Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ....


ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ...
Από τον "Κατάσκοπο"

Είμαστε τρεις βδομάδες πριν τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ζούμε άλλη μια ίδια με τις προηγούμενες προεκλογικές περιόδους.
Παρά την οικονομική κρίση τα καφενεία των χωριών –όπου αυτά λειτουργούν- αυτό τον καιρό κάνουν «χρυσές δουλειές»! Καιρό είχαν να δουν οι ιδιοκτήτες τους, τόση προθυμία για κέρασμα και καιρό είχαν να ακούσουν «βάλε μια σειρά και σε κείνη την παρέα»! 

Σε όλες τις παρέες υπάρχουν υποψήφιοι.
Όλοι σε θυμούνται, σε χτυπούνε ελαφρά στην πλάτη, σου χαμογελάνε, σου ψιθυρίζουν δήθεν κάτι στο αυτί, άλλοι σε εκτιμούν ...γενικώς και θα ήταν τιμή τους να τους σταύρωνες! 

Άλλοι πάλι θυμούνται τους «δικούς» σου και σου δίνουν χαιρετίσματα! 
Άλλοι που δεν προλαβαίνουν- γιατί είναι πολλά τα χωριά- σου στέλνουν μηνύματα στο κινητό ή σου τηλεφωνούν χωρίς να λάβουν υπόψη την ώρα, αρκεί να σε βρουν. 
Όλοι βέβαια προσπαθούν να σε πείσουν ότι είναι «διαφορετικοί» απ’ τους άλλους υποψήφιους, με πολλή διάθεση για δουλειά και ότι αξίζει τον κόπο να τους δώσεις την ευκαιρία!
Σχεδόν όλοι με τα ίδια επιχειρήματα και την ίδια διάθεση προσφοράς. Όλοι αναγνωρίζουν ότι μπορεί να έχεις και «άλλες υποχρεώσεις», γι’ αυτό… απλά ζητούν ένα από τους τρεις σταυρούς, ο οποίος μάλλον σου ...περισσεύει!
Όλα είναι ίδια: οι πρακτικές, τα επιχειρήματα, τα προγράμματα των συνδυασμών, όλα!.. 

Το μόνο που αλλάζει είναι η πρόκληση του Καλλικράτη, τον οποίο πολίτες και υποψήφιοι αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα, περιέργεια, αλλά και ελπίδα.
Η ελπίδα σ’ αυτόν τον τόπο πεθαίνει πάντα τελευταία!
Όλοι ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο. 

Δεν το στηρίζουμε κάπου, αλλά ελπίζουμε…
Βέβαια, στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία θα μπορούσε να προβλεφθεί στον Καλλικράτη μια πιο δημοκρατική διαδικασία για την τοπική αυτοδιοίκηση. όπως να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους Δημάρχους και ένα άλλο με τους υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, για να δίνεται η δυνατότητα στον ψηφοφόρο να ψηφίζει τους άξιους, ανεξαρτήτως παράταξης. Το κατάλαβαν πολύ καλά και οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι, άσχετα που για τους δικούς τους λόγους ο καθένας δεν το λέει. Εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε μέρα τους τελευταίους μήνες, αμέτρητα τηλέφωνα και ραντεβού για την ανεύρεση ικανών και με προίκα (μεγάλο σόι) υποψηφίους. Σε μερικές περιπτώσεις επιστράτευσαν ακόμη και ηλικιωμένους, αρρώστους, γριούλες, αρκεί να συμπληρωθεί ο συνδυασμός.
Το εκλογικό σώμα έχει πλέον ωριμάσει και πολλοί θα ήταν αυτοί που θα ψήφιζαν ικανούς από διαφορετικούς κομματικούς χώρους!
Ικανοί και άξιοι υπάρχουν σε όλες τις παρατάξεις και με το ενιαίο ψηφοδέλτιο συμβούλων θα εκλέγονταν οι καλύτεροι, ενώ θα αμβλύνονταν κάπως οι κομματικές αντιπαραθέσεις. Αλλά την εποχή της κομματικής πειθαρχίας, δεν χωράνε τέτοιες συζητήσεις, γιατί τα συμφέροντα είναι πολλά!
Παρ’ όλα αυτά, ο νέος θεσμός του Καλλικράτη δημιουργεί προσδοκίες.
Οι επικεφαλής των τεσσάρων συνδυασμών του νέου Δήμου Πωγωνίου, είναι πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει επανειλημμένως την Τοπική Αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις και κυρίως από τη θέση του Δημάρχου (τουλάχιστο οι τρεις). Γι’ αυτό και από πολλά χείλη θα ακούσεις το απαξιωτικό «πάλι αυτοί, δεν βαρέθηκαν;».
Εν τούτοις δημιουργούν προσδοκίες ότι κάτι νέο και καλύτερο επιφυλάσσουν για τα χωριά μας που συνεχώς ερημώνουν!
Ενδεχομένως να διαθέτουν και αξιόλογες προτάσεις, για μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις στο Δήμο.
Δυστυχώς δεν λείπουν τα παχιά και μεγάλα λόγια, τα πολλά «θα», οι υποσχέσεις και τα ταξίματα, γιατί ας μην ξεχνιόμαστε στην Ελλάδα ζούμε. Το τραβάει ο οργανισμός μας. Κραυγαλέο παράδειγμα η πρόταση του νυν Δημάρχου Άνω Πωγωνίου και υποψήφιου Δημάρχου για το νέο Δήμο Πωγωνίου κ. Γιάννη Ντόντη, για δημιουργία Πάρκου Φυσικής Ιστορίας και Τεχνών!
Σε μια έρημη πληθυσμιακά περιοχή, όπως αυτή του Δήμου Πωγωνίου, όπου ήδη υπολειτουργούν ή είναι μόνιμα κλειστά, Λαογραφικό Μουσείο στην Πωγωνιανή, στο Παλαιόπυργο, στην Στρατίνιστα, στον Παρακάλαμο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Καστάνιανη, αναρωτιέται κανείς ποια θα είναι η αναπτυξιακή προοπτική για το νέο Δήμο, με την δημιουργία ενός ακόμη Φορέα και μάλιστα ενός Πάρκου!!
Η περιοχή μας έχει ανάγκη από βασικές υποδομές, βελτίωση του οδικού δικτύου, ιατρική και κοινωνική μέριμνα , συγκοινωνιακή σύνδεση των μικρών χωριών με τις έδρες των διαμερισμάτων, ασφάλεια και πυρασφάλεια , ας αφήσουν, λοιπόν, οι υποψήφιοι τους… «λαγούς με πετραχήλια» και ας προσγειωθούν στην πραγματικότητα. 

Επιτέλους πρέπει να ασχοληθούν σοβαρότερα με τις ανάγκες της περιοχής , γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα έχει απομείνει κανένας στο Δήμο μας για να ξανακούσει τέτοιες προεκλογικές μπαρούφες . Ας ελπίσουμε να καταθέσουν οι κ.κ. υποψήφιοι , προτάσεις που θα δίνουν βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο και προπάντων να δώσουν λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα.
Ελπίζω ο επόμενος Δήμαρχος να έχει όραμα και να κάνει την υπέρβαση με κάποιο έργο που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να κρατήσει το κόσμο στα χωριά τους και γιατί όχι να τον αυξήσει κιόλας!!
Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους!

"ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ" - ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ

ΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ


ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΑΡ. ΔΗM. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ:                 3.070-                      7

ΑΝΩ ΠΩΓΩΝΙΟΥ:               1.663 -                  4

ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ:                2.933-                      7

ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ:                  2.324-                      6

ΛΑΒΔΑΝΗΣ:                     222-                        1

ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ:                   880-                      2

ΣΥΝΟΛΟ:                    11.092_                     27

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ


Πρωτοφανή για την εποχή καιρικά φαινόμενα έπληξαν το Δήμο Πωγωνίου τις τελευταίες δυο ημέρες. 
Η δυνατή κατά διαστήματα νεροποντή, μετέτρεψε το επαρχιακό κοινοτικό και αγροτικό δίκτυο, σε μεγάλα ποτάμια. 
Η συγκοινωνία για αρκετή ώρα γινόταν με μικρές ταχύτητες και μεγάλη δυσκολία.
Στο Παρακάλαμο οι ποσότητες του νερού που έπεσαν ήταν πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα η μετακίνηση με τα πόδια να είναι αδύνατη και με το αυτοκίνητο να γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Ευτυχώς το ανάγλυφο της περιοχής βοηθά και δεν σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο χειμώνας έδειξε από πολύ νωρίς τις άγριες διαθέσεις του φέτος.