Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία για ρύθμιση οφειλών προς δήμους


Τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών  προβλέπει παράταση της προθεσμίας για ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Η προθεσμία έληγε στις 17 Σεπτεμβρίου και η παράταση δίνεται κατόπιν σχετικού αιτήματος του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη προς τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και συνεννόησης του τελευταίου με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο.

Εγνατία Οδός: Διακοπή κυκλοφορίας κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη μέχρι και 8 Οκτωβρίου στο οδικό τμήμα από τον Α/Κ Βέροιας έως τον Α/Κ Πολυμύλου (κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα)


Με ανακοίνωσή της η Εγνατία Οδός Α.Ε ενημερώνει για την διακοπή κυκλοφορίας κάθε Τρίτη, τετάρτη και Πέμπτη μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη έκαστης εβδομάδας για το χρονικό διάστημα έως 08-10-2019 κατά τις πρωινές ώρες μεταξύ 07:15 έως 09:30, θα εφαρμόζεται αποκλεισμός της κυκλοφορίας στο οδικό τμήμα από τον Α/Κ Βέροιας έως τον Α/Κ Πολυμύλου (κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα) της Εγνατίας Οδού.
Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα η κυκλοφορία θα διεξάγεται ως εξής: τα οχήματα μικτού βάρους έως 3,5 τόνους θα εκτρέπονται μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Βέροιας-Κοζάνης (διάβαση Καστανιάς) και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό από τον Α/Κ Πολυμύλου, τα οχήματα μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων θα εκτρέπονται διαμέσου της νέας περιφερειακής οδού Βέροιας- Νάουσας, εν συνεχεία μέσω του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου Βέροιας – Έδεσσας – Αμυνταίου – Πτολεμαΐδας και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό από τον Α/Κ Κοίλων Κοζάνης.
Ο αποκλεισμός του τμήματος Α/Κ Βέροιας – Α/Κ Πολυμύλου γίνεται δυνάμει των υπ’ αρ. 98/2019 και 98Α/2019 αποφάσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας και είναι απαραίτητος για την ασφαλή διέλευση συρμών υπερμεγεθών φορτηγών μεταφοράς υπέρβαρων και ογκωδών φορτίων (τμήματα ανεμογεννητριών), από το Λιμάνι Θεσσαλονίκης στη Σιάτιστα Κοζάνης.
 "Ζητούμε την κατανόηση των οδηγών για την προσωρινή όχληση και συστήνουμε την ιδιαίτερη προσοχή τους στο να ακολουθούν την εγκατεστημένη σήμανση των κυκλοφοριακών διευθετήσεων και να τηρούν τα όρια ταχύτητας. Για πληροφορίες σχετικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες επί της Εγνατίας Οδού μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλ. 1077" τονίζεται στην ανακοίνωση.

Δολιανά Πωγωνίου: Αγιασμός του νέου Τοπικού Συμβουλίου, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30

Εγκρίθηκαν κονδύλια για καταβολή ΚΕΑ και επιδόματος στέγασης


Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Βρούτση, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» εγκρίθηκε από τον προϋπολογισμό εξόδων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δαπάνη ύψους 56.870.062,16 ευρώ,  προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) σχετικά με την κάλυψη της δαπάνης για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) τον Σεπτέμβριο του 2019.
Παράλληλα, με ξεχωριστή υπουργική απόφαση, εγκρίθηκε δαπάνη, ύψους 35.100.000,00 ευρώ, σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οικονομικού έτους 2019, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής της πληρωμής του επιδόματος στέγασης τον Σεπτέμβριο του 2019.

Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων στην Ήπειρο για διάφορα ποινικά αδικήματα


Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων, για διάφορα ποινικά αδικήματα, από αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.
Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν:
Χθες (11-09-2019) το απόγευμα κοντά στο Νέο Λιμένα Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, πέντε αλλοδαποί, ηλικίας 19, 20, 22, 19 και 24 ετών, οι οποίοι κατά τον αστυνομικό έλεγχο κατείχαν και επέδειξαν πλαστές – κλεμμένες ιταλικές ταυτότητες καθώς και μία πλαστή ελληνική ταυτότητα, τις οποίες όπως προέκυψε προμηθεύτηκαν από περιοχή της Αττικής, έναντι του χρηματικού ποσού -50- ευρώ έκαστη, με σκοπό να ταξιδέψουν παράνομα στο εξωτερικό μέσω του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Χθες (11-09-2019) το βράδυ στα Ιωάννινα, από περιπολούντες αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 36χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Συγκεκριμένα, ο 36χρονος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς να κινείται πεζός και κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε ένα δέμα με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους -1- κιλού.
Χθες (11-09-2019) αργά το βράδυ στις Κεραμάτες Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 19χρονος αλλοδαπός, διότι στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (4,42) γραμμαρίων. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων παραμονής στη χώρα ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.
Χθες (11-09-2019) το μεσημέρι στην Κόνιτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 59χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Β΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, συνολικής ποινής φυλάκισης (9) μηνών και χρηματικής ποινής (3.000) ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Δημήτρης Παππάς: Υπόθεση της Περιφέρειας η ασφάλεια των παιδιών μας - Πρόταση για τα σχολεία


Ο Δημήτρης Παππάς, πολιτικός μηχανικός, εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πρεβέζης της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση για την ασφάλεια των σχολείων, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι Ορίζοντες Ηπείρου καλούν την Περιφερειακή Αρχή να εντάξει το συγκεκριμένο θέμα στην ημερήσια διάταξης της πρώτης συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής. Πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια αφενός για τον έλεγχο όλων των σχολικών μονάδων και αφετέρου για την αποκατάστασή τους, όπου κριθεί αναγκαίο και να ενισχυθούν οι αντίστοιχοι δήμοι όπου ανήκουν.
Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσουμε με τις δικαιολογίες του τι είναι και τι δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητάς μας. Η ασφάλεια των παιδιών προέχει και από τους δρόμους και από χιλιάδες άλλα... ρουσφετολογικά μικροέργα που απορροφούν ενέργεια και πόρους.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα τραγικά συμβάντα εξ αιτίας σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα, και το γεγονός ότι οι παράκτιες περιοχές του Ιονίου και όχι μόνο συχνά δοκιμάζονται από σεισμικές δονήσεις θα ήθελα να υποβάλλω τις κατωτέρω προτάσεις – επισημάνσεις για λήψη των αναγκαίων μέτρων.
          1ον. Πότε κατασκευάσθηκε το κάθε σχολικό κτίριο;
          2ον. Το κτίριο που πάνε τα παιδιά μας έχει τραυματισθεί στο παρελθόν από κάποιο σεισμό;
          3ον. Το κτίριο στη διάρκεια των 30 τελευταίων ετών έχει υποστεί επεμβάσεις συντήρησης ή έχουν γίνει κάποιες τροποποιήσεις ή προσθήκες σε αίθουσες - γραφεία και δημιουργήθηκαν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων;
          4ον. Ο Διευθυντής του σχολείου έχει στην κατοχή του και μπορεί να είναι στη διάθεση του καθενός οι κατόψεις, η στατική μελέτη ή τουλάχιστον μια πρόσφατη επαλήθευση της στατικής επάρκειας του κτιρίου από πολιτικό μηχανικό;
          5ον. Υπάρχει η τεχνική έκθεση που να δείχνει για κάθε όροφο και κάθε χώρο (γυμναστήριο, αίθουσα συνελεύσεων κ.λπ.); Τι φορτία ή πρόσθετα είναι επιτρεπτά;

Το πρόγραμμα του Α΄ Ομίλου της Β΄ Ερασιτεχνικής


Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τον Α΄ Όμιλο της Β΄ Ερασιτεχνικής, με συνολικά 16 ομάδες.
Η πρεμιέρα είναι στις 21-22 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα του Α' Ομίλου της Β' Ερασιτεχνικής:
1η Αγωνιστική
Αστήρ Αμφιθέας - ΑΟ Αμπελόκηποι
Αλμυρός Βουνοπλαγιάς - ΑΟ Νεοχωρόπουλου
ΑΕ Κληματιάς - ΑΟ Ζίτσας
ΑΟ Ζωοδόχου - Φλόγα Πετσαλίου
Αχέρων Ρωμανού - ΑΕΔ Πωγωνάτος
ΑΟ Σταυρακίου - Πασσαρώνα Ροδοτοπίου
ΠΑΟ Πεντέλης - Πανζαγορισιακός
ΠΑΣ Κάστρο - Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου
2η Αγωνιστική
Αλμυρός Βουνοπλαγιάς - Αστήρ Αμφιθέας
ΑΟ Αμπελόκηποι - ΑΕ Κληματιάς
ΑΟ Νεοχωρόπουλου - ΑΟ Ζωοδόχου
ΑΟ Ζίτσας - Αχέρων Ρωμανού
Φλόγα Πετσαλίου - ΑΟ Σταυρακίου
ΑΕΔ Πωγωνάτος - ΠΑΟ Πεντέλης
Πασσαρώνα Ροδοτοπίου - Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου
Πανζαγορισιακός - ΠΑΣ Κάστρο
3η Αγωνιστική
Αστήρ Αμφιθέας - ΑΕ Κληματιάς
ΑΟ Ζωοδόχου - Αλμυρός Βουνοπλαγιάς
Αχέρων Ρωμανού - ΑΟ Αμπελόκηποι
ΑΟ Σταυρακίου - ΑΟ Νεοχωρόπουλου
ΠΑΟ Πεντέλης - ΑΟ Ζίτσας
Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου - Φλόγα Πετσαλίου
ΠΑΣ Κάστρο - ΑΕΔ Πωγωνάτος
Πασσαρώνα Ροδοτοπίου - Πανζαγορισιακός
4η Αγωνιστική
ΑΟ Ζωοδόχου - Αστήρ Αμφιθέας
ΑΕ Κληματιάς - Αχέρων Ρωμανού
Αλμυρός Βουνοπλαγιάς - ΑΟ Σταυρακίου
ΑΟ Αμπελόκηποι - ΠΑΟ Πεντέλης
ΑΟ Νεοχωρόπουλου - Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου
ΑΟ Ζίτσας - ΠΑΣ Κάστρο
Φλόγα Πετσαλίου - Πανζαγορισιακός
ΑΕΔ Πωγωνάτος - Πασσαρώνα Ροδοτοπίου
5η Αγωνιστική
Αστήρ Αμφιθέας - Αχέρων Ρωμανού
ΑΟ Σταυρακίου - ΑΟ Ζωοδόχου
ΠΑΟ Πεντέλης - ΑΕ Κληματιάς
Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου - Αλμυρός Βουνοπλαγιάς
ΠΑΣ Κάστρο - ΑΟ Αμπελόκηποι
Πανζαγορισιακός - ΑΟ Νεοχωρόπουλου
Πασσαρώνα Ροδοτοπίου - ΑΟ Ζίτσας
Φλόγα Πετσαλίου - ΑΕΔ Πωγωνάτος

ΟΑΕΔ: Μέχρι την Παρασκευή13 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για απασχόληση ανέργων


Μέχρι την  Παρασκευή13 Σεπτεμβρίου, στις 23:59 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα απασχόλησης 2.000 ανέργων του ΟΑΕΔ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Οι υποψήφιοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης που ανέρχεται σε 2.000 ευρώ (400 ώρες*5,00 ευρώ/ώρα) και το επίδομα πρακτικής άσκησης το οποίο ανέρχεται σε 800 ευρώ (200 ώρες*4,00 ευρώ/ώρα).
Η δράση
Η δράση θα υλοποιηθεί με το σύστημα επιταγής κατάρτισης (training voucher) και θα περιλαμβάνει:
-Παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής (δύο συνεδρίες)
-Παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 400 ωρών σε ειδικότητα του κλάδου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών
-Πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων (voucher) που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης
-Πρακτική άσκηση- on the job training- συνολικής διάρκειας 200 ωρών
Τις υπηρεσίες θεωρητικής κατάρτισης και επαγγελματικής συμβουλευτικής θα παρέχουν αδειοδοτημένοι πάροχοι κατάρτισης (Κέντρα Δια βίου Μάθησης επιπέδου 1 ή 2) που θα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων της δράσης. Επίσης, οι πάροχοι κατάρτισης θα πραγματοποιήσουν τη σύζευξη των ανέργων με τις επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης και θα μεριμνήσουν για την προετοιμασία των ωφελουμένων αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης από αρμόδιους φορείς πιστοποίησης.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι η δράση θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Ενώ κάθε ενδιαφερόμενος, ανεξαρτήτως κατηγορίας, έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε μία μόνο Διοικητική Περιφέρεια για να καταρτιστεί σε ειδικότητα ΤΠΕ από τις αναφερόμενες στον Πίνακα Επαγγελματικών Ειδικοτήτων.

Ωρλ: Έλεγχος στα παιδιά για τη νέα σχολική χρονιά


Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και πάρα πολλοί γονείς αυτές τις μέρες σπεύδουν να κάνουν στα παιδιά τους ιατρικούς προληπτικούς ελέγχους, για να ξεκινήσει καλά και χωρίς προβλήματα η νέα σχολική χρονιά.
Γιατί υπάρχουν κάποια θέματα, που καλό είναι να αντιμετωπιστούν αυτή την εποχή και όχι αργότερα, μέσα στον χειμώνα. Κρεατάκια, αμυγδαλές, ροχαλητό, αλλά και προβλήματα ακοής, που δυσκολεύουν το παιδί να ανταποκριθεί στις καθημερινές σχολικές του υποχρεώσεις, είναι κάποια από τα πιο συνήθη ζητήματα, που καλείται να επιλύσει ο ειδικός γιατρός.
«Από την πρώτη κιόλας συνάντηση, ο ωτορινολαρυγγολόγος θα εντοπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα και θα δώσει την εξατομικευμένη λύση. Σε αυτή την προσπάθεια βασικό ρόλο παίζει η χρήση του ενδοσκοπίου, ενός λεπτού οργάνου που δίνει πλήρη εικόνα στον γιατρό σε σύντομο χρόνο, χωρίς ταλαιπωρία», μας λέει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr ).
«Επιπλέον ιδιαίτερη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση. Οι γονείς πρέπει να κινητοποιηθούν αμέσως, αν αντιληφθούν ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί άριστη θεραπευτική παρέμβαση, ώστε να μπορέσει το παιδί να αναπτύξει χωρίς προβλήματα τις επικοινωνιακές και τις μαθησιακές του δυνατότητες στο έπακρο.
Ας μην επηρεαζόμαστε από τυχαίες πληροφορίες, που θα συναντήσουμε στο Διαδίκτυο, καθώς οι πιθανότητες να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης είναι μεγάλες».