Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Αλλάζει … χέρια η «Μεταλλουργική»!

Μόνο η εταιρία Στασινόπουλου ενδιαφέρθηκε για την εξαγορά της

Λίγο πιο πάνω από 2 εκ. ευρώ το ύψος της προσφοράς, όσο και η αξία των αποθηκευμένων υλικών στο εργοστάσιο Κεφαλοβρύσου

Θα συνεχίσει τη λειτουργία της, πότε και πώς η βιομηχανία που για 40 χρόνια κράτησε ζωντανό το ακριτικό Πωγώνι;
Η «Μεταλλουργική» Κεφαλοβρύσου αλλάζει … χέρια.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, «εγκατέλειψε» μια ακόμη προεκλογική, αλλά και μετεκλογική της «δέσμευση» και την οδήγησε στην πώληση με συνοπτικές σχεδόν διαδικασίες.
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε προχθές ενώπιον της συμβολαιογράφου Δελβινακίου, με την  εταιρία «ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»  να είναι η  μοναδική που κατέθεσε προσφορά εξαγοράς της. 
Το τίμημα μάλιστα- σύμφωνα με πληροφορίες- κινείται λίγο πάνω από τα 2 εκατομμύρια ευρώ (2, 2 κατά άλλους), ποσό  όμως που  είναι πολύ κάτω από την αξία των 8-9 εκ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί η αξία του εργοστασίου. Σύμφωνα μάλιστα με εργαζόμενους στη Μεταλλοβιομηχανία τα χρήματα που προσφέρει η «Στασινόπουλος» αντιστοιχούν στα αποθηκευμένα υλικά και στο σκραπ που βρίσκονται σήμερα στο εργοστάσιο.
Όπως ανέφερε χθες στον «Πρωινό Λόγο» ο Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Ντότης,  εκτός από τα υλικά αυτά, το εργοστάσιο είχε ξεκινήσει και την εκτέλεση μιας παραγγελίας που είναι άγνωστο τελικά τι θα απογίνει, καθώς όπως εκτίμησε η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Τo ενδεχόμενο κατά τον ίδιο  να μην κατοχυρωθεί το εργοστάσιο στην «ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» είναι απίθανο, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη «Μεταλλουργική» από την πρώτη σχεδόν ημέρα που «βγήκε» στον αέρα το σενάριο της πώλησής της.


Άλλα υπόσχονταν οι του ΣΥΡΙΖΑ
Άλλοι εργαζόμενοι πάντως δεν παρέλειπαν να καταλογίζουν ευθύνες στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την εξέλιξη που σημειώθηκε, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του πρώην Αν. Υπουργού Εθνικής Άμυνας Κ. Ήσυχου, όσο και του νυν Δ. Βίτσα, ότι το εργοστάσιο δεν πρόκειται να πωληθεί. Βέβαια πέρυσι το Δεκέμβριο από το ακριτικό Μολυβδοσκέπαστο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, είχε «σαλπίσει» υποχώρηση, ανακοινώνοντας την τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή, όπως και έγινε λίγο αργότερα, αντικαθιστώντας τη Διοίκηση που είχε ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ο κ. Καμμένος είχε ζητήσει να μην ανησυχούν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι,, καθώς  όπως είχε πει διασφαλίζονται με τις συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί και έχουν διάρκεια αρκετών ετών.
Θα συνεχιστεί η λειτουργία της;
Πάντως εργαζόμενοι και κάτοικοι του ακριτικού Πωγωνίου, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ελάχιστη βάση δίνουν στα λεγόμενα Καμμένου και  διακατέχονται με την αγωνία, αν, πως και πότε θα συνεχίσει τη λειτουργία της η «Μεταλλουργική», μην θέλοντας φυσικά να σκέπτονται καν την πιθανότητα ο επιχειρηματίας που θα το αποκτήσει, να μεταφέρει αλλού τον εξοπλισμό και ο, τι άλλο υλικό υπάρχει και έτσι η «Μεταλλουργική» που για 4 συνεχόμενες δεκαετίες στήριξε την τοπική οικονομία, θα μετατραπεί σε ένα άδειο «κουφάρι».
Αναζητούν θέση στο Δημόσιο
Τους εργαζόμενους που έχουν απομείνει στο εργοστάσιο, περίπου 50, τους απασχολεί  πιο  έντονα το εργασιακό τους μέλλον. Η τροπολογία που είχε περάσει πριν ένα περίπου χρόνο η Κυβέρνηση, με την οποία τους δίνει  τη δυνατότητα να μεταταγούν σε υπηρεσίες του Δημοσίου, έκαμψε μεν τις «αντιστάσεις» τους κατά της πώλησης του εργοστασίου, δεν έλυσε ωστόσο μέχρι σήμερα το ζήτημα των μετατάξεών τους. Περιφέρεια και Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν από ιδίους πόρους το κόστος των εργαζόμενων στη «Μεταλλουργική», οι οποίοι έχουν απευθυνθεί στα Υπουργεία, που- όπως είπε στον «Π.Λ.» ο κ. Δ. Ντότης- τους έχουν υποσχεθεί να τους μετατάξουν σε κενές θέσεις που υπάρχουν σε φορείς του Δημοσίου, νοσοκομεία κ.α., χωρίς μέχρι τώρα να υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξουν εργαζόμενοι που θα θελήσουν να εργαστούν στο νέο επιχειρηματία, αυτοί εκτιμάται ότι δεν θα είναι περισσότεροι από 5-6.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός «έτρεξε» από τον Ειδικό Εκκαθαριστή που είναι οι  «Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές Α.Ε.» και έχουν την ευθύνη της Βιομηχανίας το τελευταίο διάστημα.