Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΠΡΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟ: θέλουμε, αλλά δεν «βγαίνουμε» για την έκπτωση


Σε αδιέξοδο κατέληξε την Τρίτη η συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους προμηθευτές του ΕΣΥ σχετικά με τις οφειλές του Δημοσίου τους πρώτους εννέα μήνες του 2010.
Το συνολικό ποσό φέρεται να φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ για υλικά και 150 εκατ. ευρώ για φάρμακα και η κυβέρνηση πρότεινε να το αποπληρώσει εντός του Ιανουαρίου και μετρητοίς, εάν οι προμηθευτές συμφωνήσουν σε έκπτωση της τάξης του 20%.
Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών αρνήθηκαν, αναγνωρίζοντας μεν την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα θέτοντας θέμα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις τους.
Ο κ. Α. Λοβέρδος ανέφερε στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση ότι για μέρος των οφειλομένων θα υπάρξει «επίδικη διαφωνία», δηλαδή δικαστική επίλυση, αλλά ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος το επόμενο διάστημα.
Η εκτίμηση της ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι «αν εξοικονομήσουμε 250 εκατ. ευρώ το 2011, ίσως δεν χρειαστεί να αλλάξουμε το σύστημα προμηθειών». Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε επίσης ότι σε συμφωνία με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι πληρωμές των προμηθευτών από το 2011 θα γίνονται εντός 45 ημερών από την ημέρα παράδοσης των υλικών.