Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Επάρκεια ντόπιων αμνοεριφίων στην αγορά των Ιωαννίνων

Με μέτρο οι αγορές και στα κρεοπωλεία 
  
Με επάρκεια ντόπιων αμνοεριφίων στην αγορά των Ιωαννίνων και με τιμές χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα και μαζί οι πρώτες παραγγελίες από τους καταναλωτές, στα παραδοσιακά κρεοπωλεία.
Αν και η Πασχαλινή αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα προηγούμενων ετών, από την Μεγάλη Δευτέρα δειλά – δειλά οι καταναλωτές άρχισαν να προμηθεύονται τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι.
Βέβαια οι οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι ελληνικές οικογένειες θα αποτυπωθεί στα εορταστικά γεύματα, αφού πλέον οι αγορές γίνονται σε πολύ λιγότερες ποσότητες τουλάχιστον σε ότι αφορά στα τρόφιμα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιορίζουν πλέον τις αγορές αμνοεριφίων και αντί για ένα, παραγγέλνουν μισό ή λιγότερο αρνί και κατσίκι, προκειμένου να τηρήσουν το έθιμο, αλλά στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων τους, ενώ πολύ μικρότερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια είναι και η κίνηση στα υπόλοιπα εδέσματα, όπως το κοκορέτσι.
Πάντως οι καταναλωτές συνεχίζουν να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στα παραδοσιακά κρεοπωλεία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Λάκη Στεργίου, ο οποίος σημείωσε ότι οι τιμές θα είναι φέτος περίπου 1,5 ευρώ το κιλό χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Τα κρεοπωλεία πωλούν αρνί και κατσίκι σχεδόν στα 9 με 9,5 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι άγγιξαν τα 11 ευρώ. Τόνισε δε, πως οι κρεοπώλες σε αντίθεση με μεγάλα πολυκαταστήματα προσπάθησαν να δώσουν καλές τιμές και στους παραγωγές, προκειμένου να στηριχθεί και να διατηρηθεί η ελληνική κτηνοτροφία.
Σε ότι αφορά στην ποιότητα και προέλευση των κρεάτων, ο κ. Στεργίου συνέστησε στους καταναλωτές να αναζητούν τις σφραγίδες που διασφαλίζουν ότι προέρχονται από την Ελλάδα και αναφέρθηκε στους συνεχείς ελέγχους από τις κτηνιατρικές και συναρμόδιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες.
Πρόβλημα που γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με εντατικούς ελέγχους, αποτελούν οι παράνομες σφαγές, που αφενός δεν διασφαλίζουν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των καταναλωτών και αφετέρου, ενισχύουν την φοροδιαφυγή. Το θέμα τέθηκε από τον κλάδο των κρεοπωλών και στην πρόσφατη σύσκεψη με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και τις αρμόδιες αρχές, όπως ο ΕΦΕΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, σε αυτή την περίπτωση ο καταναλωτής μπορεί εύκολα να παραπλανηθεί ως προς το βάρος του σφαγείου που αγοράζει, ακόμη και αν η τιμή ανά κιλό είναι χαμηλότερη, όπως συμβαίνει συνήθως.
Μειωμένες οι φετινές τιμές συνολικά
Μειωμένες θα είναι οι τιμές αγοράς των προϊόντων που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το κόστος διαμορφώνεται στα 98,95 ευρώ περίπου για μια πενταμελή οικογένεια, ενώ πέρυσι έφθανε στα 102,38 ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής όπως τα λαχανικά και τα κρεατικά θα εμφανίσουν κατά μέσο όρο πτώση κατά 7,85%. Η πτώση των τιμών στα νηστίσιμα αγαθά προσεγγίζει το 9,76% σε σχέση με την περυσινή χρονιά.