Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Βίντεο από τη διάνοιξη της σήραγγας Κλόκοβας, στην Ιόνια Οδό

Βίντεο από τη διάνοιξη της σήραγγας Κλόκοβας, στην Ιόνια Οδό, έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ανάδοχος κοινοπραξία.
Η σήραγγα βρίσκεται στη φάση της εκσκαφής, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, έπειτα και από την έγκριση των οικείων περιβαλλοντικών όρων και πραγματοποιείται ταυτόχρονα και από τα δύο μέτωπα.
H πρόοδος στα μέσα Οκτωβρίου ήταν 585 μέτρα στα μέτωπα εξόδου και 280 μέτρα στα μέτωπα εισόδου.
Το τεχνικό έργο της διέλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Ιόνια Οδός» από το όρος Κλόκοβα (Παλιοβούνα) περιλαμβάνει την κατασκευή δύο δίδυμων σηράγγων, μονής κατεύθυνσης, με χωρητικότητα δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Το μέγιστο μήκος του κάθε κλάδου είναι 2.890 μ. και 2.880 μ. αντίστοιχα, ενώ στον εξοπλισμό τους περιλαμβάνονται συστήματα πυρανίχνευσης, πυρόσβεσης, αερισμού και πληροφόρησης των οδηγών. 
Τα κέντρα ελέγχου των σηράγγων θα λειτουργούν στα μέτωπα εισόδου και εξόδου.
Για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα κατασκευαστούν εφτά συνδετήριες (κάθετες) σήραγγες διαφυγής, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα αναστροφής της κυκλοφορίας στα αντίθετα ρεύματα, προ και μετά τα μέτωπα των σηράγγων.
Με την επιλογή της κατασκευής σήραγγας, αντί της διέλευσης του αυτοκινητόδρομου από τον ορεινό όγκο της Κλόκοβας μέσω περιπορείας, παραμένει ανέπαφη η υφιστάμενη Εθνική Οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, τόσο στη φάση κατασκευής, όσο και στη φάση λειτουργίας της Ιόνιας Οδού.


H καρδιά της Κόνιτσας χτύπησε δυνατά στο κέντρο των Αθηνών, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου η καρδιά της Κόνιτσας χτύπησε δυνατά στο κέντρο των Αθηνών.
Μια ομάδα καλλιτεχνών από την Κόνιτσα με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο πολιτισμού του Δήμου Κόνιτσας, ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου για το " Κλεινόν άστυ", μεταφέροντας μεγάλο πλήθος έργων τέχνης.Από το απόγευμα της 15ης έως το μεσημέρι της 17ης του μήνα, μετά από επίπονες προσπάθειες στήθηκε η έκθεση "Η Κόνιτσα προβάλλει και προβάλλεται" 40 καλλιτεχνών από την Κόνιτσα, η οποία στεγάζεται στην ευρύχωρη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου.
Μια πολύ μεγάλη ποικιλία εκθεμάτων εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών.
Η μονότοξη γέφυρα της Κόνιτσας, η Μονή Μολυβδοσκεπάστου, η Μονή Ζέρμας, πέτρινα σπίτια και βρύσες, όλα σε μικροκλίμακα τραβούν το μάτι του επισκέπτη.

Γιάννενα: Έκθεση φωτογραφίας για την «Κιβωτό του Κόσμου» από 15 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου στο eiffel cafe, οδό Χαριλάου Τρικούπη 40

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «μια στιγμή για σένα» διοργανώνεται από τους Άννα Μίτση, Μαίρη Βαγενά, Πάνο Καράκογλου και Σύλβια Ρούτσο για φιλανθρωπικό σκοπό και πιο συγκεκριμένα για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Η έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο eiffel cafe (στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 40) θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου.

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου θα εορτασθεί η επέτειος της ίδρυσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών

Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το παραπάνω σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, την 24η Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο θα εορτασθεί σε ολόκληρη τη χώρα, η επέτειος της ίδρυσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. 
Την ημέρα αυτή θα γίνουν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
α) Κατάθεση στεφάνου στις έδρες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών, δηλ, στα Ιωάννινα στο μνημείο Μπιζανομάχων από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου στις 11.00 π.μ.
β) Σημαιοστολισμός των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου, από της 8ης πρωινής μέχρι τη δύση του ηλίου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Εορτασμός της Ημέρας της Αστυνομίας και του προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

Η 20η Οκτωβρίου έχει θεσμοθετηθεί με απόφαση της πολιτείας ως «Ημέρα της Αστυνομίας» ενώ παράλληλα και ως ημέρα που τιμάται ο προστάτης του Σώματος Άγιος Αρτέμιος.
Για το λόγο αυτό, τελέστηκε σήμερα (20-10-2015) το πρωί, δοξολογία σε Ιερούς Ναούς στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειάς μας, στις οποίες παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Θρησκευτικών, Πολιτικών, Δικαστικών και Στρατιωτικών Αρχών, εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των ενώσεων αποστράτων, συνδικαλιστικοί φορείς, καθώς και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. Παράλληλα, αναγνώστηκε η ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου κ. Δημητρίου ΤΣΑΚΝΑΚΗ.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του εορτασμού, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποφάσισε την πραγματοποίηση πανελλαδικής εθελοντικής αιμοδοσίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, από 19 έως και 22-10-2015, για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος της Αστυνομίας και παιδιών που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, την οποία διοργανώνει η Διεύθυνση Υγειονομικού του Σώματος.
Για την «Ημέρα της Αστυνομίας» ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Υποστράτηγος Γεώργιος Καραΐτσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Διπλή γιορτή σήμερα για την Ελληνική Αστυνομία, γιορτάζει την ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Προστάτη του Σώματος, τον Άγιο Αρτέμιο.
Η διπλή αυτή γιορτή είναι μια ιδιαίτερη μέρα για εμάς, κατά την οποία αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας και την παρακαταθήκη που μας παρέδωσαν προγενέστεροι συνάδελφοί μας, πρέπει να συνεχίσουμε, με δύναμη και αυταπάρνηση, την πορεία του Σώματος, με προστάτη και φάρο μας τον Άγιο Αρτέμιο, του οποίου οι αρχές, οι αξίες, τα ιδανικά, αναφέρθηκαν και στην διαταγή του κ. Αρχηγού.
Εμείς, ως οι σημερινοί αστυνομικοί, οφείλουμε να διατηρήσουμε τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που παραλάβαμε από τους προκατόχους μας, κάποιοι από τους οποίους έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα, και οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις μας, στις νεότερες και επερχόμενες γενιές αστυνομικών.

Ο Έλληνας αστυνομικός, σήμερα, δίνει καθημερινή μάχη με την εγκληματικότητα, σε όλες τις μορφές και προσπαθούμε να πλησιάσουμε την κοινωνία και να είμαστε πιο κοντά στον πολίτη. 
Θεσμοί που δημιουργήθηκαν, όπως ο αστυνομικός της γειτονιάς, η ώρα του πολίτη, των θεσμών και των κοινωνικών εταίρων, οι κινητές αστυνομικές μονάδες, είναι αστυνομικές δράσεις που έρχονται να πλησιάσουν πιο κοντά στον πολίτη και στα προβλήματά του, με σκοπό την καλύτερη επαφή και επικοινωνία»

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη 43χρονος υπήκοος Αλβανίας με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

Συνελήφθη, χθες (19.10.2015) το απόγευμα στην Κακαβιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, 43χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από τις βελγικές αρχές, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές σε οικίες.
Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου στο σημείο εισόδου, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 43χρονου αλλοδαπού εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, διότι, ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, κατά το χρονικό διάστημα από 14-01-2014 έως 08-02-2014, συμμετείχε σε πλήθος κλοπών και διαρρήξεων οικιών στο Βέλγιο.

Ο 43χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

ΕΜΥ: Επιδείνωση καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε σήμερα Τρίτη (20/10/2015) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να «σαρώσει» τις επόμενες ώρες τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Αναλυτικά για αύριο Τετάρτη (21-10-2015) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές αρχικά στη δυτική Ελλάδα και βαθμιαία μέχρι το τέλος της ημέρας και στις υπόλοιπες περιοχές.
Την Πέμπτη (22-10-2015) και την Παρασκευή (23-10-2015), σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, θα επικρατήσει κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους άνεμους (7 με 9 μποφόρ) και πιθανόν τοπικά από χαλαζοπτώσεις.

Το Σάββατο (24-10-2015) τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρας, θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι και θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα (8 με 10 βαθμούς Κελσίου). 

Απολογισμός της CINEEM και το Θεματικό Εργαστήρι με κύριο άξονα την «Ενέργεια»

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα,  19/10/2015 στην αίθουσα Ευτέρπη του ξενοδοχείου Du Lac στα Ιωάννινα,  ο απολογισμός των δράσεων της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Cinnem (Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης). 
Ο  εκπρόσωπος  της εταιρείας συμβούλων  i4g   και επικεφαλής εταίρος  του σχήματος   κ. Σιάγας Σωτήριος συνέπτυξε  τις ενότητες διδαχής του σεμιναρίου  ήτοι:
· Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
·Αξιοποίηση Φωτοβολταϊκών και Αιολικών Ενεργειακών Συστημάτων.
· Βιωματικός Τουρισμός
· Βιοκλιματικός και Ενεργειακός Σχεδιασμός Κτιριακών Εγκαταστάσεων – Ενεργειακοί Επιθεωρητές
 ·  Εναλλακτική Γεωργία και Μεταποίηση-Τυποποίηση- Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων
· Σύγχρονες Εφοδιαστικές Αλυσίδες και Logistics\
Με  το πέρας της τοποθέτησης του  επικεφαλής εταίρου έλαβαν το λόγο οι  εκπρόσωποι των  εταίρων της σύμπραξης CINEEM,  αναφερόμενοι κυρίως στις δράσεις     συμβουλευτικής και κατάρτισης   97 ωφελούμενων, στα 38  επιχειρηματικά σχέδια που συνετάχθησαν, στην δημιουργία  τεσσάρων  ομάδων  των 8 ατόμων για  την ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ, και τις δράσεις επαγγελματικής  συμβουλευτικής.  

Τον απολογισμό  της Αναπτυξιακής Σύμπραξης cieneem ακολούθησε η έναρξη  του δημιουργικού εργαστηρίου και η ανάπτυξη θεματολογίας με αναφορά στις δράσεις της Ενέργειας. 
Τα θέματα που ανεπτύχθησαν: 
Οι βιοκλιματικές κατοικίες στην πράξη,    η πρόκληση της εκμετάλλευσης και πώλησης των νέων μορφών ενέργειας στην Ελληνική πραγματικότητα, η εξοικονόμηση  ενέργειας  στην ελληνική αγορά και σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα σε σχέση με την ενέργεια, οι μορφές ESCO και η αναφορά στις συνεταιριστικές οργανώσεις.
 Εκτός του θέματος της «Ενέργειας» στο «Θεματικό Εργαστήρι» της CINEEM, παρουσιάστηκε το διαδικτυακό εργαλείο «Epirusjob»  που κατασκευάστηκε από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη στο πλαίσιο των δράσεων της, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων επιχειρήσεων και ωφελουμένων, την παροχή πληροφορίας όσον αφορά κυρίως των ωφελουμένων, την ενημέρωση σχετικά με επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ή προγράμματα απασχόλησης.
Το διαδικτυακό εργαλείο  περιέχει την Ιστοσελίδα (www.cineem.gr ),  το Blog (www.epirusjob.gr ),  την  σελίδα στο Facebook (Cineem) κ.α. social media.
Το συγκεκριμένο εργαλείο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο βοήθημα εξεύρεσης κυρίως εργασίας, αρκεί μια ομάδα πλέον από τους ωφελούμενους να εκπαιδευτεί και να αναλάβει την λειτουργία του.

Οι συντάξεις για Δημόσιο, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ μετά τις μειώσεις του νέου ασφαλιστικού

Το νέο ασφαλιστικό φέρνει μειώσεις σε παλιούς και νέους συνταξιούχους.
Ανάλογα με το ταμείο που είναι ασφαλισμένος ο κάθε συνταξιούχους θα δει και τις αντίστοιχες μειώσεις στα χρήματα που θα παίρνει κάθε εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπος» τα ποσά των συντάξεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία διαμορφώνονται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, το πότε αποχωρεί ο συνταξιούχος, αλλά και τον μισθό που έπαιρνε όσο εργαζόταν.

H Aντιπεριφερειάρχης Τ. Καλογιάννη εκπροσώπησε την Περιφέρεια Ηπείρου στο Διεθνές Συνέδριο τεχνολογιών νερού WATEC 2015

H Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη εκπροσώπησε την Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου στην 8η Διεθνή Έκθεση και στο 5ο Διεθνές Συνέδριο τεχνολογιών νερού και περιβαλλοντικής παρακολούθησης WATEC 2015, που έγινε στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ από 12-15 Οκτωβρίου.
Το συνέδριο και η έκθεση διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα της Ισραηλινής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Ισραηλινού Υπουργείου Οικονομικών, του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών και του Ισραηλινού Ινστιτούτου Εξαγωγών και Διεθνών Σχέσεων.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι κορυφαίοι φορείς τεχνολογιών του χώρου απ΄ όλο τον κόσμο, οργανισμοί διαχείρισης νερού και λυμάτων, ερευνητικοί φορείς και ινστιτούτα.
Ειδικότερα τα αντικείμενα, τόσο του συνεδρίου όσο και της έκθεσης, αφορούσαν στην επεξεργασία του νερού και την επαναχρησιμοποίηση του, τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες ύδρευσης και αποχέτευσης, τις τεχνολογίες παρακολούθησης και εξοικονόμησης νερού και τις τεχνολογίες διαχείρισης αποβλήτων.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η κα Καλογιάννη- η οποία συνοδευόταν από τα στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιωάννη Παπαγιάννη και Βασίλη Κατόπη- συναντήθηκε με στελέχη των ισραηλινών εταιρειών διαχείρισης νερού, λυμάτων και απορριμμάτων και επισκέφθηκε τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις.
Μεταξύ των δύο πλευρών ανταλλάχθηκαν απόψεις, από τις αντίστοιχες εμπειρίες διαχείρισης νερού και αποβλήτων και συμφωνήθηκε η προώθηση της προοπτικής μιας αμφίπλευρης συνεργασίας.

Διάλεξη του Δρς Γεωργίου Κακαβά με θέμα: «Πορτρέτα Ελληνιστικών Ηγεμόνων στα Νομίσματα», την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 23χρονος αλλοδαπός με πλαστό αλβανικό διαβατήριο

Συνελήφθη, προχθές (18.10.2015) αργά το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 23χρονος υπήκοος Αλβανίας, για κατοχή πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου.
Αναλυτικότερα, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, ο 23χρονος κατείχε αλβανικό διαβατήριο με πλαστή σφραγίδα εισόδου, το οποίο και κατασχέθηκε.
Επίσης, όπως προέκυψε από τον έλεγχο των στοιχείων του, εκκρεμούσε σε βάρος του μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.