Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Ιόνια Οδός: Έργα σύνδεσης με Πρέβεζα, Τζουμέρκα και την επέκταση Ιωάννινα-Κακαβιά

Αναβάθμιση τμημάτων στον άξονα Ηγουμενίτσα-Πρέβεζα

Ίσως έχετε ακούσει για το ΣΠΕΜ. Το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών είναι ο επίσημος οδηγός για τα έργα που θα δούμε να κατασκευάζονται στη χώρα τα επόμενα 10 χρόνια.
Μιλάμε για έργα οδικά, σιδηροδρομικά, μετρό, τραμ και έργα σε αεροδρόμια και λιμάνια, δηλαδή τα επονομαζόμενα μεταφορικά έργα.
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα από αυτά καθώς περιλαμβάνονται εκατοντάδες έργα με κόστος που φτάνει τα 15 δις ευρώ.
Στα οδικά έργα ξεχωρίζει η κατασκευή νέων αξόνων με βάση την Ιόνια Οδό. Έχουμε τη σύνδεση με Πρέβεζα, με Λευκάδα, με Τζουμέρκα, την επέκταση Ιωάννινα-Κακαβιά.

Ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020 τριών δράσεων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών υπέγραψε ο Περιφερειάρχης

Την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020 τριών δράσεων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Οι δράσεις (με συνολικό προϋπολογισμό 645 χιλιάδων ευρώ), εντάσσονται στον Άξονα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Κοινωνική Ένταξη και Καταπολέμηση Διακρίσεων», με φορείς υλοποίησης του Δήμους Αρταίων, Πρέβεζας και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)
Ειδικότερα πρόκειται για τις δράσεις:
Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Λειτουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας σε περιφερειακό επίπεδο, συνολικής δημόσιας δαπάνης 276.150 ευρώ. Φορέας υλοποίησης το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Αρταίων, συνολικής δημόσιας δαπάνης 190.676,64 ευρώ. Φορέας υλοποίησης ο Δήμος Αρταίων.
Με τις συγκεκριμένες δράσεις θα συνεχιστεί η λειτουργία και η αναβάθμιση του Συμβουλευτικού Κέντρου (ΣΚ) Ιωαννίνων και του Δήμου Αρταίων (από τα συνολικά 14 που λειτουργούν πανελλαδικά), η οποία περιλαμβάνει και τη συνέχιση ή/και την ανάπτυξη δράσεων υποστήριξης και αρωγής, με την οπτική του φύλου, ως εξής:

Τοποθέτηση απινιδωτών σε Αρσάκεια Σχολεία και Χρυσοβίτσα

Με την τοποθέτηση δύο ακόμη αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, συνεχίστηκε η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου.
Την Πέμπτη 3 Μαρτίου έγινε η τοποθέτηση στα Αρσάκεια Σχολεία και την Κυριακή 6 Μαρτίου στην Τοπική Κοινότητα Χρυσοβίτσας.
Ο εξωτερικός αυτόματος απινιδωτής που εγκαταστάθηκε στα Αρσάκεια Σχολεία είναι δωρεά της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και θα καλύψει τυχόν ανάγκες και στις γειτονικές τοπικές κοινότητες Λογγάδων και Βασιλικής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης κ. Οδυσσέας Πότσης, η Διεύθυνση των Αρσάκειων, του Δημοτικού και του Γυμνασίου Λογγάδων, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των Εθελοντών Σαμαρειτών.
Την Κυριακή σε μια λιτή εκδήλωση έγινε η τοποθέτηση του απινιδωτή στην Τοπική Κοινότητα Χρυσοβίτσας, ο οποίος προσφέρθηκε από το Σύλλογο Καταστημάτων Αγροεφοδίων Νομού Ιωαννίνων.
Την Περιφέρεια εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, ο οποίος εξήρε τη μεγάλη ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η Περιφέρεια, δείγμα της κοινωνικής αλληλεγγύης που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στην Ήπειρο, όπως έχει αποδειχθεί και από άλλες δράσεις που έχουν αναληφθεί στο παρελθόν. 

Εξιχνιάστηκε μία υπόθεση ληστείας και μία διάρρηξη αυτοκινήτου, που έγιναν χθες στην πόλη της Άρτας

Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 22χρονου ημεδαπού Ρομά

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, μία περίπτωση ληστείας και μία διάρρηξη αυτοκινήτου, που έγιναν χθες (06-03-2016) στην πόλη της Άρτας.
Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 22χρονου ημεδαπού Ρομά, για τα αδικήματα της ληστείας και της κλοπής.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής διερεύνησης, προέκυψε ότι 22χρονος δράστης, χθες (06-03-2016) το μεσημέρι στην πόλη της Άρτας, διέρρηξε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας 31χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας, απ’ όπου αφαίρεσε μία γυναικεία τσάντα που περιείχε προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα.
Η πράξη του όμως αυτή, έγινε αντιληπτή από τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, ο οποίος τον ακολούθησε και στην προσπάθειά του να ανακτήσει την κλεμμένη τσάντα, ο 22χρονος δράστης του επιτέθηκε τραυματίζοντάς τον στο δεξί του μάτι και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.
Επίσης, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προανάκρισης, προέκυψε ότι ο ανωτέρω δράστης, πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, διέρρηξε και δεύτερο αυτοκίνητο στην πόλη της Άρτας, απ’ όπου αφαίρεσε επίσης μία γυναικεία τσάντα.
Η προανάκριση και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηπείρου

Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Φεβρουάριο.
Συνελήφθησαν συνολικά (594) άτομα και ειδικότερα:
Για παραβάσεις του Ν. «περί Αλλοδαπών»: -451 - (εκ των οποίων -15- διακινητές)
Για απόπειρα ανθρωποκτονίας :-1-
Για ληστεία:- 3 -
Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -26-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -13-
Για κλοπές - διαρρήξεις: -15-
Για πλαστογραφίες: - 1 0-
Για ζωοκτονία: - 3-
Για ζωοκλοπή: -1-
Για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος: -4-
Για παραβάσεις του Ν. «Περί αρχαιοτήτων» : -5-

Συνέντευξη του Βασίλη Τσίρκα στην Στέλλα Γκαντώνα και την κυριακάτικη KONTRANEWS

1. Προχθές είδαμε το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Θα ήθελα το σχόλιό σας για τα αποτελέσματά του.
Η Κυβέρνηση προσήλθε στη σύσκεψη αυτή με στόχο τη συνεννόηση και όχι τη σύγκρουση με τα υπόλοιπα  κόμματα για το καυτό ζήτημα του προσφυγικού και φαίνεται πως υπήρξε ένα κλίμα συναίνεσης και σύγκλισης όσον αφορά την διαχείριση των προσφυγικών ροών. 
Είναι σε θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να επιδιώκει διάλογο και συναίνεση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για τα μεγάλα θέματα που προκύπτουν. Και σε κάθε περίπτωση σε τέτοιες δύσκολες στιγμές και μπροστά στη διαχείριση τόσο κορυφαίων προβλημάτων, όπως είναι το προσφυγικό, τα κόμματα οφείλουν με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης και χωρίς διάθεση αποκόμισης μικροκομματικού οφέλους να τοποθετούνται σε τέτοια ζητήματα.
2.Ενόψει της αυριανής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Εάν η χώρα μας δεν καταφέρει να αποσπάσει γραπτές δεσμεύσεις που θα διασφαλίζουν απόλυτα τα συμφέροντά μας. Τι θα γίνει; Δεν σας ανησυχεί αυτό;
          Ξέρουμε εκ των προτέρων ότι η αυριανή Σύνοδος Κορυφής θα είναι ακόμη μια μάχη. Ζητάμε εγγυήσεις, ώστε να μην επαναληφθούν όσα συνέβησαν μετά την τελευταία σύνοδο, όταν οι αποφάσεις της όχι μόνο δεν έγιναν σεβαστές, αλλά κάποια κράτη πραγματοποίησαν κλειστές συνόδους, λαμβάνοντας  εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις. Δυστυχώς η Ε.Ε. έχει επιδείξει αδυναμία και έλλειψη βούλησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος και αυτό γιατί ενστερνίζεται τις πιο ακραίες φωνές της που υποστηρίζουν πως το σημαντικό αυτό ζήτημα δεν απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Πρέπει να πειστούν όλες οι πλευρές ότι η ευρωπαϊκή λύση, την οποία εμείς από την αρχή υποστηρίξαμε, θα είναι προς όφελος όλων μας.

Συνάντηση Γιάννη Στέφου με τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων

Επίσκεψη στο Αστυνομικό μέγαρο Ιωαννίνων πραγματοποίησε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος την Παρασκευή 4 Μαρτίου. Συναντήθηκε με τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων κ. Ιωάννη Βασιλάκο ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα νέα του καθήκοντα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.
Συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία και ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Αστυνομικού Διευθυντή.
Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι κύριο μέλημα των δυο πλευρών είναι η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως ορίζεται από  το Σύνταγμα και τους νομούς του κράτους.

Τα μυστικά για πιο γρήγορη σύνταξη με πλασματικά έτη

Σύνταξη πριν από το 67ο έτος της ηλικίας τους, γλιτώνοντας από 4 έως και 12 χρόνια παραμονής στον εργασιακό βίο, «κλειδώνουν» 2,5 εκατ. ασφαλισμένοι που θα κάνουν αίτηση τώρα για την αναγνώριση συντάξιμου χρόνου από πλασματικά έτη, είτε τα χρησιμοποιήσουν για άμεση αποχώρηση από την εργασία είτε τα κρατήσουν για το μέλλον.
Ο χρόνος που θα αναγνωρίσουν θα προσμετρηθεί στα συντάξιμα έτη που έχουν μέχρι σήμερα και θα μπορέσουν να θεμελιώσουν δικαίωμα εξόδου πιο γρήγορα.
Το κόστος της εξαγοράς είναι για τους περισσότερους πλασματικούς χρόνους στα 167,8 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης στην κύρια ασφάλιση και 50 ευρώ για όσους θέλουν να αυξήσουν το χρόνο της επικουρικής τους ασφάλισης. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Αναμένεται επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Μαρτίου

Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, γίνεται γνωστό ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο, σύμφωνα με το οποίο, σήμερα Δευτέρα 7-03-2016 από τις μεσημβρινές ώρες στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. 
Για το λόγο αυτό η Δ/ση Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και των συναρμοδίων υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συλλήψεις δύο ατόμων στην Άρτα και στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, για καταδικαστικές αποφάσεις

Συνελήφθησαν, χθες (06-03-2016), στην Άρτα και στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Άρτας και Θεσπρωτίας, δύο άτομα, για καταδικαστικές αποφάσεις.
Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν:
  • Xθες το βράδυ στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 37χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ποινής φυλάκισης επτά μηνών, για κλοπή κατά συναυτουργία.
  • Χθες το πρωί στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 25χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος στερούνταν νομίμων προϋποθέσεων εισόδου και παραμονής στη χώρα μας ενώ επιπρόσθετα σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα και καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Άρτας, ποινής φυλάκισης τεσσάρων μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς. 

Σε τροχιά πλειστηριασμού 10.000 ακίνητα

Σε τροχιά πλειστηριασμού βγαίνουν 10.000 ακίνητα έως τον Απρίλιο όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».
Οι διαταγές πληρωμής βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα κοινοποιηθούν στους «κόκκινους» δανειολήπτες και τα προγράμματα πλειστηριασμού.
Oι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι μισοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πάρουν στα χέρια τους τις διαταγές πληρωμής θα σπεύσουν να πληρώσουν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Τα ακίνητα που θα πάρουν την άγουσα για πλειστηριασμό είναι κυρίως επαγγελματικά, ενώ δεν λείπουν και πολυτελείς κατοικίες.
Η χαρτογράφηση των δανείων «κόκκινων» και μη έχει ολοκληρωθεί και από τους περίπου 1 εκατομμύριο δανειολήπτες, οι 300.000 με 330.000 έχουν «κόκκινα» δάνεια.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα το 20% αυτών των κόκκινων δανειοληπτών, δηλαδή περίπου 60.000 άτομα, είναι συστηματικά κακοπληρωτές.
Από αυτούς το 50% είναι ιδιώτες και το 50% επιχειρηματίες. Τα 10.000 ακίνητα, για τα οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες για να βγουν στο σφυρί, ανήκουν σε μεγάλους οφειλέτες.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες μέσω των δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα διαθέτουν περίπου 200.000 ακίνητα τα οποία είναι εν δυνάμει υποψήφια να βγουν σε πλειστηριασμούς.

Σχέδιο για τη διαγραφή «κόκκινων» δανείων

Διαγραφή μέρους των οφειλών προς τις τράπεζες, κεφαλαιοποίηση δανείων και μετοχοποίηση τμήματος του δανεισμού, είσοδο των τραπεζιτών στο διοικητικό συμβούλιο υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, απομάκρυνση διοίκησης και ανάληψη του management από άλλους, «πακετοποίηση» δανείων για να γίνουν πιο ελκυστικά στους αγοραστές, τιτλοποίηση και πώληση των ληξιπρόθεσμων μαζί με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Είναι οι λύσεις που προκρίνονται προκειμένου να απασφαλιστεί η βραδυφλεγής βόμβα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητα των τραπεζών και την ελληνική οικονομία. Με τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά και τα «πράσινα» που βρίσκονται στα όρια της αδυναμίας εξυπηρέτησης να είναι σχεδόν στο μισό του συνόλου των δανείων, η μόνη λύση είναι μια γενναία αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει και το οποίο θα στηρίζεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος και στον «νόμο Δένδια» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου η κυβέρνηση ζητά τριετή παράταση.
Άλλωστε, η αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί βασικό «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και είτε λυθεί τώρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είτε μετατεθεί για λίγους μήνες αργότερα, πρόκειται για μείζον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η τρόικα ζητά την απελευθέρωση της πώλησης όλων των δανείων πλην αυτών της πρώτης κατοικίας. Τράπεζες, επιχειρηματίες και ΤτΕ ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν μια σειρά από ευέλικτες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Άλλωστε, οποιαδήποτε καθυστέρηση φέρνει νέα βάρη στις τράπεζες, καθώς αυξάνει τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.