Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για έργα αποκατάστασης

Ανάδοχοι έργων αποκατάστασης αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου.
Αναλυτικά:
 Με απόφαση της Ο.Ε. αναδείχθηκαν οι ανάδοχοι των έργων:
«Αποκατάσταση 9ης επαρχιακής οδού – Διευθέτηση υδάτων (Δερβίζιανα)», προϋπολογισμού 15.000 ευρώ ( Ανάδοχος: Παπαζώης Ιωάννης)
«Αποκατάσταση βλαβών 43ης επαρχιακής οδού Μικρή Γότιστα – Μεγάλη Γότιστα», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ (Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.)
«Αποκατάσταση κοίτης παραποτάμου Αλιάκμονα», προϋπολογισμού 18.000 ευρώ (Δημήτρης Φάης ΕΔΕ)
 Με άλλες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η δημοπράτηση των παρακάτω έργων:
«Αποκατάσταση – καθαρισμός υδραυλάκων – τάφρων και κεντρικών διωρύγων Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ
«Αποκατάσταση υδραύλακα Κομμένου», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

Το 32% των δανείων δεν εξυπηρετούνται

Σε ποσοστό 32% του συνόλου τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών δεν εξυπηρετούνται, όπως καταδεικνύουν στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το ποσοστό αυτό ανερχόταν τον Δεκέμβριο του 2012 σε 24,5% και την ίδια περίοδο του 2011 σε 16%.
Το 32% αντιστοιχεί στην περίοδο του Σεπτεμβρίου 2013, ενώ εκτιμάται ότι το έτος θα κλείσει στα ίδια επίπεδα όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

Σημειώνεται ότι η άνοδος του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων οδηγεί στην έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών και ως εκ τούτου περιορίζει τις δυνατότητες των πιστωτικών ιδρυμάτων να χορηγήσουν νέα χρηματοδότηση.

Εξιχνίαση κλοπής στην Πρέβεζα

Από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ένας 14χρονου ημεδαπού Ρομά, κατηγορούμενου για κλοπή.
Η δικογραφία περιλαμβάνει και τους γονείς του ανηλίκου, οι οποίοι κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας.
Αναλυτικότερα, ο δράστης λίγο μετά τα μεσάνυκτα της 18-11-2013,  αφαίρεσε από ανασφάλιστο αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στη ΒΙ.ΠΕ. Πρέβεζας, το χρηματικό ποσό των (3.300) ευρώ.
Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης της κλοπής και ακολούθησαν  αναζητήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τον άμεσο εντοπισμό του από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Φ.Ο.Σ. Πωγωνίου οργανώνει τρεις πορείες στον Κασιδιάρη, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου

Τρεις πορείες στον Κασιδιάρη οργανώνει την Κυριακή 24 Νοεμβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Φ.Ο.Σ. Πωγωνίου.
Η πρώτη είναι Χάνι Δελβινάκι - κορυφογραμμή – Κρυονέρι (Α’ Κατηγορία – Διάσχιση, Ώρες πορείας: 3-4) με αρχηγό την Σιούτη Ελένη, η δεύτερη Χάνι Δελβινάκι - Προφήτης Ηλίας (1.132μ) – Στρατίνιστα (Β’ κατηγορίας – Διάσχιση, Ώρες πορείας: 6) με αρχηγούς τους Μπαρτζώκα Άρη και Πάντου Αμαλία, και η τρίτη Χάνι Δελβινάκι - Κασιδιάρης (1.314 μ) - Παλιογρίμπιανη - Κουκλιοί (Γ’ Κατηγορίας – Διάσχιση, Ώρες πορείας: 7-8) με αρχηγούς τους Μανώλη Κώστα και Μάντζιο Δημήτρη.
Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς, αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας και η διαδρομή θα επανεκτιμηθεί επί τόπου. Εξοπλισμός: ορειβατικά παπούτσια, αντιανεμικό-αδιάβροχο, μπατόν, καπέλο, πολύ νερό, γυαλιά ηλίου. Ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή καθώς και δεύτερη αλλαξιά ρούχων.
Οι δηλώσεις συμμετοχής να γίνονται το συντομότερο δυνατό, καθώς τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Αναχώρηση από Περιφέρεια Ηπείρου την Κυριακή στις 7 το πρωί.

Πληροφορίες στα Γραφεία του Συλλόγου (Σμύρνης 15), καθημερινά 7-9 μ.μ. τηλ & fax.: 26510-22138

''Τα μάτια'' στο Δημοτικό Τραγούδι

Γράφει ο Κίτσος ο Αθαμάνας

Τα μάτια σου τα όμορφα τα φρύδια σ’  τα γραμμένα 
και τα σγουρά σου τα μαλλιά τα καλοχτενισμένα,
τα είδα και τα ζήλεψα και θέλω να τα πάρω
Μέσα στο κύλισμα του χρόνου οι γενιές των ανθρώπων περνούν σαν διαβατάρικα πουλιά και γράφουν με το φανέρωμά τους τη δοξασμένη ή άδοξη ιστορία τους, που μένει πάντα ριζωμένη στον τόπο τους. Την  αποθέτουν ως παρακαταθήκη στο τοπικό τους θησαυροφυλάκιο, όπου παραμένει ως υλικό πολύτιμων εμπειριών, σκέψεων και γνώσεων, για όσους περπατάνε πίσω τους. Η ελληνική φυλή έζησε  πάνω σε τούτο το ακρωτήρι της γης που ονομάζεται Ελλάδα και μεγαλούργησε  στο μακροχρόνιο περπάτημά της.
Το τραγούδι συνόδευσε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του Έλληνα.
Τραγούδησε ο Έλληνας  την αγάπη για το χώμα που πατούσε.
Τραγουδώντας έδειχνε τις λαβωματιές του και ακόμη, όταν ήταν πεινασμένος ή λυπημένος ή διψασμένος, με το τραγούδι ξεθύμαινε και απάλυνε τους πόνους του και  χάιδευε τους καημούς του.

Αυτό έγινε και με τη γυναικεία ομορφιά. Η γυναικεία ομορφιά κατέχει ιδιάζουσα θέση στην ιστορία του ελληνικού  πολιτισμού.  Η γυναίκα στο δημοτικό τραγούδι ως κόρη, νύφη, σύζυγος, αδελφή θαυμάστηκε και η ομορφιά της θεωρήθηκε κύρια αρετή .  Αντικείμενα θαυμασμού στα δημοτικά τραγούδια, εκτός από τη συνολική εικόνα ομορφιάς που δίνει η κόρη είναι μεμονωμένα μέρη και σημεία του σώματος: κορμί, κεφάλι, μαλλιά, πρόσωπο, μάτια, χέρια κλπ.  Η ομορφιά λειτουργεί συνεκδοχικά –το μέρος αντί του όλου- αλλά πρόκειται, βέβαια, για ένα μέρος άξιο να εκπροσωπήσει το όλο. Γενικά στη λογοτεχνία τα μάτια υμνήθηκαν και στην ουσία  το μάτι είναι το αισθητήριο όργανο της όρασης με το οποίο, πολλές φορές,  εκδηλώνεται ο παράφορος έρωτας.
Χαρακτηριστικό είναι το ποίημα,  Μιλώ του Γιώργου Σαραντάρη.  Μιλώ - Γιώργος Σαραντάρης Μιλ γιατ πάρχει νας ορανς πο μ κούει Μιλ γιατ μιλον τ μάτια σου Κα δν πάρχει θάλασσα δν πάρχει χώρα που τ μάτια σου δ μιλονΤ μάτια σου μιλον γ χορεύω Λίγη δροσι μιλον κι γ χορεύω Λίγη χλόη πατον τ πόδια μου νεμος φυσ πού μς κούει
 
Και ο Νικηφόρος Βρεττάκος. Γι’ αυτόν τα μάτια της γυναίκας είναι ο κόσμος όλος. Βρήκα μέσα στα μάτια σου τα βιβλία που δεν έγραψα. Θάλασσες. Κόσμους. Πολιτείες. Ορίζοντες. Κανάλια. Βρήκα τ’ αυτοκρατορικά όρη της γης κι απάνω τους τις δύσες με τα κόκκινα σύννεφα. Τα μεγάλα ταξίδια που δεν έκαμα βρήκα μέσα στα μάτια σου…

Η ιδιωτικοποίηση της εξουσίας

Σπάνια περίπτωση! Θα είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία! 
Σε μια χώρα όπου όλοι, λένε ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, εμείς θα εφαρμόσουμε έναν νόμο και μάλιστα έναν νόμο που δεν έχει ακόμη ψηφιστεί! Περί τίνος πρόκειται;
Με την μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος,  δεν θα επιτρέπεται πλέον στους αιρετούς, να εκλέγονται μετά από δύο συνεχείς τετραετίες, τρίτη τετραετία. Σωστό, σωστότατο! 
Θα λέγαμε μάλιστα ότι και πολύ αργήσανε: Ένα από τα αίτια της σημερινής κρίσης, της σημερινής πολιτικής και ηθικής κατάπτωσης οφείλεται και σ' αυτό!  Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει γίνει θερμοκήπιο διαφθοράς οφείλεται ακριβώς σ' αυτό:  Στην τρίτη, τέταρτη κλπ τετραετία...
Ο νομοθέτης επιτέλους κατάλαβε ότι η μακροχρόνια παραμονή στην Εξουσία του ίδιου προσώπου, δημιουργεί «δευτέρα φύση», δημιουργεί το σύνδρομο όχι μόνο αυτό καθ' εαυτό της ιδιωτικοποίησης της Εξουσίας, αλλά και αυτής ακόμη της Δημόσιας περιουσίας. 

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Θέματα που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 11-11-2013

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.  ΤΗΣ  11-11-2013  [ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο  20/11-11-2013]
ΘΕΜΑΤΑ
1.  Αναμορφώσεις προϋπολογισμού έτους 2013 – Τροποποίηση Τεχνικού προγράμματος έργων έτους 2013.  ΑΠΟΦΑΣΗ 279
2. Κατανομή ΣΑΤΑ  έτους 2013.  ΑΠΟΦΑΣΗ  280
3. Έγκριση μεταφοράς ποσοστού 12% της ΣΑΤΑ έτους 2013, για την πληρωμή λειτουργικών αναγκών.  ΑΠΟΦΑΣΗ 281
4. Έγκριση έκθεσης Β΄τριμήνου 2013 για την εκτέλεση προϋπολογισμού 2013 και υποχρεωτική αναμόρφωση προϋπολογισμού 2013, βάσει πορείας των εσόδων. ΑΠΟΦΑΣΗ 282
5. Έγκριση εξόδων κίνησης αιρετών.  ΑΠΟΦΑΣΗ 283
6. Έγκριση δαπάνης για την επέκταση δικτύου Φ.Ο.Π.  ΑΠΟΦΑΣΗ 284
7. Έγκριση λύσης σύμβασης Δημοτικού καταστήματος Τ.Κ. Χρυσόδουλης και διαγραφή βεβαιωμένου μισθώματος.  ΑΠΟΦΑΣΗ 285
8. Έγκριση λύσης σύμβασης μισθώματος οικίας Τ.Κ. Πωγωνιανής.  ΑΠΟΦΑΣΗ 286
9. Λειτουργία παραρτήματος Δημοτικού Σχολείου Δελβινακίου στην Τ.Κ. Πωγωνιανής.  ΑΠΟΦΑΣΗ 287
10. Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής παραλαβής του έργου: «Συντήρηση Κοινοτικών δρόμων Τ.Κ. Πωγωνιανής.»  ΑΠΟΦΑΣΗ 288
11.  Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής παραλαβής του έργου: «Κατασκευή αποχετευτικού θέση «Μπόλου»  ΑΠΟΦΑΣΗ 289
12.  Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής παραλαβής του έργου: «Συντήρηση   Κοινοτικών κτιρίων Τ.Κ. Άνω Ραβενίων»  ΑΠΟΦΑΣΗ 290
13.  Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής παραλαβής του έργου: «Ανάπλαση θέση «Μεγκρίνη» Τ.Δ. Παρακαλάμου»  ΑΠΟΦΑΣΗ 291
14.  Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής παραλαβής του έργου: «Τσιμεντοστρώσεις Τ.Δ. Δημόκορης»  ΑΠΟΦΑΣΗ 292
15.  Έγκριση Διαχειριστικής μελέτης Δημοτικού δάσους Τ.Κ. Ρουψιάς» ΑΠΟΦΑΣΗ 293


Παγώνουν ενισχύσεις, επιδοτήσεις και επιστροφές ΦΠΑ για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία

Σύμφωνα με πληροφορίες παγώνουν, κάθε είδους ενισχύσεις, επιδοτήσεις και επιστροφές ΦΠΑ, για τους οφειλέτες όλων των ασφαλιστικών ταμείων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
Με τον τρόπο αυτό, οι οφειλέτες δεν θα μπορούν να εισπράξουν εάν δεν έχουν τακτοποιήσει προηγουμένως τις οφειλές τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μέτρο συζητήθηκε κατά την σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών και έγινε κατ' αρχήν δεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Το μέτρο θα θεσμοθετηθεί με ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας.
Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ από τα 700, που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα των ταμείων και να μην θιγούν οι συντάξεις, καθώς μόνο στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) οι οφειλέτες υπερβαίνουν τις 200.000 και οι οφειλές τα 500 εκατομμύρια ευρώ.