Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως και τις 15 Σεπτεμβρίου


Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως και τις 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Η παράταση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αλλά και των ειδικών καταστάσεων που προέκυψαν σε ορισμένες περιοχές της χώρας από τις φυσικές καταστροφές.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. 

Εκκρεμεί η υποβολή ποσοστού μικρότερου του 5% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων, ενώ ο ρυθμός υποβολής είναι ιδιαίτερα αυξημένος το τελευταίο διήμερο, φθάνοντας περίπου τις 100.000 δηλώσεις ημερησίως.

ΕΟΔΥ: Τριάντα επτά θάνατοι σήμερα, 2.198 νέα κρούσματα

 


16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα επτά θάνατοι σήμερα 2.198 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.198, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 607.356 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.947 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.88 – 1.06).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.014 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 390 (59.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 350 (89.74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (10.26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.024 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 202 (ημερήσια μεταβολή -11.79%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Περιφέρεια Ηπείρου: Κατακύρωση διαγωνισμών για οδικά έργα στις τέσσερις Π.Ε.

 


Στην κατακύρωση διαγωνισμών που αφορούν έργα βελτίωσης και αποκατάστασης ζημιών στο οδικό δίκτυο των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων, προέβη σήμερα με αποφάσεις της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής:

·  «Ανακατασκευή στην περιφερειακή οδό στην περιοχή μεταξύ κόμβου Καρδαμιτσίων και Σταυρακίου (σύνδεση οδού Πετροπουλάκη)» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού € 360.000. Ανάδοχος ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΑΤΕΒΕ.

·   «Αποκατάσταση φθορών – βελτίωση επαρχιακής οδού από γέφυρα Νεράιδας – Κυπάρισσο – Βρυσέλλα – Παλαιοχώρι – Κοκκινιά» Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού € 202.000. Ανάδοχος: ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.

·  «Βελτίωση βατότητας – κατασκευή τεχνικών – σήμανση και ασφάλεια οδικών τμημάτων στο Δήμο Πάργας» Π.Ε. Πρέβεζας προϋπολογισμού € 382.000. Ανάδοχος ΜΑΚΗΣ ΑΤΕΕ.

·   «Συντήρηση - βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας», προϋπολογισμού € 100.000. Ανάδοχος ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ.

·   «Αποκατάσταση βατότητας περιοχής Καναλίων Σκουληκαριάς» Π.Ε. Άρτας. προϋπολογισμού € 74.400. Ανάδοχος Δημήτριος Φούκας.

·   «Άμεση προστασία βάθρων γέφυρας και κατασκευή συρματοκιβωτίων για την αποφυγή κατολισθήσεων επί του επαρχιακού δικτύου προς Γότιστα», προϋπολογισμού 74.400, Ανάδοχος: Νικόλαος Καλτσούνης.

·  «Συντήρηση – βελτίωση παραλιακού τμήματος της Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού € 200.000. Ανάδοχος: ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.

Επίσης από την Ο.Ε. αναδείχτηκε ο ανάδοχος (ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΧΑΡΜΠΗΣ &ΣΙΑ Ο.Ε.) του έργου: «Καθαρισμός συντήρηση τάφρων πεδιάδας Άρτας για το έτος 2021», προϋπολογισμού € 70.000.

Με άλλες αποφάσεις της η Ο.Ε., προωθούνται άμεσα οι διαδικασίες για τα έργα:

·  «Αποκατάσταση καθίζησης – κατολίσθησης στην περιοχή Χριστών Πραμάντων», προϋπολογισμού € 65.720

·  «Κατασκευή τεχνικών έργων για την διευθέτηση των όμβριων και την αποκατάσταση φθορών του οδοστρώματος στο επαρχιακό οδικό δίκτυο έως τα όρια νομού με Γρεβενά», προϋπολογισμού € 99.200.

·  «Συλλογή στοιχείων για χρήση στην σύνταξη μελέτης για το Διοικητήριο Άρτας», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

Προγραμματική σύμβαση με Δήμο Πρέβεζας

Η Ο.Ε. ενέκρινε σήμερα τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Πρέβεζας για το έργο:  «Ασφαλτοστρώσεις, βελτιώσεις, συντηρήσεις οδικών τμημάτων - τεχνικά στο οδικό δίκτυο του Δήμου Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 461.000.

 

ΠΗΓΗ:  www.php.gov.gr/

Συμμετοχή του Δήμου Κόνιτσας στη Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού TourNatur 2021 στο Ντίσελντορφ

 


Στο πλαίσιο της δράσης του έργου «EXTOUR» του προγράμματος IPA Interreg «Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020», που σχετίζεται με τον εναλλακτικό τουρισμό και τις υπαίθριες δραστηριότητες και πιο συγκεκριμένα για τον Δήμο μας με την επιτυχή πρόσφατη αποπεράτωση του έργου της δημιουργίας αναρριχητικών διαδρομών στη θέση «Μπούση», στην Καλόβρυση και στον Αμάραντο Κόνιτσας, ο Δήμος μας συμμετείχε ως εταίρος στη Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού TourNatur 2021 που διοργανώθηκε από 27 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Τελευταία η συγκεκριμένη Έκθεση έχει ενσωματωθεί στη μεγαλύτερη Πανευρωπαϊκά Έκθεση για αυτοκινούμενα CARAVAN SALON.

         Σε περίπτερο που οργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος μας είχε την ευκαιρία να προωθήσει όχι μόνο τις αναρριχητικές διαδρομές  και όλες τις δραστηριότητες που προσφέρονται στον επισκέπτη και να παρουσιάσει συνολικά την περιοχή μας.

         Το Δήμο μας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Αριστείδης  Λαζογιάννης, ο οποίος και πραγματοποίησε συναντήσεις με τη δημοσιογράφο Monika Mittendorf εκπρόσωπο του Wander Magazinκ, την Liane Jordan και τον Dirk Zimmermann Περιφερειακό Διευθυντή του Πάρκου Sauerland Rothaargebirge, τα δυο στελέχη της Πανγερμανικής Πεζοπορικής  Ένωσης και αξιολογητές πιστοποίησης μονοπατιών με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα. Επαφές, επίσης, έγιναν με αντιπροσώπους των Εκδοτικών συγκροτημάτων και MME,  DoldeMedien και MotorPresse Stuttgart.

Δήμος Πωγωνίου: Ανακοίνωση -πρόσκληση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες για συμμετοχή νέων 17-23 ετών στο πρόγραμμα Europaragedon + Youth Exchange

 


Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Πωγωνίου, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Europaragedon + Youth Exchange, το οποίο –όπως και το Europaragedon 2019- ανήκει στην ομάδα Προγραμμάτων Erasmus + Sports, που εποπτεύονται και χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι δράσεις τους στοχεύουν στην ένταξη ΑμΕΑ στην άθληση, πιστεύοντας στην ίση και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων, χαρίζοντας τους ίσες ευκαιρίες στον Αθλητισμό.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Europaragedon + Youth Exchange, το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, προσκαλεί νέους ηλικίας 17-23 ετών να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να συγκροτηθεί ομάδα οχτώ ατόμων (τουλάχιστον ένας ΑμΕΑ με έναν ενήλικα συνοδό) να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και αθλητικές δραστηριότητες. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες – διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 6970963990 κα Μαριάννα Καραχάλιου & 6974812999 κ. Νίκος Χούτας

Σημειώνεται ότι στην επιλογή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Λόγω του ιδιαίτερου αντικειμένου του Προγράμματος, θα προτιμηθούν άτομα που έχουν κάποια εμπειρία ή δραστηριοποιούνται σε τομείς του Aθλητισμού, των ΑμΕΑ, της Ειδικής Αγωγής, Φυσικής Αγωγής, των Παιδαγωγικών ή άλλου σχετικού κλάδου με το κυρίως αντικείμενο του Προγράμματος.

Όλα τα έξοδα του ταξιδιού το οποίο θα πραγματοποιηθεί 4-11 Οκτωβρίου 2021, στο Kielce Πολωνίας, (αεροπορικά εισιτήρια, έξοδα μετακίνησης, διαμονής & διατροφής) καλύπτονται από το Πρόγραμμα Europaragedon+ και το Δίκτυο.

Σημειώνεται τέλος ότι στο Europaragedon+, εκτός από το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες από Ελλάδα, συμμετέχουν ακόμα εταίροι από την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία με την τελευταία να φιλοξενεί και να συντονίζει το Πρόγραμμα.

Είκοσι δυο παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 93.695 έλεγχοι, από τους οποίους οι 54.619 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 271 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις, ως ακολούθως:

191 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 178 πρόστιμα των 300 ευρώ και 13 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

37 στη Θεσσαλονίκη,

22 στην Ήπειρο,

19 στα Ιόνια Νησιά,

18 στη Στερεά Ελλάδα,

17 στο Βόρειο Αιγαίο,

17 στη Θεσσαλία,

16 στην Πελοπόννησο,

15 στη Δυτική Ελλάδα,

12 στη Κεντρική Μακεδονία,

9 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

5 στη Δυτική Μακεδονία και

4 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 67.443 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 64.809 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.634 των 150 ευρώ.

17 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 7 στο Βόρειο Αιγαίο, 7 στην Πελοπόννησο, 2 στη Δυτική Ελλάδα και 1 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.841 ομοειδείς παραβάσεις.

63 παραβάσεις και 4 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα,

- σύλληψη ιδιοκτήτη εστιατορίου για απασχόληση υπαλλήλου, ο οποίος δεν έφερε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και δεν είχε υποβληθεί σε rapid test ή self test και 500 ευρώ πρόστιμο στον υπάλληλο του καταστήματος,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη κουρείου, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κρήτη,

- σύλληψη και από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 άτομα, για παραβίαση κατ΄ οίκον περιορισμού,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ – ουζερί, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε πελάτη καταστήματος, ο οποίος δεν κατείχε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για παραβίαση υποχρέωσης παραμονής σε νοσηλευτική δομή,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στα Ιόνια Νησιά, 27 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα.

Στο Νότιο Αιγαίο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους σε καταστήματα.

Στη Θεσσαλία , από 300 ευρώ πρόστιμο, σε 2 ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 4 άτομα για παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό τους στη χώρα,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους σε καταστήματα.

Στην Ήπειρο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας για μη υποβολή σε rapid test ή self test από υπάλληλο,

- από 300 ευρώ πρόστιμο, σε δύο καφέ - μπαρ, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 εργαζόμενους για μη χρήση μάσκας.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε πρόεδρο πολιτιστικού αθλητικού συλλόγου, για διοργάνωση συναυλίας στην οποία υπήρχαν όρθια άτομα και μη τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και ιδιοκτήτη σε καταστήματα,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Αττική, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε 4 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 10.744 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.409 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δήμος Πωγωνίου: Ολόκληρη η συναυλία "Η Ήπειρος συναντά την Κρήτη"

 


"Η Ήπειρος συναντά την Κρήτη"

Παρακολουθήστε τη συναυλία που διοργανώθηκε από το Δήμο Πωγωνίου στα πλαίσια του προγράμματος POLYPHONIA στο Youtube του Δήμου Πωγωνίου και στο https://www.youtube.com/watch?v=dbl47o6o_gw

Ξεκινά νέο πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης σε καινοτόμες μεθόδους στον αγροτικό τομέα από τον ΟΑΕΔ

 


Ξεκινούν την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, και ώρα 15:00, οι αιτήσεις για το νέο πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για κατάρτιση 100 ανέργων στη θεματική ενότητα «Καινοτόμες Μέθοδοι στον Αγροτικό Τομέα», μέσω συνεργασίας με το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 70 ωρών, σχεδιάστηκε για την ενίσχυση των δεξιοτήτων ανέργων αποφοίτων γεωπονικής κατεύθυνσης ή νέων ανέργων, οι οποίοι είναι γνώστες πληροφορικής και αυτοματισμών και ενδιαφέρονται για την εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων μεθόδων στην αγροτική παραγωγή.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους 18-60 ετών, αποφοίτους δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πτυχίο σε συναφείς ειδικότητες με το αντικείμενο, καθώς και γνώση Η/Υ.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται μέχρι την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου www.gov.gr  στη σχετική διεύθυνση.

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Ψηφιακές Δεξιότητες → Πρόγραμμα κατάρτισης "Καινοτόμες μέθοδοι στον αγροτικό τομέα".

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο σύγχρονης εξ αποστάσεως κατάρτισης, με εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη.

Στους καταρτιζόμενους που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα χορηγείται Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ξεκινά την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου η διάθεση των self-test για τους μαθητές από τα φαρμακεία

 


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας από την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να προμηθεύονται οι μαθητές όλων των βαθμίδων έξι δωρεάν self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου του Σεπτεμβρίου.

Το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Το self test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι “ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες”. Ειδικότερα, βεβαίωση self test “οφείλουν να φέρουν οι μαθητές, που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω), ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου).

Οι εμβολιασμένοι μαθητές δε δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος”.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου

 


Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα: Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 08:00-16:00

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα, 09:00-13:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Φιλιάτες Θεσπρωτίας, πλατεία, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Δ. Δωδώνης Ιωαννίνων, δημαρχείο, 10:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Πάργα Πρέβεζας, παραλία, 09:00-13:30.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Θα πέσει ο Μητσοτάκης από τα ψέματα που είπε»

 


Τη «γύμνια» της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, από τη διαχείριση των πυρκαγιών και της πανδημίας, μέχρι τον ανασχηματισμό και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατέδειξε σήμερα ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha 98,9 και στο δημοσιογράφο Τάκη Χατζή.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι «η κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια διακυβέρνησης απέτυχαν στη διαχείριση μιας σειράς κρίσεων, με πιο πρόσφατη τις πυρκαγιές, που έκαψαν δάση σε έκταση σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων και μετέτρεψαν χιλιάδες Έλληνες από νοικοκυραίους σε επιδοματούχους, αφαιρώντας τους την αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση δεν έμαθε τίποτα από το 2018. Τους έφυγαν όλες οι φωτιές και οι αναζωπυρώσεις. Το αλαλούμ θα το κρίνει η κοινωνία.

Κι εγώ θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη ζητώντας από τον Άρειο Πάγο να ερευνήσει αν υπήρξαν παραλείψεις των πολιτικών και επιχειρησιακών αρχών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Γιατί μέχρι τώρα η Δικαιοσύνη ερευνά μόνο το ενδεχόμενο εμπρησμών».Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η αδυναμία της κυβέρνησης φάνηκε και στον ανασχηματισμό, μετά τις πυρκαγιές, με τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, όπου λόγω έλλειψης στελεχών αναγκάστηκε να «εισάγει» υπουργό από την Κύπρο.

Μήνας πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη

 


Πολλοί άνδρες δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται ο προστάτης τους, ποια είναι η λειτουργία του και πότε πρέπει να αρχίζει ο προληπτικός έλεγχος. 

Ακόμα περισσότεροι πιστεύουν πως τα προβλήματα από τον προστάτη θα τους απασχολήσουν αργά στη ζωή, μετά τα 60-70 έτη και δεν υπάρχει λόγος για έλεγχο νωρίτερα. 

Ωστόσο, η σωστή πληροφόρηση για τον προστάτη και τις παθήσεις του είναι ιδιαίτερα σημαντική από νεότερη ηλικία.

Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ο Μήνας Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Προστάτη. 

Ο προστατικός καρκίνος αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα κυρίαρχα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός, αναφέρει ο κ. Ιωάννης Μπουζάλας, Ουρολόγος - Διευθυντής ΣΤ΄ Ουρολογικής Κλινικής, Κλινική Ενδοουρολογίας και Ελάχιστα Επεμβατικής Αντιμετώπισης της Ουρολιθίασης, Metropolitan General.

Υπολογίζεται ότι 1 στους 7 άνδρες θα διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του με καρκίνο του προστάτη.

·         Αποτελεί την πιο συχνή μορφή κακοήθειας στους άνδρες στην Ευρώπη με σημαντικές επιπτώσεις στα εθνικά συστήματα υγείας.

·         Ο αριθμός των ανδρών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη συνεχώς αυξάνεται.

·         «Στόχος μας είναι η μείωση της θνητότητας από καρκίνο του προστάτη και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανδρών που πάσχουν από τη νόσο» τονίζει ο κ. Μπουζάλας, προσθέτοντας πως «τα αίτια ανάπτυξης του προστατικού καρκίνου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά».

Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:

-Αυξανόμενη ηλικία

-Κληρονομικότητα

-Εθνικότητα

Η ηλικία αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα κίνδυνου για τον καρκίνο του προστάτη, που  σπάνια παρουσιάζεται σε άνδρες νεότερους από 40 ετών. Συνήθως εμφανίζεται στην 6η ή 7η δεκαετία της ζωής και είναι γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισής του έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά την διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων.

Ο καρκίνος του προστάτη έχει οικογενειακή προδιάθεση. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου διπλασιάζεται όταν πάσχει ένας συγγενής πρώτου βαθμού. Εάν οι συγγενείς που πάσχουν είναι δύο, τότε η πιθανότητα εμφάνισης πενταπλασιάζεται και αν είναι τρεις, η πιθανότητα εμφάνισης φτάνει το 97%.