Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Η «Πίτα του Ηπειρώτη 2018», Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 10.00' π.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας



Αριθ. Πρωτ. 3259        Αθήνα 20-2-2018
Δελτίο Τύπου
Η «Πίτα του Ηπειρώτη 2018», Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 10.00' π.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας


Η «Πίτα του Ηπειρώτη 2018» αφιερώνεται στo Τουρισμό σε συνάρτηση με την Ηπειρώτη παράδοση.
 Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο κορυφαίος φορέας της Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο, μας προσκαλεί στη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωσή της, την «Πίτα του Ηπειρώτη 2018» την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, στις 10.00'  π.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο.
Η «Πίτα του Ηπειρώτη», είναι το μεγαλύτερο Ηπειρώτικο αντάμωμα στην Ελλάδα, η κορυφαία συνάντηση Αποδήμων κάθε χρόνο στην Αθήνα.
Με τη συμμετοχή για φέτος, εκατόν δέκα και πλέον χορευτικών ομίλων, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός, στην 30χρονη παρουσία της εκδήλωσης στο ΣΕΦ, με πάνω από 3.000 χορευτές, πλήθους Ηπειρωτών μουσικών και κομπανιών,  της Χορωδίας της Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ και του Πολυφωνικού Εργαστηρίου της, η εκδήλωση αποτελεί ένα πλουσιότατο γιορταστικό πολυθέαμα, μοναδικό στην εποχή μας.
Οι Ηπειρώτες τολμούν και μπορούν να πέμπουν εγερτήρια μηνύματα και τεκμήρια συλλογικής έκφρασης, δημιουργίας και αγώνα, τόσο σημαντικά και απαραίτητα στους δύσκολους καιρούς μας.
Οι απόδημοι Ηπειρώτες είναι μαθημένοι, γενιές τώρα, στο να κάνουν την αγωνία αγώνα κι αλληλεγγύη, το χώρια όλοι μαζί, τη φτώχια προκοπή. Σήμερα που όλα αυτά τα χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αφιερώνει την «Πίτα του Ηπειρώτη» σε ένα τομέα ανάπτυξης, που η Ήπειρος υστερεί και τώρα κάνει τα πρώτα ουσιαστικά της βήματα, τον Τουρισμό σε συνάρτηση με την Ηπειρώτικη παράδοση.
«Την ξενιτιά, την ορφάνια, την πίκρα, την αγάπη, τα τέσσαρα τα ζύγιασαν, βαρύτερα είν’ τα ξένα». Η ιστορία της Ηπείρου είναι συνυφασμένη με τους αέναους μισεμούς, τα αλλεπάλληλα ξεχωρίσματα. Οι Ηπειρώτες ξέρουν να ζουν αλλά και να τραγουδούν την ξενιτιά.
Μια άγρα από τα σημαντικότερα Ηπειρώτικα τραγούδια, συνθέτουν το πλουσιότατο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της “Πίτας του Ηπειρώτη”.
Με σολίστ τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, οι κορυφαίοι Ηπειρώτες κλαρινίστες, Σταύρος Καψάλης, Ναπολέων Δάμος, Γιώργος Κοτσίνης, Θοδωρής Γεωργόπουλος, Τάσος Μαγκλάρας, Δόκιμος Χαραλάμπους,  Λευτέρης Γκιώκας, Γιώργος Δάμος, αλλά και  νέοι Πετράκης Χαλκιάς, Κωνσταντίνος Λιόντος και Αντώνης Κακούρης και οι Ηπειρώτικες κομπανίες των, Ναπολέοντα Δάμου, Θοδωρή Γεωργόπουλου, Τάσου Μαγκλάρα και Λευτέρη Γκιώκα, θα συνοδεύσουν τους τραγουδιστές, Σάββα Σιάτρα, Κώστα Μήτση, Κώστα Λεοντίδη, Νίκο Δάσκαλο, Δημήτρη Καλογήρου, Θωμά Κυρίτση, Δημήτρη Τζουμερκιώτη, Νίκο Καλαμίδα, Μιχάλη Ζάμπα, Χρήστο Πότση, Λευτέρη Κωνσταντίνου, Ανδρέα Μετσοβίτη, Δημήτρη Αχνούλα, Δάφνη Νικολάου, Ελένη Δήμου και Αδελφούς Κόντη.
Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής  και το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού της Π.Σ.Ε., συμμετέχουν στο μουσικό πρόγραμμα που, διανθισμένο από ιστορικό και λαογραφικό αναλόγιο, του Ηπειρώτη λαογράφου και συγγραφέα Χρήστου Τούμπουρου, παρουσιάζουν σε σκηνοθεσία του Ηπειρώτη θεατράνθρωπου Νίκου Γκεσούλη,  οι Ηπειρώτες ηθοποιοί, Νίκος Βερλέκης και Γεωργία Ζώη, συνοδευόμενοι από τη Μαρίκα Γκόνη και Αλέξανδρο Σπύρου στην εκφώνηση των χορευτικών τμημάτων και των χοροδιδασκάλων.
 Ξεχωριστή στιγμή κι αλλιώτικη νότα αποτελούν οι “Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο”, που εδώ και 8 χρόνια ενσωματώθηκαν στην ¨Πίτα του Ηπειρώτη", αναδεικνύοντας τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με άλλες περιφέρειες και αποδήμους.
Φέτος οι Ηπειρώτες, καλωσορίζουν τους Ρουμελιώτες και τους Στερεοελλαδίτικων αποδημικούς Συλλόγους της Αττικής,  που με πάνω από τριακόσιους χορευτές  και με συντονιστή τον χοροδιδάσκαλο της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Βασίλη Τσούνη, θα ξεσηκώσουν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τους γεμάτους παλμό και ένταση Ρουμελιώτικους χορούς.
Η «Πίτα του Ηπειρώτη» αποτελεί μια τρίωρη πανδαισία της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης της Ηπείρου και όχι μόνο, συνιστώντας μια εξαιρετική πολιτιστική πρόταση.
Μέσα σε συνθήκες κρίσης, η Π.Σ.Ε. φιλοδοξεί φέτος να συσπειρώσει ακόμα περισσότερους Ηπειρώτες, φίλους της Ηπείρου και του Λαϊκού Πολιτισμού, στη μεγαλύτερη γιορταστική σύναξη αλληλεγγύης και ψυχαγωγίας των τελευταίων χρόνων.

Η ελεύθερη είσοδος στην εκδήλωση, με την αξιέπαινη εθελοντική προσφορά των συμμετεχόντων και εθελοντών και την οικονομική χορηγία, των, Ζαππείου Μεγάρου, εταιρείας τηλεφωνίας Vodafone,  ΑNGELOS OPTICS,  Έξαρχος Άρτος-Γλυκά-Καφές,  ΟΛΥΡΑ άρτος και γλυκίσματα, Τογρίδης  Εταιρεία Κοινωνικής Εξυπηρέτησης,  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Γεωργίου Ζώη,  ΔΩΔΩΝΗ Τυρόπιτες, Φούρνος Ηπειρώτικο, ΖΑΓΟΡΙ Φυσικό μεταλλικό νερό, Φανοποιεία ZHKOS TEAM, 4F A.E., Βίκος Φυσικό μεταλλικό νερό, Φούρνοι ΖΙΑΚΑΣ, Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου  ''Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης'', Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών-Προαστίων-Περιχώρων, Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και με χορηγούς επικοινωνία τη τηλεόραση της ΕΡΤ, ΕΡΑ σπορ 101.8 fm, η Φωνή της Ελλάδας, αποτελούν το καλύτερο ανοιχτό κάλεσμα για όλους.
Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, η θέση όλων είναι στην “Πίτα του Ηπειρώτη”. Στην εκδήλωση συμμετέχει το σύνολο των φορέων της Ηπειρώτικης Αποδημίας της Αττικής και παρευρίσκονται εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, αλλά και αποδημικών ηπειρώτικων οργανώσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Εκεί, στην κορύφωση της γιορτής, οι θεατές γίνονται πρωταγωνιστές, χορεύοντας στον ίδιο, μεγάλο κύκλο των Ηπειρώτικων χορών που, όπως και η εποχή μας, μας θέλουν όλους μαζί.
«Πίτα του Ηπειρώτη», Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 10.00΄, Σ.Ε.Φ.
Οι Ηπειρώτες ανταμώνουν, αγωνίζονται και δημιουργούν με τον ανθό της Παράδοσης και της Νεολαίας. Στο ομορφότερο, στο μεγαλύτερο ηπειρώτικο αντάμωμα, στις 25 Φλεβάρη του 2018, στην Αθήνα.
Ας είμαστε όλοι εκεί!


Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Άρτα: Σύλληψη 54χρονου υπήκοου Πακιστάν που σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης

Συνελήφθη, προχθές (18-02-2018) αργά το βράδυ  στην Άρτα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας,  ένας 54χρονος υπήκοος Πακιστάν, διότι στο πλαίσιο αστυνομικού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.

Δήμος Πωγωνίου: Πινάκας θεμάτων που συζητήθηκαν στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της 14-2-2018

Πινάκας θεμάτων που συζητήθηκαν στην  τακτική συνεδρίαση  του Δ.Σ.  της  14-2-2018 [πρακτικό Νο 3/14-2-2018]

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Συγκρότηση Επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής Δημοτικών Συμβάσεων προμηθειών, για το έτος 2018 [4412/16].  ΑΠΟΦΑΣΗ  19
2. Έγκριση δαπανών επέκτασης δικτύου Φωτισμού Οδών – Πλατειών [Φ.Ο.Π] ΑΠΟΦΑΣΗ  20 
3. Έγκριση  απόφασης Δ.Σ. Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Πωγωνίου,  αριθμ. 5/2018  «Έγκριση διενέργειας προμηθειών Ν.Π.Δ.Δ. έτους 2018»  ΑΠΟΦΑΣΗ  21
4. Έγκριση επιχορήγησης Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου έτους 2018 – ψήφιση  πίστωσης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  22
5. Έγκριση εκδηλώσεων Αποκρεών έτους 2018 – ψήφιση πιστώσεων. ΑΠΟΦΑΣΗ  23
6. Έγκριση επιχορήγησης αθλητικών συλλόγων – ψήφιση πιστώσεων. ΑΠΟΦΑΣΗ  24
7. Έγκριση αναμορφώσεων προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος έργων, έτους 2018.  ΑΠΟΦΑΣΗ  25
8. Επανάληψη απόφασης Δ.Σ. 277/2017 «Προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού Ι.Δ. Ορισμένου χρόνου, για κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού  χαρακτήρα, έτους 2018.»  ΑΠΟΦΑΣΗ  26
9. Επανάληψη απόφαση Δ.Σ. 278/2017  «Προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου, έτους 2018.»  ΑΠΟΦΑΣΗ  27
10. Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής υπηρεσιών. ΑΠΟΦΑΣΗ 28
11α Έγκριση απολογισμού έτους 2017 Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας  εκπαίδευσης.    ΑΠΟΦΑΣΗ  29
11β Έγκριση απολογισμού έτους 2017 Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας εκπαίδευσης  ΑΠΟΦΑΣΗ  30
12. Επί αιτήσεως Στρουχάλοβα Μαρκέτας, για λύση σύμβασης Δημοτικού Καταστήματος Βασιλικού.  ΑΠΟΦΑΣΗ  31
13. Επί αιτήσεως Ζήγου Σπυρίδωνα, Τ.Κ. Λίμνης, για την παραχώρηση δημοτικής έκτασης, για τη λειτουργία κτηνοτροφικής εγκατάστασης.  ΑΝΑΒΟΛΗ
14. Έγκριση δημοπράτησης Δημοτικού καταστήματος Τ.Κ. Μαυροπούλου. ΑΠΟΦΑΣΗ  32
15. Έγκριση προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Πωγωνίου με την Περιφέρεια Ηπείρου, για την εκτέλεση του έργου: «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης  Φ32/ΡΝ25 και υδραυλικών υλικών για την ύδρευση των κτηνοτροφικών μονάδων Τ.Κ. Κακολλάκου του Δήμου Πωγωνίου». ΑΠΟΦΑΣΗ  33
EKTAKTA  ΘΕΜΑΤΑ
  1.  Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου: «Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης περιοχής ανέγερσης αναψυκτηρίου στην Τ.Κ.  Ρεπετίστας.  ΑΠΟΦΑΣΗ  34 
 2.  Συμμετοχή του Δήμου στην έκδοση λευκώματος με τίτλο:  «Η Ήπειρος στους Μακεδονικούς αγώνες-Ηπειρώτες Μακεδονομάχοι» και προμήθεια βιβλίων με  τίτλο: «Τα του Δήμου – [Έν Δήμω] »  ΑΠΟΦΑΣΗ  35 
  3.  Επανάληψη απόφαση 190/2017 «Έγκριση κατεδάφισης ΤΟΛ Δελβινακίου – Διαμόρφωση χώρου»  ΑΠΟΦΑΣΗ  36
  4.  Ορισμός χρηστών στο κεντρικό σύστημα κληρώσεων μελλών επιτροπών διαγωνισμών  ΑΠΟΦΑΣΗ  37 
 5.  Έγκριση εξόδων κίνησης αιρετών – ψήφιση πίστωσης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  38
 6. Έγκριση τόπου διεξαγωγής επόμενης συνεδρίασης Δ.Σ.  - εκτός έδρας. ΑΠΟΦΑΣΗ  39
          
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΓΚΟΓΚΟΣ

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για τη 2η/26-2-2018 τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

Σας  καλούμε στις  είκοσι έξι  (26) του μηνός Φεβρουαρίου   έτους  2018,  ημέρα  Δευτέρα   και ώρα 15.00 στην ανοικτή ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:
1.Επικύρωση πρακτικού –αποφάσεων 1ης/31-1-2018  τακτικής συνεδρίασης Π.Σ.
2.Συμπλήρωση της αριθμ. 10/40/15-9-2014 απόφασης του Π.Σ.
3.Έγκριση σύναψης Σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Κόνιτσας   για διάθεση προσωπικού για την τεχνική υποστήριξη του Δήμου
4.Έγκριση 1ης τροποποίησης προϋπολογισμού  Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2018.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ιωάννινα: Συνελήφθη ένας 42χρονος ημεδαπός, για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και παιδικών αθυρμάτων

Συνελήφθη, προχθές (18-02-2018) αργά το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 42χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και παιδικών αθυρμάτων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για παράνομη εμπορία και διακίνηση πυροτεχνικών ειδών, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε κατάστημα ψιλικών ειδών, όπου κατελήφθη ο 42χρονος, ως προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος, να διαθέτει προς πώληση (35) κροτίδες,  στερούμενος άδειας από αρμόδια Αρχή.
Οι κροτίδες κατασχέθηκαν.
Επίσης, στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνεται και η ιδιοκτήτρια του καταστήματος, η οποία απουσίαζε κατά τον έλεγχο και αναζητείται.

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 16.30 στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 20η Φεβρουαρίου 2018, ημέρα Τρίτη & ώρα 16.30 το απόγευμα για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Περί αποδοχή ή μη γνωμοδότησης σχετικά με αίτηση της εταιρείας «ΜΠΙΤΧΑΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ & ΣΙΑ E.Ε. για συμβιβασμό επί της από 6-3-14 αγωγής της (ΑΓ21/10-03-14).
2. Περί αποδοχή ή μη γνωμοδότησης σχετικά με αίτηση της εταιρείας «ΜΠΙΤΧΑΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. για συμβιβασμό επί της από 6-3-14 αγωγής της (ΑΓ18/10-03-14).
3. Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας δημόσιων συμβάσεων μελετών και παροχής υπηρεσιών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου για το έτος 2018.
4. Ψήφιση διάθεσης αναγκαίων πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2018 του Δήμου Πωγωνίου.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Ιωάννινα: Παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος με τίτλο "Πορφυρά Παλάτια", το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζής

Οι Εκδόσεις Πηγή και η συγγραφέας, Αίγλη Κρίκη, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος με τίτλο "Πορφυρά Παλάτια", στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζής στα Ιωάννινα (Παλαιά Σφαγεία).
Στο βιβλίο εκτυλίσσεται η ιστορία της ορφανής Σελιζέ στη Σαμαρκάνδη, όταν έχει ξεσπάσει ο ιερός πόλεμος των Ουαχάμπι –όπως έχει καταγραφεί ιστορικά.
Η ηρωίδα οδηγείται με τη βία στο χαρέμι του γοητευτικού σάχη της Σαμαρκάνδης, αλλά καταφέρνει με την ευφυία και τη δυναμικότητα της να επιβιώσει των ιντριγκών της αυλής και του μένους του πολέμου.
Από το οπισθόφυλλο 
«…όταν αρχίσουν να σου λείπουν τα άλογα,
σέλωσε τους σκύλους»
Περσική παροιμία
– οι ζωές και οι πράξεις
 των ηρώων του βιβλίου
 στροβιλίζονται γύρω από αυτήν
Από τη γαλάζια Σαμαρκάνδη –το σημερινό Ουζμπεκιστάν– ξεκινά η ζωή της Σελιζέ, μιας ορφανής χωριατοπούλας. Στα δύσκολα χρόνια που ξέσπασε ο ιερός πόλεμος με την ονομασία “ουαχάμπι” –όπως έχει καταγραφεί ιστορικά– η Σελιζέ οδηγείται παράνομα και με τη βία στο χαρέμι του γοητευτικού σάχη της Σαμαρκάνδης.
Η μαγεία του έρωτα, ο πόθος του γι’ αυτήν τη γυναίκα και ο πόνος που θα του προκαλέσει η αλήθεια που αγνοούσε για το παρελθόν του, είναι όσα ο σάχης δεν είχε υπολογίσει…
Η συγγραφέας 
Η Αίγλη Κρίκη γεννήθηκε το 1978 στη Λάρισα, όπου και μεγάλωσε. Στα 19 της έφυγε για τα Ιωάννινα, για να σπουδάσει στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τα Ιωάννινα υπήρξαν πόλη – σταθμός στη ζωή της, καθώς εκεί δημιούργησε την οικογένεια της και την επιχείρησή της ως καθηγήτρια αγγλικών.
Το 2013 τελείωσε το μεταπτυχιακό της στον τομέα Λαογραφίας, με εξειδίκευση στο παραδοσιακό ένδυμα και τη λαϊκή τέχνη και κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας. Από το 2014 αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο, σε περιοδικό και σε blogs.
Στα κείμενά της συναντά κανείς την αγωνία και τους προβληματισμούς του καθημερινού ανθρώπου για την επιβίωση, την προσωπική του εξέλιξη και τον ψυχισμό του, μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι σε άλλους κόσμους, με χρώματα, γεύσεις και αρώματα της ζωής υπό τους ήχους της αλληγορίας.

Αγαπημένο της απόφθεγμα, τα λόγια του Κ. Π. Καβάφη: «Σημασία έχει το ταξίδι, κι όχι ο προορισμός…»

Έρχεται πρόγραμμα για πρόσληψη 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών


Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα δημοσιοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ, πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα δημοσιοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ, πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εγκρίθηκε στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ και αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόσληψη 15.000 άνεργων νέων ηλικίας 18-29 ετών σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας και η απασχόλησή τους για διάστημα τουλάχιστον 15 μηνών. Οι περισσότερες θέσεις του προγράμματος προορίζονται για άνεργους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως 29 ετών.
Οι επιχειρήσεις/φορείς θα επιχορηγηθούν για τμήμα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των νεοπροσλαμβανόμενων ανέργων. Η διάρκεια της επιχορήγησης θα είναι μεγαλύτερη εάν προσλάβουν μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 10.000 θέσεις, των οποίων η κατανομή μεταξύ πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υπόλοιπων άνεργων νέων θα προσδιοριστεί στη δημόσια πρόσκληση. Οι υπόλοιπες 5.000 θέσεις θα προκηρυχθούν σε δεύτερο χρόνο.

Κίνηση Καθαρός Καλαμάς: Αποφάσεις Δ.Σ. 17/2/2018

Πολλοί φίλοι και μέλη της Κίνησης Καθαρός Καλαμάς στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. με πολλές ιδέες και προτάσεις και αγωνιστική διάθεση. Μας επισκέφτηκε μάλιστα και συνεργείο της ΕΤ3 όπου βιντεοσκόπησε αποσπάσματα της συζήτησης και πήρε συνεντεύξεις για την εκπομπή “Αντιδραστήριο”.
Φυσικά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης μονοπώλησαν τα επίκαιρα και “καυτά” θέματα της κατάρρευσης του Θεογέφυρου, της ανεξέλεγκτης απόρριψης λυματολάσπης από το Βιολογικό Ιωαννίνων σε παρακείμενα χωράφια – λόγω μη ανανέωσης της σύμβασης που έληξε στις 31/12/17 κι ακόμα δεν έχει προχωρήσει τίποτα- και βέβαια το θέμα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο που η Κίνηση έχει δηλώσει την αντίθεσή της.
Μετά την ενημέρωση από τον πρόεδρο της Κίνησης για τις τελευταίες εξελίξεις και τις ενέργειες  της Κίνησης ως τώρα ακολούθησε γόνιμη και δημιουργική συζήτηση και αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:
– Σχετικά με την κατάρρευση του Θεογέφυρου κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Ιωαννίνων. Επίσης επιστολές καταγγελίας στο Υπουργείο Πολιτισμού και το Συνήγορο του Πολίτη καθώς και επιστολή στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
– Για το θέμα της ανεξέλεγκτης απόρριψης λυματολάσπης από το Βιολογικό Ιωαννίνων σε παρακείμενα χωράφια άμεση κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Ιωαννίνων και στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος καθώς και καταγγελία στην Υγειονομική Υπηρεσία. Επίσης να συμπεριληφθεί η καταγγελία στην αναφορά που πρόκειται να στείλει η Κίνηση Καθαρός Καλαμάς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος για την εγκληματική αμέλεια που επιδεικνύεται χρόνια τώρα όσον αφορά τη ρύπανση-μόλυνση του Καλαμά. Επίσης επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος για την υπαγωγή της Τάφρου Λαψίστας στις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές όπως προβλέπεται από το 1ο Αναθεωρημένο Σχέδιο Λεκανών Απορροής Ποταμών για την Ήπειρο.
– Όσον αφορά την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο αποφασίστηκε η συμμετοχή της Κίνησης στη συγκέντρωση της Τρίτης 20/2 στην Αθήνα για το συντονισμό των δράσεων με σκοπό την προβολή του αγώνα κατά των εξορύξεων καθώς και η παρουσία της  στην εκδήλωση για την πίτα του Ηπειρώτη με ενημερωτικό φυλλάδιο και πανό.
– Τέλος αποφασίστηκε η ανασυγκρότηση του Δ.Σ. μετά τις επιστολές παραίτησης της Γ. Γραμματέα από τα καθήκοντά της και του δεύτερου αναπληρωματικού μέλους  του Δ.Σ. Το ανασυγκροτημένο Δ.Σ. έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Μίτσης Παναγιώτης
Αντιπρόεδρος: Τσεκούρας Αθανάσιος
Γενικός Γραμματέας: Τόλη Βαρβάρα
Ταμίας: Τάσσης Μιχάλης
Οργ. Γραμματέας: Σταύρου Γεώργιος
Εκτ. Γραμματέας: Στεργίου Κων/νος
Μέλη: Μπαλάφα Αικατερίνη, Γεώργιος Ιερέας Τζώρτζης, Πίκουλης Λάμπρος
Αναπληρωματικά μέλη: Σταύρου Άγγελος, Χαλιάσος Σταύρος

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                   Η Γραμματέας


Μίτσης Παναγιώτης         Τόλη Βαρβάρα

Ωλένια νευρίτιδα εκατοντάδες εκατομμύρια κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία

Σε «μάστιγα» τείνει να εξελιχθεί  το  σύνδρομο της  Ωλένιας Νευρίτιδας,  που πλήττει εκατομμύρια άτομα του ενεργού πληθυσμού ( 30 με 60χρόνων) σε παγκόσμιο επίπεδο!
Ταυτόχρονα η αντιμετώπιση του συνδρόμου κοστίζει εκατοντάδες  εκατομμύρια δολάρια, ενώ επίσης έχει μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τις χαμένες εργατώρες των ασθενών.
Αυτά τονίστηκαν στο κοινό συνέδριο ASRM/ASPN, ANNUAL  MEETINGτης Αμερικανικής Εταιρείας  Μικροχειρουργικής και Αμερικανικής Εταιρείας Περιφερικών Νεύρων που πραγματοποιήθηκε 13 με 16 Ιανουαρίου 2018 στην Αριζόνα των ΗΠΑ.
«Πράγματι τα τελευταία χρόνια  υπάρχει  αύξηση των κρουσμάτων του συνδρόμου της  Ωλένιας Νευρίτιδας κυρίως  σε άτομα του ενεργού εργατικού δυναμικού σε ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει οΔρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός,  Διευθυντή τμήματος Μικροχειρουργικής Ιατρικού Ψυχικού, Τέως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας χειρουργικής χεριού.
Συμφωνά με τους επιστήμονες η Ωλένια Νευρίτιδα( παγίδευση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα), είναι το δεύτερο σε συχνότητα σύνδρομο παγίδευσης νεύρου μετά τον Καρπιαίο Σωλήνα και προκαλεί μερική παράλυση της παλάμης και των δακτύλων αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα!
Κι αυτό γιατί το ωλένιο νεύρο είναι ένα απ τα τρία κύρια νεύρα του χεριού. Ελέγχει τους αυτόχθονες μύες του χεριού, συμβάλλει στο σφίξιμο της γροθιάς και στην σταθερή σύλληψη αντικειμένων».
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ-ΔΙΑΓΝΩΣΗ\