Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Πώς θα γίνεται η παρακράτηση φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης

Η νέα φορολογική κλίμακα έχει τρεις φορολογικούς συντελεστές
Οδηγίες για την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές που θα καταβάλλονται στους δικαιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2013 παρείχε χθες το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο που υπογράφει ο Γ. Μαυραγάνης η νέα φορολογική κλίμακα έχει τρεις φορολογικούς συντελεστές οι οποίοι διαμορφώνονται από 0 έως 25.000 ευρώ συντελεστής 22%, από 25.001 έως 42.000 ευρώ συντελεστής 32% και άνω των 42.000 ευρώ συντελεστής 42%.
Οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας θα προσδιορίσουν το μηνιαίο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου αφαιρώντας από το ακαθάριστο ποσό του μισθού ή της συντάξεως ή της οποιασδήποτε καταβαλλόμενης παροχής μόνο τα ποσά των νόμιμων κρατήσεων για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, που για την καταβολή τους βαρύνεται ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος.
Για τον υπολογισμό του ετήσιου εισοδήματος που θα τοποθετείται στην παραπάνω κλίμακα, θα γίνεται αναγωγή του μηνιαίου μισθού σε 14 μισθούς για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και σε 12 μισθούς για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Στο ποσό αυτό θα προστίθενται και διάφορες παροχές που θεωρούνται εισόδημα από μισθούς.
Ο φόρος που προκύπτει με βάση την φορολογική κλίμακα θα μειώνεται στη συνέχεια με έκπτωση φόρου ύψους 2.100 ευρώ, η οποία θα δίνεται ολόκληρη για όσους έχουν συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 21.499,99 ευρώ και από εκεί και πάνω θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.
Πρέπει να σημειωθεί πως το όριο για την κλιμακωτή μείωση της εκπτώσεως φόρου τοποθετείται στο μέσον κάθε χιλιάδας εισοδήματος αυξάνοντας έτσι την παρακράτηση φόρου για όσους φορολογούμενους ξεπερνούν το όριο των 500 ευρώ σε κάθε χιλιάδα.
Έτσι, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 21.499 ευρώ δικαιούται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με εισόδημα 21.501 ευρώ θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 100 ευρώ σε σχέση με τον πρώτο, καθώς η έκπτωση φόρου περιορίζεται στα 2.000 ευρώ.
Με τον ίδιο τρόπο, υπολογίζεται και η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης χωρίς όμως να γίνεται η έκπτωση του 1,5%.
Ο ετήσιος φόρος εισοδήματος που προκύπτει με βάση την κλίμακα και την έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 1,5% και το υπόλοιπο θα παρακρατείται ισομερώς από τις 14 μισθοδοσίες των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα ή τις 12 μισθοδοσίες των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Εορδαίας διοργανώνει τον ετήσιο χορό του το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 21:00 στο ξενοδοχείο Παντελίδη, στην Πτολεμαΐδα

Παράταση ενός έτους στην απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων

Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας
Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε ένα χρόνο παράταση στο μέτρο της απόσυρσης οχημάτων και πλέον οι ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων θα έχουν τη δυνατότητα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 να τα αποσύρουν.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η 1η άδεια κυκλοφορίας του ΙΧ να έχει εκδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2000, ενώ θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να έχουν καταβληθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας του έτους διαγραφής του οχήματος.
Απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης λόγω απόσυρσης θα έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων έως 2.000 κυβικά εκατοστά.

Ποιοί δικαιούνται φθηνότερο ρεύμα κατά 42%

Ζήτηση υψηλών βολτ καταγράφεται στη ΔΕΗ για το κατά 42% φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του στην ειδική τηλεφωνική γραμμή που έχει ανοίξει εδώ και οκτώ μέρες στην επιχείρηση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) έχουν υποβληθεί τηλεφωνικά γύρω στις 14.000 αιτήσεις.
Το ειδικό τιμολόγιο απευθύνεται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και είναι χαμηλότερο κατά 42% σε σχέση με τις χρεώσεις που ισχύουν για τα υπόλοιπα νοικοκυριά. Εφαρμόζεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:
1. Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου
2. Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του/της συζύγου
3. Η κατανάλωση είναι από 200 kWh (κιλοβατώρες) έως 1.500 ή 1.700 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων. Αν το νοικοκυριό κάψει πάνω από αυτά τα όρια τότε η χρέωση γίνεται με τις τιμές του κανονικού οικιακού τιμολογίου. Επίσης στα όρια των 1.500 kWh ή 1.700 kWh δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Η ιδιωτικοποίηση θα κλείσει τη «Μεταλλουργική»

Τη διατήρηση της επιχείρησης στο ακριτικό Κεφαλόβρυσο ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων που επισκέφτηκε το εργοστάσιο
Η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου έχει τις δυνατότητες ώστε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, χωρίς να περάσει στα χέρια ιδιωτών όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση για το σύνολο των μονάδων που ανήκουν στα Αμυντικά Συστήματα.
Αυτό εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκε την Τετάρτη το πρωί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Κεφαλόβρυσο με κλιμάκιο στελεχών αποτελούμενο από τον βουλευτή Χρήστο Μαντά και τους Κώστα Λούκα, Δημήτρη Σιώρο, Άρη Σπέγγο και Κώστα Τζιόβα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η αντιπροσωπεία είχε επαφές με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας κ. Ντιναλέξη, τον Διευθυντή κ. Αδάμο, με τον Πρόεδρο των εργαζομένων, ενώ επισκέφθηκε τα γραφεία και τον χώρο παραγωγής.
Τα στελέχη της εταιρίας τόνισαν την καλή οικονομική κατάσταση της ακριτικής βιομηχανίας, την αξιόλογη θέση της στο διεθνή χώρο, καθώς και την μοναδικότητά της καθώς μόνον αυτή κατασκευάζει νομίσματα, κάλυκες και δίσκους για τα εργαστήρια λαϊκής τέχνης. Επίσης γύρω από την εταιρεία αναπτύσσονται διάφορες δραστηριότητες και στην περιοχή αλλά και γενικότερα (π.χ. μεταφορές) οι οποίες είναι κρίσιμες ιδιαίτερα σε μια περίοδο ύφεσης.

Ανακοινώσεις για τις έρευνες για πετρέλαιο στα Γιάννενα

Αναμένονται ως το τέλος της εβδομάδας για τις εταιρίες της A’ φάσης
Στην τελική φάση μπαίνουν οι τρεις διαγωνισμοί «Open door» για την έρευνα και εκμετάλλευση των τριών περιοχών στη Δυτική Ελλάδα (Κατάκολο, Ιωάννινα, Πατραϊκός), σύμφωνα με πληροφορίες της εξειδικευμένης ιστοσελίδας Energyrpress, Ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης. Η επιτροπή αναμένεται να επιλέξει τις προσφορές εκείνες που πληρούν τις προϋποθέσεις και τους όρους του διαγωνισμού με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της φάσης την Άνοιξη.
Στη συνέχεια, θα γίνει η κατεξοχήν έρευνα για πιθανότητα κοιτασμάτων και από τα αποτελέσματα θα κριθεί η δυνατότητα αξιοποίησης.
Συνολικά 11 εταιρίες με διεθνή παρουσία και εμπειρία, οι δύο μεμονωμένα και οι υπόλοιπες εννέα συγκροτώντας τέσσερις κοινοπραξίες, κατέθεσαν οκτώ προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο της «Διεθνούς Δημόσιας Ανοικτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Πατραϊκός κόλπος (δυτικά) και Κατάκολο και στη χερσαία περιοχή Ιωάννινα», όπως είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο.

Μισός μισθός μέχρι να βγει η σύνταξη

Με «προκαταβολές» θα ζουν όσοι φεύγουν από το Δημόσιο
"Προκαταβολή σύνταξης" ίσης με το 50% του βασικού μισθού τους θα λαμβάνουν, εντός 40 ημερών, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης, μέχρι να εκδοθεί η κανονική σύνταξή τους.
Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα τεθεί την ερχόμενη Δευτέρα προς δημόσια διαβούλευση, προβλέπει ότι ο εξερχόμενος από την ενεργό υπηρεσία θα λαμβάνει ανά μήνα αναμονής μέχρι να του απονεμηθεί η κανονικής σύνταξη, το 50% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία. Το ποσό που θα εισπράττει θα αφαιρείται ή θα συμψηφίζεται με την καταβολή της οριστικής σύνταξης, όταν θα εκδοθεί.
Λόγω και της μαζικής φυγής υπαλλήλων από το δημόσιο με πρόωρη συνταξιοδότηση, ο χρόνος που απαιτείται σήμερα για την απονομή της κανονικής σύνταξης μπορεί να κυμαίνεται από εννέα μήνες έως και δύο έτη, ανάλογα με τα αν μεσολαβούν και άλλα ασφαλιστικά Ταμεία σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης.
Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, από 15.298 το 2009, υπερδιπλαστικάστηκαν το 2010 και έφτασαν στις 33.928, υποχώρησαν ελαφρά στις 28.480 το 2011 και εκτιμάται ότι υπερέβησαν και πάλι τις 30.000 στη διάρκεια του 2012.
Στο ίδιο νομοσχέδιο που προωθείται για κατάθεση στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που προβλέπουν την «αξιοποίηση» των αδρανών καταθέσεων, μετά την πάροδο 20ετίας, από το ελληνικό Δημόσιο. Θα ορίζεται όμως πως τα λεφτά θα μπορεί να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για στήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ηπειρωτών Λέσβου ''Κώστας Κρυστάλλης'', κόβει την Πίτα του, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 17:30 στο Hotel Blue See, στην προκυμαία Μυτιλήνης

Ανακοίνωση προς όλους τους εν Λέσβω Ηπειρώτες και φίλους της Ηπείρου.

Αγαπητοί πατριώτες και φίλοι.
Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 17:30 το απόγευμα, ο Σύλλογος μας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ηπειρωτών Λέσβου, θα κόψει την Πίτα του στο εστιατόριο του Hotel Blue See, στην προκυμαία Μυτιλήνης.
Καλεί τις Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες του Νησιού, αλλά και τις φίλες και φίλους του Συλλόγου και της Ηπείρου, να παρευρεθούν  στο αντάμωμα αυτό και να ζήσουν ηπειρώτικες παραδοσιακές  στιγμές.

Καλώς να ανταμωθούμε.

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Λέσβου.

13η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 26/27 Ιανουαρίου στην Γ΄ Ερασιτεχνική-Α' Όμιλος και η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου αντιμετωπίζει εκτός τους Αναργύρους

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 
Ανάργυροι -  Κεφαλόβρυσο (15:00)    
ΑΠΟΕΛ -  Μπισδουνάκι (15:00)    
Πετσάλι  -  Μάρμαρα (15:00)    
Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 
Βοτονόσι -  Καρυές (11:00)    
Ζίτσα  -  Καρίτσα (11:00)    
Πανζαγορισιακός  -  Α.Ε. Γιάννενα (15:00)   

21η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 26/27 Ιανουαρίου, εντός έδρας αγωνίζεται ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά - Περιστέρι 27/01-15:00), εντός έδρας αγωνίζεται η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Πωγωνάτος - Πρωτόπαπα 27/01-15:00), εκτός έδρας ο Α.Σ. Καλπακίου (Σταυράκι - Καλπάκι 27/01-17:15)

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 15:00 μ.μ.
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ- ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 15:00 μ.μ.
ΠΑΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ - Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ
ΓΗΠΕΔΟ Π.Ε.Α.Κ.Ι.
ΩΡΑ: 17:15 μ.μ.
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ- Α.Σ. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 
Αμφιθέα -  Πανφρουριακός (15:00)    
Αμπελόκηποι -  Ασβεστοχώρι (17:15)    
Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 
Ζωοδόχος  -  Δαβάκης (11:00)    
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά -  Περιστέρι (15:00)    
Α.Ε. Καμποχωρίων  -  Θύελλα Ελεούσας (15:00)    
Πωγωνάτος -  Πρωτόπαπα (15:00)    
ΠΑΟ Κόνιτσας   -  Περίβλεπτος (15:00)    
Νησί  -  Αγία Μαρίνα (15:00)    
Σταυράκι -  Καλπάκι (17:15) 

Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας: Συνελήφθησαν τρία μέλη εγκληματικής οργάνωσης εισαγωγής και διακίνησης κάνναβης στη χώρα μας

Κατασχέθηκαν πάνω από 168 κιλά κάνναβης

Πλήγμα σε κύκλωμα εισαγωγής, εμπορίας και διακίνησης κάνναβης από την Αλβανία, κατάφεραν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, οι οποίοι προχώρησαν στη σύλληψη ενός 20χρονου υπηκόου Αλβανίας και δύο ημεδαπών, ηλικίας 24 και 23 ετών, ενώ αναζητείται αλλοδαπός συνεργός τους, οι οποίοι οργάνωσαν την εισαγωγή και διακίνηση μεγάλης ποσότητας κάνναβης από την Αλβανία στη χώρα μας.
Η σύλληψη των δραστών είναι αποτέλεσμα συστηματικής αστυνομικής έρευνας, που διενεργήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. καθώς και με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης. Οι δράστες συνελήφθησαν σε συντονισμένες επιχειρήσεις στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας και την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε όταν χθες (23-01-2013) το μεσημέρι στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, οι αστυνομικοί εντόπισαν και ακινητοποίησαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με οδηγό τον 20χρονο αλλοδαπό, μέσα στο οποίο βρέθηκε τόσο στο χώρο των αποσκευών όσο και των πίσω καθισμάτων του αυτοκινήτου, ποσότητα κάνναβης που ξεπερνά τα (168) κιλά.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι ο 20χρονος ενεργούσε κατ’ εντολή και υπό την καθοδήγηση των λοιπών μελών της σπείρας, οι οποίοι από κοινού είχαν οργανώσει την εισαγωγή κάνναβης στην Ελληνική Επικράτεια και τη διοχέτευσή της σε στέκια τοξικομανών στην Αθήνα.
Κατασχέθηκαν:
πέντε ταξιδιωτικοί σάκοι που περιείχαν -157- δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους -168.679- γραμμαρίων.
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών.
Έξι κινητά τηλέφωνα, ως μέσα διευκόλυνσης της επικοινωνίας για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.
Οι αστυνομικές έρευνες για τη σύλληψη των υπολοίπων μελών του κυκλώματος και την πλήρη διερεύνηση της δράσης τους βρίσκονται σε εξέλιξη και διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.