Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Δήμος Πωγωνίου: Έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, ώρα 1 το μεσημέρι

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 παρ.6 του Ν. 3852 / 2010 για έκτακτη* σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής (λόγω απρόβλεπτης έλλειψης υδροδότησης Τ.Κ. Πωγωνιανής) σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί την 24η Ιουλίου 2017, ημέρα Δευτέρα & ώρα 13.00 το μεσημέρι στο Δημαρχείο-ΚΑΛΠΑΚΙ με θέματα συζήτησης:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Απευθείας ανάθεση του έργου «Ενίσχυση δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Πωγωνιανής με μεταφορά νερού από Τ.Κ. Δολού» μετά από κατεπείγουσα ανάγκη που προέκυψε από έλλειψη υδροδότησης Τ.Κ. Πωγωνιανής.

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

8ο '' River Of Souls'' festival: Το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017, ώρα 22.00', στον Αχέροντα στον Βουβοπόταμο Πρέβεζας



Σάββατο 29 Ιουλίου 2017. Οι αρχαίοι μύθοι ανακατεύονται με rock’n’roll ιστορίες και οι ψυχές στήνουν μια τρελή γιορτή στις όχθες του Αχέροντα για ένα ακόμη καλοκαίρι .
Τρεις από τις πιο καυτές μπάντες του ελληνικού underground υπόσχονται να βάλουν φωτιά στη σκηνή του ‘’River Of Souls’’ festival.
Καταιγιστικό surf από τους φοβερούς Dirty Fuse, εκρηκτικό garage punk από τους τρομερούς Frantic Five και μανιασμένο rockabilly (beerabilly για την ακρίβεια) από τους μοναδικούς Bullets.
Ετοιμαστείτε για ένα ξέφρενο πάρτυ κάτω απ’ το φως των αστεριών, δίπλα στα σκοτεινά νερά του ποταμού με άφθονη μπύρα και αυθεντικό rock’n’roll . Μην το χάσετε για κανέναν λόγο.
 
Dirty Fuse
Οι Dirty Fuse σχηματίστηκαν το 2008 από τον κιθαρίστα Duda Victor και τον ντράμερ Χρήστο Κόγιο με σκοπό να εξερευνήσουν τον μανιασμένο κόσμο του surf rock. Με επιρροές από Dick Dale, Ventures, Atlantics, Ramones και Televison, η μουσική τους είναι βασισμένη στην old school surf μουσική των '60s, αποδιδόμενη με την ενέργεια του garage και του punk rock. Μέσα στο 2010 προστίθενται στη μπάντα οι Μάνος Κισαμιτάκης (σαξόφωνο), Γιάννης Δράκος (μπάσο) και Κώστας Μπακούλας (κιθάρα). Το 2012 κυκλοφορούν το ομώνυμο cd "Dirty Fuse", με το κομμάτι Sunset Beach (απόδοση του "Ακρογιαλιές Δειλινά" του Β. Τσιτσάνη) να βρίσκει μεγάλη αποδοχή από το ραδιόφωνο και τους DJs (ψηφίστηκε Νο 47 στα 101 καλύτερα surf κομμάτια στον κόσμο από τα '70 μέχρι σήμερα). Στη συνέχεια προστίθεται στο συγκρότημα η κιθαρίστρια Έρη Καπετανάκη, λόγω της επικείμενης αποχώρησης του Duda Victor τον Μάρτιο του 2015. Χαρακτηριστικό των Dirty Fuse σε όλη τη διάρκεια της πορείας τους είναι η συνεχής και δυναμική παρουσία τους σε live stages.Σημαντικές στιγμές στην πορεία των Dirty Fuse είναι η εμφάνισή τους δίπλα στους Atlantics στο Bat City,Intenso (2013),η συμμετοχή τους στο North Sea Surf Festival στην Ολλανδία (2014), η συμμετοχή τους στο Surfer Joe Summer Festival στην Ιταλία (2012), η εμφάνισή τους δίπλα στους The Fleshtones στο Gagarin 205 (2014) και στους Αμερικάνους Daikaiju (2015)
Οι Dirty Fuse είναι :
Χρήστος Κόγιος(ντράμς)
Μάνος Κισαμιτάκης(σαξόφωνο)
Γιάννης Δράκος(μπάσο)
Έρη Καπετανάκη(κιθάρα).
 
THE BULLETS
Οι Bullets, χωρίς αμφιβολία, αποτελούν την μεγαλύτερη και πλέον αναγνωρίσιμη Rock’n’Roll/Rockabilly μπάντα της χώρας. Δημιουργήθηκαν στην Θεσσαλονίκη το 1988. Το συγκρότημα όλα αυτά τα χρόνια, έχει δώσει αμέτρητα εκρηκτικά live «οργώνοντας» την Ελλάδα και έχει φανατικούς οπαδούς σε κάθε γωνιά της.
Η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας μας, με αποτέλεσμα οι δίσκοι τους να έχουν ιδιαίτερη ζήτηση σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, ενώ οι εμφανίσεις τους σε ολόκληρη την Ευρώπη στέφονται πάντα με ιδιαίτερη επιτυχία. Ενδεικτικά έχουν περιοδεύσει σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία και Τουρκία. Έχουν εμφανιστεί σε τηλεοπτικά shows στην Nancy της Γαλλίας και στη Σόφια.Οι BULLETS έχουν μοιραστεί τη σκηνή με το σύνολο της Rock’n’Roll σκηνής στην Ελλάδα, αλλά και με σημαντικά ονόματα του χώρου όπως οι Crazy Cavan, Foggy Mountain Rockers, Black Raven, Mad Sin, Texabilly Rockers και αναρίθμητοι άλλοι. Επιπλέον, η μουσική τους τέλος, έχει καλύψει και μία ταινία με θέμα τους σέρφερς, που γυρίστηκε στη Laguna Beach της California.Το στυλ που παίζουν είναι δίχως αμφιβολία ROCK’N’ROLL. Σαφώς η βασικότερη επιρροή προέρχεται από τα trash/desperate rockabilly των 50’s, αλλά και τον primitive surf ήχο των αρχών της επόμενης δεκαετίας. Συχνά όμως ανακατεύουν doo-wop, garage και ιδιαίτερα, βρετανικού teddy-boy συστατικά. Η φιλοσοφία του γκρουπ βασίζεται στο fun, στην αγάπη για τη ζωή και στην αισιόδοξη στάση τους απέναντί της.
LINE-UP
 SHOCKIN’ STEVE – Vocals, Guitar
 HARIS GRANIS – Guitar, Backing Vocals
 BULLET COST – Drums, Backing Vocals
 BILLY KARKAVITSAS – Bass
The Frantic Five
Οι Frantic Five μία από τις μακροβιότερες garage-punk μπάντες της Ευρώπης δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο του 1994 στη Θεσσαλονίκη και δεν έχουν κρύψει ποτέ ότι είναι κολλημένοι στον ήχο της δεκαετίας του 60 με έμφαση στο αμερικάνικο garage punk, το ευρωπαϊκό beat και το rnb.
Η ραχοκοκαλιά τού ήχου τους αποτελείται από μια εκρηκτική μίξη από farfisa και fuzz και καταφέρνουν να κινηθούν ομαλά μεταξύ garage punk, groovy beat και μελωδικών διαθέσεων αρμονιών.
Στο ενεργητικό τους έχουν μια πλούσια δισκογραφία που περιλαμβάνει 16 κυκλοφορίες σε εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού (Αυστραλία, UK, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία) καθώς και συμμετοχές σε πολλές συλλογές τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.
Η μπάντα έχει κάνει αμέτρητες εμφανίσεις στην Ελλάδα και έχει βγει και εκτός συνόρων αρκετές φορές με περιοδίες στη Γερμανία και Ιταλία καθώς και εμφανίσεις σε Λονδίνο και Κωνσταντινούπολη.
Οι Frantic Five έχουν εμφανιστεί μαζί με ονόματα θρύλους του είδους όπως με τους Sonics το Νοέμβριο του 2009, Fuzztones,  and The Mysterians, Seeds, Fleshtones, Sick Rose και πολλούς άλλους καθώς έχουν παίξει μαζί και με όλες τις ελληνικές garage/rock n roll μπάντες.
The Frantic Five are:
 Alex o Right: Vocals
 Captain K: Guitar-Vocals
 Manolis Chatzidakis: Bass-Vocals
 Dr Organ: Organ-Vocals
 Alex Klimentopoulos: Drums

Πώς θα δηλώσετε ακατάσχετο λογαριασμό στο Taxisnet

Ο εφιάλτης των φόρων επιστρέφει και μέχρι το τέλος του μήνα περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες και αγρότες) με χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.
Τον επόμενο μήνα θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, η πληρωμή του οποίου θα γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα διογκωθούν, καθώς στο ήδη βεβαρημένο οικονομικά περιβάλλον έρχονται να προστεθούν και οι νέοι φορολογικοί λογαριασμοί (φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ).
Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Αυτόματα κατάσχονται από τις τράπεζες για λογαριασμό της εφορίας τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους.
Ταυτόχρονα, όσοι πολίτες χρωστούν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά, κινδυνεύουν πλέον να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με κατασχέσεις της πρώτης τους κατοικίας, καθώς αυτή δεν προστατεύεται έναντι των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να επιβάλει το Δημόσιο.
Δείτε πώς θα δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό στο Τaxisnet.
Μόνο «όπλο» για τους οφειλέτες είναι να δηλώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο Τaxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.
Με νέα διάταξη που περιλαμβάνεται νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, ο ακατάσχετος λογαριασμός έως και τα 1.250 ευρώ επεκτείνεται και στα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια».
Πως δηλώνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός
Για να δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση στη διεύθυνση http://www.aade.gr/polites/akataschetos-logariasmos  και για να εισέλθετε χρησιμοποιήστε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο Τaxisnet.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού είναι τα εξής:
1. Να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.aade.gr  και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κας Τατιάνας Καλογιάννη, στην εκδήλωση για την υπογραφή της Σύμβασης του έργου με τίτλο: "Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου" (με ΣΔΙΤ)

Σήμερα, κλείνει μία περίοδος 80 μηνών, κατά την οποία τεκμηριώθηκε η περιβαλλοντική αναγκαιότητα, η κοινωνική χρησιμότητα, η τεχνική εφικτότητα, η νομική εδραιότητα, και η οικονομική βιωσιμότητα, ενός κρίσιμου έργου για τον εξευρωπαϊσμό της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειάς μας.
Όπως εξελίχθηκαν, διαχρονικά, τα γεγονότα με πράξεις και συμπεριφορές, τεκμηριώθηκαν πολλές από τις παθογένειες του συστήματος διακυβέρνησης του Κράτους μας.
Αδιαφορία, αναβλητικότητα, ασυνέπεια λόγων και πράξεων, δηλώσεις τύπου ήξεις – αφίξεις, ατεκμηρίωτοι ανατρεπτικοί σχεδιασμοί, επικοινωνιακές φωτοβολίδες, ανέξοδες υποσχέσεις, πάντα υπό την σκιά της δύσκολης και βαλτωμένης ελληνικής γραφειοκρατίας.
Επί της ουσίας, μία, μαχόμενη και αγωνιούσα για το μέλλον της, Περιφέρεια, ήταν απέναντι σε ένα αέργως εγκατεστημένο, πολυδαίδαλο και αδρανές σύστημα αποφάσεων. Για μας, η περίοδος αυτή, ήταν μία περίοδος διαρκούς αγώνα και παρατεταμένης αγωνίας.
Είναι δεδομένο ότι ανήκω στην κατηγορία των πολιτών που αποφάσισαν να διάγουν τον βίο τους όχι ως λάθρα βιώσαντες, αλλά αγωνιζόμενοι για το δίκαιο και το σωστό.
Πολλές φορές αισθάνθηκα θλίψη και απογοήτευση από την μη κατανόηση του νόμιμου, ευπρεπή και δίκαιου αγώνα, για την υλοποίηση και του έργου αυτού.
Σήμερα, όμως, νοιώθω μία μικρή ικανοποίηση, γιατί όχι μόνο αγωνίσθηκα για το σωστό, κυρίως όμως γιατί έπεισα για το σωστό.
Γιατί, δυστυχώς στην πολιτική, το σωστό δεν αποδεικνύεται με κάποιο μαθηματικό θεώρημα ή αξίωμα. Τα προβλήματα δεν λύνονται «κατ’ Ευκλείδην», και από οποιονδήποτε, αλλά από υπεύθυνους πολιτικούς που γνωρίζουν, μπορούν, θέλουν και τολμούν. Επιλέξαμε να οδεύσουμε προς το μέλλον μέσω ενός δύσκολου δρόμου στρωμένου όμως με αλήθειες. Δεν κινούμαστε στην σφαίρα ενός φαντασιακού κόσμου, αλλά αγωνιζόμαστε για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος στην τρέχουσα ασταθή πραγματικότητα. Αυτό θα συνεχίσει να είναι η μοναδική επιδίωξη και το αποκλειστικό μας κίνητρο.

Ξεκίνησαν οι εργασίες διάνοιξης δρόμου για το αιολικό πάρκο στον Κασιδιάρη Πωγωνίου


Έδω περίπου και έναν μήνα ξεκίνησαν οι εργασίες διάνοιξης δρόμου για το αιολικό πάρκο στον Κασιδιάρη Πωγωνίου.
Αρχικά τα  μηχανήματα έκαναν διάνοιξη-βελτίωση της υπάρχουσας χάραξης που οδηγεί από τον Άνω Παρακάλαμο στην Παλιογκρίμπιανη και συνεχίζουν πάνω από τις πηγές «Βαενίτης» για την κορυφή του Κασιδιάρη.
Θα δημιουργηθεί νέος δρόμος που θα ξεκινά ανάμεσα από το Κρυονέρι και την Σιταριά, θα διασχίζει την κορυφογραμμή του Κασιδιάρη και θα κατεβαίνει από την περιοχή της Αετόπετρας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η παράδοση των ανεμογεννητριών έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Πρόκειται για το πάρκο ισχύος 90MW στην περιοχή Κασιδιάρης Πωγωνίου.

Δέρμα: Προστασία από 6 συνηθισμένα καλοκαιρινά προβλήματα

Το τελευταίο που χρειάζεται κανείς στις καλοκαιρινές του διακοπές είναι να παρουσιάσει ένα δερματικό ερεθισμό, ένα εξάνθημα με έντονο κνησμό ή μια ξαφνική έξαρση της ακμής του.
Τέτοιου είδους απρόοπτα, όμως, είναι πολύ συνηθισμένα, ειδικά όταν δεν τηρούμε ορισμένα προληπτικά μέτρα. Ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική) εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε:
1. Αλλεργικές αντιδράσεις στον ήλιο. Μπορεί να είναι αντιδράσεις εξαιτίας ευαισθησίας στον ήλιο (συνήθως κληρονομικής) ή φωτοδερματίτιδες, δηλαδή δερματικές αντιδράσεις που προκαλούνται από την επίδραση του ήλιου σε κάποιον φωτοευαίσθητο παράγοντα στο δέρμα, όπως είναι τα μόρια από το άρωμα που φοράει κάποιος ή από τα φάρμακα που παίρνει.
Για να τις αποφύγετε, ρωτήστε  τον γιατρό σας αν τα φάρμακα που παίρνετε είναι πιθανό να προκαλέσουν δερματική αντίδραση όταν βγείτε στον ήλιο. Αν αρχίσετε να βλέπετε εξανθήματα, μείνετε μακριά από τον ήλιο και συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας.
Φροντίστε επίσης να τηρείτε όλους τους κανόνες ηλιοπροστασίας (όχι στον ήλιο 11 π.μ. έως 5 μ.μ., καθημερινή χρήση αντηλιακού με SPF τουλάχιστον 15, ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα, γυαλιά ηλίου και καπέλο με φαρδύ γείσο).
Καλό είναι ακόμα να αποφεύγετε το καλοκαίρι τα πολλά αρώματα.
2. Εξάρσεις της ακμής. Όταν ο ιδρώτας αναμιγνύεται με βακτήρια και το σμήγμα του δέρματος, μπορεί να αποφραχθούν οι πόροι και, αν το δέρμα είναι επιρρεπές στην ακμή, μπορεί να παρουσιασθούν σπυράκια (κλειστοί φαγέσωρες).

Αλλάζει … χέρια η «Μεταλλουργική»!

Μόνο η εταιρία Στασινόπουλου ενδιαφέρθηκε για την εξαγορά της

Λίγο πιο πάνω από 2 εκ. ευρώ το ύψος της προσφοράς, όσο και η αξία των αποθηκευμένων υλικών στο εργοστάσιο Κεφαλοβρύσου

Θα συνεχίσει τη λειτουργία της, πότε και πώς η βιομηχανία που για 40 χρόνια κράτησε ζωντανό το ακριτικό Πωγώνι;
Η «Μεταλλουργική» Κεφαλοβρύσου αλλάζει … χέρια.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, «εγκατέλειψε» μια ακόμη προεκλογική, αλλά και μετεκλογική της «δέσμευση» και την οδήγησε στην πώληση με συνοπτικές σχεδόν διαδικασίες.
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε προχθές ενώπιον της συμβολαιογράφου Δελβινακίου, με την  εταιρία «ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»  να είναι η  μοναδική που κατέθεσε προσφορά εξαγοράς της. 
Το τίμημα μάλιστα- σύμφωνα με πληροφορίες- κινείται λίγο πάνω από τα 2 εκατομμύρια ευρώ (2, 2 κατά άλλους), ποσό  όμως που  είναι πολύ κάτω από την αξία των 8-9 εκ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί η αξία του εργοστασίου. Σύμφωνα μάλιστα με εργαζόμενους στη Μεταλλοβιομηχανία τα χρήματα που προσφέρει η «Στασινόπουλος» αντιστοιχούν στα αποθηκευμένα υλικά και στο σκραπ που βρίσκονται σήμερα στο εργοστάσιο.
Όπως ανέφερε χθες στον «Πρωινό Λόγο» ο Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Ντότης,  εκτός από τα υλικά αυτά, το εργοστάσιο είχε ξεκινήσει και την εκτέλεση μιας παραγγελίας που είναι άγνωστο τελικά τι θα απογίνει, καθώς όπως εκτίμησε η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Τo ενδεχόμενο κατά τον ίδιο  να μην κατοχυρωθεί το εργοστάσιο στην «ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» είναι απίθανο, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη «Μεταλλουργική» από την πρώτη σχεδόν ημέρα που «βγήκε» στον αέρα το σενάριο της πώλησής της.

Μηνιγγίωμα: Ο καρκίνος που χτύπησε την Μενούνος

Σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη προκάλεσε η είδηση ότι η διάσημη Ελληνοαμερικανίδα Μαρία Μενούνος πάσχει από μηνιγγίωμα, μορφή καρκίνου του εγκεφάλου!
Η είδηση απασχόλησε  τα ελληνικά ΜΜΕ, καθώς η Μενούνος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή στην  Ελλάδα.
Τι είναι όμως το μηνιγγίωμα και πως αντιμετωπίζεται;
«Το μηνιγγίωμα, είναι ο πιο συχνός τύπος πρωτοπαθούς όγκου εγκεφάλου και αποτελεί το 30% περίπου όλων των  όγκων εγκεφάλου» αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Freiburg και Διευθυντής Νευροχειρουργός, υπεύθυνος τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης, στο Νοσοκομείο Metropolitan  κ. Βασίλειος Βουγιούκας  και συνεχίζει.
«Το μηνιγγίωμα  δημιουργείται από τις μήνιγγες ( τρία  εξωτερικά περιβλήματα ) που καλύπτουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο κάτω από το κρανίο. Αναπτύσσεται  από το μεσαίο αραχνοειδές  περίβλημα και πιέζει τον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό όταν μεγαλώνει».
Το 85% των μηνιγγιωμάτων είναι καλοήθη και ο όγκος αυτός είναι περίπου τρείς φορές πιο συχνός στις γυναίκες μέσης ηλικίας. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και στα παιδιά.
ΒΑΣΙΚΑ   ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  ΤΗΣ   ΝΟΣΟΥ
Τα συμπτώματα που οφείλονται σε ένα μηνιγγίωμα συνήθως είναι ήπια στην αρχή, εξελίσσονται αργά με την πάροδο του χρόνου και σχετίζονται με την περιοχή του εγκεφάλου ή του  νωτιαίου μυελού στην οποία ασκεί πίεση.
Τα  βασικά συμπτώματα είναι:
Ø Πονοκέφαλοι,
Ø Επιληπτικές κρίσεις,
Ø Διαταραχές όρασης,
Ø Αδυναμία σε κάποιο άκρο,
Ø Αιμωδίες,
Ø Αστάθεια βάδισης,
Ø Διαταραχές μνήμης, ακοής, όσφρησης.