Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης θα φιλοξενηθεί στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Ιωαννίνων, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου


Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης θα φιλοξενηθεί στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Ιωαννίνων, την  Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, με την ευλογία του Σεβασμιώτατου κ.κ. Μάξιμου και συντονιστή τον Επ. Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Στέφανο Φούσα.

Πολιτιστικός Σύλλογος Στρατινίστας Πωγωνίου: Αποκριάτικο μασκέ πάρτι το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, ώρα 21:30, στο «Μπαϊράκι» στον Κορυδαλλό


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στρατινίστας Πωγωνίου διοργανώνει αποκριάτικο μασκέ πάρτι, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, ώρα 21:30, στο «Μπαϊράκι» στον Κορυδαλλό.

Η Μαθητική Εστία Δολιανών ένα από τα τρία νέα κέντρα «ελεγχόμενης φιλοξενίας» μεταναστών στην Ήπειρο


Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου οι οριστικές αποφάσεις

Τρία νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ήπειρο.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης  20 νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων αναμένεται να κατασκευαστούν σε 8 περιφέρειες της χώρας.
Πρόκειται για κλειστές δομές «ελεγχόμενης φιλοξενίας», οι οποίες θα έχουν δυναμικότητα από 500 έως και 2.000 θέσεις η κάθε μία.
Το τελικό σχέδιο για τη χωροθέτηση των νέων δομών αναμένεται να συζητηθεί σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που θα διεξαχθεί την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας «Real news», για την εγκατάσταση των νέων δομών θα συζητηθούν δύο περιοχές στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο), τέσσερις στην Πελοπόννησο (Μεσσήνη, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη), δύο στη δυτική Ελλάδα (Πύργος, Αμφιλοχία), πέντε στη Στερεά Ελλάδα (Άμφισσα, Οινόφυτα, Θήβα, Λιβαδειά, Μαυρομαντήλα Φθιώτιδας), δύο στη Θεσσαλία (Τρίκαλα, Λάρισα), τρεις στην Ήπειρο (Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα), τρεις στη δυτική Μακεδονία (Γρεβενά, Φλώρινα, Κοζάνη) και μία στην κεντρική Μακεδονία (Πιερία).

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου: Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00, με θέμα “Επέκταση της Ιονίας Οδού μέχρι και την Κακαβιά”

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης θα τιμήσει την 107η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά


Αμέσως μετά τον Κυριακάτικο αγώνα πρωταθλήματος με την Α.Ε. Χουλιαράδων,  ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του.
Το τυχερό φλουρί της βασιλόπιτας, βρήκε ο  Δρόσος Πέτρος.

Θα παίρνατε ένα χάπι που θα διέγραφε τις αναμνήσεις του φόβου;

Φωτογραφία:  xusenru / www.pixabay.com

Εσείς θα παίρνατε ένα χάπι που θα διέγραφε τις τρομακτικές αναμνήσεις σας;


Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας, τα φάρμακα τα οποία στοχεύουν στο σύμπλεγμα πρωτεϊνών GR-FKBP51, μπορούν να αντιμετωπίσουν ή να αποτρέψουν τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (ΔΜΤΣ).
Τα άτομα με Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (ΔΜΤΣ) τείνουν να έχουν αυξημένα επίπεδα ενός βιοδείκτη που ονομάζεται υποδοχέας γλυκοκορτικοειδών- σύμπλεγμα πρωτεϊνών FKBP51. Τα ποντίκια που έχουν εκτεθεί σε συνθήκες φόβου παρουσιάζουν επίσης υψηλότερα επίπεδα του συμπλέγματος πρωτεΐνης GR-FKBP51.
Αυτή η νέα μελέτη σε ποντίκια με συμπτώματα τύπου ΔΜΤΣ, υποδεικνύει ότι η χρήση ενός άλλου πεπτιδίου (TAT-GRpep) για τη διακοπή του συμπλέγματος πρωτεΐνης GR-FKBP51, εμποδίζει την κωδικοποίηση και ανάκληση αναμνήσεων οι οποίες βασίζονται στο φόβο και αποτρέπει τις αντιδράσεις πάλης ή φυγής ή παγώματος.
Η συγκεκριμένη έρευνα η οποία αποσκοπεί στη θεραπεία του φόβου και της ΔΜΤΣ, διεξήχθη από επιστήμονες του Κέντρου για τον Εθισμό και την Ψυχική Υγεία (CAMH) στον Καναδά και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Clinical Investigation.
Όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης η συστημική απελευθέρωση του πεπτιδίου TAT-Grpep μειώνει την αντίδραση «παγώματος». Εάν το σύμπλεγμα πρωτεϊνών GR-FKBP51 είναι μέρος του μηχανισμού μέσω του οποίου αποθηκεύονται ή εκφράζονται οι αναμνήσεις οι οποίες σχετίζονται με το φόβο, η διαταραχή του συμπλέγματος θα πρέπει να παρεμποδίζει αυτές τις αναμνήσεις. Εξετάσαμε την υπόθεσή μας ότι το πεπτίδιο το οποίο παρεμβαίνει στην GR-FKBP51, λογικά θα πρέπει να μειώνει τις συμπεριφορές «παγώματος» σε ποντίκια που έχουν υποστεί φόβο και όντως δούλεψε, δηλώνουν οι ερευνητές.


Η διακοπή του συμπλέγματος πρωτεϊνών GR-FKBP51 σε ποντίκια φαίνεται να εμποδίζει την παγίωση των αναμνήσεων που προέρχονται από συνθήκες φόβου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι το ίδιοπεπτίδιο θα μπορούσε να θεραπεύσει τα συμπτώματα της ΔΜΤΣ ή να τα αποτρέψει εξ ολοκλήρου.
Η ανακάλυψη του υποδοχέα γλυκοκορτικοειδών- σύμπλεγμα πρωτεϊνών FKBP51 παρέχει μια νέα κατανόηση των μοριακών μηχανισμών στους οποίους βασίζεται η ΔΜΤΣ. Πιστεύουμε ότι τα επίπεδα αυτού του συμπλέγματος πρωτεϊνών συνήθως αυξάνεται μετά από έντονο στρες, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα, δηλώνουν οι ερευνητές.
Ωστόσο, σε αυτούς που αναπτύσσουν ΔΜΤΣ, το σύμπλεγμα αυτών των πρωτεϊνών παραμένει επίμονα αυξημένο και αυτό θα μπορούσε να είναι ένας αιματολογικός βιοδείκτης για τη ΔΜΤΣ, καθώς και ένας στόχος για φαρμακευτική θεραπεία. Επιπλέον, το πεπτίδιο που αναπτύξαμε θα μπορούσε να χορηγηθεί μετά από ένα τραυματικό συμβάν και θα μπορούσε ενδεχομένως να εμποδίσει τον ασθενή να αναπτύξει ΔΜΤΣ. Αυτή είναι μια εντελώς νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της ΔΜΤΣ αλλά και για τη θεραπεία άλλων ψυχιατρικών διαταραχών γενικότερα.
Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε καλύτερες κλινικές θεραπείες για τη ΔΜΤΣ. Με την πρώτη ματιά, ένα πεπτίδιο το οποίο αντιμετωπίζει ή αποτρέπει τη συγκεκριμένη διαταραχή με τη στόχευση του συμπλέγματος πρωτεϊνών FKBP51, φαίνεται σαν ένα πρωτοποριακό θαυματουργό φάρμακο. Τούτου λεχθέντος, η δυνατότητα χορήγησης ενός φαρμάκου που να εμποδίζει την παγίωση των τρομακτικών αναμνήσεων, θα μπορούσε να είναι «δίκοπο μαχαίρι», υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Μπορούμε να φανταστούμε ότι η χορήγηση ενός φαρμάκου το οποίο σβήνει τις τρομακτικές αναμνήσεις, μπορεί να έχει και μη επιθυμητά αποτελέσματα. Η μάθηση του φόβου είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης, καθώς χρειαζόμαστε το φόβο για να προστατεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους άλλους. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας και να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τυχόν αγχωτικές καταστάσεις για να γίνουμε περισσότερο ανθεκτικοί, προσθέτουν.
Συνοψίζοντας, η έρευνα αυτή οδηγεί σε μία πρωτοποριακή ανακάλυψη παγκοσμίως για τη θεραπεία της ΔΜΤΣ και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών, βάση της ανακάλυψης των μοριακών μηχανισμών στους οποίους βασίζεται η ΔΜΤΣ.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το PsychologyNow.gr

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη αλλοδαπός, κατηγορούμενος για πλαστογραφία

Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, ένας αλλοδαπός, κατηγορούμενος για πλαστογραφία.
Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο, ο κατηγορούμενος κατείχε και επέδειξε πλαστό διαβατήριο Αφγανιστάν καθώς και πλαστή άδεια παραμονής αλλοδαπού, τα οποία κατασχέθηκαν.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε από το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.


Αδελφότητα Κρυονεριτών Πωγωνίου: Ετήσιος χορός και κοπή βασιλόπιτας την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ώρα 13:00 μ.μ. στο χώρο εκδηλώσεων "Όνειρο"


Η Αδελφότητα Κρυονεριτών Πωγωνίου  διοργανώνει τον ετήσιο χορό και την κοπή της βασιλόπιτας την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ώρα 13:00 μ.μ. στο χώρο εκδηλώσεων "Όνειρο".

Ιωάννινα: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για το Έργο POLYPHONIA


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 30 Ιανουαρίου, η ενημερωτική εκδήλωση για το Έργο POLYPHONIA: «Ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού, μέσω της διατήρησης της πολυφωνικής μουσικής, ως μοναδικό στοιχείο της Διασυνοριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020  στην αίθουσα της Ε.Η.Μ. στα Ιωάννινα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ) Ηπείρου, ως Επικεφαλής Εταίρος του Έργου, στο οποίο συμμετέχουν ακόμη από την Ελλάδα ο Δήμος Πωγωνίου και από την Αλβανική πλευρά το Νομαρχιακό Ινστιτούτο της Περιοχής του Αργυρόκαστρου, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτισµού Αυλώνας και ο Δήμος Δερόπολης.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης και ο Δήμαρχος Δερόπολης κ. Δημήτριος Τόλης.
Ομιλητές ήταν ο κ. Νικόλαος Δέσκας, Σύμβουλος Ανάπτυξης της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, υπεύθυνος του Έργου, ο οποίος παρουσίασε το Έργο POLYPHONIA και τις προοπτικές του για την περιοχή παρέμβασης, ο κ. Κωνσταντίνος Λώλης, Καθηγητής Πολυφωνικού Τραγουδιού, ο οποίος μίλησε για το Πολυφωνικό Τραγούδι και ο κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, Περιφερειακός Σύμβουλος, στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύνδεση του Πολυφωνικού Τραγουδιού με τον Τουρισμό.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απέδωσε πολυφωνικά τραγούδια το Πολυφωνικό Συγκρότημα του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Έργο, περιλαμβάνεται ως σημαντικό Παραδοτέο, για το οποίο είναι υπεύθυνη η Π.Ε.Δ. Ηπείρου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτισμού Αυλώνας, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Αποθετηρίου Πολυφωνικής Μουσικής. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την καταγραφή της ιστορίας του Πολυφωνικού μας τραγουδιού, για πρώτη φορά τόσο ολοκληρωμένα, που θα αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό για τη συνέχεια.
Το Έργο POLYPHONIA, μέσω των δράσεων του, προβλέπεται να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαφύλαξη της πολυφωνικής μουσικής παράδοσης, αλλά και στην αξιοποίησή της, μέσω του θεματικού τουρισμού για την ευημερία και ανάπτυξη των εμπλεκόμενων περιοχών.

Πέτρες στα νεφρά; Πώς θα απαλλαγώ;


Οι πέτρες των νεφρών είναι σκληρές συλλογές αλάτων και μετάλλων που αποτελούνται από ασβέστιο ή ουρικό οξύ. Σχηματίζονται μέσα στο νεφρό και μπορεί να «ταξιδέψουν» σε άλλα μέρη του ουροποιητικού συστήματος. 
Το μέγεθός τους διαφέρει και μπορεί να είναι από πολύ μικρές έως τόσο μεγάλες όσο να καταλαμβάνουν ολόκληρο το νεφρό. 
Νέες, πρωτοποριακές τεχνικές, όπως η διαδερμική λιθοτριψία, οι οποίες ενσωματώνουν τις τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας, προσφέρουν οριστική ανακούφιση, με τον πλέον αναίμακτο, ανώδυνο και αισθητικά άρτιο τρόπο, στη λιθίαση των νεφρών.
Όταν ένας ασθενής παρουσιάσει ένα επεισόδιο λιθίασης, έχει πιθανότητα 10% να εμφανίσει και ένα δεύτερο μέσα σε ένα χρόνο, ενώ η πιθανότητα υποτροπής στα επόμενα 10 χρόνια είναι έως και 70%.  
Πρόκειται για μια δυνητικά επικίνδυνη νόσο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και γι’ αυτό η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινά αμέσως  μόλις διαπιστωθεί η ύπαρξή της.
Μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος επιτρέπει στους χειρουργούς ουρολόγους να υποβάλουν σε επεξεργασία τις μεγάλες ή πολύπλοκες πέτρες των νεφρών, αποφεύγοντας τη μεγάλη τομή, τη μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, που εγκυμονούν οι μέθοδοι του παρελθόντος.
 «Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση  που πραγματοποιείται μέσω μικροσκοπικής τομής - εντομής  στο δέρμα, μέσω της οποίας, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, δημιουργείται ένα στενό κανάλι κατευθείαν στην αποχετευτική μοίρα του νεφρού και στο σημείο το οποίο βρίσκεται ο λίθος. 
Η μέθοδος αποτελεί σημαντική πρόοδο που παρακάμπτει την ανοικτή χειρουργική με τις συχνές και σοβαρές επιπλοκές, ενώ οι ασθενείς έχουν ταχύτατη ανάρρωση και  απαλλάσσονται άμεσα από το πρόβλημα τους», αναφέρει ο Δρ.  Στυλιανός Κοντός, MD, PHD, FEBU, (www.urologyclinic.gr), χειρουργός ουρολόγος με 3ετή εξειδίκευση στη λιθίαση του ουροποιητικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών Ενδο-Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου.