Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Νέα έργα Πολιτισμού και Υποδομών από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων


Νέα έργα που αφορούν πολιτιστικά μνημεία, τη λειτουργία των ΤΟΕΒ και άλλες υποδομές σε Δήμους, πρόκειται να υλοποιήσει μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά τις αποφάσεις που έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.
Αναλυτικά οι προγραμματικές συμβάσεις θα υπογραφούν με τους εξής φορείς:
1.  Με το Δήμο Πρέβεζας για το έργο  «Ασφαλτόστρωση οδικού τμήματος στο Δ.Δ. Λυγιάς Δήμου Πρέβεζας» προϋπολογισμού 24.000 €. 
2.  Με το Δήμο Ζαγορίου για το έργο:  «Συνέχιση λειτουργίας του μουσείου “Αγάπιος Τόλης“ στους Κήπους» προϋπολογισμού 20.000 €. 
3.  Με το Δήμο Πωγωνίου για  το έργο: «Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ Τεριαχίου Δήμου Πωγωνίου» προϋπολογισμού 39.773 €. 
4. Με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Ι.Μ. Παραμυθιάς, Γηρομερίου και Πάργας για το έργο: «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μαλουνίου Δήμου Φιλιατών», προϋπολογισμού 66.000 ευρώ. Παρακολούθησης του έργου.
5.  Mε το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Ι.Μ. Άρτας για το έργο: Αποκατάσταση αγιογραφιών Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καλαρρυτών, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ. (Τροποποίηση)
6.  Με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού για το έργο: «Διαγνωστικές εργασίες και μελέτες αποκατάστασης Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στον οικισμό Πάδες», προϋπολογισμού 73.160 ευρώ (Τροποποίηση).
7. Με τον ΓΟΕΒ Πεδιάδας Άρτας για το έργα:  «Συλλογή και καταγραφή λειτουργικών και ενεργειακών στοιχείων αντλητικού συγκροτήματος Βίγλας», προϋπολογισμού 24.000 € και : «Προμήθεια υλικών επισκευής μονάδας καθαρισμού κεντρικής τάφρου αποστράγγισης αντλιοστασίου Βίγλας ( ΓΟΕΒ πεδιάδας Άρτας)», προϋπολογισμού 24.800. € (με ΦΠΑ).
8.  Με τον ΤΟΕΒ Κόνιτσας για το έργο: «Προμήθεια αντλίας παροχής Q = 500 m3/h και  Ηλεκτροκινητήρων αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Κόνιτσας »,προϋπολογισμού 21.080  ευρώ.
9.  Με τον ΤΟΕΒ Βασιλικού  για το έργο «Επισκευή αρδευτικής διώρυγας του Τ.Ο.Ε.Β Βασιλικού», προϋπολογισμού  30.974 ευρώ.
Γνωμοδοτήσεις:
Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των παρακάτω έργων/δραστηριοτήτων:
·  «Υφιστάμενη μονάδα πεστροφοκαλλιέργειας, δυναμικότητας 225 τόνων, στη θέση «Άμμος», Τ.Κ. Γεροπλατάνου, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων».
·  «Υφιστάμενη μονάδα πεστροφοκαλλιέργειας, δυναμικότητας 225 τόνων, στη θέση «Άμμος», Τ.Κ. Γεροπλατάνου, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων».
·  «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 26.000 πτηνών πάχυνσης, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «ΓΚΟΥΦΑΛΑ», της Τ.Κ. Αγ. Γεωργίου, του Δ. Ζηρού / Π.Ε. Πρέβεζας,
·  «Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας (έργο υποκατηγορίας Α2, ομάδα 7η, α/α1 & υποκατηγορίας Β, ομάδα 2η, α/α6), δυναμικότητας από 26.000 σε 38.600 ορνιθίων  κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Γύρες» της Τ.Κ. Κωστακιών, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας». 
·  «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 21.600 πτηνά πάχυνσης, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Μουσιάς» της Τ.Κ. Ράχης, Δ. Αρταίων.
·  «Τροποποίηση Α.Ε.Π.Ο. , πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 36.000 πτηνών πάχυνσης (αύξηση δυναμικότητας από 20.000 πτηνά πάχυνσης σε 36.000 πτηνά), εγκατεστημένη και λειτουργούσα  στη θέση «Μακρύκαμπος», της Τ.Κ. Περάτης, Δήμου Ζίτσας.
·   «Αλλαγή εκτρεφομένου είδους πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 20.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής σε 15.000 ινδιάνους πάχυνσης με υδρογεώτρηση, στη θέση «Μεσαριά» Χανόπουλου της Δ.Ε. Βλαχέρνας του Δήμου Αρταίων.
Τέλος αναβλήθηκε – προκειμένου να προσκομιστούν πρόσθετα στοιχεία- η  εξέταση της ΜΠΕ για  την «Επέκταση υφιστάμενης μονάδας εκτροφής & εκκολαπτήριο ψαριών γλυκού νερού (πέστροφας), δυναμικότητας 1.500 τόνων ετησίως, στη θέση «ΧΟΧΛΑ», της Δ.Ε. Φαναρίου, του Δ. Πάργας.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Εξιχνιάσθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας υπόθεση θανατηφόρας σωματικής βλάβης


Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση τέσσερις ημεδαποί

Εξιχνιάσθηκε μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας υπόθεση θανατηφόρας σωματικής βλάβης σε βάρος 27χρονου αλλοδαπού.
Για την υπόθεση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τεσσάρων ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, βραδινές ώρες της 29-09-2019, στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Άρτας, ύστερα από μεταξύ τους διένεξη, οι κατηγορούμενοι προκάλεσαν σωματικές βλάβες στον 27χρονο και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.
Το θύμα μεταφέρθηκε για νοσηλεία αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», όπου κατέληξε την 17-10-2019.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Ορίζοντες Ηπείρου: Ομολογήστε «mea culpa» για την Ιόνια Οδό


Ομολογία… «mea culpa» στην αρνητική εξέλιξη γύρω από το θέμα της χρηματοδότησης του έργου της κατάληξης της Ιόνιας Οδού μέχρι τα σύνορα, ζήτησε από την Περιφερειακή Αρχή, ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, το μεσημέρι της Τετάρτης.
Αρχικά ο κ. Ριζόπουλος ζήτησε ενημέρωση για τη διαφοροποίηση της διάθεσης της Περιφερειακής Αρχής, από τα 30 εκατ. ευρώ αρχικά στα 50 εκατ. ευρώ προχθές, ως συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου για τη χρηματοδότηση του έργου.
Κατά τη συζήτηση του θέματος για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2020, ο κ. Ριζόπουλος «επιτέθηκε» στην Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά στον Περιφερειάρχη για την κακή διαπραγματευτική τακτική στο θέμα του οδικού έργου Γιάννενα – Κακαβιά, ιστορία που ξεκινά από τη δεκαετία του 2000. «Όταν προεκλογικά τα τάζατε, τι είχατε στο μυαλό σας;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος και προκάλεσε τη διοίκηση της Περιφέρειας να παραδεχτεί τα λάθη της.
Το Πάρκο Τεχνολογίας
Όσον αφορά την πρώτη τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος έργων της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2020, η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» υποστήριξε μόνο την πρόταση για την έναρξη του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, με την εγγραφή 2 εκατ. ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2020.
Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» απέστειλε ως γνωστόν, επιστολές τόσο στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη όσο και στους συναρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας το προσωπικό τους ενδιαφέρον για να προχωρήσει μια εγκατάσταση που θα φιλοξενήσει τις μονάδες τεχνολογίας αιχμής, οι οποίες βρίσκονται ή σχεδιάζουν να εγκατασταθούν στα Γιάννενα.

Μαρία Κεφαλά: Να γίνει έμμισθη η απόκτηση δεύτερης ιατρικής ειδικότητας


Με διττό στόχο, η Βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα ζητά από τον Υπουργό Υγείας να είναι έμμισθη η απόκτηση δεύτερης ειδικότητας από τους γιατρούς.
 Μια τέτοια ρύθμιση, όπως επισημαίνει η κ. Κεφάλα στην ερώτηση που κατέθεσε στον κ. Κικίλια, από τη μια θα συμβάλλει στον περιορισμό του brain drain, τη φυγή δηλαδή στο εξωτερικό γιατρών, νέων επιστημόνων και από την άλλη θα περιορίσει την έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών που παρατηρείται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας -κινητροδοτώντας  τους- προς όφελος πάντα των ασθενών και των πολιτών.
  Άλλωστε ο Υπουργός Υγείας γνωρίζει εξ αντικειμένου τις ανάγκες και τα δεδομένα στον σύγχρονο επιστημονικό χώρο και φροντίζει αποτελεσματικά για την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας, σημειώνει η κ. Κεφάλα.

Συζήτηση για τις οδικές συνδέσεις Ιόνια-Κακαβιά και Ιόνια- Γέφυρα Καλογήρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Το ζήτημα των διευρωπαϊκών οδικών αξόνων συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αφορμή τη συζήτηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2020. 
Ο Περιφερειάρχης για μια ακόμη φορά ξεκαθάρισε πως οι διευρωπαϊκοί άξονες ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και η Περιφέρεια μπορεί να αναλάβει τα έργα μόνο μέσω προγραμματικών συμβάσεων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της οδικής σύνδεσης Ιόνιας Οδού με γέφυρα Καλογήρου, υπενθυμίζοντας πως το
Περιφερειακό Συμβούλιο πριν τις εκλογές είχε λάβει απόφαση για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Υποδομών για το έργο, έχοντας εξασφαλισμένη πίστωση 30 εκ. ευρώ. 
Ο σχεδιασμός όμως αυτός ανατράπηκε από το ίδιο το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο μετεκλογικά ενημέρωσε- με έγγραφο που είχε συνταχθεί παραμονή των βουλευτικών εκλογών- ότι παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις δεν υπήρχε ολοκληρωμένη η γεωτεχνική μελέτη. 
Για το τμήμα Ιόνια Οδό- Κακαβιά, ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών παρουσία δημάρχων και βουλευτών, αλλά και τη νέα συνάντηση που έγινε πρόσφατα στο Υπουργείο, κατά την οποία έγινε σαφές ότι με τους νέους περιοριστικούς όρους που έχει θέσει από το 2015 η Ε.Ε., δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί τετράιχνος οδικός άξονας, κάτι που είχε αποκρυβεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. 

Δήμος Κόνιτσας: Δημιουργία Ιστορικού – Στρατιωτικού Μουσείου στην Κόνιτσα


Ο Δήμος Κόνιτσας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού Δ4 (Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού) προτίθεται να δημιουργήσει Ιστορικό- Στρατιωτικό Μουσείο στην Κόνιτσα με ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά των γυναικών της Πίνδου κατά το έπος του ΄40. 
Οι θεματικές ενότητες  αναφέρονται:
1.  Στη Μάχη της Πίνδου 1940-41
2.  Στις Γυναίκες της Πίνδου
3.  Στη Μάχη της Μολυβδοσκέπαστης (22 Νοεμβρίου 1940)
4.  Στη Μάχη του Τεπελενίου
5.  Στη Μάχη του υψώματος 731
6.  Στην Ομηρεία στην Ιταλία 1942 – 1943
7.  Στον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό
        Προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα η προσπάθεια, ο Δήμος Κόνιτσας διαθέτει ένα διώροφο κτήριο κοντά στο κέντρο της πόλης και δίπλα στην επισκέψιμη πατρική οικία του Οσίου Παϊσίου, επιφάνειας 480 τ.μ.
Τη μουσειολογική μελέτη έχει αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το κόστος της οποίας έχει καλυφθεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.
        Δεδομένης της υποχρέωσης απότισης φόρου τιμής στους αγωνιστές του έπους του ‘40 και στις  αλύγιστες Γυναίκες της Πίνδου, που αποτελούν διαχρονικό πρότυπο αυτοθυσίας για τις νέες γενεές, παρακαλούμε οποιονδήποτε διαθέτει σχετικό αρχειακό-κειμηλιακό υλικό (στολές στρατιωτικές και γυναικών της Πίνδου, στολές στρατιωτών, στολές εθελοντριών νοσηλευτριών, πηλίκια, κράνη, όπλα και πυρομαχικά είτε του Ελληνικού είτε του Ιταλικού στρατού, κασέλες πυρομαχικών, παγούρια, καραβάνες, υφάσματα από αλεξίπτωτα, παράσημα, γράμματα στρατιωτών ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό και οτιδήποτε άλλο) να έλθει σε επαφή μαζί μας.
Επιπλέον, οποιαδήποτε προφορική μαρτυρία για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο αποτελεί ζωντανή ιστορική πηγή για το Μουσείο. 
     Το σχετικό υλικό μπορεί να παραδοθεί στο Δήμο με επίσημο έγγραφο υπό μορφή Χρησιδανείου ή Δωρεάς ή σε Ψηφιακή μορφή.
Στο κάθε αντικείμενο που θα εκτεθεί στο Μουσείο, θα αναγράφεται το όνομα του δωρητή και ο τόπος καταγωγής  του.
     Η βοήθειά σας θα είναι πολύτιμη για το Δήμο μας και η προσφορά στον τόπο μας ανεκτίμητη, κατάθεση τιμής και ευγνωμοσύνης για όσους αγωνίστηκαν  και θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας.
     Σαφώς, είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση, που απορρέει από την εμπειρία σας, θεωρώντας πολύτιμη τη συμβολή σας για την ευόδωση του εγχειρήματος,που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στην ανάδειξη της ανιδιοτελούς προσφοράς και της αυτοθυσίας των ανδρών και των  Γυναικών  της Πίνδου.                     
      Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις. 

Πληροφορίες: Γιάννα Νίκου
Τηλ. Επικοινωνίας: 2655360349, 2655360326

Από το Γραφείο Δημάρχου

Η «λυπητερή» στους δημότες από τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου


Τι ποσό θα πληρώσει ο Δήμος Πωγωνίου

Στην συνεδρίαση της Τρίτης 3 Μαρτίου ο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, κατέθεσε προς έγκριση την τιμολογιακή πολιτική για το 2020.
Οι εισφορές των Δήμων προς τον Φορέα περιλαμβάνουν μόνο την λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, το κόστος μεταφοράς και διαχείρισης του υπολλείμματος στους ΧΥΤΥ καθώς το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων στην μονάδα ΑΣΑ είναι προσδιορισμένο από τις προγραμματικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν και τα χρήματα πληρώνονται απ’ ευθείας από τους Δήμους στο εργοστάσιο. Αποφάσισε το κόστος λειτουργίας της μονάδας ΑΣΑ να το πληρώσουν οι πολίτες μέσω των ανταποδοτικών τελών.
Το κόστος για τους Δήμους μετά την έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής και χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνεται το κόστος του εργοστασίου διαμορφώνεται ως εξής:

ΑΑΔΕ: Πώς θα φορολογηθούν επιδόματα, κοινωνικό μέρισμα και 13η σύνταξη στις φορολογικές δηλώσεις 2020


Αφορολόγητα και χωρίς να μετρούν στο εισόδημα και να επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης είναι τα προνοιακά επιδόματα που έλαβαν πέρυσι χιλιάδες άτομα με αναπηρία από τον ΟΠΕΚΑ για τις φορολογικές δηλώσεις 2020.
Δεν ισχύει το ίδιο όμως με την 13η σύνταξη που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το περασμένο Πάσχα.
Τι ισχύει για ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου και κοινωνικό μέρισμα
Σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε η ΑΑΔΕ που περιλαμβάνουν διευκρινίσεις για τη φορολογική αντιμετώπιση διαφόρων κατηγοριών αμοιβών, αποζημιώσεων, επιδομάτων και παροχών τα τα ποσά της 13ης σύνταξης που έλαβαν τον Μάιο του 2019 οι δικαιούχοι συνταξιούχοι υπόκεινται κανονικά σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Εφόσον τα αναλογούντα ποσά φόρου και εισφοράς είχαν ήδη παρακρατηθεί κατά την καταβολή της παροχής αυτής τον περυσινό Μάιο, οι συνταξιούχοι που τα εισέπραξαν δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον ποσά με την εκκαθάριση των δηλώσεων που θα υποβάλουν φέτος για το έτος 2019. Στις περιπτώσεις όμως κατά τις οποίες δεν παρακρατήθηκαν καθόλου φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης ή παρακρατήθηκαν ποσά χαμηλότερα των αναλογούντων, οι δικαιούχοι θα πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου και εισφοράς κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και, ειδικότερα, το σύνολο των ποσών του εν λόγω εισοδήματος που αφορούν όλους τους μήνες του 2019, ανεξάρτητα από το πότε πραγματοποιήθηκε η καταβολή τους μετρά σαν εισόδημα υποκείμενο σε εισφορά αλληλεγγύης αλλά δεν επιβάλλεται φόρος εισοδήματος.
Το ποσό του «Κοινωνικού Μερίσματος» που καταβλήθηκε εφάπαξ στους δικαιούχους μέσα στο 2019. Το ποσό αυτό δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν φορολογείται και δεν υπόκειται στην εισφορά αλληλεγγύης.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζονται στη συγκεκριμένη απόφαση του αναπληρωτή διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν θεωρούνται εισοδήματα και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνονται με φόρο εισοδήματος ούτε με εισφορά αλληλεγγύης τα παρακάτω ποσά αμοιβών, αποζημιώσεων, οικονομικών ενισχύσεων, επιδομάτων και παροχών που καταβλήθηκαν το 2019 σε εργαζομένους, συνταξιούχους, αναπήρους και πολυτέκνους:

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 34χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό και παράλληλα είχε απαγόρευση εισόδου σε έδαφος SHENGEN, καθώς και καταχώρηση με το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

Αλματώδης αύξηση της κύστης κόκκυγος στους νέους


Αλματώδη αύξηση στην εμφάνισης της κύστης κόκκυγος σε νεαρές ηλικίες, παρατηρείται την τελευταία δεκαετία, στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου!
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η αύξηση οφείλεται  κυρίως στον καθιστικό τρόπο ζωής, στην  παχυσαρκία και στη μείωση της  άσκησης στις μεγαλουπόλεις της Δύσης.
Η αύξηση στην εμφάνιση της κύστης κόκκυγα, εντοπίζεται σύμφωνα με τις μελέτες  γενικά στους  νέους  και ιδιαίτερα σε μαθητές και φοιτητές, που κάνουν πολλές ώρες καθιστικής εργασίας, αλλά και η  πολύωρη ενασχόληση των νέων  στο Ιντερνέτ και τα  νέα μέσα επικοινωνίας.
«Πράγματι η αύξηση εμφάνισης της κύστης κόκκυγος  στη νεολαία είναι σημαντική τα τελευταία χρόνια και έχει να κάνει άμεσα με τον σύγχρονο τρόπος ζωής των νέων, που στην πλειοψηφία τους είναι «κολλημένοι» με το διαδίκτυο και τα socialmedia» αναφέρει ο διαπρεπής γενικός χειρουργός πρωκτολόγος  κ. Δημήτρης Μουσιώλης.
Φρένο στην περεταίρω αύξηση της εμφάνισης της πάθησης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να βάλει  γενικά η αλλαγή στον τρόπο ζωής των νέων και   η άμεση μείωση της καθιστικής ζωής.
«Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά οι γονείς, κυρίως στους μαθητές, με περιορισμό του χρόνου μπροστά σε ένα υπολογιστή η στην χρήση ενός κινητού τηλεφώνου στον καναπέ» προσθέτει ο κ. Μουσιώλης.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  ΚΥΣΤΗΣ  ΚΟΚΚΥΓΟΣ
Παρά το γεγονός  ότι, σύμφωνα με τους πρωκτολόγους, είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας, η ακριβής αιτιολογία ανάπτυξής της βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Ωστόσο σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, εμφανίζεται κυρίως σε άντρες ηλικίας 15  μέχρι 25 χρόνων, αλλά και σε γυναίκες.