Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Κουκλιοί Πωγωνίου: Εργασίες αντικατάστασης κατεστραμμένης αντλίας

 


Ολοκληρώθηκε η απόσυρση της κατεστραμμένης αντλίας στην γεώτρηση Κουκλιών, βάθους  105 μέτρων.

Ακολουθεί η τοποθέτηση της νέας, για να ολοκληρωθεί  η ομαλή υδροδότηση του χωρίου.

Παρακάλαμος: Ολοκλήρωση εργασιών ενίσχυσης δικτύου υδροδότησης Αγίας Παρασκευής

 


Αγαπητοί συγχωριανοί - συνδημότες,

Σήμερα Τρίτη 20 Ιουνίου βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω πως  ολοκληρώθηκαν  οι εργασίες σύνδεσης,  από τον εργολάβο που είχε αναλάβει το έργο ενίσχυσης της υδροδότησης της Κοινότητας μας, που ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώθηκαν σήμερα (απομένει η τοποθέτηση μιας βάνας που ζητήσαμε από τον εργολάβο  στο ύψος της γέφυρας Λεμπούσδας  του Άνω Μαχαλά, που θα βοηθήσει σε περίπτωση μιας έκτακτης ανάγκης ώστε  να ενισχυθεί το δίκτυο του Αγίου Παντελεήμονα).

Έτσι λοιπόν πλέον, η γειτονιά από σταβλικές εγκαταστάσεις  κ. Χάσκου Θωμά έως και οικία  κ. Παπακώστα Βασίλειου και πέριξ αυτής  που χρόνια τώρα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με την υδροδότηση, ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό που επιτυγχάνεται πολύ μεγάλη πίεση νερού.

Αυτή η ενίσχυση του νερού  είναι αισθητή μέχρι οικία κ. Πριτσίνη Χρήστου, πρατήριο Υγρών καυσίμων Αφού Γκόγκου κτλ.

Επίσης οι δεξαμενές της Αγίας Παρασκευής είναι πάντα γεμάτες με νερό, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλη πίεση όσων υδρεύονται από το εν λόγω δίκτυο.

Σύντομα ευελπιστώ στην επίλυση και του ανάλογου ζητήματος που αντιμετωπίζει και η γειτονιά πέριξ της εκκλησίας του χωριού μας (ήδη το έχω συζητήσει με τον κ. Δήμαρχο), όπου θα δώσει λύση και στους εκεί διαμένοντες συγχωριανούς μας.

Αγαπητοί φίλοι,  η προσπάθεια θα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, προς όλες τις κατευθύνσεις, πάντα σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή, όπως συμβαίνει όλα τα χρόνια, για το καλό του Τόπου που Αγαπούμε.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Πλήρης χαρτογράφηση για τα «υπόλοιπα» οδικών υποδομών σε πολεοδομικές ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών για πρώτη φορά έχει πλήρη και αναλυτική εικόνα για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με διανοίξεις δρόμων εκεί όπου έχει γίνει εισφορά σε γη.

Πρόκειται για μία μεγάλη εκκρεμότητα πολλών ετών προς τους πολίτες διαφόρων πολεοδομικών ενοτήτων.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται σε δύο μελέτες που εκπονήθηκαν και η παραλαβή τους εγκρίθηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

-Η πρώτη μελέτη αφορά στις περιοχές των Ρυμοτομικών Σχεδίων Νέας Ζωής και Καρδαμιτσίων.

-Η δεύτερη μελέτη αφορά στις περιοχές των Ρυμοτομικών Σχεδίων Κάτω Νεοχωρόπουλου, Σεισμοπλήκτων και Κατσικά.

Οι δύο μελέτες καταγράφουν λεπτομερώς τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις οδικές υποδομές όπως και την κοστολόγησή τους.

Συμμετοχή της Νεανικής Χορωδίας Δήμου Κόνιτσας στο 1ο chorus lake fest στα Ιωάννινα και της μεικτής χορωδίας δήμου Κόνιτσας στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων

 


Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 η Νεανική Χορωδία Δήμου Κόνιτσας εμφανίστηκε στο 1ο Chorus Lake Fest στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος Βλάχου της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, που διοργανώθηκε από το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, το Δημοτικό Ωδείο και τον Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδικής Χορωδίας Δ.Ω.Ι., ενώ την επόμενη ημέρα Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 η Μικτή Χορωδία Δήμου Κόνιτσας εμφανίστηκε στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων στον υπαίθριο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων Ιτς Καλέ στο Κάστρο Ιωαννίνων,  το οποίο διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Κόνιτσας, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Μουσικό Σχολείο και τα Ωδεία των Ιωαννίνων με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικής.

Οι χορωδίες του Δήμου μας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό,  παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό μουσικό πρόγραμμα και δέχτηκαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού. 

Έκλεψε τις εντυπώσεις η ομορφιά της Πωγωνίσιας Φορεσιάς στο 17ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας & Θράκης στις Σέρρες

 


Έκλεψε τις εντυπώσεις η ομορφιά της Πωγωνίσιας Φορεσιάς στο  17ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας & Θράκης στο οποίο συμμετείχε ο Δήμος Πωγωνίου διοργανώνοντας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου, αφιέρωμα στην τοπική ενδυμασία.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα και παρουσία του Δημάρχου Σερραίων κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Σερρών η αντιπροσωπεία του Δήμου παρουσίασε, με το σεβασμό που τους αξίζει, την Πωγωνίσια Φορεσιά και την παράδοση της περιοχής.

Την εκδήλωσε χαιρέτισε εκ μέρους του Δήμου Πωγωνίου ο Αντιδήμαρχος κ. Αναστάσιος Γιούνης  που δήλωσε συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθεια του Δήμου να διαδοθεί ο πολιτισμός και η παράδοση του Πωγωνίου μέσω του αφιερώματος στην Πωγωνίσια Φορεσιά ενώ ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Μιχάλης Μάγκος υπογράμμισε ότι το αφιέρωμα θα ταξιδέψει και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στα στοιχεία που συνθέτουν την Πωγωνίσια Φορεσιά αναφέρθηκε με την αναλυτική της παρουσίαση η κ. Λευκή Νόννη – Βλάχου, φιλόλογος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης εκ μέρους του Δήμου Πωγωνίου ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Γαλίτσης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Μάνης.

Η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε υπό τους ήχους της ζυγιάς του Τάκη Λούκα.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάιο

 


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάιο του 2023,

Συγκεκριμένα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της ΔΥΠΑ, τον Μάιο του 2023, ανήλθε σε 854.181 άτομα, καταγράφοντας μείωση κατά -72.263 άτομα (-7,8%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους Μάιο του 2022 και μείωση κατά -73.612 άτομα (-7,9%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Απρίλιο του 2023.

Από τα 854.181 άτομα, 507.209 (ποσοστό 59,4%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 346.972 (ποσοστό 40,6%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Οι άνδρες ανήλθαν σε 292.389 άτομα (ποσοστό 34,2%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 561.792 άτομα (ποσοστό 65,8%).

Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών, ο οποίος ανήλθε σε 278.573 άτομα (ποσοστό 32,6%).

Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στο CLIMABOROUGH Building Green and Climate Neutral Innovation in Cities

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο με τίτλο CLIMABOROUGH Building Green and Climate Neutral Innovation in Cities» στα πλαίσια του προγράμματος Horizon Europe και ειδικότερα της πρόσκλησης HORIZON-MISS-2021-CIT-02» η οποία αφορά στην αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030.

Το έργο ξεκίνησε την 1/1/2023, έχει διάρκεια 48 μηνών και συνολικό προϋπολογισμό 11,408,458.75 ευρώ. Είναι έργο καινοτομίας που σχεδιάστηκε για να δοκιμάσει τις έννοιες “ClimHub”, “Climate Sandbox” και “Climate Service” σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις συμβάλλοντας στην οικολογική και ψηφιακή τους μετάβαση.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, για παρακώλυση συγκοινωνιών και παράβαση υγειονομικής διάταξης

 


Συνελήφθησαν χθες (19-06-2023) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παρακώλυση συγκοινωνιών και παράβαση υγειονομικής διάταξης.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι, ως ιδιοκτήτης και κυβερνήτης πλοίου, αντίστοιχα, διαπιστώθηκε να πραγματοποιούν πλου εντός της λίμνης «Παμβώτιδας» Ιωαννίνων μεταφέροντας επιβάτες, χωρίς να έχει εκδοθεί σχετική άδεια από την αρμόδια αρχή, ενώ γίνονταν χρήση μουσικής, η ένταση της οποίας υπερέβαινε το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Χ.Ο.Ι.: Συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 21 Ιουνίου, ώρα 11:00 π.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου

 


Ο Χ.Ο.Ι. σας προσκαλεί σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 21-6-23 και ώρα 11:00 π.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου με θέμα "6ο Φολκλορικό Φεστιβάλ Ιωαννίνων".

Οκτώ συλλήψεις στην Ήπειρο για κατοχή ναρκωτικών

 


Συνολικά (8) άτομα συνελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα στην Ήπειρο, στο πλαίσιο καθημερινών ελέγχων και δράσεων για την αποτροπή της διάδοσης των ναρκωτικών.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν για κατοχή μικροποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης και μικροποσότητας κοκαΐνης:

• 3 ημεδαποί στην Πρέβεζα,

• 3 ημεδαποί στα Ιωάννινα και

• 2 αλλοδαποί στην Άρτα.

Σημειώνεται ότι η καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών αποτελεί πρωταρχική, άμεση και διαρκή προτεραιότητα των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Δήμος Πωγωνίου: Εργασίες ανακαίνισης ΚΕΠ

 


«ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ – ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ»

Ο Δήμος Πωγωνίου, προκηρύσσει με ανοικτή διαδικασία του άρθρου 27 του Ν.4412/2016 και υπό τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού, την επιλογή αναδόχου ανάθεσης της σύμβασης για την κατασκευή του έργου: «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ – ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ», συνολικού προϋπολογισμού 175.870,00 ΕΥΡΩ (με Φ.Π.Α.).

Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών του έργου, με βάση τη μελέτη με αριθμό θεώρησης 13/2023 από το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου, ανέρχεται στο ποσό των 143.383,53 ΕΥΡΩ με δαπάνη Εργασιών, ΓΕ&ΟΕ, Απρόβλεπτα, Αναθεώρηση και χωρίς Φ.Π.Α.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.).

Οι προσφορές θα υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr  του συστήματος, με ημερομηνία λήξης υποβολής προσφορών την 05/07/2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14.00μ.μ.

Ως ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 12/07/2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 09.00π.μ.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή.

Η Google ξεκινά εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις τουριστικές επιχειρήσεις των Ιωαννίνων και της Ηπείρου

 


Μία ακόμη δυναμική δράση για την υποστήριξη και την επιμόρφωση επιχειρήσεων του τουριστικού και όχι μόνο τομέα με σκοπό την βιώσιμη και ψηφιακή ανάπτυξη υλοποιεί η Google.

Ως αφετηρία μάλιστα του επόμενου κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος “Grow Greece with Google”, επέλεξε τα Ιωάννινα και την Ήπειρο, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα σε ειδική ημερίδα που έγινε στην ισόγεια αίθουσα του δημαρχείου.

Σκοπός του νέου κύκλου εκπαίδευσης είναι η επιτάχυνση του βιώσιμου μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.

Από το πρόγραμμα αυτό, που ανακοινώθηκε από τη Google τον Απρίλιο του 2022 και διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, έχουν ήδη ωφεληθεί πάνω από έξι χιλιάδες επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 20 Ιουνίου

 


Την Τρίτη 20 Ιουνίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφόρος Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Συνεδριάσεων, Δημαρχείου Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Τι να προσέχετε κατά την άσκηση στη ζέστη

 


Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για τους λάτρεις της άσκησης σε υπαίθριους χώρους.

Εάν δεν προσέξουν, όμως, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σχετιζόμενες με τη ζέστη διαταραχές (π.χ. θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση, θερμοπληξία, ακραία αφυδάτωση), που μπορεί να πλήξουν σοβαρά την φυσική κατάσταση και την υγεία τους.

«Ο βαθμός της σωματικής καταπόνησης από την άσκηση στη ζέστη εξαρτάται από τον μεταβολικό ρυθμό του ατόμου και την ικανότητα του οργανισμού του να ανταλλάσσει θερμότητα με το περιβάλλον», εξηγεί η ειδική Παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD.  «Κατά την μυϊκή άσκηση ο μεταβολισμός είναι 5-15 φορές ταχύτερος απ' ότι σε κατάσταση ηρεμίας, διότι το σώμα χρειάζεται ενέργεια για τη σύσπαση των σκελετικών μυών. Αναλόγως με το είδος της ασκήσης που κάνει κάποιος, το τουλάχιστον 70% της συνολικής ενεργειακής δαπάνης μετατρέπεται σε θερμότητα, για να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος».

Αυτό επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση δύο βασικών μηχανισμών που ελέγχονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ελέγχει όλες τις αυτόματες λειτουργίες του οργανισμού): α) τη ροή θερμότητας από το εσωτερικό του σώματος προς το δέρμα μέσω του αίματος και β) την εφίδρωση.

«Το δέρμα και το εσωτερικό του σώματος διαθέτουν υποδοχείς θερμότητας, οι οποίοι "ενημερώνουν" το κέντρο της θερμορρύθμισης στον εγκέφαλο (στον υποθάλαμο) για την εσωτερική θερμοκρασία», εξηγεί η ειδικός. «Το κέντρο αυτό επεξεργάζεται τις πληροφορίες και στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα για να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία. Όταν π.χ. κάνει πολλή ζέστη και αυξηθεί η εσωτερική σωματική θερμοκρασία, ο εγκέφαλος στέλνει μήνυμα να ενταθεί η εφίδρωση και η ροή θερμότητας προς το δέρμα, ώστε να τη μειώσει».