Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Στο παλαιό Δημαρχείο Καλπακίου η κάλπη για την ανάδειξη του προέδρου και των μελών της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ. Πωγωνίου

Οχτώ κάλπες για την ανάδειξη προέδρων και μελών ΔΗΜ.Τ.Ο. της Ν.Δ. στο Νομό Ιωαννίνων          

Οχτώ κάλπες θα στηθούν την Κυριακή για την ανάδειξη των προέδρων και μελών των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜ.Τ.Ο.), καθώς και την ανάδειξη των Συνέδρων για το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. 
Οι χώροι που θα διεξαχθούν οι εκλογικές διαδικασίες είναι οι εξής:
•ΔΗΜ.Τ.Ο. ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου (Στοά Σάρκα).
•ΔΗΜ.Τ.Ο. ΔΩΔΩΝΗΣ Αίθουσα Πνευματικού κέντρου-Κρυφοβό
•ΔΗΜ.Τ.Ο. ΜΕΤΣΟΒΟΥ  Γυμναστήριο Δημοτικού Σχολείου Μετσόβου
•ΔΗΜ.Τ.Ο. ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ Δημαρχείο Βορείων Τζουμέρκων-Πράμαντα
•ΔΗΜ.Τ.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ Δημαρχείο Κόνιτσας-Κόνιτσα
•ΔΗΜ.Τ.Ο. ΠΩΓΩΝΙΟΥ Παλαιό Δημαρχείο-Καλπάκι
•ΔΗΜ.Τ.Ο. ΖΙΤΣΑΣ Δημαρχείο Ζίτσας- Ελεούσα
•ΔΗΜ.Τ.Ο. ΖΑΓΟΡΙΟΥ Δημαρχείο Ζαγορίου-Ασπράγγελοι

Οι ώρες διεξαγωγής των εκλογών είναι 10:00 π.μ. έως 19:00 μ.μ., και τα μέλη της παράταξης που είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους  μπορούν να προσέρχονται στην εκλογική διαδικασία με την ταυτότητά τους, χωρίς να καταβάλουν χρηματικό αντίτιμο.

Φιλοξενία υπό … προϋποθέσεις!

Γράφει ο Βοστινιώτης  (Τσούνης) Παναγιώτης

Η αντίφαση είναι προφανής. Φιλοξενία υπό ..προϋποθέσεις, μόνο φιλοξενία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ή την λέξη «φιλοξενία» πρέπει να αντικαταστήσουμε  ή τις «προϋποθέσεις».
Αντιγράφω για τους … Ελληναράδες, από το λεξικό: [.. Στην Αρχαία Ελλάδα η φιλοξενία εθεωρείτο πράξη αρετής. Τους ξένους προστάτευαν ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά η Ξενία, όπως και οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης. Υπήρχε θεία απαίτηση για την περιποίηση των ξένων και εθεωρείτο αμάρτημα η κακή αντιμετώπισή τους…]. Όπως βλέπουμε οι πρόγονοί μας δεν έθεταν κανέναν όρο, καμιά …προϋπόθεση όταν επρόκειτο να φιλοξενήσουν κάποιον! 
Η φιλοξενία δεν είναι «σύμφωνο συμβίωσης», για να θέτει κανείς όρους και προϋποθέσεις αλλά είναι πράξη βαθύτατα ανθρώπινη!
Η συμπεριφορά  του δημάρχου Πωγωνίου κ. Καψάλη, που  διακήρυττε με στόμφο μάλιστα, σ όλα τα ΜΜΕ ότι για την φιλοξενία των προσφύγων, έθετε … μια σειρά όρους και προϋποθέσεις, μόνο σαν πράξη αρετής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. 
Το λάθος του δεν είναι φυσικά μόνο στην διατύπωση, αλλά κυρίως στους πρακτικούς χειρισμούς.  
Η μεγάλη αγωνία του δεν ήταν πως θα μπορέσει αθόρυβα να συνεισφέρει και αυτός, στην λύση του τεράστιου προσφυγικού δράματος, αν δηλαδή  θα βρεθούν  χώροι, εγκαταστάσεις, κτήρια (που υπάρχουν πάρα πολλά), αλλά  η μεγάλη του αγωνία την οποία κάθε λίγο και λιγάκι επαναλάμβανε, ήταν μήπως παραγκωνιστεί ο ίδιος από την διαδικασία.. της φιλοξενίας.

Επισκέψεις της Μερόπης Τζούφη σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων στο νομό Ιωαννίνων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επισκέψεις στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στο νομό Ιωαννίνων πραγματοποίησαν το Σάββατο και την Κυριακή η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Κώστας Μπασιούκας, Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος.
Στο χώρο φιλοξενίας στον Κατσικά διαπιστώθηκαν οι σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, κυρίως στα θέματα υγιεινής, ενώ εξετάσθηκαν παιδιά και ενήλικες που αντιμετώπιζαν ιατρικά προβλήματα.
Στο χώρο φιλοξενίας στα Δολιανά σε αυτή τη δεύτερη επίσκεψη διαπιστώθηκε σχετική βελτίωση των υποδομών και επίλυση ορισμένων οξυμένων προβλημάτων που υπήρχαν τις πρώτες ημέρες. Εξακολουθεί όμως να μην έχει λυθεί το πρόβλημα της θέρμανσης σε μια περιοχή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στα Δολιανά έγινε συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Κ. Καψάλη, όπου συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την επίλυση υπαρχόντων σημαντικών προβλημάτων και οι δυνατότητες της εστίας να προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες σε πρόσφυγες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Στα Δολιανά επίσης έγινε συζήτηση με κατοίκους της περιοχής, όπου εξηγήθηκε ότι δεν υπάρχει αντικειμενική βάση για την ανάπτυξη ξενοφοβικών συμπεριφορών και απαιτείται αλληλεγγυη και καλύτερος συντονισμός και συνεργασία.
Στη συνέχεια η βουλευτής μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη επισκέφθηκαν μαζί με τα μέλη της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ το χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Κόνιτσα, όπου για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη δομή αποτελεί  πρότυπο χώρο φιλοξενίας των προσφύγων τόσο από τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους υπαλλήλους και τη διοίκηση του Κέντρου όσο και από το Δήμο και τους κατοίκους της Κόνιτσας, οι οποίοι στέκονται αλληλέγγυοι στο δράμα των προσφύγων και συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις στις προσπάθειες του Κέντρου και του Δήμου να σταθούν στο ύψος που απαιτεί η προσφυγική κρίση.
Τέλος, κυρίαρχο ζήτημα που απασχόλησε τη Βουλευτή και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις επισκέψεις και στους τρεις χώρους ήταν η οργάνωση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων και ειδικά των παιδιών και των ευπαθών ομάδων.


Από το γραφείο της Βουλευτού

Γιάννενα: Σοβαρά τραυματίστηκαν δύο εργάτες όταν τους χτύπησε το ρεύμα σε κολόνα της ΔΕΗ


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο εργάτες οι οποίοι έπαιρναν μέρος σε εργασίες τοποθέτησης στύλου της ΔΕΗ στην πλατεία Χατζή, στους Αμπελοκήπους Ιωαννίνων, υπέστησαν ηλεκτροπληξία και έχουν μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα.
Οι εργασίες για την αντικατάσταση στύλου εκτελούνταν χωρίς  γίνει διακοπή ρεύματος, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην περιοχή.
Κατά την διάρκεια των εργασιών η κολόνα ήρθε σε επαφή με τα καλώδια της ΔΕΗ και οι δύο εργάτες υπέστησαν ηλεκτροπληξία.
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία μετέφεραν σε κρίσιμη κατάσταση τους άτυχους εργάτες στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Ρίψη εμβολίων κατά της λύσσας στις Π.Ε. Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Άρτας

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Ήπειρο ρίψεις από αέρος εμβολίων – δολωμάτων για τον εμβολιασμό των αλεπούδων κατά της λύσσας. 
Οι ρίψεις των εμβολίων θα ξεκινήσουν εκτός απροόπτου την 1η Απριλίου 2016 στην Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και στην συνέχεια στην Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ και στην Π.Ε. ΑΡΤΑΣ.
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες βρίσκονται στη διάθεση του πολίτη για κάθε επιπλέον διευκρίνιση.

Πολύπλευρες οι δράσεις της Περιφέρειας Ηπείρου κατά το 2015

Ο απολογισμός έργων και δράσεων της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2015, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. 
Τοποθετήθηκαν αρχικά οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων και εν συνεχεία οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες. Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων και η συζήτηση ολοκληρώθηκε με σύνοψη των όσων αναπτύχθηκαν από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος έδωσε απαντήσεις και σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν.
"Δεν είναι εγωιστικό να πούμε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η πρώτη από τις 13 Περιφέρειες της χώρας σε δράση και δουλειά. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην Περιφερειακή Αρχή, αλλά και στο προσωπικό της", τόνισε.
Σε επιμέρους ζητήματα ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε και τα εξής:
Για τους οδικούς άξονες Πρέβεζα- Ιόνια οδός και Ιωάννινα - Κακαβιά, ενημέρωσε ότι οι μελέτες είναι έτοιμες και αναμένονται αποφάσεις από το αρμόδιο Υπουργείο. "Και εμείς - τόνισε- λέμε να χρηματοδοτηθούν αυτά από το πακέτο Γιούνκερ γιατί είναι αναπτυξιακά έργα για την περιοχή μας. Το λέγαμε και παλαιότερα, το λέμε και τώρα. Όμως δεν τα διαχειριζόμαστε εμείς. Στο πακέτο Γιούνκερ η Ευρώπη έχει προγραμματίσει 72 δισ. ευρώ σε έργα, και όλα σε συγχρηματοδότηση με τον ιδιωτικό τομέα. Στην Ελλάδα ξέρετε πόσα βγήκαν μέχρι σήμερα; Μηδέν. Θαυμάστε μας. Όλα αυτά θα έπρεπε να βγουν (να δημοπρατηθούν) στον αέρα, ειδικά όταν έχουν μελέτες."

Πρόσληψη 10.000 εκπαιδευτικών αρχές καλοκαιριού

Δέκα χιλιάδες θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών αναμένεται να ανοίξουν στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.
Όπως αναφέρει το «Έθνος», ο φετινός διαγωνισμός δεν θα είναι γραπτός, καθώς η επιλογή θα γίνει μέσω κριτηρίων που θα αφορούν το τρίπτυχο «προσόντα, προϋπηρεσία και κοινωνικά κριτήρια».
Ειδικότερα, θα σταθμίζονται τα κριτήρια της προϋπηρεσίας (είτε ως αναπληρωτής είτε ως ωρομίσθιος), των προσόντων (πτυχία, μεταπτυχιακά, γλώσσες), της επιτυχούς συμμετοχής σε προηγούμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ, της ειδίκευσης (παιδαγωγική επάρκεια) και τέλος κοινωνικά κριτήρια (οικογενειακή κατάσταση, πολυτεκνία κ.λπ.).
Όσον αφορά τις προσλήψεις των αναπληρωτών, πρέπει να έχουν ως ελάχιστο κριτήριο και προϋπόθεση τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στους προηγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, δηλαδή το να βρίσκονται στην κατηγορία των εκπαιδευτικών οι οποίοι αξιολογήθηκαν από τους διαγωνισμούς και κρίθηκαν ότι μπορούν να διοριστούν.
ΠΗΓΉ: www.newpost.gr

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου


Αθήνα 29 Μαρτίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Οι εκλεγέντες κατά τις αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων της Επαρχίας Πωγωνίου στις εκλογές της 20ής Μαρτίου 2016, για την ανάδειξη της Διοίκησης και των οργάνων της, συνήλθαν σήμερα 29 Μαρτίου 2016 στα γραφεία της και μετά από πρόσκληση του πλειοψηφίσαντος Συμβούλου για τη σύστασή τους σε σώμα.
Μετά από μυστική ψηφοφορία το Δ.Σ. έχει ως εξής:
1. Πρόεδρος: ΑΡΜΠΥΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΒΗΣΣΑΝΗ
2. Α΄ Αντιπρόεδρος: ΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
3. Β΄ Αντιπρόεδρος: ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΔΟΛΟ
4. Γεν. Γραμματέας: ΛΙΑΓΚΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΚΕΡΑΣΟΒΟ
5. Ταμίας: ΔΡΑΓΟΤΙΝΛΗΣ ΘΩΜΑΣ, ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗ
6. Ειδ. Γραμματέας: ΚΟΤΣΙΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΣΤΡΑΤΙΝΙΣΤΑ
7. Μέλος: ΛΙΤΟΥ ΟΛΓΑ, ΤΕΡΙΑΧΙ
8. Μέλος: ΜΠΟΤΣΙΟΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
9. Μέλος: ΝΕΑΝΘΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΔΡΥΜΑΔΕΣ
10. Μέλος: ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ
11. Μέλος: ΠΑΠΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΞΗΡΟΒΑΛΤΟ
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1. ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΕΡΑΣΟΒΟ
2. ΚΟΤΣΗΣ ΠΑΝΑΠΩΤΗΣ, ΚΡΥΟΝΕΡΙ
3. ΜΠΟΥΝΤΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ


Εκ της Γραμματείας

Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 51χρονος υπήκοος Αλβανίας για μεταφορά δύο ομοεθνών του, μη νόμιμων αλλοδαπών

Συνελήφθη, σήμερα (29.03.2016) μετά τα μεσάνυχτα στη Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, 51χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά μη νόμιμων αλλοδαπών.
Αναλυτικότερα, ο 51χρονος εντοπίστηκε στο πλαίσιο προληπτικών αστυνομικών ελέγχων και όπως διαπιστώθηκε, μετέφερε με ΙΧΕ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, δύο υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 24 και 32 ετών, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου.
Το αυτοκίνητο κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Β΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός για τα αποχετευτικά δίκτυα στο παραλιακό μέτωπο της Ηπείρου

Ένα ακόμη σημαντικό έργο υποδομών που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα του Αμβρακικού Κόλπου προωθείται προς υλοποίηση από την Περιφέρεια Ηπείρου. 
Πρόκειται για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης σε παραλιακούς οικισμούς της Π.Ε. Πρέβεζας, που ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Πρέβεζας και Πάργας.
Συγκεκριμένα η πράξη με τίτλο: «Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου (νυν Δήμος Πρέβεζας) και οικισμών Λούτσας και παραλία Λούτσας Δήμου Πάργας, με συνολικό προϋπολογισμό 36.668.165 ευρώ εντάχθηκε με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020".
Με την πράξη αυτή ολοκληρώνεται το σύνολο των αποχετευτικών δικτύων και των βιολογικών καθαρισμών στο παραλιακό μέτωπο της Ηπείρου, με τα αναμενόμενα αποτελέσματα να είναι ουσιαστικά τόσο στον τομέα του Περιβάλλοντος, όσο και στον τομέα της Τουριστικής Ανάπτυξης.

Σοκ προκαλούν τα νέα στοιχειά για την ενδομητρίωση

Σοκ στην παγκόσμια κοινότητα προκαλούν τα νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  για την ενδομητρίωση, η οποία πλέον εξελίσσεται σε σιωπηρή επιδημία!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ πάνω από 176 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από ενδομητρίωση, ενώ οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι δυσοίωνες.
«Το πρόβλημα είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς ότι στα 180 εκατομμύρια ( άνδρες και γυναίκες) υπολογίζονται οι διαβητικοί στον κόσμο, ενώ η ενδομητρίωση πλήττει μόνο τις γυναίκες ( 176 εκατομμύρια)!» τονίζει ο  Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ. Στέφανος Χανδακάς.
«Τα νέα στοιχεία του ΠΟΥ, συμπληρώνει ο κ. Χανδακάς, είναι συγκλονιστικά και θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό για την ενημέρωση των νέων γυναικών».
Για το λόγο αυτό οι γυναικολόγοι κάνουν έκκληση στις νέες γυναίκες να διερευνήσουν περαιτέρω το πρόβλημα, αν έχουν πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου και της σεξουαλικής επαφής. Κι αυτό γιατί πιστεύουν ότι υπάρχει υποδιάγνωση στην ενδομητρίωση.
Η ενδομητρίωση δεν είναι μεταδοτικό νόσημα, ούτε καρκίνος, είναι μια όμως χρόνια πάθηση που μπορεί να στερήσει τη χαρά της γονιμότητας αλλά και την καλή ποιότητα ζωής μιας γυναίκας.