Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΚΕΔΚΕ: «Ο νέος προϋπολογισμός υποχρηματοδοτεί τον Καλλικράτη»


Μελέτη που θα καταγράφει αναλυτικά το λειτουργικό κόστος των νέων «Καλλικρατικών» Δήμων καταρτίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).

Η ΚΕΔΚΕ θεωρεί πως ο νέος Προϋπολογισμός υποχρηματοδοτεί τον «Καλλικράτη» και ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της διοικητικής μεταρρύθμισης. Όπως τονίζουν, ο Προϋπολογισμός του 2011 για την Αυτοδιοίκηση είναι μικρότερος του Προϋπολογισμού του 2009, ο οποίος εκπληρώθηκε, χωρίς να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις νέες αρμοδιότητες που φέρνει ο «Καλλικράτης» στους Δήμους.

Σημειώνεται πως οι προϋπολογιζόμενοι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2011 ανέρχονται στα 4,51 δισ. ευρώ. Αυτοί προέρχονται από μέρος του φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, από τους Κοινούς Αυτοτελής Πόρους, από μέρος των εισπράξεων από το ΦΠΑ, από παρακρατηθέντα υπέρ ΟΤΑ έσοδα προηγούμενων ετών, αλλά και από την Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ).

Ωστόσο, η ΚΕΔΚΕ υπολογίζει πως τελικά το 2011 οι ΟΤΑ θα εισπράξουν λιγότερα από 3 δισ. ευρώ, αφενός λόγω της αδυναμίας της Κεντρικής Κυβέρνησης να εισπράξει τους προϋπολογιζόμενους άμεσους και έμμεσους φόρους και αφετέρου λόγο της προσπάθειας δημοσιονομικής εξοικονόμησης που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη περικοπή των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων καταρτίζει μελέτη που καταγράφει αναλυτικά το πραγματικό – και όχι το κατά προσέγγιση - κόστος των ανελαστικών και λειτουργικών δαπανών των νέων Δήμων με βάση τις νέες αρμοδιότητες τις οποίες κοστολογεί επακριβώς.

Σύμφωνα με Δημάρχους τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης θα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για την «ένδεια χρηματοδότησης» της διοικητικής μεταρρύθμισης.

ΑΥΤΟΠΕΡΑΙΩΣΗ: Ο νέος τρόπος


Τα πάνω κάτω στην διαδικασία αυτοπεραίωσης (αυτοελέγχου πλέον) για περίπου ένα εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος του υπουργείου Οικονομικών.
Η αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών εσόδων των επιχειρήσεων, οδηγεί τη κυβέρνηση να προσδιορίσει τα καθαρά κέρδη σε περιπτώσεις αυτοελέγχου με βάση τα έξοδα.
Οι αλλαγές αφορούν στον προσδιορισμό των συνολικών εσόδων, τα οποία χρησιμοποιούνται για να υπολογιστούν τα τελικά καθαρά κέρδη.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Συγκροτεί σκιώδη κυβέρνηση


Μεγάλη ένταση επικρατεί στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας καθώς όλες οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει ριζικό ανασχηματισμό και αναδιάρθρωση του οργανωτικού status.

Η ένταση οφείλεται ειδικότερα στην πληροφορία ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. συγκροτεί ένα τύπου σκιώδους κυβέρνησης στην οποία βεβαίως όλοι θα ήθελαν να μετάσχουν.

Η Ρηγίλλης έχοντας αντιληφθεί την ένταση διαμηνύει ότι το σχήμα θα είναι πολυπληθές και σ’ αυτό θα μετάσχουν όλοι.

Η κατάσταση αυτή ίσως τελικά επισπεύσει τις ανακοινώσεις για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η Ρηγίλλης δεν επιθυμεί νέο κύκλο εσωστρέφειας.

ΔΕΗ: Πώς μπαίνω στο Κοινωνικό Τιμολόγιο


Πιο δελεαστική από ποτέ μοιάζει η ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ ύστερα και από τις νέες αυξημένες τιμές που ανακοινώθηκαν. Οι καταναλωτές έχουν προθεσμία να ενταχθούν σε αυτό μέχρι 31 Ιανουαρίου (για να ωφεληθούν άμεσα) και να κερδίσουν έτσι ονομαστική έκπτωση από 10% έως και 20% στον λογαριασμό του ηλεκτρικού, εφόσον η κατανάλωση είναι εντός του προκαθορισμένου, από το ΥΠΕΚΑ, πλαισίου. Δείτε στο αφιέρωμα του enet.gr τις προϋποθέσεις ένταξης στα δύο Κοινωνικά Τιμολόγια, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και αναλυτικούς πίνακες με το ποσό που θα γλιτώσετε από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού. Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) αφορά αποκλειστικά σε κύρια κατοικία που το όνομα του λογαριασμού είναι στο όνομα του δικαιούχου ή συζύγου και παρέχεται υπό προϋποθέσεις, οι οποίες διαφέρουν ανά ομάδα δικαιούχων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος υπερβεί το ανώτατο όριο κατανάλωσης, χάνει τελείως την έκπτωση του ΚΟΤ, ενώ οι κιλοβατώρες αφορούν σε κατανάλωση ημέρας και μόνο. Η εκτιμώμενη έκπτωση είναι από 10% για τους δικαιούχους του ΚΟΤ1 έως 20% για αυτούς τους ΚΟΤ2.
Εάν, όμως, συνυπολογιστεί η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου του 2011, η έκπτωση μπορεί να φτάσει σε τωρινές τιμές μέχρι και το 20-30%. Θα πρέπει να σημειωθεί πως και τα δύο ΚΟΤ ισχύουν σε κατανάλωση από 0-800 KWh, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η έκπτωση επιβάλλεται στο "φθηνό" ρεύμα καθώς από τις 801 KWh και πάνω οι χρεώσεις αυξάνονται.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
→Άτομα με χαμηλό εισόδημα (ΚΟΤ1 δικαιούνται έκπτωση 10%)
• Να έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο των μισθωτών - συνταξιούχων, δηλαδή τις 12.000 κατ΄ άτομο. ΠΡΟΣΟΧΗ σε περίπτωση που έχετε ένα ή δυο παιδιά, το αφορολόγητο όριο, αυξάνεται, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, κατά 1.000 ευρώ το παιδί και όχι 1.500 που ισχύει για το αφορολόγητο των δηλώσεων εισοδήματος.
Σε αυτήν την περίπτωση οι τιμές του Κοινωνικού Τιμολογίου εφαρμόζονται στις πρώτες 800 KWh, και για συνολική τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας μεγαλύτερη από 200 KWh και μικρότερη από 1.000 KWh. Οι πρώτες 800 KWh τιμολογούνται με το ΚΟΤ και οι υπόλοιπες 200 με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο.
→ Τρίτεκνοι (ΚΟΤ1 δικαιούνται έκπτωση 10%)
•Θα πρέπει ο αιτών να είναι τρίτεκνος με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας των τριτέκνων δηλαδή 23.500 ευρώ.
Σε αυτήν την περίπτωση οι τιμές του Κοινωνικού Τιμολογίου εφαρμόζονται στις πρώτες 800 KWh, για συνολική τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας μεγαλύτερη από 200kWh έως1.200 KWh. Οι πρώτες 800 KWh τιμολογούνται με το ΚΟΤ και οι υπόλοιπες 400 με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο.
→ Άτομα με αναπηρία (ΚΟΤ2 δικαιούνται έκπτωση 20%)
•Θα πρέπει ο αιτών είναι άτομο με αναπηρία μεγαλύτερη από 67% ή άτομο που το βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία μεγαλύτερη από 67% και
•To οικογενειακό εισόδημα του να είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο, όπως αυτό διαμορφώνεται, με τον συνυπολογισμό όλων των ατόμων της οικογενείας με αναπηρία 67% και άνω.
Σε αυτήν την περίπτωση οι τιμές του Κοινωνικού Τιμολογίου εφαρμόζονται στις πρώτες 800 KWh, και για συνολική τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας μεγαλύτερη από 200 KWh έως 1.200 KWh. Οι πρώτες 800 KWh τιμολογούνται με το ΚΟΤ και οι υπόλοιπες 400 με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο.
→Μακροχρόνια άνεργοι (ΚΟΤ2 δικαιούνται έκπτωση 20%)
•Θα πρέπει ο αιτών είναι άνεργος για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες στις 30 Νοεμβρίου του 2010 με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από τις 12.000 ευρώ.
Σε αυτήν την περίπτωση οι τιμές του Κοινωνικού Τιμολογίου εφαρμόζονται στις πρώτες 800kWh, και για συνολική τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας μεγαλύτερη από 200kWh έως 1.000kWh. Οι πρώτες 800 kWh τιμολογούνται με το ΚΟΤ και οι υπόλοιπες 200 με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο.
Τα δικαιολογητικά
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για υποβολή αίτησης στην ιστοσελίδα (δείτε το σύνδεσμο στη στήλη δεξιά) ή μέσω τηλεφώνου είναι:
- Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος (απαιτείται η δεύτερη σελίδα που αφορά τα δημοτικά τέλη κλπ) με ημερομηνία έκδοσης οπωσδήποτε μεταγενέστερη της 27/9/2010
- ΑΦΜ του αιτούντος και του/της συζύγου
-Αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
Τα δικαιολογητικά για υποβολή στα ΚΕΠ περιλαμβάνουν επιπλέον την ταυτότητα του δικαιούχου ή, αν υποβληθεί η αίτηση από τρίτο πρόσωπο, ταυτότητα του τρίτου και εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση ότι εκπροσωπεί τον δικαιούχο.
Οι εκπτώσεις με βάση τα νέα τιμολόγια
Προσεγγιστικά οι μειώσεις ανά λογαριασμό τετραμήνου θα έχουν ως εξής και για τους δύο τύπους Κοινωνικού Τιμολογίου. Σημειώνεται πως δεν έχουν συνυπολογιστεί τα πάγια τέλη, τα οποία μένουν σταθερά. Επίσης η κατανάλωση έχει υπολογιστεί μόνο για τις πρώτες 800 KWh στις οποίες παρέχεται και η έκπτωση. Στην πράξη δηλαδή η μείωση σε ευρώ θα είναι ίδια αλλά ο λογαριασμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, αφού θα έχουν συνυπολογισθεί οι επιπλέον των 800 κιλοβατώρες, που χρεώνονται με τα ακριβότερα τιμολόγια και δεν δικαιούνται έκπτωσης.
Μονοφασική Τριφασική
Τιμή ενέργειας/KWh 0,07957 0,08514
Σύνολο λογαριασμού (800 KWh) 63,656 ευρώ 68,11 ευρώ
Έκπτωση ΚΟΤ1 6,36 ευρώ 6,81 ευρώ
Έκπτωση ΚΟΤ2 12,7312 ευρώ 13,622 ευρώ
Πόσους καταναλωτές αφορά
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, οι μικροί καταναλωτές (έως 1.200 KWh) είναι περίπου 2,5 εκατ.. Η ερώτηση στο γιατί μόλις 170.000 έχουν κάνει αίτηση μέχρι σήμερα δεν μπορεί να απαντηθεί από τους επίσημους φορείς που επιμένουν ότι ο τελικός αριθμός των αιτήσεων θα προσεγγίσει τα 2,5 εκατ.
Κατανάλωση Aριθμός καταναλωτών
0-800 2.816.738
801-1.600 1.944.861
1.601-2.000 412.249
2.001-3.000 304.057
>3.001 85.161
Προθεσμίες
Στην πράξη μπορεί ανά πάσα στιγμή, κάποιος να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο. Για να ωφεληθεί όμως από τον πρώτο λογαριασμό του 2011 (1η Ιανουαρίου) θα πρέπει η αίτηση να έχει κατατεθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου.
Περισσότερες πληροφορίες για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο παρέχονται στα τηλεφωνικά κέντρα του ΥΠΕΚΑ (τηλέφωνο: 210 – 9797400) και της ΔΕΗ (210 – 9298000), στα καταστήματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, στα ΚΕΠ (μετά τις 18/10/2010) αλλά και στις ιστοσελίδες του ΥΠΕΚΑ (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=575) και της ΔΕΗ (www.dei.gr).

ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Μικρή παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου


Παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία υπαγωγής στην περαίωση, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έλαβαν μέχρι σήμερα εκκαθαριστικό σημείωμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα, όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση διόρθωσης του αρχικού σημειώματος ή αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, διατηρούν το δικαίωμα υπαγωγής τους σε αυτήν, οι δε ΔΟΥ είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν το σχετικό σημείωμα μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2011.
Η αποδοχή-καταβολή του αναλογούντος ποσού μπορεί να γίνει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2011. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για δικαστικές εκκρεμότητες.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2010 υπήχθησαν στην περαίωση 522.000 φορολογούμενοι, εισπράχθηκαν 891 εκατ. ευρώ και βεβαιώθηκαν 1,958 δισ. ευρώ.

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΠΡΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟ: θέλουμε, αλλά δεν «βγαίνουμε» για την έκπτωση


Σε αδιέξοδο κατέληξε την Τρίτη η συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους προμηθευτές του ΕΣΥ σχετικά με τις οφειλές του Δημοσίου τους πρώτους εννέα μήνες του 2010.
Το συνολικό ποσό φέρεται να φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ για υλικά και 150 εκατ. ευρώ για φάρμακα και η κυβέρνηση πρότεινε να το αποπληρώσει εντός του Ιανουαρίου και μετρητοίς, εάν οι προμηθευτές συμφωνήσουν σε έκπτωση της τάξης του 20%.
Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών αρνήθηκαν, αναγνωρίζοντας μεν την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα θέτοντας θέμα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις τους.
Ο κ. Α. Λοβέρδος ανέφερε στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση ότι για μέρος των οφειλομένων θα υπάρξει «επίδικη διαφωνία», δηλαδή δικαστική επίλυση, αλλά ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος το επόμενο διάστημα.
Η εκτίμηση της ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι «αν εξοικονομήσουμε 250 εκατ. ευρώ το 2011, ίσως δεν χρειαστεί να αλλάξουμε το σύστημα προμηθειών». Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε επίσης ότι σε συμφωνία με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι πληρωμές των προμηθευτών από το 2011 θα γίνονται εντός 45 ημερών από την ημέρα παράδοσης των υλικών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Αυστηρές ποινές στις «πειραγμένες» αντλίες


Επίσημη παραδοχή του αρμόδιου υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ότι καταγράφονται κρούσματα κλοπής στη βενζίνη. Για το λόγο αυτό προωθεί τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται ακόμη και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων, πέραν των τσουχτερών προστίμων. "Δεν μιλάμε για κερδοσκοπία αλλά για παραβατικότητα. Όποιο πρατήριο πιάνεται να παρανομεί θα κλείνει με το νέο νόμο. Υπάρχουν επίσημες καταγγελίες και θα δράσουν οι ελεγκτικές αρχές" δήλωσε στον Αθήνα 984 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών κ. Μιχάλης Κιούσης.
"Δεν λύνεται με Δελτία Τύπου το πρόβλημα. Με την αλλαγή της νομοθεσίας και τους νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα άμεσα", πρόσθεσε ο κ. Κιούσης.
"Λόγω της ανεπαρκούς κείμενης νομοθεσίας (Ν. 3668/2008 , άρθρο 1, παρ. 1), μετά την αφαίρεση των παράνομων μηχανισμών από τις αντλίες υγρών καυσίμων που διαπιστώθηκε από τους ελέγχους ότι έκλεβαν αποσφραγίζοντας τις αντλίες, χωρίς ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή για τους δράστες'', γι' αυτό και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προωθεί την ψήφιση τροπολογίας με αυστηρότατες ποινές όπως είναι η αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων που παρανομούν, έως και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, πέραν των χρηματικών προστίμων.

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, σημειώνοντας την έκπληξή του για ποιο λόγο ανακινήθηκε από τους πρατηριούχους το θέμα της δράσης κυκλωμάτων καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων στην αγορά ενώ είναι γνωστό, όπως σημειώνει το υπουργείο, ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την πάταξη τέτοιων φαινομένων.
Υπέρ των ελέγχων για τις ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων και την πάταξη οποιασδήποτε προσπάθειας εξαπάτησης των καταναλωτών τάσσεται η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος με σημερινή ανακοίνωσή της.
"Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη δίωξη ορισμένων βενζινοπωλών που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές μέσω ηλεκτρονικών μηχανισμών καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων, μας βρίσκει σύμφωνους και πραγματοποιήθηκε μετά από συνεχείς οχλήσεις της ΟΒΕ", αναφέρει η Ομοσπονδία. Προσθέτει ακόμη ότι έχει επανειλημμένα επισημάνει προς το υπουργείο, ότι ορισμένα πρατήρια που παρουσιάζουν ύποπτα χαμηλές τιμές, κάτω του επιχειρηματικού κόστους, χρήζουν ελέγχων.
Πρόβλεψη του Συνδέσμου Εμπόρων Πρατηριούχων Αττικής για εκτίναξη της μέσης τιμής της αμόλυβδης στο ένα ευρώ και εβδομήντα λεπτά το λίτρο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αντί για καλές γιορτές, καλές… εκλογές!!


Τι είναι αυτό που συζητούσαν αυτές τις μέρες όλα τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, στο περιθώριο των ευχών για τα «χρόνια πολλά»;

Ότι το κρίσιμο διάστημα είναι το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, όταν θα φανεί εάν η κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Μνημονίου και επιπλέον όταν θα έχει φανεί το μέγεθος της τυχόν κοινωνικής αναταραχής.

«Εάν περάσουμε το εξάμηνο, θα βγάλουμε και τη χρονιά. Και από το τέλος του έτους, θα αρχίσουμε να βλέπουμε φως στο τούνελ», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, τα οποία, ωστόσο, δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2011, ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων...

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έκπτωση 20% ζητά το υπουργείο από τους προμηθευτές


Σε αγώνα δρόμου για την επίλυση του καυτού ζητήματος με τις οφειλές των νοσοκομείων στις προμηθεύτριες εταιρείες έχει επιδοθεί η κυβέρνηση. Σε συνάντηση που είχε σήμερα με τους προμηθευτές ο υπουργός Υγείας, επανέλαβε το αίτημα για έκπτωση 20%, προκειμένου να πληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο τοις μετρητοίς οι οφειλές των νοσοκομείων για τους πρώτους εννέα μήνες του 2010. Δεσμεύθηκε δε πως από τα τέλη Ιανουαρίου οι πληρωμές προς τους προμηθευτές θα γίνεται εντός 45 ημερών.

Με ανακοίνωση πάντως που είχε εκδώσει την περασμένη εβδομάδα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) είχε απορρίψει το αίτημα του κ. Λοβέρδου για έκπτωση, κατηγορώντας το υπουργείο για «ωμό εκβιασμό».

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΠΟΥ, κατά τη διάρκεια του 2010 οι τιμές των προϊόντων των προμηθειών ορθοπεδικού υλικού έχουν υποστεί εκπτώσεις, 20%-35% από τις αρχές του 2010 και μετά και 35%-55% ακολούθως μετά την εφαρμογή του Παρατηρητηρίου Tιμών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς


Συμβολικό χαρακτήρα αναμένεται να έχει το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο.

Στην ατζέντα επισήμως βρίσκονται ο «Καλλικράτης» στην Παιδεία (εκτός των Πανεπιστημίων) και το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του Λιμενικού Σώματος, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει απολογισμός της χρονιάς και καταγραφή των προτεραιοτήτων του 2011, με σαφείς αναφορές στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα και τις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να περάσει τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς η κυβέρνηση.

Αυτό αναμένεται να είναι και το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος θα ζητήσει από τους υπουργούς του να διαφυλάξουν αφενός τη συνοχή της κυβέρνησης και αφετέρου να «βάλουν πλάτη» στις διαρθρωτικές αλλαγές, περνώντας έτσι και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς την κοινωνία.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: «Καπέλο» 5% στο οικογενειακό καλάθι σε έναν χρόνο


Χωρίς τέλος είναι οι αυξήσεις στα βασικά είδη κατανάλωσης και διαβίωσης που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες.
Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ), το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού σκαρφάλωσε στα 2120,75 ευρώ τον Νοέμβριο του 2010, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009, όταν το καλάθι της νοικοκυράς κόστιζε 2020,52 ευρώ.

Η αύξηση σε πραγματικούς αριθμούς είναι κατά 100,23 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο.
Σε ποσοστιαίες μονάδες το «καπέλο» που πλήρωσαν οι καταναλωτές είναι 5%.
Σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν:
α) κατά 19% τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός
β) κατά 16% οι μεταφορές
γ) και κατά 6% η στέγαση

Μικρότερες αυξήσεις εμφάνισαν η ψυχαγωγία (1%), τα ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια (3%), η ένδυση και υπόδηση (2%) και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (κατά 2%).

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Αύριο Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου στις 17:30 η ορκωμοσία της Νέας Δημοτικής Αρχής


Αύριο Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου στις 17:30, στο κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου, θα γίνει η τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη και των νεοεκλεγμένων Δημοτικών συμβούλων, Συμβουλίων και Εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: Αύριο Τετάρτη η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο


Από τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχουν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των Φαρμακοποιών με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, θα εξαρτηθεί αν ο κλάδος θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η Γενική Συνέλευση των φαρμακοποιών, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, εξουσιοδότησε τα προεδρεία των Συλλόγων Αττικής και Πειραιά να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.
Στη συνέλευση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος, το ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία και την κληρονομικότητα της άδειας του φαρμακείου.

Οι φαρμακοποιοί που διαμαρτύρονται για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους και τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αποφάσισαν να περιμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, και μετά, εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Ληστεία 1.550% από το χωράφι στο ράφι


Ληστρικές τιμές επικρατούν στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές πληρώνουν τα τρόφιμα ακριβότερα έως και 1.550% (!) σε σχέση με τις τιμές που εισπράττουν οι αγρότες. «Νονοί» και πάσης φύσεως μεσάζοντες οι μεγάλοι κερδισμένοι, ενώ και οι ίδιοι οι αγρότες, παρ’ όλη την ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά, βλέπουν το εισόδημά τους να... καταρρέει: Το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε φέτος κατά 4,3% σε σχέση με το 2009, ενώ στις άλλες χώρες της ΕΕ-27 αυξήθηκε έως και 12,3%.
Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γιάννης Τσιρώνης, τόνισε πως διευρύνεται συνεχώς η ψαλίδα τιμών παραγωγού - καταναλωτή σε μια σειρά βασικών προϊόντων διατροφής, όπως προέκυψε από πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα που ακολουθεί προκύπτει εξαιρετικά μεγάλη διαφορά τιμών στα δημητριακά (από 500% έως 1.550%), στα ζυμαρικά (760%), στο κρασί (750%), στο ρύζι (660%) και ακολουθεί μια σειρά προϊόντων με άνοιγμα ψαλίδας από 170% έως 530%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο του 2010, σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα τον Νοέμβριο του 2008, η ψαλίδα τιμών διευρύνθηκε στα περισσότερα από τα 28 είδη διατροφής που παρακολουθεί συστηματικά η ΠΑΣΕΓΕΣ, με εξαίρεση ορισμένα οπωροκηπευτικά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι Έλληνες καταναλωτές να πληρώνουν ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί:
Το ψωμί κατά 652%, το κρασί (χύμα) κατά 375%, τα μαρούλια 270%, τις ελιές Καλαμών 144%, το μέλι 114%, το χοιρινό κρέας 109%, το τυρί φέτα 67%, το κοτόπουλο 50% κ.λπ.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ διευκρινίζει τα εξής αναφορικά με την έρευνά της:
1.Οι τιμές καταναλωτή προέκυψαν μεσοσταθμικά από τον δικτυακό τόπο (e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και από καταστήματα λιανικής πώλησης.
2.Οι τιμές παραγωγού προήλθαν μεσοσταθμικά από αντιπροσωπευτικές παραγωγικές περιοχές στα αντίστοιχα προϊόντα.
Για ορισμένα προϊόντα λήφθηκε υπόψη η αναλογία πρώτης ύλης που απαιτείται ανά κιλό προϊόντος, ως εξής: Ένα κιλό φέτας απαιτεί 4 κιλά πρόβειου γάλακτος, ένα κιλό γραβιέρας απαιτεί 9 κιλά αγελαδινού γάλακτος, ένα κιλό ζάχαρης απαιτεί 6,5 κιλά τεύτλων εσοδείας 2010 ή 7,5 κιλά τεύτλων εσοδείας 2008, ένα κιλό κρασιού απαιτεί 1,43 κιλά κρασοστάφυλων, ένα κιλό μακαρονιών απαιτεί 1,54 κιλά σκληρού σίτου, ένα κιλό λευκασμένου ρυζιού απαιτεί 1,75 κιλά αναποφλοίωτου ρυζιού, ένα κιλό ψωμιού απαιτεί 1,06 κιλά μαλακού σίτου και ένα κιλό αλευριού απαιτεί 1,43 κιλά μαλακού σίτου.
Όσο αφορά το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Γιουροστάτ:
Το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2010 είναι στο 85,8% του μέσου κοινοτικού σε σχέση με το 2005 και στους «27» είναι στο 110%.
Οι σημαντικότερες μειώσεις του αγροτικού εισοδήματος σημειώθηκαν σε Ρουμανία και Μ. Βρετανία (από -8,2%), Ελλάδα (-4,3%) και Ιταλία (-3,3%). Οι σημαντικότερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε Δανία (+54,8%), Εσθονία (+48,8%) και Ιρλανδία (+39,1%).

ΔΝΤ: Ποδαρικό με διαπραγματεύσεις για νέα μέτρα


Νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα και νέες περικοπές σε ΔΕΚΟ είναι μερικά από τα σίγουρα μέτρα που φαίνεται ότι θα ενταθούν στο περίφημο μνημόνιο 3.

Με το νέο πακέτο μέτρων που θα αρχίσει να διαμορφώνεται αμέσως μετά από τις γιορτές και θα κλειδώσει με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας τον προσεχή Μάρτιο θα πρέπει να εξοικονομηθούν 14 δισ. ευρώ την τριετία 2012 -2014.

Το πρώτο χτύπημα θα έρθει στην κατανάλωση αφού η τρόικα ζητά περισσότερο προϊόντα να περάσουν από το ΦΠΑ 13% στο 23%.

Αυτό σημαίνει ότι θα εκτιναχτούν οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής, εισιτήρια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και μη αλκοολούχα ποτά, ενώ είναι πολύ πιθανό να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Το δεύτερο χτύπημα έρχεται και πάλι στο δημόσιο. Οι ώρες εργασίας ίσως αυξηθούν από 7 σήμερα σε 8, όπως ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα έρχεται μείωση των επιδομάτων ως σταθερό ποσοστό του βασικού μισθού και σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα.

Στο μέτωπο των δαπανών αναμένεται να συνεχιστεί για μια διετία το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, ενώ περικοπές επιδομάτων έρχονται και με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων «ψαλιδίζεται» περαιτέρω, ενώ η τρόικα θα ασκήσει πιέσεις για την επίσπευση των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων νομικών προσώπων οργανισμών και δημοτικών επιχειρήσεων αλλά και για νέες περικοπές δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η τρόικα θα ασκήσει έντονες πιέσεις για να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2011 όπως η επιβολή του πράσινου φόρου στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η ένταξη περιοχών στα σχέδια πόλης και η φορολόγηση των αυθαιρέτων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Επιστροφή εξόδων φακέλου


Η επιστροφή των εξόδων φακέλου από τις τράπεζες αποφασίστηκε από το Ειρηνοδικείο Λάρισας, ύστερα από ομαδική αγωγή που κατέθεσαν καταναλωτές από την Θεσσαλία, κατά της Εθνικής Τράπεζας.

«Το δικαστήριο δέχτηκε ότι 20 έτη είναι ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των δανειοληπτών, διότι δέχεται τις διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού επομένως μπορούν ν' αξιώσουν χρηματικά ποσά, όλοι οι δανειολήπτες που υπέγραψαν συμβάσεις δανείων από το 1990 έως σήμερα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας.

Παράλληλα σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά «όλες τις μορφές δανείων, στεγαστικών, καταναλωτικών, πιστωτικών καρτών, επαγγελματικών, «όλα σε 1», διακοποδανείων, εορτοδανείων, αυτοκινήτου κ.α.»

Οι δανειολήπτες, μπορούν να προσέλθουν στα γραφεία της Ομοσπονδίας αλλά και της Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών και υπογράφοντας μία εξουσιοδότηση να ξεκινούν την διαδικασία ενώ παράλληλα οφείλουν να προσκομίσουν την σύμβαση δανείου που υπέγραψαν προκειμένου να εισπραχθούν πίσω τα έξοδα φακέλου.

ΦΠΑ: Παράταση της υποβολής αιτήσεων μέχρι την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου


Παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, η δυνατότητα υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet και έληγαν στις 26 του μήνα.

Η υποβολή τους θα γίνει αποκλειστικά και μόνο στις ΔΟΥ, καθώς και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού.