Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Στους λογαριασμούς των αγροτών ο ΕΦΚ για το πετρέλαιο

 


Πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κινητήρων που χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά στη γεωργία (αγροτικό πετρέλαιο).

Ειδικότερα, καταβάλλονται από την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, 76 εκατ. ευρώ σε 297.428 επαγγελματίες αγρότες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2022 και 2023, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Παρακάλαμος: Μαζική η παρουσία των γονέων και κηδεμόνων στην συνέλευση του Συλλόγου με θέμα την υποβάθμιση του σχολείου

 

Μαζική χτεσινή συγκέντρωση από την πλειοψηφία Γονέων και Κηδεμόνων του Παρακαλάμου και των  γύρω χωριών στην συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο ΚΔΑΠ με κεντρικό θέμα την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου.

Αποφάσισαν με πλήρη πλειοψηφία των παρευρισκομένων οι αποφάσεις.

1.Προγραμματιτισμός και οργάνωση εντός ολίγων ημερών ειρηνικής κινητοποίησης-διαμαρτυρίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ιωαννίνων και στην Περιφερειακή Εκπαίδευση Ιωαννίνων.

2.Αντιπροσωπεία των Γονέων Παρακαλάμου θα κάνουν την Τρίτη την πρώτη επαφή με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Καλπακίου για κοινή συνεργασία στο πρόβλημα της υποβάθμισης των σχολείων της περιοχής.

Γιάννενα: Εκδήλωση για τα 30 χρόνια Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00

 


Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

σας προσκαλούν στον εορτασμό των τριάντα χρόνων λειτουργίας του Τμήματος

την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00

στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΓΑΚ – Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ηπείρου.

Σε μια εποχή που οι εξελίξεις στην επιστήμη των Η/Υ και της Πληροφορικής είναι ταχύτατες, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα την Τεχνητή Νοημοσύνη, το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει καταφέρει από την αρχή να πρωταγωνιστεί τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές προσκήνιο. Σας καλούμε, λοιπόν, να μας γνωρίσετε καλύτερα μέσα από την εκδήλωση για τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας μας.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα μέλη του Τμήματος θα μιλήσουν με την δική τους ματιά για το τότε, το τώρα και το μετά του Τμήματος. Στη συνέχεια εταιρείες του χώρου θα μιλήσουν για το τώρα της πληροφορικής μέσα από τις εμπειρίες των αποφοίτων του Τμήματος. Η εκδήλωση θα κλείσει με την ομιλία του προσκεκλημένου ομιλητή Ομότιμου Καθηγητή Σέργιου Θεοδωρίδη με θέμα “Τεχνητή Υπέρ-νοημοσύνη και Νέο-μυστικισμός”.

Ο Σέργιος Θεοδωρίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Distinguished Professor στο Aalborg University, Denmark και Αντιπρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς: Προσαρμοστικοί Αλγόριθμοι, Αναγνώριση Προτύπων και Μηχανικής Μάθησης, Επεξεργασία Σημάτων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συνοπτικά έχει ως εξής:

18:00 – 18:30 Χαιρετισμοί

18:30 – 19:00 Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον

Ενότητα με ομιλίες για το τότε, το τώρα και το μετά του Τμήματος από μέλη του.

19:00 – 19:45 Εταιρίες και απόφοιτοι

Συζήτηση με εταιρείες του χώρου που απασχολούν απόφοιτους του Τμήματος

19:45 – 20:30 Κεντρική Ομιλία με θέμα: “Τεχνητή Υπέρ-νοημοσύνη και Νέο-μυστικισμός”.

Το εορταστικό ωράριο για τα εμπορικά των Ιωαννίνων

 

Το εορταστικό ωράριο για την λειτουργία της αγοράς στην πόλη ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Δημοπρατείται έργο αναβάθμισης του αρδευτικού δικτύου Αγ. Γεωργίου Γλυκόριζου

 


Τη δημοπράτηση ενός ακόμη έργου βελτίωσης των αγροτικών υποδομών ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για  τον «Σχεδιασμό και αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου Αγ. Γεωργίου Γλυκόριζου – Αγωγοί μεταφοράς νερού από το αντλιοστάσιο του Αγ. Γεωργίου» προϋπολογισμού  € 784.845,81. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται μέσω  του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Η  Ο. Ε. ενέκρινε, μεταξύ άλλων, τις διαδικασίες για την υλοποίηση   και των έργων:

«Άμεση αντιστήριξη οδού πρόσβασης, επισκευή φορέα και προστασία βάθρων γέφυρας Κομποτίου», προϋπολογισμού 150.000 €.

«Κατεπείγουσες εργασίες αντιστήριξης και αποκατάστασης της επαρχιακής οδού στα όρια των Καλαρρυτών», προϋπολογισμού 120.000 €.

«Άμεση αποκατάσταση επαρχιακού δικτύου προς Ραφταναίους», προϋπολογισμού 169.000 ευρώ

«Άμεση αποκατάσταση υποδομών για την αντιμετώπιση προβλημάτων υδροδότησης βοσκοτόπων στα ορεινά του Ν. Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 150.000 €

Επίσης ενέκρινε και τη δημοπράτηση δύο έργων ύδρευσης που θα υλοποιηθούν μέσω προγραμματικών συμβάσεων με το Δήμο Κόνιτσας:

Πρόκειται για τα εξής:

Ιωάννινα: Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής με την μέθοδο της απασχόλησης

 

Τρεις ημεδαποί κατηγορούνται για κλοπή, ενώ συνελήφθη μία ημεδαπή για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων υπόθεση κλοπής σε κατάστημα, η οποία έγινε την Τρίτη (5-12-2023) στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ημεδαπών (2 γυναικών και ενός άνδρα), που κατηγορούνται για κλοπή και συνελήφθη μία ημεδαπή, που κατηγορείται για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Πιο αναλυτικά, όπως προέκυψε, οι τρείς κατηγορούμενοι, εισήλθαν σε κατάστημα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών και με την μέθοδο της απασχόλησης κατάφεραν να αφαιρέσουν κινητό τηλέφωνο αξίας -1249- ευρώ.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεση, το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο βρέθηκε στην κατοχή ημεδαπής, η οποία συνελήφθη και στην οποία το είχαν παραδώσει οι (3) πρώτοι κατηγορούμενοι κι αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Τα Μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

 


Τα μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης εντάχθηκαν στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO στις 24 Μαΐου 2023.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του εγχειρήματος διάχυσής του περιεχόμενού τους στο ευρύτερο κοινό, εγκαινιάζει τη νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Συναντήσεις μουσείων στο Εθνικό», με ένα σύνολο δέκα μολύβδινων χρηστήριων ελασμάτων από το Ιερό της Δωδώνης.

Στα εγκαίνια, που θα τελεστούν στις 13 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αίθουσα του Βωμού) και ώρα 17.00, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, θα λάβει χώρα εκδήλωση με ομιλίες για την εγγραφή των μολύβδινων χρηστήριων ελασμάτων στον Κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO.

Ακολουθεί το Πρόγραμμα της εκδήλωσης:

• Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτη, Χαιρετισμός

Δρ Αρχαιολόγος, Γενική Διευθύντρια Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

• Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, Χαιρετισμός

Δρ Αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων / Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας

• Κωνσταντίνα Μπενίση, «Ο κατάλογος της UNESCO Μνήμη του Κόσμου»

Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Εποπτείας Ελληνικών και Αλλοδαπών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Συντονισμού Θεμάτων Διεθνών Συνεργασιών και Οργανισμών, Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Πολιτισμού

• Σαπφώ Αθανασοπούλου Αρχαιολόγος και Μουσειολόγος (ΜΑ), Νομική Παλαιοκρασσά Αρχαιολόγος (ΜΑ), Αλεξάνδρα Χατζηπαναγιώτου Αρχαιολόγος (ΜΑ), «Η Συλλογή Κ. Καραπάνου και τα χρηστήρια ελάσματα από τη Δωδώνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο»

Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας, Τμήμα Συλλογών Αγγείων και Έργων Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

• Παρασκευή Γιούνη, «Το ιερό της Δωδώνης»

Δρ Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

 • Ελένη Βασιλείου, «Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης»

Δρ Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

• Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη, «Το αίνιγμα της Δωδωναίας χρησμοδοσίας»

Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

• Ιουλία Κατσαδήμα, «Θεοί και θνητές στα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης»

Δρ Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Παρακάλαμος: Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου

 


Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, στον Παρακάλαμο.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ελάτης: Εκδήλωση αφιερωμένη στη μαγεία της φύσης, με επίκεντρο την τρούφα, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00 π.μ.

 


Εκδήλωση αφιερωμένη στη μαγεία της φύσης στην Ελάτη και το Ζαγόρι, με επίκεντρο την τρούφα (το γοητευτικό υπόγειο μανιτάρι), οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελάτης, σε συνεργασία με τον Τρουφόκυκλο Αναπτυξιακό Σύλλογο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στο κέντρο του χωριού, στην Πλατεία, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σταύρος Νιάρχος».

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίδειξη αναζήτησης τρούφας και βόλτα στα δάση της περιοχής, για απόλαυση του περιβάλλοντος και αναγνώριση μανιταριών.

Μετά τη βόλτα στο δάσος συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για την τρούφα και την καλλιέργειά της και να λύσουν κάποιες από τις απορίες τους για την τρούφα αλλά και τα μανιτάρια της περιοχής.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με γευσιγνωσία μανιταρο-τρουφο-νοστιμιών που θα ετοιμάσει ο «Τρουφόκυκλος».

Σας περιμένουμε στις 10 το πρωί, στην Πλατεία της Ελάτης.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου

 


Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο, Σταύρου Νιάρχου 60, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00.

2ο Workshop Χειρουργικής Ρινός - Λάρυγγα: «Στο μικροσκόπιο» οι νέες μέθοδοι

 


Οι νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων ρινός και λάρυγγα θα αποτελέσουν το αντικείμενο του 2ου Workshop με θέμα “PHONO SURGERY AND LARYNGEAL COURSE, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η λεγόμενη ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική, που έχει πολλά οφέλη για τους ασθενείς, συμβάλλοντας στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και της ταλαιπωρίας τους.

«Τα κλασικά ανοικτά χειρουργεία έχουν αντικατασταθεί εν πολλοίς από τις ενδοσκοπικές τεχνικές. Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας καινοτόμα εργαλεία, που απλουστεύουν διαδικασίες ως τώρα χρονοβόρες, επίπονες και όχι πάντα απόλυτα ακριβείς. Η νευροπλοήγηση  δίνει μεγάλες δυνατότητες στον χειρουργό, ώστε να προσεγγίζει «δύσκολα» σημεία εντός του οργανισμού και να παρεμβαίνει καταλυτικά στην αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων» εξηγεί η Ανατολή Παταρίδου, Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής – Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, Επιστημονική Συνεργάτης των νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ και υπεύθυνη της Επιστημονικής Οργάνωσης του Workshop.