Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Παναιτωλικός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2

 


Διπλό χρυσάφι με ανατροπή

Ο ΠΑΣ Γιάννινα επικράτησε του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο με 2-1 για την 21η αγωνιστική της Super League Interwetten.

Οι γηπεδούχοι  ανοίγουν το σκορ στο 16' με ένα πανέμορφο γκολ. Άψογος συνδυασμός  Μπαρμπόζα, Ντίας, Καρέλης και Αριγίμπι. Ο Αριγίμπι σουτάρει από κοντό γράφοντας το 1-0 για τον Παναιτωλικό.

Στο 52' ο Ευαγγέλου σφυρίζει πέναλτι στο μαρκάρισμα του Τσότσαλιτς στον Παμλίδη.

Ο Κρίζμαν εκτελεί εύστοχα νικά τον Μελίσσα και ισοφαρίζει σε 1-1 για τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Στο 84' εκτελείται το κόρνερ, ο Κάργας πιάνει την κεφαλιά, νικά τον Μελίσσα και δίνει προβάδισμα στον ΠΑΣ.

Παναιτωλικός (Τραϊανός Δέλλας):

Κνετ (Μελίσσας 46’ λ.τρ.), Τζανακάκης, Κωνσταντόπουλος, Τσότσαλιτς, Περέιρα, Τσιγγάρας (Ντάλσιο 82’), Ταχάρ (Μάζουρεκ 68’), Ντίας, Μπαρμπόσα, Αριγίμπι (Ντουάρτε 74’), Καρέλης (Βέργος 74’).

ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης):

Λοντίγκιν, Σάλιακας, Παντελάκης, Κάργας, Πέερσμαν, Κάστρο (Λιάσος 46’), Ντομίνγκεθ, Καρτάλης (Εραμούσπε 87’), Νάουμετς (Μπρένερ 37’), Λέο (Κρίζμαν 46΄), Παμλίδης (Μιλιντσεάνου 82’).

Μαρία Θεοδωρίδου: Η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο κατά της COVID-19

 


Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον COVID-19 ξεκαθάρισε  η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο κατά του κορινοϊού.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εκτενώς στο εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας ότι είναι ανοσογόνο, ασφαλές και αποτελεσματικό για εφαρμογή στις ηλικίες από 18 ετών και άνω.

Ακόμη είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και εξήγησε τους λόγους που το εμβόλιο δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών.

Οι μελέτες περιλαμβάνουν μικρό αριθμό με αποτέλεσμα το δείγμα να μην θεωρείται αξιόπιστο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, ωστόσο τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και σε μεγάλες ηλικίες. και πιθανόν να τροποποιηθεί η θέση της επιτροπής από νεότερα δεδομένα, τόνισε.

Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του COVID-19 για τις ηλικίες 60 έως 64 και 75 έως 79

 


Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανοίγει η πλατφόρμα  των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της COVID-19 για τους 60 έως 64 ετών στις 10 Φεβρουαρίου και για τους 75 έως 79 στις 12 Φεβρουαρίου.

EΟΔΥ: Είκοσι πέντε θάνατοι σήμερα, 638 νέα κρούσματα

 


4 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι πέντε  νέοι θάνατοι, 638 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 638 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 164.575, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6045 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.595 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

276 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 198 (71.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1.169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.997 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3525 (58.8%) άνδρες. 

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Προκαλούν μεγαλύτερη ανεργία στους ναυτεργάτες

 


"Η κυβέρνηση με τη δικαιολογία της πανδημίας δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανεργία στους Έλληνες ναυτικούς"

Ερώτηση για την απαράδεκτη διάταξη της κατάργησης των υποχρεωτικών οργανικών συνθέσεων στα πλοία, κατέθεσαν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζουν ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με πρόσχημα την πανδημική κρίση, προέβη στην κατάργηση ενός σημαντικού εργασιακού δικαιώματος των Ελλήνων ναυτικών.

Ειδικότερα στο άρθρο 76 του ν. 4745/2020 προβλέπεται ότι για το χρονικό διάστημα από τις 10 Οκτωβρίου 2020 έως την 31 Μαρτίου 2021 «στα πλοία υπό ελληνική σημαία άνω των 3000 κοχ που έχουν νηολογηθεί με το άρθρο 13 του ν.δ 2687/1953 δεν εφαρμόζονται οι απαιτήσεις της οργανικής σύνθεσης των παρ. Α1 και Α2 του όρου 8 της οικείας εγκριτικής απόφασης και δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στην παρ. 83 του ως άνω όρου 8».

Με λίγα λόγια οι πλοιοκτήτες απαλλάσσονται από την υποχρέωση σε ότι αφορά την ελάχιστη στελέχωση των πλοίων με Έλληνες ναυτεργάτες, στην πράξη μπορούν να μην προσλαμβάνουν Έλληνες ναυτεργάτες μέχρι τον Μάρτιο του 2021 και μάλιστα έχουν  δικαίωμα ανανέωσης με απόφαση του Υπουργού, ενώ δεν έχουν και καμία κύρωση γι’ αυτό.

Σύλληψη λαθροθήρα στους Κάτω Παπαδάτες του Δήμου Πρέβεζας

 


Στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη ενός ατόμου, που ασκούσε θήρα χωρίς να διαθέτει άδεια θήρας σε ισχύ, προχώρησε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας στους Κάτω Παπαδάτες του Δ. Πρέβεζας, όταν κατά την εκτέλεση περιπολίας και ελέγχου, κλιμάκιο θηροφυλάκων της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής σταμάτησε για έλεγχο ένα άτομο που ασκούσε θήρα.

Από τον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψε, ότι το άτομο δεν είχε άδεια θήρας σε ισχύ και ως εκ τούτου σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για το εν λόγω αδίκημα.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών καθώς και του αλλοδαπού  διακινητή τους, προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών, εντός  του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε οχήματα πριν από τη φόρτωση τους σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό, διαπιστώθηκε ότι ο 56χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε  στο χώρο του φορτίου, τους δύο (02) αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που πάρει φωτιά η καπνοδόχος μας

 


Και ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και σε πολλές ορεινές περιοχές η θερμοκρασία πέφτει συχνά κάτω από το μηδέν, τα τζάκια και οι ξυλόσομπες ή σόμπες πέλετ δουλεύουν ασταμάτητα.

Συχνές είναι κατά στους χειμερινούς μήνες οι πυρκαγιές που σημειώνονται σε οικίες και την ευθύνη σε πολλές περιπτώσεις την φέρνουν τα τζάκια.

Όσοι χρησιμοποιούμε τζάκι για να θερμανθούμε καλό είναι  να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που πάρει φωτιά η καπνοδόχος μας και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να σώσουμε το σπίτι μας.

*Διατηρείστε την ψυχραιμία σας γιατί η φωτιά δεν έχει διαδοθεί σε όλο το σπίτι.

*Καλέστε την Πυροσβεστική υπηρεσία (τηλ. 199) εξηγώντας πως πρόκειται για φωτιά στην καπνοδόχο.

*Περιμένοντας την άφιξη των πυροσβεστών φροντίστε ώστε:

1) Να κλείσετε τα ανοίγματα των συσκευών θέρμανσης ή του τζακιού για να εμποδιστεί η είσοδος του αέρα για την ανάφλεξη (αεραγωγοί, κλαπέ-ντάμπερ)

2) Να συγκεντρώσετε όλα τα μέλη της οικογένειας σας σε ένα δωμάτιο του ισογείου. Ιδανικά κοντά στην έξοδο όπου θα περιμένουν τους πυροσβέστες. Ακολουθήστε τις οδηγίες των πυροσβεστών.

Από αρχές Μαρτίου δάνεια έως 50.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις

 


Στο πλαίσιο του νέου Εγγυοδοτικού Ταμείου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου θα χορηγήσουν οι τράπεζες σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 200.000 ευρώ δάνεια έως 50.000 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του νέου ταμείου που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με 220 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις εμπορικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν, συνεισφέροντας το υπόλοιπο ποσό.

Τα δάνεια θα φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου, με υψηλό ποσοστό κάλυψης που θα φθάνει το 80%, γεγονός που σημαίνει ότι οι εξασφαλίσεις που θα ζητούνται από τις τράπεζες θα περιορίζονται περίπου στο 20% του δανείου.

Σημαντική καινοτομία του νέου προγράμματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι η αποκλειστική στόχευση του στην στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας.

Επιλέξιμες είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, οι οποίες:

1. είναι Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις

2. κατά την 31.12.2019 είχαν κύκλο εργασιών έως 200.000 ευρώ ή έχουν συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην τράπεζα

3. κατά την 31.12.2019 δεν θεωρούνται προβληματικές. Όταν πρόκειται για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν ήταν προβληματικές στις 31.12.2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης.

Επιδότηση των παραγωγών «κλημεντίνης» της Π.Ε. Άρτας ζητούν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 


Επιστολή με την οποία ζητά να επιδοτηθούν άμεσα οι παραγωγοί «κλημεντίνης» της Π.Ε. Άρτας, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειές τους να πλήττονται, τόσο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, όσο και εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έστειλε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό.

Σε αυτή, αφού τον συγχαίρει για την ανάληψη των καθηκόντων του, τον ενημερώνει για το μεγάλο ζήτημα της μείωσης των εξαγωγών «κλημεντίνης» στο εξωτερικό λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία καθώς και των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες από  την κακοκαιρία.

Η επιστολή συνοδεύεται από πλήρης οικονομικοτεχνική καταγραφή της κατάστασης αλλά και της προτεινόμενης επιδότησης, την οποία εκπόνησε ο τομέας Πρωτογενούς Παραγωγής της παράταξης.

Πιο αναλυτικά, οι «Ορίζοντες Ηπείρου», προτείνουν στον Υπουργό επιδότηση σε δύο εναλλακτικές κλίμακες για ιδιοκτήτες αγρών των 15 στρεμμάτων και των 20 στρεμμάτων, οι οποίοι άλλωστε αποτελούν το 95% των καλλιεργητών.

Τονίζουν επίσης ότι θα ήταν ακόμη πιο άμεση η ενίσχυση εφόσον η «Κλημεντίνη» εντασσόταν στο πλαίσιο επιδότησης για την αντιμετώπιση του covid-19 το οποίο εγκρίθηκε για την προστασία της ελιάς «Καλαμών».

Ανοσοθεραπεία: Η μεγάλη ελπίδα για τη θεραπεία του καρκίνου

 


Με τον στόχο της απόλυτης ίασης να παραμένει το μείζον ζητούμενο, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν εντυπωσιακές εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου. Αυτό συνεπάγεται τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών και την αύξηση της επιβίωσης σε συμπαγείς όγκους μερικοί από τους οποίους χαρακτηρίζονται από μεγάλη θνησιμότητα όπως π.χ. ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του νεφρού και του ουροθηλίου, το μελάνωμα και ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου επισημαίνει ο Δημήτριος Μπαφαλούκος, Ογκολόγος - Παθολόγος, Διευθυντής Α΄ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δ. Αττικής.

Αυτές οι θετικές εξελίξεις, προσθέτει, που παρατηρούνται σε όγκους δυσμενούς προγνώσεως με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, οφείλονται κυρίως στην εφαρμογή καινοτόμων φαρμάκων, τα περισσότερα των οποίων αναφέρονται στην ανοσοθεραπεία και στις στοχεύουσες θεραπείες δράσης με σκοπό την καλύτερη πρόγνωση, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και μετρήσιμα. Ένα 30% των ασθενών, που σε όγκους όπως το μελάνωμα φτάνει και το 50%, ξεπερνάει την πενταετή επιβίωση. Επιπλέον, στις περιπτώσεις έγκαιρης διάγνωσης μπορούμε να ελπίζουμε και να αναφερόμαστε σε πλήρη ίαση.

Τι είναι η ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία, είναι θεραπεία που στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς, διεγείροντας και απελευθερώνοντας τα ειδικά κύτταρα του οργανισμού, τα Τ-λεμφοκύτταρα που επιτίθενται και καταστρέφουν τους καρκινικούς όγκους. Πρόκειται δηλαδή για κινητοποίηση του εσωτερικού μηχανισμού που υπάρχει σε κάθε άνθρωπο, προς όφελός του, εξηγεί ο κ. Μπαφαλούκος.

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου η νέα πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους

 


Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει την  Τρίτη 9 Φεβρουαρίου νέα πληρωμή στους δικαιούχους του επιδόματος  θέρμανσης.

Μέχρι την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στις 10:00 το πρωί, μπορούν οι 24.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, που δεν είχαν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους στο myTaxisnet, να το κάνουν, για να κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το σχετικό ποσό.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών ήδη 3.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης το έπραξαν, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η νέα πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης στους συγκεκριμένους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα.

Σύλληψη ενός 37χρονου αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη ενός 37χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο λιμάνι εξωτερικού Ηγουμενίτσας,  σε φορτηγό όχημα ανωτέρου αλλοδαπού εντοπίστηκαν τετρακόσια εβδομήντα εννέα (479) πακέτα σιγαρέτων, στερούμενων ειδικής ελληνικής ταινίας φόρου κατανάλωσης, με σκοπό να τα μεταφέρει στο εξωτερικό,

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα, καθώς και η ανωτέρω ποσότητα καπνικών.

Γιατί να επιλέξω ελάχιστα επεμβατική τεχνική θυρεοειδεκτομής;

 


Τα τελευταία περίπου 20 χρόνια διάφοροι πρωτοπόροι χειρουργοί προσπάθησαν να εφαρμόσουν τις λαπαροσκοπικές τεχνικές στις επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής, με σκοπό να αναδείξουν τα γνωστά πλεονεκτήματά τους, που απολαμβάνουν οι ασθενείς εδώ και χρόνια σε επεμβάσεις σε κοιλιά, θώρακα, σπονδυλική στήλη κτλ.

 Έχουν περιγραφεί δεκάδες τεχνικές (με τομή στον λαιμό, με τομή μακριά από τον λαιμό, με χρήση ενδοσκοπίου, με εμφύσηση ή όχι αέρα κ.ά). Την τελευταία 10ετία, ενδοσκοπικές τεχνικές χωρίς τομή στο λαιμό όπως, η διά της μασχάλης θυρεοειδεκτομή με την βοήθεια ρομποτικής τεχνολογίας (RATS) και η δια-στοματική ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή (TOETVA) φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, οι οποίες όμως γίνονται σε επιλεγμένα κέντρα, έχουν αρκετούς περιορισμούς στην επιλογή ασθενών, αυξημένο κόστος, δεν έχουν αποδείξει ακόμα ότι υπερτερούν έναντι άλλων και έτσι δεν έχουν αποκτήσει ακόμα ευρεία αποδοχή.

Ο εξειδικευμένος χειρουργός ενδοκρινών αδένων κ. Δημήτριος Γιάλβαλης, επιστημονικός συνεργάτης του Metropolitan General, αναλύει δύο συγκεκριμένες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές θυρεοειδεκτομής και τα πλεονέκτήματά τους έναντι των συμβατικών τεχνικών.

Όπως εξηγεί «επιλέγω να αναφερθώ σε 2 από αυτές που έχουν, κατά τη γνώμη μου, μεγαλύτερη αποδοχή και εφαρμόζονται πιο συχνά στην καθημερινή κλινική χειρουργική πρακτική».

Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή;

Συνήθως, μια τομή δέρματος μικρότερη από 6 cm θεωρείται ελάχιστα επεμβατική. Υπάρχουν 2 τεχνικές που γίνονται με μικρή τομή στον λαιμό με ή χωρίς τη χρήση ενδοσκοπίου: