Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΕΛΣΤΑΤ: Βουτιά στο 2,4% έκανε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Βουτιά στο 2,4% έκανε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, από 3,3% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ κυρίως λόγω των θερινών εκπτώσεων και της μείωσης των τιμών των φαρμάκων.
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,1% από 3,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η πτώση του πληθωρισμού τον Ιούλιο οφείλεται στις ακόλουθες μειώσεις:
- Κατά 0,5% των προιόντων διατροφής και και μη αλκοολούχων ποτών, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα είδη : φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, πατάτες νωπές. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ψάρια νωπά και το ελαιόλαδο.
- Κατά 13,6% των ειδών ένδυσης και υπόδησης λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.
- Κατά 2,1% των διαρκών αγαθών και των ειδών νοικοκυριού επίσης λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.
- Κατά 0,8% των τιμών των φαρμάκων.

Στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να σημειωθεί ότι αύξηση κατά 0,5% σημειώθηκε στις μεταφορές λόγω αύξησης της τιμής της βενζίνης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Έληξε η αναιτιολόγητη ταλαιπωρία της χώρας

Δήλωση του Υπουργού Μεταφορών κ. Γιάννη Ραγκούση, σχετικά με την αναστολή της απεργίας των ιδιοκτητών ταξί δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο.

Στην ανακοίνωση του ο κ. Ραγκούσης αναφέρει :

"Η αναιτιολόγητη ταλαιπωρία της χώρας έληξε, αφήνοντας στην κρίση των πολιτών όσους την ενθάρρυναν και την στήριξαν. Όπως εξαρχής έχουμε ανακοινώσει, η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί με κανόνες, προχωρά απολύτως σύμφωνα με τη διαδικασία διαλόγου και το χρονοδιάγραμμα που έχουμε γνωστοποιήσει".

ΜΕΤΣΟΒΟ: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά

Είχε ξεσπάσει σε δύσβατη αγροτοδασική έκταση.


Υπό μερικό έλεγχο έθεσαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής την πυρκαγιά στην περιοχή μικρή Γότιστα στο Μέτσοβο, η οποία είχε ξεσπάσει νωρίτερα σε δύσβατη αγροτοδασική έκταση.
Για την πλήρη κατάσβεσή της οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν επί τόπου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Δημοπρατήθηκε το έργο ύδρευσης Σερβιανών Π.Ε. Ιωαννίνων

Τη δημοπράτηση του έργου: «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Τ.Δ. Σερβιανών ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.


Το έργο με προϋπολογισμό 536.000 ευρώ έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Ε.Π. «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013».

ΒΟΥΒΟΠΟΤΑΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Αχέροντας ποταμός, Παρασκευή 12 Αυγούστου, river of Souls 2011

Το φετινό "RIVER OF SOULS" FESTIVAL, που θα λάβει χώρα στις όχθες του Αχέροντας, φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες ROCK'N'ROLL μπαντες της χώρας μας, τους BULLETS.Οι BULLETS δημιουργήθηκαν στην Aνατολική Θεσσαλονίκη το 1988.

Το συγκρότημα όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει αμέτρητα εκρηκτικά live στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ( Γερμανία , Ιταλία , Γαλλία , Βουλγαρία ).
Το στυλ που παίζουν είναι δίχως αμφιβολία ROCK'N'ROLL. Σαφώς η βασικότερη επιρροή προέρχεται από τα trash/desperate rockabilly των 50's, αλλά και τον primitive surf ήχο των αρχών της επόμενης δεκαετίας. Συχνά όμως ανακατεύουν doo-wop, garage και ιδιαίτερα, βρετανικού teddy-boy συστατικά. Η σύνθεση τωνBULLETS είναι : BULLET COST - ντράμερ , SHOCKIN' STEVE - κιθάρα φωνητικά, Βασίλης Καρκαβίτσας - μπάσο , Χάρης Γράνης - κιθάρα δεύτερα φωνητικά.
Tην βραδιά ανοίγουν οι JAMMERS BLUES από το Καναλάκι Πρέβεζας (Τσίγγος Βαγγέλης -κιθάρα, φυσαρμόνικα ,τραγούδι. Ευθυμίου Βασίλης - κιθάρα, φυσαρμόνικα, τραγούδι. Γκανάλας Σπύρος-ντραμς).
Έχουν δώσει Live Blues Jammin' στην Πρέβεζα, στο Καναλάκι, στα Γιάννενα, στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Στο περσινό "RIVER OF SOULS" άνοιξαν την συναυλία των BLUES WIRE.
Είναι λάτρεις των Βlues και στα live παίζουν μερικά δικά τους τραγούδια, αλλά και διασκευές φτιαγμένες σύμφωνα με την δική τους οπτική.
Ένα εκρηκτικό μείγμα από Blues , Rock'n'Roll , Rockabilly , Surf σας περιμένει στις όχθες του Αχέροντα.
Μην το χάσετε για κανένα λόγο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Οδικά έργα στην Π.Ε. Άρτας



Το δρόμο της υλοποίησης πήρε από σήμερα το έργο της κατασκευής γέφυρας στο δρόμο Πολύδροσο – Βίγλα της Π.Ε. Άρτας. Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, αναδεικνύοντας ως ανάδοχο του έργου την ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΤΕ με έκπτωση 45,98%. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.995.000 ευρώ και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε επίσης τη δημοπράτηση έργου για τις εργασίες συντήρησης ορεινού επαρχιακού δικτύου της Π.Ε. Άρτας με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ.
Τέλος, αποφασίστηκε η διενέργεια εκ νέου του διαγωνισμού για τη διάνοιξη αρδευτικού αύλακα για τις ανάγκες του νερόμυλου Κρυονερίου, προϋπολογισμού 15.000 ευρώ, επειδή δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος. Τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από τους Κ.Α.Π.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Να μπει τάξη στα προνοιακά επιδόματα

Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγύης, συνενώσεις με δικτυακή μορφή, αξιοποίηση των ιδρυμάτων παροχής υπηρεσιών φυσικής και κοινωνικής αποκατάστασης, οικονομική συμμετοχή με παρακράτηση ποσού από τη σύνταξή τους των χρονίως πασχόντων (κυρίως ηλικιωμένων και ψυχικά πασχόντων), που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, και δημιουργία ενιαίου μητρώου δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, ήταν τα θέματα που τέθηκαν στη σημερινή, πρώτη, συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των προνοιακών ιδρυμάτων.

Άμεσα θα προχωρήσει η ενοποίηση των διασπασμένων μητρώων των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, τόνισε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός του καταλόγου των δικαιούχων.
Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, κ. Μάρκος Μπόλαρης, «σήμερα δίνονται 6,2 δισ. ευρώ για προνοιακά επιδόματα, τα οποία, όμως, δεν ξέρουμε που πηγαίνουν. Υπάρχουν καταγγελίες για συντάξεις "μαιμού", στη Ζάκυνθο "τυφλός" οδηγεί ΙΧ, άλλος λαμβάνει προνοιακά επιδόματα από διαφορετικές νομαρχίες ή μπορεί να λαμβάνει δύο μορφών επιδόματα από την ίδια νομαρχία. Στον νομό Χανίων εμφανίζονται ανάπηροι 24% του πληθυσμού».
 Ο κ. Λοβέρδος, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «όργιο πελατειακού κράτους στις περιφέρειες».
Όπως έγινε γνωστό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα υπάρξει καταγραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, ώστε ανά πάσα στιγμή να γίνεται γνωστό πού πηγαίνουν τα χρήματα και πόσοι είναι οι δικαιούχοι.

ΕΣΕΕ: Προτείνει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19% και 9% για είδη πρώτης ανάγκης και τουρισμό

Εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% και ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης προτείνει η ΕΣΕΕ.

Στις προτάσεις της για το Φορολογικό, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο www.in.gr, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εντάσσει ακόμα την επαναφορά του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ (με τη συλλογή αποδείξεων), μέγιστο φορολογικό συντελεστή 40% και για τα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ εισοδήματα, με σταδιακή μείωση την επόμενη πενταετία σε ένα flat-tax 25-30% για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων.
Στο πλαίσιο του διαλόγου για την κατάρτιση ενός νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος η ΕΣΕΕ κατέθεσε υπόμνημα στο υπουργείο Οικονομικών με 40 προτάσεις και βασικό αίτημα «την ψήφιση ενός απλού, σύγχρονου, δίκαιου και εφαρμόσιμου φορολογικού συστήματος με μακροχρόνια προοπτική που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες».


Στο πλαίσιο της συνάντησης της ΕΣΕΕ με τον Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Ι.Καπελέρη δόθηκαν ιδιοχείρως οι προτάσεις του εμπορίου, ενώ την επόμενη εβδομάδα η ΕΣΕΕ γνωστοποιεί ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς.

ΕΦΟΡΙΑ: Καθυστερήσεις σε επιστροφές άνω των 1.500 ευρώ

Ορατός είναι ο κίνδυνος να λάβουν καθυστερημένα, ακόμα και έως τον Οκτώβριο, τις επιστροφές φόρου όσοι δικαιούνται τέτοιες άνω των 1.500 ευρώ και δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις ΔΟΥ εντός του προβλεπόμενου από τον νόμο ορίου (δέκα ημέρες).

Οι καθυστερήσεις γίνονται ακόμα πιο πιθανές, δεδομένου του μεγάλου φόρτου εργασίας των εφοριακών, σε συνδυασμό με τη γενικότερη έλλειψη προσωπικού στις ΔΟΥ, που επιτείνεται την περίοδο αυτή λόγω των αδειών του καλοκαιριού.
Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφής άνω των 1500 ευρώ πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΟΥ τη φορολογική δήλωσή τους προεκτυπωμένη ή μη κατά περίπτωση, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τον έλεγχο των επιστρεφόμενων ποσών εντός 10 ημερών από την παραλαβή του εκκαθαριστικού τους σημειώματος(όπως αναγράφεται άλλωστε και στο εκκαθαριστικό).
Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου(με ένα μικρό επιπλέον εύλογο χρονικό διάστημα), τότε το αρμόδιο Τμήμα ή Γραφείο Εισοδήματος τους διαγράφει από την κατάσταση επεξεργασίας και μετά τη διαγραφή τη διαβιβάζει στο Γραφείο Επιστροφών, το οποίο μετά τους σχετικούς ελέγχους θα τη στέλνει στη Γ.Γ.Π.Σ., ώστε να παίρνουν σειρά στις εφορίες οι…επόμενοι.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο www.forologikanea.gr, όσοι επιμένουν να είναι αμελείς θα χάσουν την σειρά τους από κάποιον που ήταν πιο πίσω στην λίστα και η επιστροφή του φόρου τους(πάντα όταν πρόκειται για ποσά άνω των 1500 ευρώ) θα αργήσει ακόμα περισσότερο, διότι σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπηρεσιών των ΔΟΥ θα τηρηθεί αυστηρή προτεραιότητα.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία του ΥΠΟΙΚ, για τους πιο πάνω φορολογούμενους που έχουν διαγραφεί από την κατάσταση επεξεργασίας, όταν τελικά προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η διαδικασία θα ακολουθείτε ως εξής:
α) Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης (σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που έχουν προσκομισθεί) είναι σωστό, θα συντάσσεται ΑΦΕΚ επιστροφής και θα διαβιβάζετε στο Γραφείο Επιστροφών για την εξόφλησή του.
β) Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι διαφορετικό, θα συντάσσεται το πιο πάνω ΑΦΕΚ και στη συνέχεια θα ενεργείτε εκκαθάριση τροποποιητικής δήλωσης η οποία υποβάλλεται βάσει των προσκομισθέντων δικαιολογητικών και η όλη διαδικασία θα τακτοποιείται στη Δ.Ο.Υ..
γ). Για τους φορολογούμενους που δεν είναι φορολογικά ενήμεροι (οφειλέτες κ.λπ.) το ποσό της επιστροφής τους στέλνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με μαγνητικά ατομικά εκκαθαρισμένα ΑΦΕΚ από τη Γ.Γ.Π.Σ..
Η ενημέρωσή τους γίνεται με σχετική σημείωση στο εκκαθαριστικό σημείωμα που στέλνεται από τη Γ.Γ.Π.Σ. για την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών ώστε να γίνει ο σχετικός έλεγχος των επιστρεφομένων ποσών.
δ) Οι Τράπεζες που έχουν εξουσιοδοτηθεί για την επιστροφή Φ.Ε. από το οικ. έτος 2011 θα ταυτοποιούν τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητος ή τον Αριθμό Διαβατηρίου. Σε περίπτωση που δεν συμφωνεί ο Αρ. Δελτίου Ταυτότητας ή ο Αρ. Διαβατηρίου ο φορολογούμενος θα έρχεται στη Δ.Ο.Υ. για τη μεταβολή των παραπάνω στοιχείων και θα του χορηγείται άμεσα η «Βεβαίωση Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» για την επιστροφή του από την Τράπεζα.

ΦΑΡΜΑΚΑ: Νέες τιμές ισχύουν από σήμερα Παρασκευή, 5 Αυγούστου

Διορθωτικό δελτίο τιμών φαρμάκων, που περιέχει 1.230 μειώσεις τιμών και 1.630 αυξήσεις, δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας.

Οι νέες τιμές ισχύουν από σήμερα, Παρασκευή, 5 Αυγούστου.
Αρχικά, το δελτίο είχε αναρτηθεί την Τετάρτη, αλλά ακολούθως αποσύρθηκε, προκειμένου να γίνουν κάποιες διορθώσεις και  εκδόθηκε η ορθή επανάληψη.
Όπως αναφέρεται, στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ, ενώ στις λιανικές έχει συμπεριληφθεί και ο ΦΠΑ 6,5%, που αναλογεί.
Στις περιοχές, όπου ισχύουν μειωμένες τιμές ΦΠΑ, τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.
Το νέο δελτίο τιμών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Δράσεις υγείας και άθλησης

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο υλοποίησης του «Εθνικού Σχεδίου για την προώθηση της σωματικής άσκησης, βελτίωσης της καθημερινότητας και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας» ανακοινώνει την εφαρμογή δύο δράσεων στον Δήμο Πωγωνίου:


1.Προληπτικές εξετάσεις από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (Παθολόγος, Ορθοπεδικός, Καρδιολόγος) στο διάστημα 10, 11 και 12 Αυγούστου στα Δημοτικά Διαμερίσματα Βήσσανης, Καλπακίου, Κάτω Ραβένια σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και τον Δήμο Πωγωνίου.


2.Παράδοση ποδηλάτων στον Δήμο Πωγωνίου στο πλαίσιο του προγράμματος της Ειδικής Γραμματείας Διατροφής και Άθλησης «Το ποδήλατο στην ζωή μας».


Την Δευτέρα 8 Αυγούστου και ώρα 11:00 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου από τους εμπλεκόμενους φορείς: τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, κ. Βασίλη Δημόπουλο, τον Δήμαρχο Πωγωνίου, κ. Κωνσταντίνο Καψάλη, τον παλαίμαχο μπασκεμπολίστα, μέλος της ομάδας μπάσκετ της Βουλής και του προγράμματος «Η άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο» της Ειδικής Γραμματείας Διατροφής και Άθλησης,, κ. Σάκη Τζαλαλή, καθώς και τους συμμετέχοντες ιατρούς.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Συντάξεις Εθνικής Αντίστασης σε 26.000 δικαιούχους


Σε περίπου 26.000 ανέρχονται οι συντάξεις των αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης που καταβάλλονται από το Δημόσιο, σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Φίλιππου Σαχινίδη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Από αυτές, οι 20.373 είναι εξ ιδίου δικαιώματος και κατά μεταβίβαση συντάξεις, σύμφωνα με το ν. 1813/1988 (αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης-ΟΓΑ) και το συνολικό μηνιαίο ποσό ανέρχεται σε 1.385.000 ευρώ.
Το ποσό ανά δικαιούχο ανέρχεται μηνιαίως από 66 έως 67 ευρώ.


Οι υπόλοιπες συντάξεις καταβάλλονται με βάση τις διατάξεις των Ν. 1543/1985 και 1863/89 σε όσους κατέστησαν ανάπηροι, λόγω της συμμετοχής τους στην Εθνική Αντίσταση (1941-1944) ή στα γεγονότα του Εμφυλίου (1946-1949), αντίστοιχα.


Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Σαχινίδης ο αριθμός των συντάξεων αυτών βαίνει συνεχώς μειούμενος.

ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Πολιτιστικές εκδηλώσεις ''ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011''



ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εύσημα στις ΔΟΥ για τα αυξημένα έσοδα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Παντελής Οικονόμου, μιλώντας από το βήμα της βουλής για το φορολογικό, υπερασπίστηκε την προσπάθεια που έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, και κυρίως οι ΔΟΥ και τα τελωνεία έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων για τον Ιούλιο, παρά την μεγάλη ύφεση και παρά την μείωση των εισπράξεων από τον φόρο προστιθέμενης αξίας.
Ο κ. Οικονόμου, ζήτησε ακόμη, την εποικοδομητική κριτική της αντιπολίτευσης σημειώνοντας δύο χαρακτηριστικά στοιχεία:
α) ότι η κατάσταση είναι έκτακτη κι αυτό δεν είναι κυβερνητικό εφεύρημα αλλά η ευρωπαϊκή πραγματικότητα και
β) ότι στην σημερινή φάση, η σύνεση στην δημόσια συζήτηση για το τραπεζικό μας σύστημα είναι τελείως απαραίτητη δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται ανάκαμψη των καταθέσεων .


Παράλληλα η άνοδος των εσόδων, τόνισε ο κ. Οικονόμου, ανατρέπει το πιο δημοφιλές σλόγκαν της αντιπολίτευσης: «δεν πετύχατε ούτε ένα στόχο».