Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Επάρκεια ντόπιων αμνοεριφίων στην αγορά των Ιωαννίνων

Με μέτρο οι αγορές και στα κρεοπωλεία 
  
Με επάρκεια ντόπιων αμνοεριφίων στην αγορά των Ιωαννίνων και με τιμές χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα και μαζί οι πρώτες παραγγελίες από τους καταναλωτές, στα παραδοσιακά κρεοπωλεία.
Αν και η Πασχαλινή αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα προηγούμενων ετών, από την Μεγάλη Δευτέρα δειλά – δειλά οι καταναλωτές άρχισαν να προμηθεύονται τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι.
Βέβαια οι οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι ελληνικές οικογένειες θα αποτυπωθεί στα εορταστικά γεύματα, αφού πλέον οι αγορές γίνονται σε πολύ λιγότερες ποσότητες τουλάχιστον σε ότι αφορά στα τρόφιμα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιορίζουν πλέον τις αγορές αμνοεριφίων και αντί για ένα, παραγγέλνουν μισό ή λιγότερο αρνί και κατσίκι, προκειμένου να τηρήσουν το έθιμο, αλλά στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων τους, ενώ πολύ μικρότερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια είναι και η κίνηση στα υπόλοιπα εδέσματα, όπως το κοκορέτσι.
Πάντως οι καταναλωτές συνεχίζουν να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στα παραδοσιακά κρεοπωλεία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Λάκη Στεργίου, ο οποίος σημείωσε ότι οι τιμές θα είναι φέτος περίπου 1,5 ευρώ το κιλό χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Τα κρεοπωλεία πωλούν αρνί και κατσίκι σχεδόν στα 9 με 9,5 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι άγγιξαν τα 11 ευρώ. Τόνισε δε, πως οι κρεοπώλες σε αντίθεση με μεγάλα πολυκαταστήματα προσπάθησαν να δώσουν καλές τιμές και στους παραγωγές, προκειμένου να στηριχθεί και να διατηρηθεί η ελληνική κτηνοτροφία.
Σε ότι αφορά στην ποιότητα και προέλευση των κρεάτων, ο κ. Στεργίου συνέστησε στους καταναλωτές να αναζητούν τις σφραγίδες που διασφαλίζουν ότι προέρχονται από την Ελλάδα και αναφέρθηκε στους συνεχείς ελέγχους από τις κτηνιατρικές και συναρμόδιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες.
Πρόβλημα που γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με εντατικούς ελέγχους, αποτελούν οι παράνομες σφαγές, που αφενός δεν διασφαλίζουν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των καταναλωτών και αφετέρου, ενισχύουν την φοροδιαφυγή. Το θέμα τέθηκε από τον κλάδο των κρεοπωλών και στην πρόσφατη σύσκεψη με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και τις αρμόδιες αρχές, όπως ο ΕΦΕΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, σε αυτή την περίπτωση ο καταναλωτής μπορεί εύκολα να παραπλανηθεί ως προς το βάρος του σφαγείου που αγοράζει, ακόμη και αν η τιμή ανά κιλό είναι χαμηλότερη, όπως συμβαίνει συνήθως.
Μειωμένες οι φετινές τιμές συνολικά
Μειωμένες θα είναι οι τιμές αγοράς των προϊόντων που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το κόστος διαμορφώνεται στα 98,95 ευρώ περίπου για μια πενταμελή οικογένεια, ενώ πέρυσι έφθανε στα 102,38 ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής όπως τα λαχανικά και τα κρεατικά θα εμφανίσουν κατά μέσο όρο πτώση κατά 7,85%. Η πτώση των τιμών στα νηστίσιμα αγαθά προσεγγίζει το 9,76% σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Πραγματοποιήθηκαν από κοινού έλεγχοι αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων με υπαλλήλους του Σ.Δ.Ο.Ε. Ιωαννίνων σε ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Από μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και υπαλλήλους του Σ.Δ.Ο.Ε. Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε χθες (30-04-2013) συντονισμένη επιχείρηση σε ενεχυροδανειστήρια – ανταλλακτήρια χρυσού στην πόλη των Ιωαννίνων με σκοπό τη διαπίστωση της νόμιμης λειτουργίας τους, τον εντοπισμό τυχόν φορολογικών ή/και άλλων παραβάσεων, αλλά και για τις διαδικασίες που ακολουθούν.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, ελέγχθηκαν (4) ενεχυροδανειστήρια και βεβαιώθηκαν φορολογικές παραβάσεις καθώς και τρεις παραβάσεις για μη σωστή αναγραφή στοιχείων στο βιβλίο καταγραφής αυτών και για μη αναγγελία άσκησης επαγγέλματος.

Στην Περιφέρεια η ευθύνη για τις μισθώσεις ορεινών βοσκοτόπων

Προσωρινή λύση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Μεγάλη ανάγκη εκτάσεων έχουν οι κτηνοτρόφοι

Προσωρινή λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη μίσθωση βοσκοτόπων στις ορεινές περιοχές, δόθηκε μετά από επικοινωνία που είχε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης Μόσχο Κορασίδη και σε συνέχεια της αλληλογραφίας και των αιτημάτων που  είχε  υποβάλλει η Περιφερειακή Αρχή από αρχές του Μαρτίου.
Όπως αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας των δύο ανδρών, το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε εμβαδομέτρηση – αποτύπωση όλων των εκτάσεων, υπάρχει μεγάλη ανάγκη βοσκήσιμων εκτάσεων για κτηνοτρόφους σε ορεινές – δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ παράλληλα είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συνεκτιμώντας τα δεδομένα αυτά ο κ. Κορασίδης παραχώρησε τη δυνατότητα στον Περιφερειάρχη Ηπείρου να προχωρήσει στις μισθώσεις των εκτάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και τυχόν αυξομειώσεις στο ζωικό κεφάλαιο.
Πρωτοβουλία Μπέζα
Για το θέμα αυτό υπήρξε χθες συνεργασία του Αλ. Καχριμάνη με το βουλευτή Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα, που επικοινώνησε μαζί του, μεταφέροντας την απάντηση που έδωσε  στον ίδιο και ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης. Ο κ. Μπέζας ενημέρωσε επίσης τον Περιφερειάρχη για την  ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του, προκειμένου να προωθηθεί   νομοθετική ρύθμιση για την οριστική επίλυση του ζητήματος, ενώ ο κ. Καχριμάνης,  από την πλευρά του,   ανέφερε στο  βουλευτή τις επόμενες ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Περιφέρεια και τις οποίες ήδη – σε επίπεδο Π.Ε. Θεσπρωτίας - προωθεί μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη.

ΚΑΚΑΒΙΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Συνελήφθη 34χρονος υπήκοος Αλβανίας διωκόμενος για υποθέσεις κλοπών

Συνελήφθη χθες (30-04-2013) το απόγευμα στην Κακαβιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας 34χρονος υπήκοος Αλβανίας, διωκόμενος για υποθέσεις κλοπών, την ώρα που επιχειρούσε να εισέλθει στη χώρα μέσω του μεθοριακού σταθμού Κακαβιάς.
Συγκεκριμένα, σε βάρος του συλληφθέντα εκκρεμούσαν:
απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θηβών, συνολικής ποινής φυλάκισης (14) μηνών για κλοπές, απρόκλητη φθορά και παράνομη είσοδο στη χώρα.
μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα, ως ανεπιθύμητος.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Eurostat: Στο 27,2% η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα στην ευρωζώνη

Νέο ρεκόρ κατέγραψε η ανεργία στην ευρωζώνη, η οποία διαμορφώθηκε στο 12,1% το Μάρτιο από το 12% του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με...
τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat.
Για ακόμη ένα μήνα, η χαμηλότερη ανεργία παρατηρείται στις πλούσιες χώρες του Βορρά.
Η χαμηλότερη είναι στην Αυστρία με 4,7%, ακολουθεί η Γερμανία με 5,4% και το Λουξεμβούργο με 5,7%.
Τη θλιβερή πρωτιά κατέχει για ακόμη μία φορά η χώρα μας.
Η ανεργία στην Ελλάδα διαμορφώθηκε - με στοιχεία Ιανουαρίου - στο 27,2%, ακολουθεί η Ισπανία με 26,7% και η Πορτογαλία, που βρίσκεται επίσης σε μνημόνιο, με 17,5%.
Στην Κύπρο, την τελευταία χώρα που υπέγραψε μνημόνιο, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 14,2% από 10,7% πριν από ένα χρόνο.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΖΑΡΑΚΙΟΥ: Ετήσιο Πασχαλινό παραδοσιακό γλέντι στο Μαζαράκι

Σας καλούμε στο ετήσιο Πασχαλινό παραδοσιακό γλέντι στο Μαζαράκι  την Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 5-2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Να ξανανταμωθούμε να γλεντήσουμε όλοι μαζί, να ξεχαστούμε για λίγο από αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα και σε όλους  μας.
ΕΙΣΟΔΟΣ και ΧΟΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.

Το Δ.Σ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Απαγόρευση αλιείας σε όλα τα ποτάμια μέχρι τις 31 Μαΐου

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται η απαγόρευση αλιείας ψαριών (εκτός πέστροφας) και όλων των υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο, σε όλα τα ποτάμια, τους παραποτάμους και τις πηγές αυτών, καθώς και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου από 1η Μαΐου έως 31 Μαΐου 2013.
Η απόφαση αποσκοπεί στην προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών και λοιπών υδρόβιων οργανισμών που διαβιούν στα παραπάνω υδάτινα οικοσυστήματα.
Οι παραβάτες τιμωρούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν (άρθρο 11 και άρθρο 17 του Ν.Δ. 420/70, όπως αντικαταστάθηκαν και ισχύουν με το άρθρο 9 παρ.2 και του 3 του Ν. 2040/92).
Για τις παραβάσεις των αλιευτικών διατάξεων ή αποφάσεων επιβάλλονται διοικητικές ποινές και ποινικές κυρώσεις, όπως επιβολή προστίμου, αφαίρεση άδειας αλιείας, κατάσχεση και εκποίηση των παράνομων αλιεμένων προϊόντων, κατάσχεση και εκποίηση ή καταστροφή (ανάλογα με την περίπτωση) αλιευτικών εργαλείων και συσκευών.

Ερήμωσαν και από ιερείς τα ορεινά χωριά της Ηπείρου!

Κυρίως κάθε Πάσχα αναδεικνύεται το πρόβλημα
Ένας παπάς κάνει Ανάσταση ακόμη και σε 5 χωριά…

Η ερήμωση της Ηπειρωτικής υπαίθρου και κυρίως των ακριτικών περιοχών σε Πωγώνι και Κόνιτσα δεν εντοπίζεται μόνο στην έλλειψη δημοσίων υπηρεσιών, αστυνομικών τμημάτων, στρατιωτικών φυλακίων κ.α., αλλά και σε ιερείς!
Το πρόβλημα υπάρχει βέβαια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όμως αυτές τις ημέρες του Πάσχα, αναδεικνύεται στο μέγιστο βαθμό και το αρνητικό είναι ότι χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ένας και μόνο ιερέας θα κάνει Ανάσταση, όχι σε ένα ή δυο χωριά, αλλά σε τουλάχιστον 5 και αυτό μόνο σε μια περιοχή του Πωγωνίου, αρχής γενομένης από την περιοχή Ορεινό- Ξηρόβαλτο από τις 7 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Αφού περάσει από το Φυλάκιο Δρυμάδων, το Σταυροσκιάδι και το Δελβινάκι, θα καταλήξει περίπου στις 12 το βράδυ στην Πωγωνιανή. Και βέβαια, η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική. Το ίδιο γίνεται σε πολλά χωριά του ορεινού τόξου Πωγωνίου- Κόνιτσας, αλλά και στο Ζαγόρι.

Παράταση της ισχύος κωδικών πρόσβασης στο TaxisNet μέχρι και την 30η Αυγούστου 2013

Των χρηστών φυσικών προσώπων

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Μαυραγάνη στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των φορολογουμένων, δίδεται νέα προθεσμία ισχύος κωδικών πρόσβασης χρηστών φυσικών προσώπων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TaxisNet:
Παρατείνεται μέχρι και την 30η Αυγούστου 2013 (έναντι την 30η Απριλίου 2013 που ήταν η προηγούμενη προθεσμία), η ισχύς των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που είναι φυσικά πρόσωπα και ήταν εγγεγραμμένοι πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet, που λήγει.
Συνεπώς, οι υφιστάμενοι κωδικοί πρόσβασης των φυσικών προσώπων χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του TaxisNet, διατηρούνται σε ισχύ και με αυτούς θα μπορούν να υποβάλλονται κάθε είδους δηλώσεις.

Νέα «έκρηξη» απλήρωτων λογαριασμών στη ΔΕΗ

Τι φοβούνται στη ΔΕΗ;

Τους φόβους της ΔΕΗ για νέα έκρηξη των απλήρωτων λογαριασμών «μαρτυρά» η αύξηση κατά… 50% στην πρόβλεψή της για επισφάλειες το 2013!
Η επιχείρηση προχώρησε σε μια κίνηση που δεν συνηθίζεται και μέσα στους τέσσερις, μόλις, πρώτους μήνες του χρόνου, άλλαξε τις προβλέψεις της και αύξησε κατά 50% την εκτίμησή της για τους απλήρωτους λογαριασμούς το 2013.
Συγκεκριμένα, στις προβλέψεις ύψους 228 εκατ. ευρώ που είχε καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης των τιμολογίων ρεύματος, προσέθεσε τώρα επιπλέον 110 εκατ. ευρώ, προσδιορίζοντας πλέον τις προβλέψεις για το 2013 στα 338 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τη γνωμοδότηση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΡΑΕ, αναφορικά με τον καθορισμό των εύλογων δαπανών της ΔΕΗ για τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες της παραγωγής και της προμήθειας, καθώς και για το μέγιστο επιτρεπόμενο για φέτος έσοδο της επιχείρησης. Βάσει ακριβώς αυτών των προβλέψεων, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το Μάιο δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Ευχές για το Πάσχα από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα και στην Άρτα, σε διαφορετικές περιπτώσεις, τέσσερις ημεδαποί για ναρκωτικά

Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα και στην Άρτα, σε διαφορετικές περιπτώσεις, τέσσερις ημεδαποί, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
*Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, προχθές (29-04-2013) το βράδυ στην πόλη των Ιωαννίνων, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ένας 32χρονος και ένας 22χρονος και στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε μία νάιλον σακούλα που περιείχε κάνναβη, βάρους (163) γραμμαρίων.
*Στην δεύτερη περίπτωση , προχθές (29-04-2013) το μεσημέρι στην Άρτα, στο πλαίσιο έλεγχων που πραγματοποιούσαν περιπολούντες αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, εντόπισαν έναν 41χρονο και μία 42χρονη, οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, να κατέχουν μία νάιλον συσκευασία που περιείχε ηρωίνη βάρους (3,4) γραμμαρίων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.