Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, ώρα 18.00

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852 / 2010
για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 18.00
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί στο ΚΑΛΠΑΚΙ - ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ Δ.Σ. [ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ]

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΟΝΟ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Έγκριση και ψήφιση προϋπολογισμού ετ. 2018 και Ο.Π.Δ. Δήμου Πωγωνίου

Γιορτινές και πρωτοχρονιάτικες ευχές της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

ΟΧΙ από την Περιφέρεια Ηπείρου στην λειτουργία μονάδας βιοαερίου, στην Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά επί των φακέλων πέντε Μελετών Περιβαλλοντικών όρων (Μ.Π.Ε.) που αφορούσαν την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας βιοαερίου ονομαστικής ισχύος 2 ΜW η κάθε μία στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, η οποία-μεταξύ άλλων- διαπίστωσε ελλείψεις/ανακρίβειες στις εν λόγω μελέτες, εκτίμησε για περιβαλλοντικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν στη ΒΙΠΕ, επισημαίνει κενά που υπάρχουν για τις εκτάσεις που απαιτούνται για τη διάθεση της ιλύος, καθώς και την απόφαση του Δήμου Ζίτσας. 
Θετική -κατά πλειοψηφία- ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής για την «Ίδρυση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά- βιοέλαια, ισχύος 0,5 MW , η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «τεμ. 457-ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΑΚΡΥΧ.ΩΡΑΣ» της Τ.Κ. Μαρίνας του Δ. Ηγουμενίτσας/Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Ομιλία του Βασίλη Τσίρκα, στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις»

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 21-12-2017, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις».
Αρχικά ο κ. Τσίρκας μίλησε για την πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που «στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου σχεδίου Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής πολιτικής».
Ο βουλευτής Άρτας αναφέρθηκε στην εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία τονίζοντας πως «αποσκοπεί στην αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού της δικαιοσύνης και στην επιτάχυνση απονομής της. Με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται έμφαση στον εκσυγχρονισμό των μέτρων θεραπείας για δράστες αξιόποινων πράξεων με ψυχικές ή διανοητικές διαταραχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή έχουμε μια εικόνα βελτίωσης των συνθηκών απονομής της δικαιοσύνης και επιτάχυνσης του χρόνου έκδοσης των αποφάσεων. Χρειάζονται βέβαια και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις και έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε την πολιτική βούληση να τις προχωρήσουμε».

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι: «Το νομοσχέδιο αυτό τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο ποινικής μεταχείρισης των αδικοπραγούντων ψυχικά ασθενών ατόμων. Επιχειρείται να δοθεί μια ανάσα ανθρωπιάς, δικαίου και εξορθολογισμού σχετικά με τα μέτρα για δράστες αξιόποινων πράξεων με ψυχικές ή διανοητικές διαταραχές. Τα μόνα μέτρα για αυτούς τους δράστες ήταν ο εγκλεισμός στα άσυλα για αόριστο χρονικό διάστημα, με μοναδικό στόχο την αντιμετώπιση της επικινδυνότητας και την προφύλαξη της κοινωνίας, αδιαφορώντας για οποιοδήποτε αποτέλεσμα θεραπείας.

Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος από τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Πωγωνίου κ. Νικόλαο Γαλίτση

Εύχομαι στους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Πωγωνίου και σε όλους τους απόδημους Πωγωνησίους να γιορτάσουν Χριστούγεννα «με Χριστόν».
Η αγαλλίαση και η ευφροσύνη που πηγάζουν από την γέννηση του Θεανθρώπου να πλημμυρίσουν τα σπίτια σας.
Επίσης, από καρδιάς είναι η ευχή μου για όλους σας, το 2018 να είναι η χρονιά με περισσότερη ελπίδα για την τύχη της πατρίδας μας.

Με όλη μου την αγάπη
Νικόλαος Γαλίτσης

Αντιδήμαρχος Πωγωνίου

Την παραμονή των Χριστουγέννων η μεγάλη κλήρωση της λοταρίας των αποδείξεων

Η μεγάλη κλήρωση της λοταρίας των αποδείξεων θα γίνει την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, όπου το υπουργείο Οικονομικών θα μοιράσει συνολικά 10 εκατ. ευρώ.
Στις 24 Δεκεμβρίου 2017 θα διεξαχθούν 10 διαδοχικές κληρώσεις και θα κληρωθούν 1.000 τυχεροί σε κάθε μία από αυτές, δηλαδή 10.000 συνολικά, οι οποίοι θα κερδίσουν από 1.000 ευρώ.
Σε αυτές τις κληρώσεις συμπεριλαμβάνονται οι συναλλαγές με κάρτες και ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής των μηνών Ιανουαρίου έως και Σεπτεμβρίου καθώς και του Νοεμβρίου.
Η κλήρωση για τις συναλλαγές του Δεκεμβρίου θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου.
Πριν από τη διενέργεια των κληρώσεων θα αναρτηθούν σε εφαρμογή στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr ) το πλήθος των λαχνών που αντιστοιχούν σε κάθε φορολογούμενο.

Τα ηπειρώτικα κάλαντα στη Λυδία Κονιόρδου, έψαλε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Τα παραδοσιακά ηπειρώτικα κάλαντα στην Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έψαλε σήμερα Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, το πρωί  η χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδία Ελλάδος, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου, Μπουμπουλίνας 22, Εξάρχεια.
Η Λυδία Κονιόρδου συνοδευόμενη από τους στενούς της συνεργάτες, αλλά και του μεγαλύτερου αριθμού των εργαζομένων στο κτίριο της Μπουμπουλίνας, σε κλίμα ευφορίας, ενόψει αναμενομένων ευνοϊκών εξελίξεων για τη κατασκευή του γεφυριού της Πλάκας, που είναι κύρια ευθύνη του Υπουργείου της, υποδέχθηκε τους Απόδημους Ηπειρώτες για να της ψάλουν τα χριστουγεννιάτικα ηπειρώτικα παραδοσιακά κάλαντα.
Πλέον τούτου, η Υπουργός Πολιτισμού, έχει προσωπική γνωριμία με τους περισσότερους, από τα μέλη του  Δ.Σ. της ηπειρώτικης αποδημικής οργάνωσης, καθόσον στην περισυνή Πίτα του Ηπειρώτη παρέμεινε και παρακολούθησε όλο το πρόγραμμα της εκδήλωσης, αλλά και εξ αιτίας του γεγονότος ότι πολλά μέλη του Δ. Σ. της ΠΣΕ, την έχουν συναντήσει και ανταλλάξει απόψεις, για την ολοκλήρωση του γεφυριού της Πλάκας.
Μεταξύ του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Δόση και της  Υπουργού Πολιτισμού αντηλλάγησαν δώρα ενόψει των γιορτινών ημερών.
''Να είστε κοντά στις πολιτιστικές οργανώσεις που όχι μόνο διασώζουν, αλλά και παράγουν πολιτισμό, αλλά και επί υπουργείας σας να εγκαινιαστεί η αναστηλωμένη νέα γέφυρα της Πλάκας, στον Άραχθο'', ευχήθηκε στην Υπουργό, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Γιώργος Δόσης, δωρίζοντας της ένα βιβλίο για το ηρωϊκό Σούλι, επισημαίνοντας στη Λυδία Κονιόρδου πως «από εσάς περιμένουμε πολλά και πάνω απ΄ όλα, να θεσμοθετηθεί ένας κανόνας ενιαίας χρηματοδότητης των μεγάλων αποδημικών οργανώσεων, που παράγουν έργο».
«Οι Ηπειρώτες είναι υπερήφανος λαός, που έχει πάντα ψηλά το κεφάλι», τόνισε η Λυδία Κονιόρδου και ευχήθηκε ''η χρονιά που έρχεται να ειναι χρονιά αξιοπρέπειας και αισιοδοξίας, αλλά και χρονιά που θα εγκαινιαστεί η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, του οποίου οι εργασίες, έχουν προχωρήσει αρκετά και παράλληλα θα της δοθεί η δυνατότητα παραπέρα οικονομικής ενίσχυσης της ΠΣΕ ''.
Την χορωδία παραδοσιακής μουσικής της ΠΣΕ που διεύθυνε ο μαέστρος Βαγγέλης Κώτσου συνόδευαν ο Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Δόσης, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο γενικός γραμματέας Κώστας Γαβριήλ, ο Έφορος Πολιτισμού Κώστας Μάτσιας, ο Έφορος Τύπου Αντώνης Κοντός και τα μέλη του Δ.Σ. Ελευθερία Σιαμέτη και Μαίρη Καραγιώργιου
Μουσικά την χορωδία υποστήριξε η κομπανία των ''Λαλητάδων'' του εξαίρετου κλαρινίστα από τα Τζουμέρκα Δημήτρη Ρίζου.
Η Χορωδία αφού έψαλε τα παραδοσιακά ηπειρώτικα κάλαντα, τραγούδησε σκοπούς της Ηπείρου και στη συνέχεια το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας που συνόδευαν οι χοροδιδάσκαλοι Βαρβάρα Μπότσαρη και Θοδωρής Μπότσαρης, υπό τους ήχους της κομπανίας των  ''Λαλητάδων'', απέδωσαν ηπειρώτικους χορούς.
Τους συνόδευσαν στο χορό τόσο η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και μέλη του Δ.Σ. της ΠΣΕ, όσο και εργαζόμενοι του Υπουργείου.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η Υπουργός χαιρέτησε έναν προς ένα τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΣΕ, τα μέλη της Χορωδίας, τα μέλη της κομπανίας των ''Λαλητάδων'' και τα μέλη του χορευτικού του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας, ανταλλάσσοντας  μαζί τους απόψεις, για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. 
Οι περισσότεροι από τα μέλη της χορωδίας είπαν στη Λυδία Κονιόρδου ότι ''στις 25 Φεβρουαρίου του 2018, την περιμένουν στο ΣΕΦ στη ''Πίτα του Ηπειρώτη''.
Προσφέρθηκαν σε όλους εδέσματα και ηπειρώτικα γλυκίσματα των ημερών.

Και του χρόνου.

Γιάννενα: Εκδήλωση του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού "Χωρίς Μεσάζοντες" το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στις 12:30 στον πεζόδρομο Μιχ. Αγγέλου και Μελανίδη

Ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων "Χωρίς Μεσάζοντες" το Σάββατο 23/12 στις 12.30 στον πεζόδρομο Μιχ. Αγγέλου και Μελανίδη (πίσω από την Περιφέρεια) θα μαγειρέψει και θα προσφέρει αχνιστή κοτόσουπα στους περαστικούς και θα ανταλλάξει μαζί τους ευχές και απόψεις.

Χρυσό μετάλλιο σε φοιτητές των ΑΠΘ και ΔΠΘ για νέα θεραπευτική μέθοδο

Χρυσό μετάλλιο για το σχεδιασμό μιας νέας θεραπευτικής μεθόδου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου απέσπασε η ελληνική φοιτητική ερευνητική ομάδα iGEM Greece στον διαγωνισμό international Genetically Engineered Machine (iGEM), που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ, από τις 9 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Ήταν η πρώτη φορά που μία  ελληνική ομάδα συμμετείχε στον διαγωνισμό αυτό. Οι φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη όχι μόνο κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα σε 5.400 συμμετέχοντες από 310 ομάδες, αλλά και να κερδίσουν χρυσό μετάλλιο και να προταθούν ως “Best Therapeutics Project” του διαγωνισμού.
Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές σχεδίασαν  μια νέα θεραπευτική μέθοδο για τη τρίτη πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου: τον καρκίνο του παχέος εντέρου και συγκεκριμένα ένα γενετικά τροποποιημένο προβιοτικό βακτηρίδιο που εκλεκτικά ανακαλύπτει και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε μια θεραπεία εξατομικευμένη για κάθε ασθενή, χωρίς τις παρενέργειες της σημερινής χημειοθεραπείας. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να προσαρμοστεί κι ενάντια σε άλλες μορφές καρκίνου.
Το όραμά τους μοιράστηκε η R.G.C.C., εταιρεία γενετικής έρευνας για τη θεραπεία του καρκίνου, και με την καθοριστική χορηγία της επέτρεψε να υλοποιηθεί. Την στέγη,  υποδομή και υλικά για τις πειραματικές διαδικασίες προσέφεραν η εταιρεία βιοτεχνολογίας Biohellenika Α.Ε., που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, η οποία τους παραχώρησε επί 10 μήνες τα ερευνητικά της εργαστήρια και όλες τις υποδομές της καθώς και το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.

10 κακές συνήθειες που βλάπτουν το δέρμα τον χειμώνα

Το κρύο του χειμώνα μπορεί να βλάψει το δέρμα, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα η ανάπτυξη προβλημάτων όπως η ξηρότητα μπορεί να αποφευχθεί.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, όμως, κάνουν ορισμένα λάθη στη φροντίδα του τα οποία, αν διορθωθούν, μπορεί να βελτιώσουν αισθητά την κατάστασή του.
Ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική) εξηγεί ποιες κακές συνήθειες εμποδίζουν το δέρμα να είναι απαλό και καλά ενυδατωμένο στο κρύο, και τι πρέπει να κάνετε.
1.  Δεν χρησιμοποιείτε αντηλιακό. Η χρήση αντηλιακού είναι πολύ σημαντική. Ακόμα κι όταν έχει συννεφιά, το αντηλιακό είναι απαραίτητο γιατί ποσοστό έως 80% της ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα και φθάνει στο δέρμα, όπου προκαλεί κηλίδες, ρυτίδες και αυξάνει τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου. Αλείψτε το δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο με αντηλιακό αφού βάλετε την υδατική κρέμα σας, ειδάλλως προμηθευτείτε μια υδατική με αντηλιακή προστασία. Αν κάνετε χειμερινά σπορ (π.χ. σκι, snowboard), χρειάζεστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας διότι το χιόνι αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία απευθείας στο πρόσωπό σας.
2.  Έχετε πολλή ζέστη στο σπίτι ή/και στη δουλειά. Όσο μειώνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τόσο υψηλότερα είθισται να βάζουμε τον θερμοστάτη ή/και να ανάβουμε το τζάκι. Ωστόσο και τα δύο μπορεί να μειώσουν την υγρασία στους εσωτερικούς χώρους, προκαλώντας ξηρότερο περιβάλλον, με συνέπεια την αφυδάτωση του δέρματος. Για να την προλάβετε, αποφύγετε τις υπερβολές με τη θέρμανση, ειδάλλως πρέπει να βάλετε υγραντήρα στο σπίτι για να εξισορροπήσετε τις απώλειες σε υγρασία. Οι θερμοκρασίες γύρω στους 18-19 βαθμούς Κελσίου είναι οι καλύτερες για το δέρμα.