Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Δείτε αν κερδίσατε στη φορολοταρία του Σεπτεμβρίου 2020


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) διενήργησε  την κλήρωση της λοταρίας αποδείξεων του Αυγούστου 2020, που ανέδειξε χίλιους τυχερούς που κερδίζουν από 1.000 ευρώ έκαστος.

Η πληρωμή του χρηματικού επάθλου στους 1.000 τυχερούς θα διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αν για κάποιο λόγο ο νικητής δεν έχει ήδη δηλώσει κάποιο λογαριασμό, θα δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την αποστολή του προσωποιημένου μηνύματος προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του Taxisnet.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στη διεύθυνση http://www.aade.gr/menoy/meniaies-synallages-kai-lachnoi , για να δουν αν είναι ανάμεσα στους τυχερούς.

Δείτε αν κερδίσατε: https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-09/lottery_dafe_44.pdf

Οριζόντων Ηπείρου: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας δικαιώνει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Με καθυστέρηση περίπου ενός μηνός η περιφερειακή αρχή Ηπείρου κατανόησε επιτέλους την πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου και κατέθεσε αίτημα για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού, με το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γιατί τελικά μπορεί ο Περιφερειάρχης να μη κατανοούσε τις προτάσεις μας, κατανόησε όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την αρχική μας πρόταση τη διατυπώσαμε δημοσίως στις 8 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίστηκε όπως σχεδόν όλες μας οι προτάσεις με υπεκφυγές και τελικά άρνηση.

Ακολούθησε η υιοθέτησή της από την πλειοψηφία των Περιφερειών της χώρας γεγονός που επισημάναμε στις 24 Σεπτεμβρίου σε νέα ανακοίνωσή μας με την οποία καλούσαμε την

Περιφερειακή αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες της Ηπείρου ή να παραιτηθεί.

Τελικά αποδεικνύεται ότι ο σοβαρός, επίμονος και τεκμηριωμένος αντιπολιτευτικός λόγος έχει αποτέλεσμα.

Αυτό κάνουμε από την πρώτη στιγμή και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Για πάνω από όλα είναι η Ήπειρος και οι Ηπειρώτες. 

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι σήμερα, 416 νέα κρούσματα


59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πέντε νέοι θάνατοι, 416 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 416 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18123, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.

2898 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7479 (41.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 19 (24.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 207 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 388 θανάτους συνολικά στη χώρα. 143 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω». 

Περιφέρεια Ηπείρου: Οικονομικότερα τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του ELENA


To πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων αποτελεί μια ευκαιρία που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη από φορείς του Δημοσίου και τους ΟΤΑ της Ηπείρου.

Επειδή όμως έχουν ακουστεί και ειπωθεί πολλά το τελευταίο διάστημα και κυρίως για το πρόγραμμα της Περιφέρειας να προχωρήσει έργα αναβάθμισης του οδοφωτισμού μέσω της πρωτοβουλίας ELENA, η ΚΥΑ με την οποία προωθείται το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ»,  δικαιώνει και επιβεβαιώνει τις θέσεις και τις αποφάσεις  της  Περιφέρειας Ηπείρου. 

Συγκεκριμένα ο μηχανισμός ELENA, αποδεικνύεται – και με την ΚΥΑ για το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ»- ως η καλύτερη και οικονομικότερη επιλογή για την ενεργειακή αναβάθμιση, ειδικά για έργα οδοφωτισμού. Κατά πρώτον οι ΟΤΑ/Δημόσιοι φορείς δεν υποχρεώνονται οι ίδιοι στη σύναψη δανειακών συμβάσεων για τα συγκεκριμένα έργα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το επιτόκιο του ELENA είναι πολύ χαμηλό, περίπου 1% (που μειώνει το κόστος του έργου), εν αντιθέσει με το επιτόκιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (για το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ) που κυμαίνεται μεταξύ 5-6%, με  τις επιπλέον ρήτρες που ισχύουν στη λειτουργία του. Επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση για τα έργα  του «ΗΛΕΚΤΡΑ»  δεν καλύπτεται πλήρως από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και απαιτούνται συμπληρωματικά κεφάλαια είτε απευθείας από τους ΟΤΑ, είτε από ιδιώτες καταλήγοντας και πάλι σε Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).

Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον τερματοφύλακα Βασίλη Αθανασίου


Η Car.gr-Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον τερματοφύλακα Βασίλη Αθανασίου.

O 21χρονος τερματοφύλακας έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στα ελληνικά γήπεδα με τη φανέλα του Παναιγιάλειου, ενώ στο εξωτερικό αγωνίστηκε για τις Ιταλικές ομάδες Αμπινολέφε και Μάντοβα. Στην ομάδα μας θα αγωνιστεί με το νούμερο 99.

Μετά την υπογραφή του συμβολαίου του δήλωσε στο www.pasgiannina.gr :

“Είμαι χαρούμενος για τον ερχομό μου στην ομάδα του ΠΑΣ και ανυπομονώ να ξεκινήσω προπονήσεις με τους νέους συμπαίχτες μου.”

ΠΗΓΗ: http://pasgiannina.gr

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι ημεδαποί για διακεκριμένες κλοπές


Εξιχνιάσθηκαν πέντε υποθέσεις διαρρήξεων – κλοπών, τελεσμένες και σε απόπειρα,  σε σπίτια στην πόλη των Ιωαννίνων.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν κλοπιμαία τα οποία και αποδόθηκαν στους παθόντες, ενώ στο πλαίσιο ερευνών κατασχέθηκε πιστόλι και -13- φυσίγγια, ιδιοκτησίας ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή.

Συνελήφθησαν χθες (28-09-2020) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, δύο ανήλικοι ημεδαποί, που κατηγορούνται για διάπραξη διακεκριμένων κλοπών.

Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, σχηματίστηκε δικογραφία και σε βάρος ενός ακόμη ημεδαπού, για παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι δύο ανήλικοι εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι σε περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων και κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή τους, τα παρακάτω αντικείμενα, την προέλευση των οποίων δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν:

• κατσαβίδι,

• διάφορα κοσμήματα και χρυσαφικά,

• -3- κινητά τηλέφωνα,

• χρηματικό ποσό -12,15- ευρώ και

• -2- χαρτονομίσματα των -5.000- δραχμών.

Στη συνέχεια προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, όπου και συνελήφθησαν, διότι από την αστυνομική έρευνα που διεξήχθη προέκυψε ότι  είχαν ενωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, ενώ ταυτοποιήθηκε ότι ενέχονται στις παρακάτω περιπτώσεις διαρρήξεων – κλοπών, που έγιναν στην πόλη των Ιωαννίνων:

• Διάρρηξη μονοκατοικίας που έγινε χθες και λίγο πριν τον εντοπισμό τους, από όπου αφαίρεσαν κινητό τηλέφωνο, χρυσαφικά και κοσμήματα, το ποσό των -12,15- ευρώ και δύο (2) χαρτονομίσματα των -5.000- δραχμών, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους και αποδόθηκαν στο ιδιοκτήτη τους.

• Διάρρηξη οικίας που έγινε χθες το πρωί, από όπου αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους και αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια.

• (2) απόπειρες διάρρηξης οικιών που έγιναν χθες το πρωί.

• Διάρρηξη οικίας  που έγινε κατά το χρονικό διάστημα 23-25/09/2020, από όπου αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα.

Επιπρόσθετα, στο σπίτι ενός εκ των δύο κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι και (13) φυσίγγια, τα οποία ανήκουν σε συγγενικό του πρόσωπο, έγκλειστο σε κατάστημα κράτησης της χώρας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 το «Κέντρο για το Παιδί» Δήμου Ιωαννιτών (πρώην Άσυλο Ανιάτων)


Με την έγκριση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 η «Δημιουργία “Κέντρου για το Παιδί”» στο Δήμο Ιωαννιτών, που θα κατασκευαστεί στον χώρο του πρώην Ασύλου Ανιάτων.

Με προϋπολογισμό 3.140.294,49 ευρώ, το έργο περιλαμβάνει πολύπλευρες δράσεις και προγράμματα κοινωνικής μέριμνας και κοινωνικής προστασίας. Η πράξη εντάσσεται στο «Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών»

Ειδικότερα, η πράξη περιλαμβάνει:

 - Κτίριο ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, το οποίο θα κατασκευαστεί στη θέση του παλαιού ισογείου κεντρικού κτιρίου.  Το κτίριο αυτό, επιφάνειας 635.34 τμ θα έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και θα περιλαμβάνει όλους τους απαιτούμενους χώρους -αίθουσες-γραφεία για την εύρυθμη λειτουργία του.

Το κτίριο θα διαθέτει υπόγειο επιφάνειας 175.30 τ.μ. το οποίο θα περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους.

 - Κτίριο ΚΔΑΠ τυπικής ανάπτυξης. Θα κατασκευασθεί νέο κτίριο επιφάνειας 490.34 τμ, το οποίο θα έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να εξυπηρετεί παιδιά τυπικής ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει όλους τους απαιτούμενους χώρους -αίθουσες-γραφεία για την εύρυθμη λειτουργία του.

Δέκα παραβάσεις στην Ήπειρο , τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (40.844) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

·         (6) παραβάσεις και (3) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και συνελήφθησαν.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (714) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (59) άτομα.

·         (2) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (134) σχετικές παραβάσεις.

·         (4) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (198) σχετικές παραβάσεις.

·          (148) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (25) στην Κεντρική Μακεδονία,

o    (23) στη Στερεά Ελλάδα,

o    (14) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    (13) στην Αττική,

o    (13) στην Πελοπόννησο,

o    (12) στη Δυτική Ελλάδα,

o    (10) στο Βόρειο Αιγαίο,

o      (9) στη Θεσσαλία,

o      (7) στη Θεσσαλονίκη,

o      (6) στα Ιόνια Νησιά,

o      (6) στη Δυτική Μακεδονία.

o      (5) στην Κρήτη και

o      (5) στην Ήπειρο.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (17.226) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (17.212) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (14) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.


Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου για την «Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ομβρίων στην 1η και 3η Π.Ε. του Δήμου Ηγουμενίτσας»


Με σχετικό έγγραφο προς τη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας η Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη της για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ομβρίων στην 1η και 3η Π.Ε. του Δήμου Ηγουμενίτσας», συνολικού προϋπολογισμού 1.617.415,94 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

10 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο στον προστάτη


Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή κακοήθης νόσος στους άνδρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περισσότεροι από 365.000 μαθαίνουν κάθε χρόνο ότι πάσχουν από αυτόν, ενώ 77.000 χάνουν ετησίως τη ζωή τους εξαιτίας του, συνήθως έπειτα από πολυετή νόσο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα, η Επιτροπή υπολογίζει ότι διαγιγνώσκονται ετησίως περισσότεροι από 3.400 κρούσματα, ενώ οι θάνατοι υπερβαίνουν τους 1.700.

Παρ' όλα αυτά, ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους καρκίνους με τις καλύτερες προγνώσεις. Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πάσχοντες στην Ευρώπη (το 83%) ζουν από πέντε χρόνια και πάνω μετά τη διάγνωση.

Αν και κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή αιτία του, η ιατρική έρευνα έχει αποκαλύψει αρκετούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσής του. «Τους παράγοντες αυτούς όλοι οι άνδρες πρέπει να τους γνωρίζουν, ώστε να αρχίζουν εγκαίρως τον απαιτούμενο προληπτικό έλεγχο», λέει ο Χειρουργός-Ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. «Όπως όλοι οι καρκίνοι, έτσι και αυτός του προστάτη αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν γίνεται αντιληπτός νωρίς».

Από τους επιβεβαιωμένους παράγοντες κινδύνου οι πιο σημαντικοί είναι η ηλικία, η εθνικότητα, το οικογενειακό ιστορικό, ορισμένα γονίδια και το σωματικό βάρος. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι, μερικοί από τους οποίους είναι εντελώς απρόσμενοι, προσθέτει ο κ. Πούλιας.

Η ηλικία είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι σπάνιος στους άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών. Συνήθως αρχίζει να αναπτύσσεται μετά τα 50 έτη (γι' αυτό και συνιστάται τακτική μέτρηση του PSA στο αίμα και δακτυλική εξέταση προστάτη) και εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 65 ετών. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 80% των κρουσμάτων του εκδηλώνονται σε άνδρες που έχουν περάσει τα 65 τους χρόνια.