Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Ιωάννινα: «Ψηφιακές Γωνιές» για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών

 


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος «ψηφιακές γωνιές» που υλοποίησε ο Δήμος Ιωαννιτών και ο ΟΚΠΑΠΑ με σκοπό την ψηφιακή ενδυνάμωση ηλικιωμένων ατόμων του Δήμου μας.

Η πρώτη φάση υλοποιήθηκε στα ΚΑΠΗ και το ΚΗΦΗ του Δήμου και τα εκατοντάδες μέλη τους είχαν την δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες, τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις εφαρμογές διαδικτύου.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος που ξεκινά άμεσα απευθύνεται σε όλα τα άτομα άνω των εξήντα (60) ετών που δεν είναι μέλη των ΚΑΠΗ ή έχουν εγγραφεί πρόσφατα.

Η εκπαίδευση θα γίνεται δωρεάν στις «ψηφιακές γωνιές» που ήδη λειτουργούν. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 26510 54266, καθημερινά και ώρες 10:00 – 12:00.

Ανέβηκαν οι τιμές ενέργειας Ιουνίου στο e-katanalotis

 

«Σήμερα ανέβηκαν οι τιμές ενέργειας για τον μήνα Ιούνιο στο e-katanalotis, με σταθμισμένη ανά μερίδιο αγοράς παρόχου τη μείωση να υπολογίζεται στο -7%».

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Άδωνις Γεωργιάδης και προτρέπει τους καταναλωτές «να επιλέξουν το πιο συμφέρον τιμολόγιο για την κατανάλωση τους».

Δήμος Πωγωνίου: Ξεκινούν άμεσα δύο νέα έργα οδοποιίας

 


Δύο νέα έργα οδοποιίας ξεκινούν άμεσα στο Δήμο Πωγωνίου μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Πρόκειται για την οδοποιία των Δ.Ε. Άνω Καλαμά, Δελβινακίου και Λάβδανης με τον συνολικό προϋπολογισμό των δύο έργων να ανέρχεται στις 148.000 € με Φ.Π.Α. 24%, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου.

Σε ό,τι αφορά το έργο «Οδοποιία Δ.Ε. Άνω Καλαμά Πωγωνίου», θα εκτελεστούν εργασίες ασφαλτόστρωσης και τσιμεντόστρωσης τμημάτων οδοποιίας οικισμών που χρήζουν βελτίωσης – αποκατάστασης σε εφτά οικισμούς και συγκεκριμένα στους: Άνω Παρακάλαμο, Αρετή, Κουκλιοί, Μαζαράκι, Παρακάλαμος, Ρεπετίστα και Σιταριά.

Η μελέτη του έργου «Οδοποιία Δ.Ε. Δελβινακίου και Δ.Ε. Λάβδανης Δήμου Πωγωνίου» αφορά στην ασφαλτόστρωση και τσιμεντόστρωση τμημάτων οδοποιίας οικισμών που χρήζουν βελτίωσης – αποκατάστασης στην Αγία Μαρίνα, την Καστάνιανη, τη Σρατίνιστα και τη Χαραυγή καθώς και σε διάσπαρτα τμήματα που χρίζουν άμεσης αποκατάστασης στη Δ.Ε. Λάβδανης.

Ιωάννινα: Παρεμβάσεις και πιστοποίηση σε 35 παιδικές χαρές

 


Από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων και τον ανάδοχο του έργου υπογράφηκε η σύμβαση και θα ξεκινήσουν άμεσα παρεμβάσεις για την αποκατάσταση και την πιστοποίηση 35 παιδικών χαρών.

Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση που στόχο έχει να δημιουργήσει ασφαλείς συνθήκες και όμορφους χώρους για τα παιδιά.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 325 χιλιάδων ευρώ.

Οι περισσότερες από τις συγκεκριμένες παιδικές χαρές είχαν επισκευαστεί και πιστοποιηθεί μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος». Όμως στην πορεία υπέστησαν ζημιές ή καταγράφηκαν φθορές. Έτσι ξεκινά η αποκατάστασή τους και παράλληλα η διαδικασία για την πιστοποίησή τους.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς υπογράμμισε ότι οι παιδικές χαρές αποτελούν προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Οι παρεμβάσεις που ανά τακτά διαστήματα υλοποιούνται δεν αρκούν αφού θα πρέπει να τύχουν της φροντίδας και της μέριμνας όλων.

Στη Γαλλία το Ζωγράφειο Σχολείο σε ευρωπαϊκή εκπαιδευτική συνάντηση Erasmus+

 


Το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής προωθώντας στην πράξη τις συμπράξεις με σχολικές μονάδες του εξωτερικού με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών ανάμεσα στους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, συνεχίζει την υλοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+. Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών του Σχολείου επισκέφτηκαν  το χρονικό διάστημα 01-07 Μαΐου 2023 τη Γαλλία και συγκεκριμένα την πόλη Saint-Nazaire, όπου συμμετείχαν στην καταληκτική εκπαιδευτική συνάντηση, που ολοκλήρωσε τις δράσεις του έργου με τίτλο: "SmARTourism" και συντονιστή το Γαλλικό Λύκειο: “Lycee Professionnel “Guerande-O.Guichard”.

Στην εκπαιδευτική συνάντηση με τίτλο: "6 Digital Tours Around European Restaurants" συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες σχολείων από την Ιταλία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία και οι μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο, με οδηγό τη γαστρονομία μέσα από εργαστήρια και βιωματικές δράσεις, γνώρισαν τα αρώματα και τις γεύσεις της Γαλλικής γης, μυήθηκαν στα μυστικά της Γαλλικής κουζίνας και ανακάλυψαν τη Γαλλική πολιτισμική ταυτότητα.

Δήμος Πωγωνίου: Ανακοίνωση ΣΟΧ 1/2023 του Ν.Π.Δ.Δ. για 1 θέση ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών στο Κ.Η.Φ.Η.

 


Ανακοίνωση ΣΟΧ 1/2023 του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου για 1 θέση ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών στο Κ.Η.Φ.Η.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: από 26-05-2023 έως 06-06-2023.

Περισσότερα: https://pogoni.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%ce%bf%cf%87-1-2023-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd-%cf%80-%ce%b4-%ce%b4-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%89%ce%b3%cf%89%ce%bd/?fbclid=IwAR2uIRyNJmLZf7H9O9AQ8IDpZdxygHYWahhU0H33xu_qKEx3KUPsNA0Ic40

Ιωάννινα: Μουσικο-φιλολογική εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, τη Δευτέρα 29 Μαΐου, ώρα 8:00 μ.μ.

 

Μουσικο-φιλολογική εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, ώρα 8:00 μ.μ. στα Ιωάννινα.

Συλλήψεις στην Ήπειρο για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

 


Στη σύλληψη (7) συνολικά ατόμων σε έξι διαφορετικές περιπτώσεις προχώρησαν αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου κατά την τελευταία εβδομάδα.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:
• 2 ημεδαποί και αλλοδαπός στα Ιωάννινα,
• 2 ημεδαποί στην Πρέβεζα,
• ημεδαπός στην Άρτα και
• ημεδαπός στην Ηγουμενίτσα.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν – κατά περίπτωση – μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και ναρκωτικά χάπια.

Σημειώνεται ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται καθημερινά σε όλη την Ήπειρο για την αποτροπή της διάδοσης των ναρκωτικών.

Ιωάννινα: 2,3 εκατομμύρια για έργα συντήρησης σχολικών μονάδων

 


Την σύμβαση για την συντήρηση σχολικών συγκροτημάτων υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου με τον ανάδοχο του έργου.

Ο συνολικός προυπολογισμός των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το ένα υποέργο από τα τρία συνολικά που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Το συγκεκριμένο περιλαμβάνει εργασίες σε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Ιωαννιτών, με σκοπό τα κτίρια και οι αύλειοι χώροι τους να εξασφαλίζουν συνθήκες άνεσης και ασφάλειας για τους μαθητές.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν αφορούν σε παρατεταμένες φθορές σε τοιχοποιία και στέγες, προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στις σχολικές εγκαταστάσεις λόγω υγρασίας, λόγω καιρικών συνθηκών και φυσικών φθορών που οφείλονται στην πάροδο του χρόνου αλλά και στην καθημερινή χρήση των κτηρίων κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Φιλεκπαιδευτικός Σύνδεσμος Κάτω Ραβενίων Πωγωνίου: Ετήσια γενική συνέλευση το Σάββατο 27 Μαΐου, ώρα 10:00 π.μ.

 



Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύνδεσμος Κάτω Ραβενίων Πωγωνίου καλεί τα μέλη του στην ετήσια γενική συνέλευση, το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, ώρα 10:00 π.μ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 25 Μαΐου

 


Την Πέμπτη 25 Μαΐου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό Κέντρο, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-12:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση της ουρολιθίασης

 


Μέχρι πριν από 30-35 χρόνια η θεραπεία της ουρολιθίασης παρέμενε δύσκολη, ιδιαίτερα τραυματική, επικίνδυνη και συχνά με σοβαρές επιπλοκές. Σήμερα χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας οι πέτρες του ουροποιητικού συστήματος αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.

«Η ουρητηρική και ανιούσα ενδονεφρική χειρουργική άλλαξαν ριζικά τη βαρύτητα των επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ουρολιθίασης. Η τεχνολογική ανάπτυξη στον τομέα της ενδοσκοπικής χειρουργικής με οπτικές ίνες υψηλής ευκρίνειας, εύκαμπτα και μικρής διαμέτρου ενδοσκόπια και λεπτών ινών laser, έχει φέρει «επανάσταση» στη θεραπεία των λίθων του ουροποιητικού συστήματος» εξηγεί ο κ. ο Ιωάννης Μπουζαλάς Ουρολόγος - Διευθυντής ΣΤ΄ Ουρολογικής Κλινικής, Κλινική Ενδοουρολογίας και Ελάχιστα Επεμβατικής Αντιμετώπισης της Ουρολιθίασης, Metropolitan General και συνεχίζει:

«Τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες για μια επιτυχημένη χειρουργική ενδοσκοπική επέμβαση με το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον ασθενή: 

  1. εξατομίκευση της θεραπείας
  2. εμπειρία και εξειδίκευση / Υλικοτεχνολογικός εξοπλισμός
  3. πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης».

Εξατομίκευση της θεραπείας

“Κλειδί” της θεραπείας της ουρολιθίασης είναι η εξατομίκευση.

Ο εξειδικευμένος ουρολόγος - ενδοουρολόγος γνωρίζει και εφαρμόζει όλες τις μεθόδους. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και η μέθοδος ή ο συνδυασμός μεθόδων επιλέγονται από τον θεράποντα γιατρό, ώστε να προσφέρουν οριστική λύση στο πρόβλημα.

Η απόφαση για το είδος της θεραπείας εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του λίθου και, κατά δεύτερο λόγο, από την εντόπισή του.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το είδος της θεραπείας είναι: