Κυριακή 16 Μαΐου 2021

ΑΕΛ-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

 

Η ΑΕΛ αποχαιρέτησε τη Super League Interwetten με νίκη, αφού επικράτησε 2-0 του ΠΑΣ Γιάννινα στο Αλκαζάρ.


Η ΑΕΛ τελείωσε τη φετινή σεζόν στην τελευταία θέση με 28 πόντους, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει συγκεντρώσει 35 βαθμούς και χρωστάει ακόμη ένα παιχνίδι απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης στις 19 Μαΐου.

Η ΑΕΛ κατάφερε να πάρει το προβάδισμα στο 22'  της αναμέτρησης με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο Ακούνια έφυγε στην κόντρα και από θέση τετ α τετ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. 

Το γκολ αρχικά ακυρώθηκε, όμως τελικά επικυρώθηκε, έπειτα από εξέταση στο VAR.

Ο ΠΑΣ είχε την κατοχή της μπάλας, όμως πέρα από μία καλή στιγμή στο 26΄ με τον Πέερσμαν δεν απειλούσαν την εστία των βυσσινί ουσιαστικά.

Η ΑΕΛ κατάφερε να κάνει δύο τα τέρματά της πριν από τη λήξη του ημιχρόνου.
Με μία ωραία κίνηση ο Κολομπίνο σούταρε έξω από την περιοχή στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΣ στο 38΄.

Στο δεύτερο μέρος ο ΠΑΣ Γιάννινα ανέβασε την πίεση του, αλλά όπως και στο πρώτο μέρος δύσκολα έφτιαχνε ευκαιρίες στην εστία της ΑΕΛ.

Η πρώτη της καλή στιγμή σημειώθηκε στο 60ο λεπτό με κεφαλιά του Παμλίδη, έπειτα από σέντρα του Σάλιακα που πέρασε άουτ.

ΑΕΛ (Μιχάλης Ζιώγας): 

Σουλούκος, Ηλιάδης, Γιακιμόβσκι (64’ Μαϊδανός), Πινακάς (Ντουρμισάι 78’), Χουσίνο, Γρηγορόπουλος (Χαλάτσης 90’), Μπέρτος, Μαξιμένκο, Ακούνια (Δάκτυλας 90΄), Κολομπίνο, Νικολιάς.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Αργύρης Γιαννίκης): 

Λοντίγκιν, Πήλιος (Ελευθεριάδης 65’), Παντελάκης, Σάλιακας, Πανουργιάς (Γροσδάνης 75’), Πέερσμαν, Κάργας, Κάστρο, Λώλης (Τριάδης 83’), Κριζμάν, Παμλίδης.

Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική πλατεία Ιωαννίνων, την Τετάρτη 19 Μαΐου, στις 18.00

 


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου έχει αποφασίσει να  προχωρήσει στη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων, την Τετάρτη 19 Μαΐου, στις 18.00.

Στο χώρο της συγκέντρωσης θα υπάρχει η δυνατότητα της ενημέρωσης όσων πολιτών επιθυμούν, για τις προτάσεις του σχεδίου νόμου, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι ίδιοι να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση, εκφράζοντας τις απόψεις τους.

Το σχέδιο νόμου που προβλέπει μεταξύ άλλων την καθολική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων και την ποινικοποίηση κάθε μορφής ερασιτεχνικής εκτροφής, είναι σαφές, ότι εμπεριέχει διακρίσεις και σκοπιμότητες που στρέφονται ευθέως κατά της κυνηγετικής οικογένειας.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μία σειρά κυρώσεων, σε ποινικό και διοικητικό επίπεδο για τους κυνηγούς, αλλά και όσους πολίτες έχουν επιλέξει να εντάξουν στη ζωή τους έναν ή περισσότερους σκύλους.

Σύσσωμη η κυνηγετική οικογένεια δεν αποδέχεται τις προτάσεις του σχεδίου νόμου και το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους κυνηγούς και σε όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων, να δώσουν ηχηρή απάντηση με την παρουσία τους στη συγκέντρωση της προσεχούς Τετάρτης.

ΕΟΔΥ: Πενήντα θάνατοι σήμερα, 1.262 νέα κρούσματα

 


4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα θάνατοι σήμερα, 1.262 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.262, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 377.090 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 40 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.711 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 50, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.415 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 656 (62.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.280 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 287 (ημερήσια μεταβολή -4.97%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 323 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Οι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού

 


Ένα ενισχυμένο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού σχεδιάζεται και για τη σεζόν 2021-2022 από τον ΟΑΕΔ για πολλούς δικαιούχους, με βάση το μοντέλο που ίσχυσε για πρώτη φορά πέρσι και θα είναι αυτό που θα δώσει μία σημαντική ώθηση στις εγχώριες μετακινήσεις και φυσικά στην οικονομία των νησιών.

Στόχος είναι η επανάληψη της περσινής φόρμουλας, που οδήγησε στην έκδοση 370.000 voucher Κοινωνικού Τουρισμού.

Ο 10λογος του Κοινωνικού Τουρισμού

Χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος αναμένεται να είναι η αύξηση της συμμετοχής του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής με αντίστοιχη μείωση της συμμετοχής των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φετινό πρόγραμμα αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με το περσινό το οποίο προέβλεπε 6 και όχι 5 διανυκτερεύσεις, μειωμένη συμμετοχή του ωφελούμενου και ανώτατο ποσό συμμετοχής 11,5 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση με πρωινό. Ειδικότερα, το περσινό πρόγραμμα προέβλεπε:

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνέντευξη τύπου του κ. Σπύρου Ριζόπουλου, τη Δευτέρα 17 Μαΐου, στις 11:00 π.μ.

 


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει αύριο, Δευτέρα 17/05 στις 11.00 π.μ., συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παράταξης Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα (Τηλέφωνο 26510 39931).

Εκλογή νέου Προέδρου και Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου


Η κ. Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση εκλέχτηκε νέα Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Στη θέση του Αντιπροέδρου εκλέχτηκε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημήτρης Τρομπούκης (από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών»).

Στην έναρξη της συνεδρίασης έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις του πρώην προέδρου (κ. Στ. Παργανά) και του πρώην αντιπροέδρου (κ. Δημ. Σακαρέλη) του Περιφερειακού Συμβουλίου.



Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα πρόεδρο κ. Στ. Παργανά για τη συνεργασία και δήλωσε: «Εγώ ευχαριστώ τον κ. Παργανά για ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσει να είναι μαζί μας ως περιφερειακός σύμβουλος. Και προτείνω ως πρόεδρο - μετά από ομόφωνη απόφαση της παράταξής μας - την κ. Σταυρούλα Μπραϊμη. Μετά την οριστική παραίτηση του κ. Παργανά όφειλα ως επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης να κάνω συνεδρίαση της παράταξης και να συζητήσουμε ακόμη μια φορά, καθόσον ο νομοθέτης καθιστά εμάς υπευθύνους να προτείνουμε την αποδοχή και εκλογή νέου προέδρου. Κατόπιν αυτού δεχθήκαμε την παραίτησή του (κ. Παργανά) και μετά από δική μου πρόταση ομόφωνα αποφασίσαμε ποιον θα προτείνουμε ως νέο πρόεδρο από την παράταξή μας».

Όπως εξηγήθηκε διεξοδικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τη διαδικασία της ψηφοφορίας, τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες νομοθετικές διατάξεις που ισχύουν.

Τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 15 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Σάββατο 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 56.736 έλεγχοι, από τους οποίους οι 16.057 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 276 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 5 συλλήψεις, ως ακολούθως:

84 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

25 στη Θεσσαλονίκη,

  9 στην Κεντρική Μακεδονία,

  8 στο Νότιο Αιγαίο,

  7 στην Πελοπόννησο,

  6 στην Αττική,

  5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  5 στη Θεσσαλία,

  5 στα Ιόνια Νησιά,

  4 στην Κρήτη,

  4 στην Ήπειρο,

  4 στη Δυτική Μακεδονία,

  1 στη Δυτική Ελλάδα και

  1 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 191.870 ομοειδείς παραβάσεις.

157 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

32 στη Στερεά Ελλάδα,

23 στο Βόρειο Αιγαίο,

20 στην Αττική,

20 στη Θεσσαλονίκη,

18 στα Ιόνια Νησιά,

13 στη Κρήτη,

  8 στη Δυτική Ελλάδα,

  6 στη Κεντρική Μακεδονία,

  5 στην Ήπειρο,

  4 στη Δυτική Μακεδονία,

  4 στη Πελοπόννησο.

  2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

  2 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 54.104 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 52.017 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.087 των 150 ευρώ.

33 παραβάσεις και 5 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη μπαρ, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας,

- 1.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη μεζεδοπωλείου, για αναπαραγωγή μουσικής,

- 300 ευρώ πρόστιμο για υπεράριθμους πελάτες σε ταξί,

- από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε 4 επιχειρήσεις εστίασης, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραμονή πελατών σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων,

- 3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ μπαρ, με επιβολή 15ήμερη αναστολή λειτουργίας, για παραμονή πελατών σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους του καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 3 πελάτες,

- 3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ μπαρ, με επιβολή 15ήμερη αναστολή λειτουργίας, για παραμονή πελατών σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους του καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη ταβέρνας – μεζεδοπωλείου, για αναπαραγωγή μουσικής,

- 1.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ – μπαρ, για αναπαραγωγή μουσικής,

- από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε (2) καφετέριες, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη 2 ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και από 5.000 ευρώ πρόστιμο στην κάθε επιχείρηση, για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών στον εσωτερικό χώρο των καταστημάτων,

- από 1.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για αναπαραγωγή μουσικής.

Στο Νότιο Αιγαίο, σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση επιβληθείσας αναστολής λειτουργίας.

Στην Κρήτη,

- 3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ μπαρ για λειτουργία χωρίς να διαθέτουν ανοιχτό χώρο και για αναπαραγωγή μουσικής,

- 1.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ μπαρ για λειτουργία χωρίς να διαθέτουν ανοιχτό χώρο και για αναπαραγωγή μουσικής,

- 1.000 ευρώ πρόστιμο σε ποδοσφαιρικό σύλλογο για παραβίαση του υγειονομικού πρωτοκόλλου διεξαγωγής αγώνων,

- 3.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπεράριθμους πελάτες,

- 10.000 ευρώ πρόστιμο και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στην Ήπειρο, 3.000 ευρώ πρόστιμο και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε μεζεδοπωλείο για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 7.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη ίντερνετ καφέ, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου, παραμονή πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος και αναπαραγωγή μουσικής.

Στη Θεσσαλονίκη, από 2.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για αναπαραγωγή μουσικής.

Στην Πελοπόννησο, 1.000 ευρώ πρόστιμο σε καφενείο, για αναπαραγωγή μουσικής.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.204 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.956 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 145 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «κόφτης» χιλιάδων εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

 


Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας του αριθμού των εισακτέων των πανελλαδικών εξετάσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία μεταξύ των υποψηφίων, αφού οι μεταβολές, συγκριτικά με πέρυσι, δεν είναι μεγάλες.

Υπάρχει, βέβαια, μία διαφορά: ότι ουσιαστικά έχει αλλάξει η έννοια του αριθμού των εισακτέων, καθώς δεν φαίνεται πλέον πόσοι θα εισαχθούν, αλλά πόσες θέσεις προσφέρονται στα πανεπιστήμια.

Πόσοι θα εισαχθούν, θα το μάθουμε στο τέλος Αυγούστου. Ταυτόχρονα με τον αριθμό των εισακτέων, όμως, ανακοινώθηκαν και οι συντελεστές για τον προσδιορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), που κάνει φέτος «πρεμιέρα».

Και με την πρεμιέρα της, όπως εκτιμούν εκπαιδευτικοί και ειδικοί ερευνητές στο χώρο της παιδείας, αναμένεται να αφήσει αρκετές χιλιάδες από τις θέσεις των εισακτέων κενές.

Να θυμίσουμε ότι ο συνολικός αριθμός των θέσεων στα ΑΕΙ είναι 77.415, δηλαδή 555 λιγότερες από πέρσι, ενώ ο αριθμός των υποψηφίων υπολογίζεται σε περίπου 100.000.

Ηγουμενίτσα: Συλλήψεις αλλοδαπών σε φορτηγό όχημα

 


Στη σύλληψη πέντε αλλοδαπών ηλικίας 50, 24, 17, 20 και 36 ετών προέβησαν βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεσσάρων αλλοδαπών στερούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων να βρίσκονται κρυμμένοι εντός του φορτίου του επικαθήμενου, αποτελούμενο από χάρτινη συσκευασία διαφόρων ειδών προσωπικής φροντίδας συσκευασμένα και τοποθετημένα σε παλέτες, με σκοπό την παράνομη μεταφορά τους στο εξωτερικό.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το φορτηγό όχημα και το επικαθήμενο, ενώ συνελήφθη και ο 50χρονος οδηγός του φορτηγού.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, την Κυριακή 16 Μαΐου

 


Την Κυριακή 16 Μαΐου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Στην Ήπειρο τα σημεία είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, 09:00-15:00

Περιφέρεια Ηπείρου.

Παραλία Πρέβεζας.

«Βγήκε ο ώμος σου;»: Μάθε πως αντιμετωπίζεται οριστικά

 


 Ο ώμος είναι η άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης από κάθε άλλη άρθρωση και γι’ αυτό, είναι περισσότερο ευάλωτος σε τραυματισμούς. Το εξάρθρημα είναι ένας τραυματισμός του ώμου κατά τον οποίο η κεφαλή του βραχιονίου οστού απομακρύνεται από την ωμογλήνη στην ωμοπλάτη που είναι η φυσιολογική της θέση.
Ο ώμος μπορεί να βγει (μετακινηθεί) εντελώς έξω από την άρθρωση (εξάρθρημα ή εξάρθρωση) ή να βγει μερικώς έξω από αυτήν και να επιστρέψει στη φυσιολογική του θέση (υπεξάρθρημα), εξηγεί ο
Αναστάσιος Δεληγεώργης MD, MSc, Aναπλ. Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Εξειδικευμένος  Ορθοπαιδικός Χειρουργός ώμου, γόνατος & ισχίου.

Ο πάσχων πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε ορθοπαιδικό χειρουργό για να βάλει πάλι τον ώμο στη θέση του με ειδικούς χειρισμούς (ανάταξη), εφόσον χρειάζεται, και να διαγνωστούν οι βλάβες.

Εξάρθρημα και αίτια

Συνήθως, το εξάρθρημα είναι αποτέλεσμα τραυματισμού μεγάλης βίας και πιο συχνά, κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Μερικές όμως φορές μπορεί να συμβεί και με τραυματισμούς ήπιας μορφής σε ασθενείς  που παρουσιάζουν χαλαρό συνδετικό ιστό (υπερελαστικότητα) και υπερκινητικότητα της άρθρωσης του ώμου.