλλον, καθώς το σύνολό τους, μετά την επεξεργασία τους από το Βιολογικό Καθαρισμό μεταφέρονται με βυτία στο Βιολογικό Καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ.
2ον: Για την αποτροπή εισροής βρόχινων νερών στο κύτταρο του ΧΥΤΑ, προγραμματίζεται από την Περιφέρεια η άμεση εκπόνηση μελέτης για κατασκευή έργου (με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Φθινόπωρο) με το οποίο εκτιμάται ότι θα περιοριστούν κατά 40% περίπου οι ποσότητες των βρόχινων νερών που εισρέουν στο κύτταρο.
3ον: Εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού ώστε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εκροών να επιτρέπουν την επαναχρησιμοποίηση τους.
4ον: Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρις ότου ο ΦΟΔΣΑ αποκτήσει την τελική του μορφή, Περιφέρεια και Δήμοι εκδηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να συμβάλλουν από κοινού, ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό στη διαχείριση του έργου και να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί.
5ον: Η ημερομηνία δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ λήγει στις 22-9-2012 και μέχρι τότε Περιφέρεια, ΦΟΔΣΑ και Δήμος Ιωαννιτών θα μεριμνήσουν για να υλοποιηθούν οι υποδείξεις της Επιστημονικής Επιτροπής,
6ΟΝ: Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα κοινή επίσκεψη Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Δ.Σ. ΦΟΔΣΑ και δημάρχων στο ΧΥΤΑ Ελληνικού.
7ον: Συμφωνήθηκε να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες ιχνηθέτησης στο ΧΥΤΑ, ώστε να εξαλειφθεί κάθε ανησυχία για ρύπανση των πηγών κατάντι του έργου.
8ον: Αποφασίστηκε να κινηθούν οι διαδικασίες για άμεση χωροθέτηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ).
9ον: Η συνάντηση θα επαναληφθεί για εξέταση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία του έργου και την προώθηση των διαδικασιών που συμφωνήθηκαν.
10ον: Κοινή θέση όλων ήταν πως για προβλήματα που παρουσιάζονται σε έργα που προωθούν οριστικές λύσεις για το περιβάλλον χρειάζεται συνεργασία και όχι αντιπαραθέσεις.
Ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα εξής:
«Η σύσκεψη έγινε σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και νομίζω ότι με τέτοιες συζητήσεις μπορούμε να προχωρήσουμε τα διάφορα θέματα που έχουμε εκκρεμή ακόμα για το περιβάλλον. Συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τα στερεά απορρίμματα. Παράδειγμα, καλούμαστε άμεσα και είμαστε έτοιμοι να εκπονήσουμε τις μελέτες για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης. Συζητήσαμε και για τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ. Η ημερομηνία έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας είναι 22/3/2012 και τελειώνει στις 22/9/2012. Έχουν προταθεί από την Επιστημονική Επιτροπή κάποιες παρεμβάσεις, άλλες μικρές, άλλες μεγαλύτερες, που χρειάζεται να γίνουν. Π.χ. χρειάζεται να κατασκευάσουμε ένα «φρύδι» στο πρώτο διάζωμα για να μην πηγαίνουν πολλά βρόχινα νερά. Έτσι θα σταματήσουμε το 40% αυτών των νερών να εισρέουν στο κύτταρο. Έχει προχωρήσει το θέμα για την ιχνηθέτηση, που έχει ζητηθεί. Δουλεύει ήδη ο βιολογικός καθαρισμός του κυττάρου και τα στραγγίσματα, - αφού δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για άρδευση και οτιδήποτε- έχοντας υποστεί επεξεργασία, τα μεταφέρουμε με βυτιοφόρα στο βιολογικό των Ιωαννίνων. Δεν αφήνουμε τίποτε να διαχυθεί στο περιβάλλον. Είχε προκύψει στο παρελθόν το πρόβλημα, για το οποίο έχουμε ενδείξεις τι μπορεί να έγινε, δεν έχουμε όμως αποδείξεις. Γενικά από τη συζήτηση που έγινε, όλοι είπαν ότι θα κάνουν, ο, τι χρειάζεται, ώστε το έργο να μην έχει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του προσεχώς. Είναι ένα θέμα, το οποίο προάγει όλη τη δραστηριότητα, είτε της πρωτοβάθμιας είτε της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης. Και είναι ένα θέμα συνεργασίας και όχι διαφορών».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνελήφθη ένας (1) διακινητής, ο οποίος μετέφερε τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη, σήμερα (29-03-2012) λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 30χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ιράν, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά τεσσάρων (4) μη νομίμων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 30χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε τέσσερις (4) αλλοδαπούς μη νόμιμους μετανάστες (δύο υπηκόους Αφγανιστάν, έναν υπήκοο Ιράκ και έναν υπήκοο Παλαιστίνης), από τα Ιωάννινα με προορισμό την Ηγουμενίτσα.
Από τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώθηκε επίσης ότι οι λαθρομετανάστες είχαν καταβάλει για τη μεταφορά τους το χρηματικό ποσό των σαράντα (40) ευρώ ο καθένας.
Το προαναφερόμενο όχημα και ένα κινητό τηλέφωνο κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

ΠΑΣΟΚ: Η λίστα των υποψήφιων στην Ήπειρο

Δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα των υποψήφιων του ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο για τις εκλογές της 17ης
Ιουνίου.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
ΓΚΟΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ
ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ
ΓΕΜΟΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΝΤΕΡΕΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΑΜΠΙΠΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΟΛΙΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ του ΠΑΥΛΟΥ
ΜΠΕΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΚΑΣΣΗΣ  ΜΙΧΑΗΛ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΣΩΚΡΑΤΗ
ΧΑΤΖΗΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ) του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
ΚΙΤΣΑΝΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ
ΦΙΛΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΝΤΟΥΛΙΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ (ΠΕΡΣΗ) του ΟΡΕΣΤΗ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ


ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ  ΠΕΡΙΚΛΗΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΣΜΠΟΝΙΑ  ΑΓΝΗ του ΙΩΑΝΝΗ
ΚΑΤΣΙΠΑΝΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Συνελήφθη 29χρονος αλλοδαπός για κατοχή και εμπορία μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών

Κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης, που υπερβαίνει τα 154 κιλά!!!


Συνελήφθη, σήμερα (29.05.2012) το πρωί στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, 29χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για κατοχή και εμπορία πάνω από (154) κιλών κάνναβης.
Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, εντόπισαν σήμερα νωρίς το πρωί στην Ιόνια Οδό στο ύψος της Φιλιππιάδας Πρεβέζης, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο να κινείται ύποπτα.
Ο οδηγός του οχήματος, αντιλαμβανόμενος την παρουσία αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα, προκειμένου να διαφύγει. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας το όχημα, λόγω υπερβολικής ταχύτητας, προσέκρουσε σε διαχωριστική νησίδα στον Κόμβο Καμπής, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί.
Στη συνέχεια, ο οδηγός εγκατέλειψε το όχημα και τράπηκε σε φυγή πεζός σε παρακείμενη αγροτική έκταση, όπου μετά από πεζή καταδίωξη, συνελήφθη από τους αστυνομικούς.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο, καθώς επίσης και στην κατοχή του 29χρονου δράστη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
εκατόν σαράντα πέντε (145) δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους (154) κιλών και (900) γραμμαρίων.
το χρηματικό ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ.
Επίσης, κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Αφουγκραζόμενη την οικονομική δυσχέρεια και την υψηλή ανεργία της χώρας μας, ιδιαίτερα στην Ήπειρο, η iCon International Training (http://www.icon.gr/  ) αποφάσισε να πραγματοποιήσει στα Ιωάννινα στις 7/6 μια ενημερωτική εκδήλωση με δωρεάν είσοδο. Είναι ευκαιρία για κάθε άτομο που ενδιαφέρεται να αποκτήσει έναν ανταγωνιστικό τίτλο σπουδών με διεθνή αναγνώριση και παράλληλα ένα εισιτήριο για επαγγελματική σταδιοδρομία, να δηλώσει συμμετοχή έγκαιρα!
Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει ένας σημαντικός και αυθεντικός τίτλος σπουδών επιπέδου προπτυχιακού, μεταπτυχιακού, διδακτορικού, από αξιόλογα πανεπιστήμια, είτε σε μορφή ευέλικτης εμπλουτισμένης μάθησης – distance learning (δηλαδή χωρίς να φύγετε από τον τόπο σας, χωρίς να αφήσετε τη δουλειά σας, χωρίς ταλαιπωρία και περιττά έξοδα), είτε στο εξωτερικό (ανάληψη διαδικασίας αιτήσεων, εξεύρεση Πανεπιστημίου, εγγραφή, διαμονή), δηλώστε συμμετοχή στην δωρεάν εκδήλωση συμβούλευσης και ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα την Πέμπτη 7 Ιουνίου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Όποιοι εξυπηρετούνται καλύτερα μπορούν να προσέλθουν ήδη από τις 16:00 μέχρι τις 17:00 για εξατομικευμένη συμβούλευση
• 17:00-17:15 Coffee Break
• 17:15-18:00 παρουσίαση των προγραμμάτων σπουδών και δυνατοτήτων εκπαίδευσης
• 18:00-20:00 συμπληρωματικός χρόνος για εξατομικευμένη συμβούλευση
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν προγράμματα για τις επόμενες ενάρξεις Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2012 των προγραμμάτων των Πανεπιστημίων διαφόρων χωρών, όπως Μεγάλης Βρετανίας (Leicester, Heriot Watt Εδιμβούργου, Salford, Bournemouth), Ολλανδίας (HZeeland University και Saxion), Γερμανίας και άλλων.
Για κράτηση θέσεων, λόγω περιορισμένου αριθμού, απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 210 – 92 48 534, 210 – 92 48 065, και στα http://www.icon.gr/  και info@icon.gr

Χαράτσι 1.500 ευρώ για 800.000 φορολογούμενους

Το πρώτο χτύπημα σε όσους αγόρασαν κύρια κατοικία με στεγαστικό δάνειο ήταν η υπαγωγή στο τεκμήριο όχι μόνο των τόκων αλλά και των χρεολυσίων που καταβάλλονται κάθε έτος. Τώρα θα φανεί και το δεύτερο: το ψαλίδισμα της φορολογικής έκπτωσης που ίσχυε σε ποσοστό έως και 75%!!!

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα από την http://www.fpress.gr/ που ακολουθεί, μην βιαστείτε να υποστηρίξετε ότι η μεγαλύτερη ζημιά υφίστανται αυτοί που δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα. Για όλους τους δανειολήπτες που απέκτησαν με δάνειο την κύρια κατοικία τους, ανεξαρτήτως εσόδων, η μείωση της έκπτωσης φτάνει στο 50%. Βαθύτερα θα βάλουν το χέρι στην τσέπη οι «παλαιοί» καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που κόβονται τα τρία τέταρτα της φορολογικής έκπτωσης.
Μέχρι και πέρυσι, η απαλλαγή είχε να κάνει με την ημερομηνία εκταμίευσης του στεγαστικού δανείου.
 Δηλαδή:
• Για δάνεια που χορηγήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1999, εξέπιπτε από το εισόδημα ολόκληρο ρο ποσό των τόκων χωρίς κανέναν περιορισμό. Δηλαδή, η έκπτωση των τόκων από τον φόρο μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 40% για έχοντες εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ (σ.σ το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο, φορολογείται βάση της ισχύουσας κλίμακας με 40%).
• Για δάνεια που χορηγήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2000 μέχρι και την 31/12/2002, ναι μεν αφαιρούσαν από το εισόδημα το σύνολο των τόκων αλλά υπό μία προϋπόθεση. Ότι η επιφάνεια του ακινήτου δεν θα υπερβαίνει τα 120 τετραγωνικά μέτρα. Αν η κατοικία ξεπερνούσε αυτό το όριο γινόταν προσαρμογή ως εξής. Έστω ότι καταβάλλονταν τόκοι 3000 ευρώ και ότι η επιφάνεια του σπιτιού ήταν 160 τετραγωνικά. Πολλαπλασιάζαμε το ποσό των τόκων με το 120 (το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των τετραγωνικών) και το διαιρούσαμε με το 160 (την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου). Έτσι, προέκυπτε το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό που μπορούσε να αφαιρεθεί από το εισόδημα (στη συγκεκριμένη περίπτωση 2250 ευρώ). Η έκπτωση φόρου μπορούσε να φτάσει και στο 40% αυτού του ποσού (ή και στο 45% σε περιπτώσεις ατόμων με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ).
• Για δάνεια που χορηγήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2003 και μετά, το τοπίο είχε αλλάξει προς το χειρότερο. Προστέθηκε και δεύτερος περιορισμός: το ποσό του δανείου να μην ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ ενώ η έκπτωση σταμάτησε να γίνεται πλέον από το φορολογητέο εισόδημα και μετατράπηκε σε έκπτωση φόρου με συντελεστή 20%. Δηλαδή, αν κάποιος είχε καταβάλλει 3000 ευρώ σε τόκους, η μέγιστη έκπτωση φόρου μπορούσε να φτάσει στα 600 ευρώ ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Και φτάσαμε στο 2012.
Οι τόκοι δανείων που καταβλήθηκαν μέσα στο 2011 θα έχουν τη χειρότερη φορολογική μεταχείριση. Ως έκπτωση, ανεξάρτητα από το πότε εκταμιεύτηκε το δάνειο, θα αναγνωρίζεται μόλις το 10% των τόκων. ΟΙ δύο περιορισμοί (δηλαδή το ποσό του δανείου να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ και η επιφάνεια τα 120 τετραγωνικά) ισχύουν κανονικά. 
 Αναφέρουμε ένα παράδειγμα.
Έστω ότι κάποιος κατέβαλε 5.000 τόκους το 2011 για ένα δάνειο το οποίο είχε εκταμιευτεί το 2002. Για δηλωθέν εισόδημα της τάξεως των 40-80.000 ευρώ, πέρυσι θα γλίτωνε φόρους από 1.750 έως 2.000 ευρώ. Φέτος, η έκπτωση φόρου δεν θα μπορεί με τίποτα να υπερβεί τα 500 ευρώ.
Άρα μπορεί να προκύψει ζημιά έως και 1500 ευρώ!

Διαφωνίες για τις έδρες των ταξί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου


Το θέμα του καθορισμού των νέων εδρών των ταξί, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα κυριάρχησε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Το θέμα εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών κ. Γιάννης Καραμπίνας, που παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις των κατά περιφερειακή ενότητα επαγγελματιών του χώρου, ωστόσο λόγω των διαφορετικών απόψεων που εκφράστηκαν η συζήτηση του θέματος διακόπηκε για την επόμενη συνεδρίαση (αρχές Ιουνίου), προκειμένου να συνεχιστεί η διαβούλευση.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συνελήφθη 23χρονος ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών


Κατασχέθηκαν (215) γραμμάρια κάνναβης.


Συνελήφθη σήμερα (28-05-2012) το πρωί από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, 23χρονος ημεδαπός, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη).
Ειδικότερα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποιήθηκε έρευνα παρουσία δικαστικού λειτουργού και με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, στην οικία του 23χρονου, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης βάρους (215) γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

«Καταιγίδα» από εκκαθαριστικά της Εφορίας το επόμενο δίμηνο

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για έκτακτες εισφορές και φόρους ακινήτων από το 2009 και μετά, καθώς και τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος έτους 2012, που είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένα», θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι απ' αυτή την εβδομάδα και για το επόμενο δίμηνο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», εντός της εβδομάδας θα καταφθάνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009 που είχαν καθυστερήσει, ενώ μετά από λίγες ημέρες θα ακολουθήσουν τα σημειώματα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2010 και 2011.
Το ισχυρότερο πλήγμα θα αποτελέσουν τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2012, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι χρεωστικά και με φόρο αισθητά αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς έχουν αυξηθεί τα τεκμήρια, μειώθηκε το αφορολόγητο όριο από 12.000 σε 5.000 ευρώ και έχουν μειωθεί οι εκπτώσεις των φοροαπαλλαγών.
Φόρος και στα εισοδήματα φτώχειας
Σε εισόδημα 12.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ, ο φόρος αυξάνεται κατά 700 ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ πληρώνουν φόρο πλέον και οι έχοντες εισοδήματα κάτω από τα όρια της φτώχειας με μηνιαίο εισόδημα 360 ευρώ και πάνω.
Επίσης, για τους τρίτεκνους ο φόρος αυξάνεται σε σύγκριση με πέρυσι κατά 2.450 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό από τις 200.000 δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τώρα, το 65% είναι χρεωστικές, όταν πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια ήταν από 20% έως 25%.
Η διόγκωση των χρεωστικών εκκαθαριστικών οφείλεται και στον τρόπο παρακράτησης που εφαρμόστηκε το 2011, ο οποίος σύμφωνα με τον γ.γ. της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), Χάρη Θεοχάρη, δεν «παρακολούθησε» όλες τις φορολογικές αλλαγές, αλλά και στα τεκμήρια.
Δηλαδή, ενώ μειώθηκε το αφορολόγητο όριο από 12.000 σε 8.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2011 και κατόπιν στις 5.000 ευρώ, η παρακράτηση γινόταν για το πρώτο εξάμηνο του 2011 με αφορολόγητο 12.000 ευρώ και κατόπιν με αφορολόγητο όριο 8.000 ευρώ, ενώ η εκκαθάριση των δηλώσεων θα γίνει με αφορολόγητο 5.000 ευρώ.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται η εκκαθάριση και άλλων 300.000 δηλώσεων και θα ακολουθήσει η αποστολή της πρώτης παρτίδας των εκκαθαριστικών, που θα φτάσει στους υπόχρεους στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Ο φάκελος με το εκκαθαριστικό της δήλωσης του 2012 θα περιέχει μέχρι και δύο ακόμα ειδοποιητήρια, ανάλογα με τον αποδέκτη. Το πρώτο είναι η έκτακτη εισφορά για το 2011 σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και το δεύτερο είναι το ειδοποιητήριο για το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το ύψος του οποίου είναι 500 ευρώ, για όσους έχουν έδρα πόλεις με πληθυσμό πάνω 200.000 κατοίκους 400 ευρώ, για τους ασκούντες δραστηριότητα σε μικρότερες πόλεις και 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΔΕΗ: Με γενικό μπλακ άουτ απειλείται η χώρα στα τέλη Ιουνίου

Με τη φράση "έχετε τρεις επιλογές: μπλακ άουτ μέσα στο Πάσχα, πριν από τις εκλογές ή αμέσως μετά", ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος περιέγραψε με γκρίζα χρώματα την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, ενώ δεν αποκλείεται να προβούμε σε τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια.

Στη συνάντηση του προέδρου της ΡΑΕ με τον Φίλιππο Σαχνινίδη και τον επικεφαλής της ΔEH, Κ. Zερβού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή" υπογραμμίστηκε η αδυναμία της επιχείρησης να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, το ενδεχόμενο διακοπής της ροής φυσικού αερίου, λόγω δυσκολίας αποπληρωμής των διεθνών προμηθευτών της εταιρείας, η διόγκωση του ελλείμματος και τελικά, η αδυναμία αποπληρωμής παραγωγών θερμικών μονάδων και ΑΠΕ.
Σε αυτά προστίθεται και η απόγνωση των ιδιωτών επενδυτών, από την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας που βιώνουν οι επιχειρήσεις τους.
Κάπως έτσι έγινε άλλωστε σαφές στον κ. Σαχινίδη ότι η απάντηση του προέδρου της PAE, περί "μπλακ άουτ", δεν ήταν σχήμα λόγου και ότι έπρεπε να κινηθεί τάχιστα για να αποτρέψει το χειρότερα.
Οπότε την ύστατη ώρα, προχώρησε στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔEH που αποτελεί το βασικό χρηματοδότη της αγοράς.
Mέσα σε ένα μήνα τα ταμεία της επιχείρησης ενισχύθηκαν με 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 προήλθαν από την επιστροφή της δόσης του Mαρτίου του Eιδικού Tέλους Aκινήτων (EETHΔE), τα 50 εκατ. από την παρακράτηση της δόσης του Aπριλίου και τα 130 από την επιστροφή της προκαταβολής φόρου για τη χρήση του 2011.
Mε τα συγκεκριμένα μέτρα το επαπειλούμενο μπλακ άουτ απομακρύνθηκε μέχρι τα τέλη Iουνίου.
Φόβος να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι τον Ιούλιο
O κίνδυνος επανέρχεται τον Iούλιο και μάλιστα δριμύτερος, καθώς η ΔEH θα κληθεί να επιστρέψει τα ποσά από το EETHΔE στο Δημόσιο, αλλά και να επαναχρηματοδοτήσει τα δάνειά της.
Tο κατά πόσο θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι, που η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα, θα εξαρτηθεί από το εάν η τρόικα θα εγκρίνει το δάνειο ύψους 350 εκατ. ευρώ από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προς τον ΛAΓHE και τον AΔMHE.
Mέρος του δανείου αυτού (50 εκατ. ευρώ) προοριζόταν αρχικά και για τη ΔEH, για την οποία, όμως, τέθηκε από την τρόικα θέμα κρατικής ενίσχυσης και η επιχείρηση αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση για να διευκολύνει την έγκριση του δανείου. Aυτή ωστόσο έχει συνδεθεί από την τρόικα με δεσμεύσεις για τη μακροχρόνια αντιμετώπιση του προβλήματος, «ρευστότητα» που απειλεί με κατάρρευση την ενεργειακή αγορά.
H τρόικα εκτιμά ότι το πρόβλημα έχει δομικά χαρακτηριστικά και δεν είναι συγκυριακό, και γι’ αυτό έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για την έγκριση του δανείου την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος από τον Iούλιο του 2012 και όχι τον Iούλιο του 2013, που προβλέπει το Mνημόνιο, αλλά και τη μείωση των εγγυημένων τιμών ενέργειας, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές για να περιοριστεί το έλλειμμα του ΛAΓHE μακροπρόθεσμα.
H ελληνική πλευρά κινείται ήδη σε αυτή την κατεύθυνση γι’ αυτό και εξετάζει τόσο την αποσύνδεση του EETHΔE από τον λογαριασμό της ΔEH, που επιβαρύνει σημαντικά τους καταναλωτές σε περίοδο κρίσης όσο και τη διεύρυνση του Kοινωνικού Oικιακού Tιμολογίου (KOT), για την προστασία από τις επερχόμενες αυξήσεις των τιμολογίων μεγαλύτερου αριθμού καταναλωτών.
Tην αποσύνδεση του EETHΔE από τους λογαριασμούς ρεύματος φέρεται να έχει ζητήσει και η τρόικα, εκτιμώντας τις αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της ΔEH μετά τα στοιχεία που προσκόμισε και δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους οι ανεξόφλητες οφειλές έχουν εκτοξευθεί στο 1 δισ. ευρώ.
Mε αυτό το δεδομένο, η ΔΕH άρχισε να εκδίδει λογαριασμούς χωρίς να συμπεριλαμβάνει την πρώτη δόση του EETHΔE για το 2012, όπως οφείλει με βάση τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Oι χειρισμοί της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, στο μείζον αυτό θέμα θα είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα της ενεργειακής αγοράς.