Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Αυστηρές ποινές στις «πειραγμένες» αντλίες


Επίσημη παραδοχή του αρμόδιου υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ότι καταγράφονται κρούσματα κλοπής στη βενζίνη. Για το λόγο αυτό προωθεί τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται ακόμη και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων, πέραν των τσουχτερών προστίμων. "Δεν μιλάμε για κερδοσκοπία αλλά για παραβατικότητα. Όποιο πρατήριο πιάνεται να παρανομεί θα κλείνει με το νέο νόμο. Υπάρχουν επίσημες καταγγελίες και θα δράσουν οι ελεγκτικές αρχές" δήλωσε στον Αθήνα 984 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών κ. Μιχάλης Κιούσης.
"Δεν λύνεται με Δελτία Τύπου το πρόβλημα. Με την αλλαγή της νομοθεσίας και τους νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα άμεσα", πρόσθεσε ο κ. Κιούσης.
"Λόγω της ανεπαρκούς κείμενης νομοθεσίας (Ν. 3668/2008 , άρθρο 1, παρ. 1), μετά την αφαίρεση των παράνομων μηχανισμών από τις αντλίες υγρών καυσίμων που διαπιστώθηκε από τους ελέγχους ότι έκλεβαν αποσφραγίζοντας τις αντλίες, χωρίς ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή για τους δράστες'', γι' αυτό και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προωθεί την ψήφιση τροπολογίας με αυστηρότατες ποινές όπως είναι η αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων που παρανομούν, έως και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, πέραν των χρηματικών προστίμων.

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, σημειώνοντας την έκπληξή του για ποιο λόγο ανακινήθηκε από τους πρατηριούχους το θέμα της δράσης κυκλωμάτων καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων στην αγορά ενώ είναι γνωστό, όπως σημειώνει το υπουργείο, ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την πάταξη τέτοιων φαινομένων.
Υπέρ των ελέγχων για τις ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων και την πάταξη οποιασδήποτε προσπάθειας εξαπάτησης των καταναλωτών τάσσεται η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος με σημερινή ανακοίνωσή της.
"Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη δίωξη ορισμένων βενζινοπωλών που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές μέσω ηλεκτρονικών μηχανισμών καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων, μας βρίσκει σύμφωνους και πραγματοποιήθηκε μετά από συνεχείς οχλήσεις της ΟΒΕ", αναφέρει η Ομοσπονδία. Προσθέτει ακόμη ότι έχει επανειλημμένα επισημάνει προς το υπουργείο, ότι ορισμένα πρατήρια που παρουσιάζουν ύποπτα χαμηλές τιμές, κάτω του επιχειρηματικού κόστους, χρήζουν ελέγχων.
Πρόβλεψη του Συνδέσμου Εμπόρων Πρατηριούχων Αττικής για εκτίναξη της μέσης τιμής της αμόλυβδης στο ένα ευρώ και εβδομήντα λεπτά το λίτρο.