Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Όνειρο «θερινής νυκτός» η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα

Απέκλισε προς το παρόν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «η μείωση των φόρων είναι επιθυμητή, αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή», αποδίδοντας τα «μεγάλα εμπόδια» για μια τέτοια κίνηση στα έσοδα, τα οποία είναι «λίγο χειρότερα από τους στόχους».
Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ 23% στην εστίαση θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο, «εφόσον είμαστε εντός στόχων στα έσοδα».
Ταυτόχρονα, ουσιαστικά απέκλεισε τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, λέγοντας ότι «δεν είναι εφικτή σε αυτή τη φάση, δεν την επιτρέπει η πορεία των εσόδων».
Επισήμανε ότι «κάθε απόκλιση έχει κόστος, για κάθε μέτρο μείωσης φόρων θα πρέπει να πάρουμε κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο. Έχουμε δρόμο ακόμη, γιατί πρέπει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα σε ετήσια βάση».

Ανακοινώθηκαν τα Εξεταστικά Κέντρα του Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαΐου

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων ανακοίνωσε τα Εξεταστικά Κέντρα και την κατανομή των υποψηφίων για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας για τις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11 και 12 Μαΐου, στο 1ο ΓΕΛ Ιωαννίνων (Π. Μεκάλης 5, Ιωάννινα, τηλ. 26510-41028) για τις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική και Ισπανική (Επίπεδα Α, Β και Γ) και στο 5Ο ΓΕΛ Ιωαννίνων (8ης Μεραρχίας 3,Ιωάννινα, τηλ.26510-72038) για τις γλώσσες Γερμανική και Ιταλική (Επίπεδα Α- Β και Γ).
Οι υποψήφιοι το πρωί της προηγούμενης ημέρας της προφορικής εξέτασης θα ενημερωθούν αποκλειστικά και μόνο από το Εξεταστικό Κέντρο είτε τηλεφωνικώς είτε αυτοπροσώπως για την ακριβή ώρα εξέτασής τους.
Πληροφορίες για το ΚΠΓ:
α)στο τηλέφωνο 26510-54425,
β) στην ιστοσελίδα: www.mιnedu.gov.gr/kpg  (Νέα-Ανακοινώσεις) και
γ) στη ιστοσελίδα της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων:

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ο Δήμαρχος Πωγωνίου και ο Πατέρας Αντώνιος από την Κιβωτό του Κόσμου θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 10 Μαΐου ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Πωγωνιανής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου και ο Πατέρας Αντώνιος από την Κιβωτό του Κόσμου θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 10 Μαΐου, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Πωγωνιανής για να ενημερώσουν για το παράρτημα της Κιβωτού του Κόσμου που θα λειτουργήσει στην Τοπική Κοινότητα Πωγωνιανής Δήμου Πωγωνίου.

«Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι»: 9 ΜΑΙΟΥ 1945: Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ - 9 ΜΑΙΟΥ 2013: ΣΤΟ ΠΩΓΩΝΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ

                                                           
Δολιανά 09/05/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 68 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Είναι επέτειος μνήμης και τιμής προς όλους όσους αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό.
Ο Ελληνικός  Λαός, με το Έπος του ’40-’41 και την Εθνική Αντίστασή, την πιο μαζική στην κατεχόμενη Ευρώπη, είχε μεγάλη συμβολή στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, καταβάλλοντας και ο ίδιος βαρύ φόρο αίματος.
Σήμερα που η χώρα μας δοκιμάζεται  και ο άγριος οικονομικός πόλεμος οδηγεί αθόρυβα σε κοινωνική γενοκτονία, τα μηνύματα της αντιφασιστικής νίκης των λαών είναι επίκαιρα  και οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες, είναι χρέος και καθήκον μας  να τις μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές.
Εκτός όμως από τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι και μια ευκαιρία να ζητήσουμε δημόσια να ικανοποιηθεί άμεσα το δίκαιο αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις και για επιστροφή όσων οι Γερμανοί μας έκλεψαν τότε.
Ο πρώην Δήμος Δελβινακίου, προς τιμή του,  είχε καθιερώσει τον εορτασμό αυτής της σημαδιακής ημέρας στο Χάνι Δελβινακίου.
Να θυμίσουμε ότι στις 9/5/2010 ως εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης η  Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου παρεβρισκόμενη στην καθιερωμένη εκδήλωση στο Χάνι Δελβινακίου μεταξύ άλλων τόνιζε :
«Επειδή το παρόν και το μέλλον έχουν βαθιές τις ρίζες τους στο παρελθόν, είμαι πεπεισμένη ότι οι μνήμες των αγώνων θα αποτελέσουν φωτεινό οδηγό για όλους μας, ώστε μέσα από την αισιοδοξία και την αναδημιουργία να διαφυλάξουμε και να φέρουμε εις πέρας τη βαριά κληρονομιά και τις παρακαταθήκες που μας άφησαν».
Γιατί λοιπόν φέτος αυθαίρετα και σιωπηρά καταργήθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Πωγωνίου;
Ποιόν ρώτησαν;
Γιατί στο Πωγώνι πια γιορτάζουμε μόνο την είσοδο της χώρας μας στον πόλεμο αυτό  και ΟΧΙ το τέλος του πολέμου;
Mε ποια  Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου καταργήθηκε ο καθιερωμένος εορτασμός της 9ης Μαΐου στο Χάνι Δελβινακίου;
Δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση, υπάρχει μόνο η αντίληψη  του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του Δημάρχου και των αρμόδιων συνεργατών του.
Ο φασισμός στο Πωγώνι ζει και βασιλεύει. ΝΤΡΟΠΗ!!! 

Ο επικεφαλής της Παράταξης και Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης

Γιάννης Ντόντης

Σε πρόωρη συνταξιοδότηση 400.000 «τυχεροί» του Δημοσίου

Σε πρόωρη συνταξιοδότηση θα μπορούν να βγουν 400.000 ασφαλισμένοι πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους.

Πρόκειται για εργαζόμενους που ξεκίνησαν πριν από το 1983 στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ειδικά Ταμεία), που συνταξιοδοτούνται με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Η διάταξη αυτή δεν έχει τροποποιηθεί και επομένως οι ασφαλισμένοι δεν επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες ανατροπές στα όρια ηλικίας. Τυχερές είναι και οι μητέρες ανηλίκων που καλύπτονται από το Δημόσιο, τα ειδικά Ταμεία και το ΙΚΑ, εφόσον θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Ανάλογα με το έτος θεμελίωσης αλλά και τον ασφαλιστικό φορέα η πόρτα εξόδου ανοίγει από τα 50 έως και τα 60, ρύθμιση που ωστόσο δεν έχει εφαρμογή στον ΟΑΕΕ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Προς υπογραφή η σύμβαση για την οδική σύνδεση Αμφιθέας – Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης

Στην τελική ευθεία εισέρχονται πλέον οι διαδικασίες για την υλοποίηση ενός σημαντικού οδικού έργου για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, που αφορά τη σύνδεση των Εθνικών Οδών Ιωαννίνων – Τρικάλων και Ιωαννίνων – Κοζάνης. Συγκεκριμένα η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου, διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη της για... το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου: «Βελτίωση επαρχιακής οδού 1α από κόμβο Αμφιθέας – Αγ. Μαρίνα – Ε.Ο Ιωαννίνων Κοζάνης», συνολικού προϋπολογισμού 8,052,825.97 ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Ιωαννίνων δια των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ιωαννίνων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Εντυπωσιακή επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση για την παρουσίαση του Β’ Τόμου του βιβλίου « ΠΕΡΙ ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑΤΑ & ΑΝΑΛΕΚΤΑ», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ
      ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
           ΤΗΛ.& ΦΑΧ 26570-23901 
          www.kastanianipogoni.gr
      e-mail: info@kastanianipogoni.gr   

Καστάνιανη   09-05-2013
ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Εντυπωσιακή επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση για την παρουσίαση του Β’ Τόμου του βιβλίου για την Καστάνιανη Πωγωνίου, που πραγματοποίησε ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ του χωριού μας, το Σάββατο 27 Απριλίου 2013.
Σε μια κατάμεστη από χωριανούς  αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, οι παρευρεθέντες απόλαυσαν την παρουσίαση του βιβλίου «ΠΕΡΙ ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑΤΑ & ΑΝΑΛΕΚΤΑ», που έγινε από τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, από τον Αθαν. Μποζιάρη, πρ. Δήμαρχο Δελβινακίου και από την Κων/να Μπότσιου, Αναπλ. καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Την παρουσίαση συντόνισε η Μαίρη Τσορτέκη. Με την ευκαιρία  της εκδήλωσης, ο Σύλλογος μας  απένειμε τιμητική πλακέτα στον χωριανό μας Ευάγγελο Θ. Πριώνη, για την πολιτιστική του προσφορά στο χωριό μας αλλά και σ’ όλη την ΄Ηπειρο.
 Τέλος ο  Σύλλογος μας προσέφερε σε όλους καφέ, διάφορους χυμούς και το πατροπαράδοτο Καστανιανίτικο κέρασμα από πίτες και τοπικό τσίπουρο, ενώ σε όλους τους παραβρισκόμενους έδωσε αναμνηστικό-επετειακό  δώρο για την συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυση του.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ   ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 

Μέτωπο δημάρχων υπέρ των μεγάλων έργων


Η ΠΕΔ Ηπείρου εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Ιόνια Οδό, τον Ε-65, το Λιμάνι Ηγουμενίτσας και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων
Οι δήμαρχοι της Ηπείρου δηλώνουν παρών στον αγώνα για ανάπτυξη του τόπου εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για την πορεία των μεγάλων έργων.
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, έδωσε στη δημοσιότητα το ψήφισμα της σύσκεψης της διοίκησής της που έγινε την περασμένη εβδομάδα μέσα από το οποίο εκφράζεται η ανησυχία για το μέλλον των έργων, ιδιαίτερα των συγκοινωνιακών από τα οποία η περιφέρεια περιμένει πολλά για την άρση της απομόνωσής της.
Τέσσερα είναι τα έργα στα οποία αναφέρονται οι δήμοι:
Η Ιόνια οδός, ο Ε -65, το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και το Λιμάνι Ηγουμενίτσας.
Οι αιτιάσεις τους ανά έργο έχουν ως εξής:
- Η Ιόνια Οδός, μετά από τη διακοπή της στα Ιωάννινα και τη μη συνέχισή της στα ελληνοαλβανικά σύνορα (να σημειωθεί εδώ ότι η παράκαμψη του λεκανοπεδίου στη περιοχή Ελεούσας - Ροδοτοπίου, που αποτελεί ομόφωνη απόφαση των φορέων της περιοχής, πρέπει να υιοθετηθεί), δέχεται και άλλο καίριο πλήγμα, καθώς η πιθανή μη κατασκευή του τμήματος της Κλόκοβας στην Αιτωλοακαρνανία μειώνει τη λειτουργικότητα όλου του έργου, από την κατασκευή του οποίου τόσα αναμένει για χρόνια η Ήπειρος, Η ολοκληρωμένη στο σύνολο της Ιόνια Οδός, μαζί με τους αναγκαίους συλλεκτήριους άξονες (Φιλιππιάδα- Πρέβεζα, Καλπάκι- Κόνιτσα κ.α.) αποτελεί πάγιο αίτημα και βασική ελπίδα των Ηπειρωτών για βιώσιμη ανάπτυξη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ (Περιστέρι βούτα)

Η Βούτα (Ουτζίδικο, Ουτζίτικο, Ανεβατόριο, Στακωστάριο) είναι μια ράτσα περιστεριού που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, κατά τις περισσότερες ιστορικές αναφορές, μια και δεν υπάρχουν γραπτές αναφορές.
Διασταύρωση πολλών διαφορετικών περιστεριών, όπως το Colombin (Columba Oenas), κάποια ντόπια περιστέρια της Θεσσαλίας, κάποια περιστέρια από την Ανατολή, που είχαν μεταφέρει στον Ελλαδικό χώρο οι Τούρκοι κατά τον μεσαίωνα, όπως και ράτσες της Ουκρανίας όπως το Rustand.

Βούτες υπάρχουν σχεδόν σε όλο τον κόσμο σήμερα, χάριν στους Έλληνες μετανάστες λάτρεις της ράτσας.
Χαρακτηριστικά, η βούτα είναι περιστέρι παράστασης, και όχι περιστέρι εκτροφής προς βρώσιν. Πετάει ψηλά πάνω από τον τόπο διαμονής της, μέχρι τα σύννεφα, και με την εντολή του περιστερά, εκτελεί κάθετη πτώση με ταχύτητες που φτάνουν τα 230 χιλ/ώρα, επιβραδύνοντας μερικά μετρά πριν την προσγείωση της.

Το όλο θέαμα κόβει την ανάσα, και αυτό είναι που κάνει αυτή την ράτσα τόσο δημοφιλή.
Χόμπι τους τα περιστέρια
«Γεμίζουν» τον ελεύθερο χρόνο τους πετώντας τις αγαπημένες τους ράτσες που φιλοξενούν στις ταράτσες και τις αυλές τους. Αγωνία τους να μη χάσουν πουλιά από γεράκι
Τα ντουνέκια μοιάζουν να «ξετυλίγονται» σαν το μασούρι, καθώς κατεβαίνουν προς τη φωλιά τους και τα ουτζίτικα, οι βούτες, όπως τα ξέρουν οι περισσότεροι, φτάνουν «στα χαμένα», δηλαδή τόσο ψηλά που δεν τα βλέπει το ανθρώπινο μάτι, σε λίγα μόλις λεπτά κάνοντας υπερήφανους τους ιδιοκτήτες τους.

Απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου για τον Απρίλιο του 2013

Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Απρίλιο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, σημειώθηκαν 9 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 6 το 2012).
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
 2 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 1 το 2012)
2 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 1 το 2012)
5 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 4 το 2012)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 10 παθόντες (έναντι 7 το 2012).