Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Αλματώδης αύξηση της κύστης κόκκυγος στους νέους


Αλματώδη αύξηση στην εμφάνισης της κύστης κόκκυγος σε νεαρές ηλικίες, παρατηρείται την τελευταία δεκαετία, στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου!
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η αύξηση οφείλεται  κυρίως στον καθιστικό τρόπο ζωής, στην  παχυσαρκία και στη μείωση της  άσκησης στις μεγαλουπόλεις της Δύσης.
Η αύξηση στην εμφάνιση της κύστης κόκκυγα, εντοπίζεται σύμφωνα με τις μελέτες  γενικά στους  νέους  και ιδιαίτερα σε μαθητές και φοιτητές, που κάνουν πολλές ώρες καθιστικής εργασίας, αλλά και η  πολύωρη ενασχόληση των νέων  στο Ιντερνέτ και τα  νέα μέσα επικοινωνίας.
«Πράγματι η αύξηση εμφάνισης της κύστης κόκκυγος  στη νεολαία είναι σημαντική τα τελευταία χρόνια και έχει να κάνει άμεσα με τον σύγχρονο τρόπος ζωής των νέων, που στην πλειοψηφία τους είναι «κολλημένοι» με το διαδίκτυο και τα socialmedia» αναφέρει ο διαπρεπής γενικός χειρουργός πρωκτολόγος  κ. Δημήτρης Μουσιώλης.
Φρένο στην περεταίρω αύξηση της εμφάνισης της πάθησης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να βάλει  γενικά η αλλαγή στον τρόπο ζωής των νέων και   η άμεση μείωση της καθιστικής ζωής.
«Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά οι γονείς, κυρίως στους μαθητές, με περιορισμό του χρόνου μπροστά σε ένα υπολογιστή η στην χρήση ενός κινητού τηλεφώνου στον καναπέ» προσθέτει ο κ. Μουσιώλης.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  ΚΥΣΤΗΣ  ΚΟΚΚΥΓΟΣ
Παρά το γεγονός  ότι, σύμφωνα με τους πρωκτολόγους, είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας, η ακριβής αιτιολογία ανάπτυξής της βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Ωστόσο σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, εμφανίζεται κυρίως σε άντρες ηλικίας 15  μέχρι 25 χρόνων, αλλά και σε γυναίκες.

Σε άτομα με καθιστική ζωή, σε παχύσαρκους και με  υπερβολική τριχοφυΐα. Η αναλογία εμφάνισης σε άνδρες και γυναίκες είναι 3:1.
Τα συμπτώματα είναι πολυάριθμα και εξαρτώνται από τη χρονιότητα της φλεγμονής και τη φάση στην οποία βρίσκεται. Συνήθως είναι:
Πρήξιμο στον κόκκυγα,
Ερυθρότητα,
Εκροή πύου,
Πόνος και δυσφορία στη μέση,
Πυρετός.
Η χωρίς επιπλοκή κύστη κόκκυγος ελάχιστα ενοχλήματα προκαλεί. Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσώρουχου με ορο-αιματηρό υγρό. Η διάγνωση είναι γρήγορη καθώς γίνεται με λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και λεπτομερή κλινική εξέταση της περιοχής. Η μη άμεση χειρουργική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα προκαλεί συνεχή δυνατό πόνο και μόλυνση στην περιοχή με αρνητική επίπτωση στην ποιότητα της ζωής του ασθενούς.
ΟΡΙΣΤΙΚΗ  ΛΥΣΗ  ΜΕ  LASER
 H   χρήση της χειρουργικής τεχνολογίας laser- για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα-  σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες είναι μια θεραπεία  που προσφέρει γρήγορη, ανώδυνη και  οριστική λύση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 87,5%! Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με στοιχεία άλλων μελετών, το 21,4% των ασθενών στους οποίους δόθηκε αντιβιοτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα υποτροπίασε μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.
Μερικά από τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας laser  είναι:
Γίνεται με μέθη,
Διαρκεί 20 με 30 λεπτά,
Δεν απαιτεί νοσηλεία, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν,
Δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα
Προσφέρει άμεση επιστροφή στην εργασία
Χρειάζονται 5 με 7 ημέρες για πλήρη θεραπεία
Αξίζει να αναφερθεί, σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ Μουσιώλης, η εφαρμοζόμενη ακτινοβολία παρέχει ένα σημαντικό αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα και συγχρόνως εξαλείφει τα τοιχώματα των αυλών που δημιουργούνται από τη διαδικασία της φλεγμονής.
Μόλις ολοκληρωθεί η χειρουργική επέμβαση, η περιοχή έχει αποστειρωθεί πλήρως και η κύστη, μαζί με τα συρίγγια, έχει κλείσει με ταχεία επούλωση.
Αντίθετα  η χειρουργική επέμβαση με νυστέρι γίνεται με τρείς μεθόδους.
Την ανοιχτή (χωρίς ράμματα), η οποία απαιτεί περισσότερο χρόνο για την επούλωση της πληγής,
Την κλειστή (με ράμματα) που χρειάζεται λιγότερη φροντίδα τραύματος, αλλά δείχνει υψηλότερα ποσοστά υποτροπής,
Και την ημίκλειστη.
Και στις τρείς μεθόδους έχουμε μεγάλα ποσοστά μολύνσεων υποτροπών και επανεμφάνισης.
Προσοχή: Με την εφαρμογή του Laser δεν χρειάζονται αλλαγές του τραύματος. Η επέμβαση δεν αφήνει έλλειμμα ιστού, δεν κόβει και δεν αφαιρεί κάτι. Οτιδήποτε διαφορετικό δεν είναι Laser.