Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Στην Περιφέρεια η ευθύνη για τις μισθώσεις ορεινών βοσκοτόπων

Προσωρινή λύση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Μεγάλη ανάγκη εκτάσεων έχουν οι κτηνοτρόφοι

Προσωρινή λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη μίσθωση βοσκοτόπων στις ορεινές περιοχές, δόθηκε μετά από επικοινωνία που είχε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης Μόσχο Κορασίδη και σε συνέχεια της αλληλογραφίας και των αιτημάτων που  είχε  υποβάλλει η Περιφερειακή Αρχή από αρχές του Μαρτίου.
Όπως αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας των δύο ανδρών, το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε εμβαδομέτρηση – αποτύπωση όλων των εκτάσεων, υπάρχει μεγάλη ανάγκη βοσκήσιμων εκτάσεων για κτηνοτρόφους σε ορεινές – δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ παράλληλα είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συνεκτιμώντας τα δεδομένα αυτά ο κ. Κορασίδης παραχώρησε τη δυνατότητα στον Περιφερειάρχη Ηπείρου να προχωρήσει στις μισθώσεις των εκτάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και τυχόν αυξομειώσεις στο ζωικό κεφάλαιο.
Πρωτοβουλία Μπέζα
Για το θέμα αυτό υπήρξε χθες συνεργασία του Αλ. Καχριμάνη με το βουλευτή Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα, που επικοινώνησε μαζί του, μεταφέροντας την απάντηση που έδωσε  στον ίδιο και ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης. Ο κ. Μπέζας ενημέρωσε επίσης τον Περιφερειάρχη για την  ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του, προκειμένου να προωθηθεί   νομοθετική ρύθμιση για την οριστική επίλυση του ζητήματος, ενώ ο κ. Καχριμάνης,  από την πλευρά του,   ανέφερε στο  βουλευτή τις επόμενες ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Περιφέρεια και τις οποίες ήδη – σε επίπεδο Π.Ε. Θεσπρωτίας - προωθεί μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη.