Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κας Τατιάνας Καλογιάννη, στην εκδήλωση για την υπογραφή της Σύμβασης του έργου με τίτλο: "Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου" (με ΣΔΙΤ)

Σήμερα, κλείνει μία περίοδος 80 μηνών, κατά την οποία τεκμηριώθηκε η περιβαλλοντική αναγκαιότητα, η κοινωνική χρησιμότητα, η τεχνική εφικτότητα, η νομική εδραιότητα, και η οικονομική βιωσιμότητα, ενός κρίσιμου έργου για τον εξευρωπαϊσμό της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειάς μας.
Όπως εξελίχθηκαν, διαχρονικά, τα γεγονότα με πράξεις και συμπεριφορές, τεκμηριώθηκαν πολλές από τις παθογένειες του συστήματος διακυβέρνησης του Κράτους μας.
Αδιαφορία, αναβλητικότητα, ασυνέπεια λόγων και πράξεων, δηλώσεις τύπου ήξεις – αφίξεις, ατεκμηρίωτοι ανατρεπτικοί σχεδιασμοί, επικοινωνιακές φωτοβολίδες, ανέξοδες υποσχέσεις, πάντα υπό την σκιά της δύσκολης και βαλτωμένης ελληνικής γραφειοκρατίας.
Επί της ουσίας, μία, μαχόμενη και αγωνιούσα για το μέλλον της, Περιφέρεια, ήταν απέναντι σε ένα αέργως εγκατεστημένο, πολυδαίδαλο και αδρανές σύστημα αποφάσεων. Για μας, η περίοδος αυτή, ήταν μία περίοδος διαρκούς αγώνα και παρατεταμένης αγωνίας.
Είναι δεδομένο ότι ανήκω στην κατηγορία των πολιτών που αποφάσισαν να διάγουν τον βίο τους όχι ως λάθρα βιώσαντες, αλλά αγωνιζόμενοι για το δίκαιο και το σωστό.
Πολλές φορές αισθάνθηκα θλίψη και απογοήτευση από την μη κατανόηση του νόμιμου, ευπρεπή και δίκαιου αγώνα, για την υλοποίηση και του έργου αυτού.
Σήμερα, όμως, νοιώθω μία μικρή ικανοποίηση, γιατί όχι μόνο αγωνίσθηκα για το σωστό, κυρίως όμως γιατί έπεισα για το σωστό.
Γιατί, δυστυχώς στην πολιτική, το σωστό δεν αποδεικνύεται με κάποιο μαθηματικό θεώρημα ή αξίωμα. Τα προβλήματα δεν λύνονται «κατ’ Ευκλείδην», και από οποιονδήποτε, αλλά από υπεύθυνους πολιτικούς που γνωρίζουν, μπορούν, θέλουν και τολμούν. Επιλέξαμε να οδεύσουμε προς το μέλλον μέσω ενός δύσκολου δρόμου στρωμένου όμως με αλήθειες. Δεν κινούμαστε στην σφαίρα ενός φαντασιακού κόσμου, αλλά αγωνιζόμαστε για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος στην τρέχουσα ασταθή πραγματικότητα. Αυτό θα συνεχίσει να είναι η μοναδική επιδίωξη και το αποκλειστικό μας κίνητρο.


Επιθυμώ όμως με την ευκαιρεία, έστω και αδοκίμως όσον αφορά την συγκυρία, να προκαλέσω τον πολίτη που παρέχει κάθε πολιτική εξουσιοδότηση (σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκτελεστικής εξουσίας), να εκπαιδευτεί περισσότερο, ώστε να μην αποδέχεται και καταναλώνει ακρίτως τον λαϊκισμό (από όπου και αν προέρχεται), να κόπτεται για την αλήθεια, να μην αποφασίζει εν θερμώ,  και να επιζητεί από τα πολιτικά πρόσωπα το καλύτερο δυνατό και εφικτό για το γενικό συμφέρον.
Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη μας Αλέκο Καχριμάνη για την εμπιστοσύνη, την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση, καθώς και όλα τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, και κυρίως τον συνεργάτη μου, περιβαλλοντολόγο μηχανικό, κ. Γιάννη Παπαγιάννη, που συνεργάστηκαν αγόγγυστα μαζί μου, για την επιτυχή κατάληξη και του έργου αυτού.
Επιπροσθέτως, η ατομική μου συνείδηση και η προσωπική μου επίγνωση των γεγονότων και των πρωτοβουλιών, επιβάλουν την ειδική αναφορά και μνεία, στις κρίσιμες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις:
του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευάγγελου Καπετάνιου, ο οποίος ήταν εκ των καταλυτικών παραγόντων για την ταχύρυθμη διεκπεραίωση αναγκαίων διοικητικών διαδικασιών και
του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νίκου Μαντζούφα, ο οποίος μας παρείχε αδιάλειπτα την εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση του και έτσι συντελέστηκε η ομαλή και πλήρης συγκρότηση των συμβατικών τευχών του έργου.
Τέλος, εύχομαι στην ανάδοχο, η οποία διαθέτει και το αναγκαίο μέγεθος, αλλά και έχει διακριθεί για την εξαιρετική αποτελεσματικότητα στις δραστηριότητές της, εμπρόθεσμη, τεχνικά άρτια και οικονομικά επιτυχή υλοποίηση και του έργου αυτού.


ΠΗΓΗ: www.php.gov