Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Πως να εντοπίζεις εύκολα από το κινητό σου ένα ανασφάλιστο όχημα


Σήμερα ο έλεγχος για το εάν ένα αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο ή όχι γίνεται εξαιρετικά απλός, καθώς κάθε απλός πολίτης μπορεί να διαπιστώσει αν ένα άλλο όχημα διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί  να εισέλθει  από το κινητό του ή από η/υ στο gov.gr https://dilosi.services.gov.gr/templates/VEHICLE-INSURANCE/create και να πληκτρολογήσει τον αριθμό κυκλοφορίας που τον ενδιαφέρει, χωρίς να απαιτούνται κωδικοί taxis ή κάποιο ΑΦΜ.

Άμεσα το σύστημα βγάζει μια ειδική καρτέλα όπου αναγράφεται αν το όχημα βρίσκεται σε κυκλοφορία και αν είναι ασφαλισμένο.

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 14 Οκτωβρίου

 


Συνολικά 68 εκ. ευρώ θα καταβληθούν σε 79.300 περίπου δικαιούχους, τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ, λέει το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

21,5 εκατ. ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

18 εκατ. ευρώ σε 45.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

18 εκατ. ευρώ σε 15.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

9 εκατ. ευρώ σε 16.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

1,5 εκατ. ευρώ σε 2.500 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Πόλος έλξης η Ελλάδα για φοιτητές Ιατρικής

 


Ευκαιρία προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό, διάδοσης του πολιτισμού και της γλώσσας και μεταφοράς της κουλτούρας μας, δίνουν οι εκατοντάδες φοιτητές ιατρικής που κάνουν πρακτική άσκηση κάθε χρόνο στη χώρα μας. 

Τα προγράμματα προσφέρουν, επίσης, την ευκαιρία σε Έλληνες ιατρούς και καθηγητές Ιατρικής να διδάξουν σε φοιτητές γνωστών Πανεπιστήμιων της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Κυρίως, όμως, χαρίζουν στους άμεσα ενδιαφερόμενους διευρυμένες μαθησιακές ευκαιρίες και γνώσεις που προέρχονται από την πρακτική ενασχόλησή τους με πραγματικά περιστατικά, οι οποίες τους βοηθούν τόσο να καταλήξουν σε μια οριστική απόφαση για την επαγγελματική τους κατεύθυνση, όσο και για στην εισαγωγή τους στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα των χωρών τους.

Παράλληλα με τις προσδοκίες τους για απόκτηση πρακτικών γνώσεων και εμπειρίας στην υγειονομική περίθαλψη, εκπληρώνονται και εκείνες που αφορούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κατάκτησης της ελληνικής γλώσσας, στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, στην αύξηση της ανεξαρτησίας τους και στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της κοινωνικότητάς τους, καθώς και στην ενίσχυση της "διαπολιτισμικής ευαισθησίας" τους.

Η πρακτική άσκηση σε χώρα εκτός της πατρίδας τους τούς βοηθά να βγουν από το προστατευμένο περιβάλλον που ζουν, να ωριμάσουν ως άνθρωποι, να θωρακίσουν αλλά και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Τους ωθεί να βελτιώσουν την προσωπικότητά τους, να αποκτήσουν ενσυναίσθηση, επιμονή και αισιοδοξία, να εξελιχθούν προσωπικά και να γίνουν παγκόσμιοι πολίτες.

Συνελήφθησαν στην Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων δύο αλλοδαποί για μεταφορά παράτυπων μεταναστών

 


Συνελήφθησαν χθες Σάββατο (08-10-2022) το πρωί στην Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε λεωφορείο που εκτελούσε διεθνές δρομολόγιο με προορισμό την Αθήνα, με οδηγό και συνοδηγό τους κατηγορούμενους, ενώ σε αυτό επέβαιναν ακόμη -4- αλλοδαποί, που όπως διαπιστώθηκε, είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Το λεωφορείο κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Πόσο θα είναι το επίδομα θέρμανσης στον Νομό Ιωαννίνων

 


Αναμένεται μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τέλος του Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου για να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ και να υποβάλλουν την αίτησή τους.

Τα πρώτα ποσά αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς αρχές Δεκεμβρίου.

Σε αναμονή της  σχετικής ΚΥΑ στην οποία θα ορίζονται τα κριτήρια και οι δικαιούχοι, ενώ υπενθυμίζεται ότι πέραν του επιδόματος θέρμανσης, οι καταναλωτές θα προμηθευτούν το συγκεκριμένο καύσιμο κατά 25 λεπτά φθηνότερα (ανά λίτρο), λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Ηπειρώτικο Πανηγύρι 2022

 


Σε έναν εκπληκτικό βαθύσκιωτο φυσικό χώρο, στο Πεδίον του Άρεως, με μια εξαιρετική οργάνωση και με την πανδαισία ηπειρώτικων μουσικών ακουσμάτων  πραγματοποιήθηκε το φετινό «Ηπειρώτικο Πανηγύρι» 2.10.2022 που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.

Η προσέλευση των Ηπειρωτών/σσών, και όχι μόνο, ήταν εντυπωσιακή. Πάνω από 2.500 κατέκλυσαν το χώρο, χόρεψαν και γλέντησαν με τα Ηπειρώτικα ακούσματα από κάθε γωνιά σχεδόν της Ηπείρου. 

Πωγώνι, Θεσπρωτία, Λάκκα Σούλι, Συρράκο-Καλαρύτες, Κόνιτσα, Ζαγόρι, Δερόπολη, Αστικά Γιάννενα, Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Βλάχικα, Ζίτσα, Άρτα, Πρέβεζα είχαν την τιμητική τους. Όλη η Ήπειρος!

Το εξαιρετικό ήταν η έντονη παρουσία της νεολαίας μας   που κατέκλυσε το χώρο και μας αγκάλιασαν με θέρμη. Γι’ αυτό το «Ηπειρώτικο Πανηγύρι» δεν ήταν απλά όμορφο. Ήταν ελπιδοφόρο, γιατί κυριάρχησαν οι νέοι  και απέδειξαν πως «έχουν για τα καλά κλεισμένη στην ψυχή τους την Ήπειρο» και όπου βρεθούν νιώθουν, υπηρετούν και προάγουν τον Ηπειρώτικο πολιτισμό.

Οι πρωτεργάτες της  Ηπειρώτικης μουσικής πανδαισίας.

Οι κομπανίες  που παρουσίασαν  ένα ουσιαστικό δείγμα του Ηπειρώτικου μουσικού πολιτισμού: Βέρδη, Θοδωρή Γεωργόπουλου, Πέτρου Χαλκιά, «Λαλητάδες», Δημήτρη Κώτσικα και Αντώνη Κακούρη.

Οι τραγουδιστές:  Παγώνα Αθανασίου, Σάββας Σιάτρας, Αντώνης Κυρίτσης, Κώστας Λεοντίδης, Δημήτρης Τζουμερκιώτης, Νίκος Καλαμίδας, Μιχάλης Μιχόπουλος, Δημήτρης Τσίπρας, Αχιλλέας Χαχάμης

Τα κλαρίνα: Βασίλης Παπαγεωργίου, Δόκιμος και Ιωάννα Χαραλάμπους, Σταύρος Λώτσης, Δημήτρης Κώτσικας

Μουσικοί: Βιολί: Λεωνίδας Πότσης, Παναγιώτης Ξυδέας, Κώστας Κίκιλης, Γιώργος Κώτσικας

Τρεις (3) συλλήψεις στην Ήπειρο για παραβάσεις σχετικά με τη χρήση μουσικής από καταστήματα διασκέδασης

 


Στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με τη χρήση μουσικής από καταστήματα διασκέδασης, σημειώθηκαν τρεις (3) συλλήψεις κατά το τελευταίο 48ωρο από υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στα Ιωάννινα και ημεδαπός στην Πρέβεζα, οι οποίοι διαπιστώθηκε -κατά περίπτωση- να κάνουν χρήση μουσικής υπερβαίνοντας τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου ή χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή.

Οι σχετικές δικογραφίες που σχηματίστηκαν από τα Αστυνομικά Τμήματα Ιωαννίνων και Πρέβεζας θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Παρατείνεται ως τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου η εξαργύρωση των voucher 200 ευρώ για τους εκπαιδευτικούς

 


Παρατείνεται ως τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022, κατόπιν αιτημάτων, η δυνατότητα εξαργύρωσης των επιταγών (voucher) των δικαιούχων του Προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», με στόχο τη μέγιστη απορρόφηση των κονδυλίων που έχουν διατεθεί για αγορά ψηφιακού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

Οι εκπαιδευτικοί αξιοποίησαν στο έπακρο την παροχή αυτή, καθώς ήδη, από τις 166.599 επιταγές που εκδόθηκαν, οι 162.014 - ποσοστό άνω από το 97% - έχει εξαργυρωθεί ή αναμένεται να εξαργυρωθεί άμεσα.

Η επέκταση της προθεσμίας εξαργύρωσης της επιταγής αποφασίστηκε κατόπιν αιτημάτων των δικαιούχων, ήτοι:

α) εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού - Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, χωρίς κοινωνικά ή άλλα κριτήρια, οι οποίοι απασχολούνται σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία, και

β) οικογενειών οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 27η Ιουλίου 2021 έως και την 13η Αυγούστου 2021 και οι οποίες έχουν εξαρτώμενα μέλη που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας.

Ξεμπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων

 


Η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που έχουν θέσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), μετά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο μέτωπο των κύριων συντάξεων.

Όπως εκτιμούν πηγές του e-ΕΦΚΑ, εντός του Οκτωβρίου, θα εξαλειφθούν οι εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις, με δεδομένο ότι έχει ήδη εκκαθαριστεί το 97% των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη και, στη συνέχεια, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την απονομή των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων, καθώς προϋπόθεση για τον υπολογισμό της επικουρικής είναι να έχει εκδοθεί προηγουμένως η απόφαση για την κύρια σύνταξη.

Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς, σύμφωνα με πηγές του φορέα, μέσα στο καλοκαίρι, καταγράφηκε αύξηση του ρυθμού απονομής των επικουρικών συντάξεων, που ξεπέρασε το 10%, ενώ οι ενέργειες για την περαιτέρω μείωση των εκκρεμοτήτων θα εντατικοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Γιάννενα: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το Run Greece ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2022, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου

 


Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου με σκοπό την απρόσκοπτη διεξαγωγή των αγώνων δρόμου RUN GREECE ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2022.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ απαγορεύεται η κυκλοφορία, στάση και στάθμευση:

Α) από ώρα 07.30 έως πέρατος αγώνα (5 και 10 χλμ.) στις οδούς:

πλατεία Πύρρου – πλατεία Α. Παπανδρέου – Αβέρωφ – Κ. Καραμανλή – Διονυσίου Φιλοσόφου- Εθνικής Αντιστάσεως – Γαριβάλδη – Αρχ. Μακαρίου μέχρι τον κόμβο της οδού Γεννηματά- Μπιζανίου.

Β) από ώρα 10.00 και μέχρι πέρατος του αγώνα παιδιών  από τη συμβολή της Λεωφόρου Δωδώνης με την οδό Αρύββα μέχρι την πλατεία Πύρρου (ρεύμα καθόδου).

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου

 


Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Δημαρχείο Κατσικά, 09:00-14:00.

Υαλουρονικό οξύ: Πώς αντιμετωπίζει τις ουρολοιμώξεις στις γυναίκες;

 


Όταν παθογόνοι μικροοργανισμοί που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της ουρήθρας δεν αποβάλλονται άμεσα, εγκαθίστανται και προκαλούν φλεγμονή με αποτέλεσμα την ουρολοίμωξη, συνήθως όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ασθενές άρα ευάλωτο.

H ουρολοίμωξη απαντάται συχνότερα σε γυναίκες, ωστόσο τα συμπτώματα είναι συνήθως εντονότερα και απαιτείται μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία στους άνδρες.

Ο λόγος που οι γυναίκες τείνουν να μολύνονται συχνότερα είναι επειδή η ανατομία της περιοχής είναι τέτοια που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο. «Το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) προκαλεί τη συντριπτική πλειονότητα των ουρολοιμώξεων. Ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης διαφέρουν. Στις νεαρές γυναίκες, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού εμφανίζονται με συχνουρία, καύσο και πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή στα έξω γεννητικά όργανα κατά την ούρηση, ενώ δεν είναι σπάνια και η παρουσία αίματος, ιδιαίτερα στο τέλος της ούρησης.

Παρά το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης, υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων όπως η κακή υγιεινή, συγκεκριμένες σεξουαλικές πρακτικές, η αντισύλληψη (χρήση διαφράγματος ή σπερματοκτόνων ουσιών) και ο σακχαρώδης διαβήτης», επισημαίνει ο κ. Στυλιανός Κοντός, MD, PhD, FEBU, Χειρουργός Ουρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, μέλος Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες υποφέρουν από συχνές ουρολοιμώξεις. Μετά την πρώτη, περίπου το 20% των νεαρών γυναικών θα έχουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Κάθε επιπλέον επεισόδιο αυξάνει τον κίνδυνο ότι θα ξανασυμβεί.

Ο ιατρός, ανάλογα με το ιστορικό, μπορεί να δώσει κάποιες οδηγίες, για να μειωθούν τα επεισόδια ουρολοιμώξεων, όπως:

·         Λήψη άφθονων υγρών, σταδιακά όλη την ημέρα

·         Χαμηλή δόση αντιβιοτικού κάθε μέρα για διάστημα 6 μηνών ή περισσότερο

·         Μια δόση αντιβιοτικού πριν ή αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.

Ακόμα και συνδυασμός των παραπάνω εφαρμογών, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να μη φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.