Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης σπιτιού στο Μαζαράκι Πωγωνίου

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 26χρονος ημεδαπός

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, υπόθεση διάρρηξης σπιτιού, στο Μαζαράκι Ιωαννίνων.
Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ενός 26χρονου ημεδαπού, διότι όπως προέκυψε προανακριτικά, ο 26χρονος, το μεσημέρι της 07-11-2014, αφού παραβίασε παράθυρο σπιτιού στο Μαζαράκι Ιωαννίνων, αφαίρεσε χρηματικό ποσό και έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας.

ΟΓΑ: Καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Α΄ εξαμήνου έως 30 Δεκεμβρίου

Oι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ έχουν τη δυνατότητα  έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016,να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του Α΄ εξαμήνου 2016.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΓΑ ανακοίνωσε ότι, από εχθές, ξεκίνησε η αποστολή των ειδοποιήσεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Α΄ εξαμήνου 2016, των αυτοτελώς απασχολούμενων ασφαλισμένων του ΟΓΑ και των εργατών γης, οι οποίες πρέπει να εξοφληθούν έως 30 Δεκεμβρίου 2016.
Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού μπορούν να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους σε όλα τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και μέσω e-banking.
Στα ειδοποιητήρια με ληξιπρόθεσμες οφειλές περιλαμβάνεται προσαύξηση του ν. 4152/2013 (επιτόκιο 8% ετήσιο), από την 1η του μηνός που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως την 30-12-2016.
Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην παλιά ρύθμιση με τριμηνιαία καταβολή δόσεων, θα λάβουν τρεις ειδοποιήσεις.
Οι δύο αφορούν στις δόσεις Α΄ και Β΄ τριμήνου 2016 και η τρίτη στην τρέχουσα ασφαλιστική εισφορά του Α΄ εξαμήνου 2016, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των ειδοποιητηρίων την 30/12/2016.
Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις (100 δόσεις, «Νέα Αρχή» και «Πάγια») και τηρούν τους όρους αυτής, δεν θα λάβουν ειδοποίηση καταβολής τρέχουσας ασφαλιστικής εισφοράς Α΄ εξαμήνου 2016.
Η καταβολή της τρέχουσας εισφοράς Α΄ εξαμήνου 2016 θα γίνει ταυτόχρονα με την πληρωμή της δόσης του μηνός Δεκεμβρίου 2016. Για το σκοπό αυτό, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εκτυπώσουν το έντυπο πληρωμής από τη σχετική διαδικτυακή εφαρμογή (www.oga.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/Υπηρεσίες προς το κοινό/Εκτύπωση εντύπων ρυθμίσεων).

Παρακάλαμος: Συνάντηση νέων του Δήμου Πωγωνίου με τον καρδιολόγο κ. Στέφανο Φούσα, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, ώρα 21:00, στο "PLEGMA cafe bar"

Παρουσίαση του αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ του Αριστέα Στέργιου Γραμμόζη, για τους Έλληνες Αρειμένιους Βλάχους από την Αδελφότητα εν Αττική Ηπειρωτών Κεφαλοβρυσιτών Ιωαννίνων

Εκπροσωπώντας την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, τη Κυριακή το απόγευμα 20 Νοεμβρίου 2016, στον κινηματογράφο ''Κνωσσός'' της Πατησίων, ύστερα από πρόσκληση της Αδελφότητας εν Αττική Ηπειρωτών Κεφαλοβρυσιτών Ιωαννίνων, παρακολούθησα το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ του Αριστέα Στέργιου Γραμμόζη, με επιμέλεια του Θόδωρου Μαραγκού, για τους Έλληνες Αρειμένιους Βλάχους.
Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι συνέχεια του βιβλίου του Κεφαλοβρυσίτη Αρειμένιου (Βλάχου) Αριστέα Στέργιου Γραμμόζη ''Οι Έλληνες, οι Αρειμένιοι βλάχοι και η κρυμμένη αλήθεια''. Στην εκδήλωση και πριν την προβολή μίλησαν, η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συντόνιζε και την εκδήλωση Μαρία Τζάνη, ο κοινωνιολόγος, ερευνητής και συγγραφέας Γεώργιος Λεκάκης, ο συγγραφέας Γεώργιος Τσικόπουλος και ο Αλέξανδρος Κόντος, φιλόλογος, διδάκτωρ Γλωσολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης
Στην νεότερη ιστορία μας, υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί Έλληνες που νιώθουν βαθιά το χρέος της έρευνας του παρελθόντος της πανάρχαιας ιστορίας μας, που νιώθουν βαθιά το τεράστιο βάρος της κληρονομιάς που ο καθένας από εμάς φέρει.

Ο Αριστέας Γραμμόζης, είναι ένας από αυτούς. Περήφανος για τη βλάχικη καταγωγή του, αφιέρωσε 35 χρόνια στην έρευνα του γλωσσικού ιδιώματος των Αρειμενίων Ελλήνων Βλάχων. Λόγω της ιδιομορφίας τους, έχουν κρατήσει αυτούσιες και ζωντανές πανάρχαιες μνήμες, λέξεις και έθιμα, που χρησιμοποίησε ο Έλλην άνθρωπος πριν από 10.000 χρόνια, τα οποία σήμερα αποκαλούμε "μυθικά χρόνια".
Ο συγγραφέας Αριστέας Γραμμόζης, με το βιβλίο του ''Οι Έλληνες, οι Αρειμένιοι βλάχοι και η κρυμμένη αλήθεια'' και με το εν συνέχεια ντοκιμαντέρ του, προσφέρει σήμερα στο αναγνωστικό κοινό ένα έργο ζωής: Την αναζήτηση των απαρχών και ριζών της γλώσσας των προγόνων του, των Αρειμενίων Βλάχων της αρχαιότατης Ελληνικής Ηπείρου.

Ο ακούραστος ερευνητής-συγγραφέας απαντά με το βιβλίο του, και το ντοκιμαντέρ του, σε δικά του ερωτήματα ζωής, όπως σημειώνει στο βιβλίο, μέ πρώτο την διερεύνηση του καίριου θέματος του λατινογενούς ή όχι της γλώσσας του, ως η συμβατική εκφρασμένη άποψη ισχυρίζεται.
Και βεβαίως η άποψη αυτή ελέγχεται ως μή ορθή και για τις άλλες γλώσσες, ως η ρουμανική ή οι ιβηρικές αρχαίες γλώσσες, οι οποίες βεβαίως ωμιλούντο αιώνες προτού οι Λατίνοι ή οι Ρωμαίοι καταλάβουν τις χώρες τους.
Η Ελληνογένεια δε της λατινικής γλώσσας και του λατινικού αλφαβήτου, το οποίο προήλθε, κατά τις μαρτυρίες του Παυσανίου από το αρχαίο αιολικό/αρκαδικό, το οποίο ο Εύανδρος και η μητέρα του προσεκόμισαν στο Λάτιο και μαζί με σειρά άλλων Ελλήνων αποίκων στην Ιταλία (Τυρρηνοί Πελασγοί ή Ετρούσκοι, Οίνωτρες, Πευκέτες, Ιάπυξ, Δαύνος) μετέδωσαν την αρχαιότατη ελληνοπελασγική πρόγονό μας γλώσσα, στις προρωμαϊκές/προλατινικές γλώσσες της Ιταλίας, λύνει το πρόβλημα της καταγωγής της λατινικής από την ελληνική γλώσσα και του Ρωμαϊκού πολιτισμού ως συνέχειας του Ελληνοκού πολιτισμού.

Ανέβηκαν στο Taxis τα τέλη κυκλοφορίας του 2017

Ανέβηκαν το βράδυ της Τρίτης στο Taxisnet τα τέλη κυκλοφορίας του 2017. 
Οι φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή με τους προσωπικούς τους κωδικούς προκειμένου να ενημερωθούν για τα τέλη που τους αναλογούν και με βάση την ταυτότητα οφειλής να τα καταβάλουν ως την 31 Δεκεμβρίου 2016.
Επίσης μπορούν να μπουν στην εφαρμογή και να βρουν τα τέλη κυκλοφορίας βάζοντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
Σημειώνεται ότι τυχόν εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών επιβαρύνεται με πρόστιμο ισόποσο με την αξία τους.
Τα τέλη κυκλοφορίας 2017 θα πρέπει να καταβληθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2016, ενώ όσοι αμελήσουν έστω και μία ημέρα να τα πληρώσουν τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο που ισούται με το ισόποσο των τελών.

Για τα τέλη κυκλοφορίας των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, θα ισχύσει για πρώτη φορά ο συντελεστής παλαιότητας. Ως πρώτη άδεια κυκλοφορίας θεωρείται αυτή που εκδόθηκε στη χώρα προέλευσης και όχι εκείνη που εκδόθηκε στη χώρα μας.

Στα λευκά τα ορεινά της Ηπείρου

Χιονοπτώσεις σημειώνονται από τη νύχτα στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, ενώ ο υδράργυρος έχει υποχωρήσει κάτω από το μηδέν σε πολλές περιοχές.

Στα λευκά έχουν ντυθεί ορεινές περιοχές  της Κόνιτσας και των Τζουμέρκων.
Στο Μέτσοβο το χιόνι φτάνει στους δέκα πόντους, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από -4 έως 0 βαθμούς.
Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με τους δήμους, ρίχνουν αλάτι στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο για να μην παγώσουν οι δρόμοι.
Στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, πνέουν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα δρομολόγια που κάνουν τα καραβάκια για το Νησί στη λίμνη Παμβώτιδα.

Εκδήλωση για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό στην Κόνιτσα, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, ώρα 6:00 μ.μ.

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Πρόγραμμα δράσης «Υγεία για όλους» το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις 3:00 μ.μ.

Ο Δήμος Πωγωνίου, συμμετέχει στο πρόγραμμα «Υγεία για όλους» που στοχεύει στην ιατρική πρόληψη ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και υλοποιείται από την Εταιρεία Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας «Υγεία για Όλους», με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας.
Στο πλαίσιο της δράσης, θα πραγματοποιηθεί (για  άπορους, ανασφάλιστους, ρομά και προσφυγόπουλα) το εξής πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας:
1. Κλινική παιδιατρική εξέταση
2. Εμβολιασμοί
3. Οδοντιατρικός έλεγχος (σε παιδιά)
4. Κλινική εξέταση ενηλίκων (παθολογικός–καρδιολογικός έλεγχος)
5. Γυναικολογική εξέταση: εξέταση μαστού, Test pap
6. Καταγραφή περιστατικών που χρήζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης – προώθησης αυτών σε μονάδες Υγείας
Η δράση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, στις 3:00 μ.μ., στο Δημαρχείο Κεφαλοβρύσου.

Παρακαλούνται οι γονείς να έχουν μαζί τους τα βιβλιάρια των παιδιών που θα εμβολιαστούν.

Περιφέρεια Ηπείρου: Παρατείνεται η υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών μέχρι την 22η Δεκεμβρίου 2016

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανακοινώνεται   ότι η συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2016, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ, θα παραταθεί μέχρι την 22η Δεκεμβρίου 2016.       


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συγχαρητήρια επιστολή της Αδελφότητας Σιταριάς για την χειροτονία του π. Μιχαήλ Μπράχου


Εκδηλώσεις προς τιμή του Λορέντζου Μαβίλη

Την Κυριακή το πρωί, πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα, στην τοπική Κοινότητα Βασιλικής και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ποιητή.
Ιδιαίτερο ρόλο, διαδραμάτισαν κατά τη διάρκεια των μαχών, η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Τζώρας και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου λειτούργησαν ως καταφύγια για τον άμαχο πληθυσμό, αλλά και ως χώροι περίθαλψης τραυματισμένων, τις οποίες επισκέφθηκαν όσοι έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις.
Ακολούθησε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Τ.Κ. Βασιλικής, όπου η Εύη Πολυμέρη, Αρχαιολόγος Ιστορικός, υποψήφια διδάκτωρ Αρχαιολογίας, μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων, μίλησε με θέμα «Λορέντζος Μαβίλης», ενώ ποιήματα απήγγειλαν οι κ.κ. Σπύρος Ασωνίτης και Κώστας Ρουβάς, μέλη του ΟΚΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μουσικά, με Παραδοσιακούς Χορούς και Τραγούδια από το Σύλλογο Βασιλικής.

Ιωάννινα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής τσάντας

Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος 39χρονης ημεδαπής

Εξιχνιάστηκε, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, υπόθεση κλοπής τσάντας από 58χρονη ημεδαπή στα Ιωάννινα και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 39χρονης ημεδαπής.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση προανακριτικού υλικού, η 39χρονη το απόγευμα της 06-11-2016 μέσα σε εμπορικό κατάστημα στα Ιωάννινα, αφαίρεσε τσάντα 58χρονης ημεδαπής, που περιείχε χρηματικό ποσό και προσωπικά έγγραφα.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά.

Ζητήματα διασυνοριακής συνεργασίας εξετάστηκαν στη συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων με Πρέσβη της Ιταλίας

Ζητήματα που αφορούν τη διασυνοριακή συνεργασία συζήτησε σήμερα η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων (και υπεύθυνης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού) κ. Τατιάνα Καλογιάννη, με τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Luigi Marras σε συνάντηση που είχαν στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στην επιτυχημένη ως τώρα συνεργασία της Περιφέρειας με την αντίστοιχη της Ιταλικής Απουλίας και γενικότερα στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενημερώνοντας τον Πρέσβη για τις προτάσεις που προγραμματίζονται ώστε να κατατεθούν προς έγκριση και χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα- Ιταλία 2014-2020, ως και για τις νέες που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας και προορίζονται προς κατάθεση τόσο στο ανωτέρω, όσο και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το Horizon2020, το Adrion κλπ.
Ειδική αναφορά έγινε από την κ. Τ. Καλογιάννη στη θετική κατάληξη που είχαν οι προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου και αντίστοιχων φορέων της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος CEF "Συνδέοντας την Ευρώπη", χάρη στις οποίες επιτεύχθηκε η ένταξη προς χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής στις δύο χώρες, όπως του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας και της αναβάθμισης των λιμένων Ανκόνας και Τεργέστης.
Επίσης έμφαση δόθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης που προκύπτουν  για τις δύο χώρες και ειδικά για την Περιφέρειά μας από την υλοποίηση της  Ευρωπαϊκής Στρατηγικής  για τη  Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου. Τέλος η Αντιπεριφερειάρχης, ζήτησε από τον Ιταλό Πρέσβη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να συνδράμει στην υλοποίηση προτάσεων με τεχνογνωσία και εμπειρία.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή, την Τετάρτη 30 Νοέμβρίου, ώρα 9:30 π.μ.

Την Τετάρτη 30-11-2016, και ώρα 9.30  συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 25-11-2016 συνεδριάσεως.
1. Έγκριση του Πρακτικού ΙΙ/23-11-2016 (έλεγχος και αξιολόγηση τεχνικών προσφορών) της Επιτροπής Διενέργειας του ηλεκτρονικού ανοικτού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού προϋπολογισμού € 586.774,19 πλέον ΦΠΑ, με αντικείμενο την «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης του έργου με τίτλο «Υπηρεσίες Υποστήριξης και Διαχείρισης Ανάπτυξης Ενεργειακών Έργων για Αποδοτικά και Φιλικά προς το Περιβάλλον Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Δημόσιο Οδοφωτισμό και Κτίρια στην Περιφέρεια Ηπείρου, Ελλάδα» “Project Development Services for Efficient Eco-Friendly Transportation, Public Lighting and Buildings in the Region of Epirus, Greece”» που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται, από το Μηχανισμό ELENA (ΕΕ-ΕΤΕπ).
2. Έγκριση δαπάνης για την σύνδεση με το δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. του έργου «Κατασκευή Αίθουσας Βαρέων Αθλημάτων».
3. Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. (σε υπέρβαση λόγω αύξησης ΦΠΑ και τακτοποιητικού ως προς τις ποσότητες) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση οδού Ανήλιο – Χαλίκι», αναδόχου «Δημήτριου Τσομπίκου, Ε.Δ.Ε.»