Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: «Κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους»


«Όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση της χώρας βρήκαμε μια υπηρεσία στο υπουργείο Εξωτερικών που διαχειριζόταν τα κονδύλια των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όχι απλώς με τρόπο αδιαφανή, αλλά με τρόπο σκανδαλώδη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα που αναφέρεται στη χρηματοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.).

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι υπάρχουν τόσο «πλούσια» στοιχεία, τα οποία όποιος αρμόδιος εισαγγελέας τα διερευνήσει, θα δείξουν ποιος χρησιμοποίησε τη χρηματοδότηση, ποιων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), με ποιον τρόπο και για ποιους σκοπούς.

Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πραγματικά νομίζω ότι κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους».

Γιάννενα: Κατάληψη των Δικαστηρίων από δικηγόρους


Σε δίωρη κατάληψη των Δικαστηρίων Ιωαννίνων, προχώρησαν την Τετάρτη οι δικηγόροι της περιοχής που συνεχίζουν την απεργία τους, διαμαρτυρόμενοι για τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, κ. Ηρακλής Χασιώτης, οι αλλαγές που αφορούν κυρίως στο δικαίωμα μεγάλων δικηγορικών γραφείων να αναλαμβάνουν υποθέσεις και σε άλλες πόλεις από εκεί όπου έχουν δηλώσει την έδρα τους, θα οδηγήσει τους μισούς δικηγόρους στην ανεργία και τους άλλους μισούς να γίνουν υπάλληλοι αυτών των εταιρειών.
Τόνισε, επίσης, ότι οι αλλαγές αυτές δεν προέρχονται από επιταγές του μνημονίου αλλά από πιέσεις μεγάλων ομιλών της χώρας που θέλουν να δημιουργήσουν εταιρείες πολλαπλών υπηρεσιών, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η επιστήμη της Νομικής.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Στους 74 οι νεκροί από τον ιό Η1Ν1


Στους 74 ανέρχονται πλέον οι νεκροί, λόγω της γρίπης που οφείλεται στον ιό Η1Ν1, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφεί του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Αυξημένος είναι και ο αριθμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσων νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας οι οποίοι υπολογίζονται σήμερα στους 126.
Η σύσταση των ειδικών παραμένει για άμεση επικοινωνία με τον γιατρό, εφόσον συμπτώματα όπως ο υψηλός πυρετός επιμένουν περισσότερο από δύο ημέρες, ενώ ισχύει η οδηγία για άμεση χρήση αντιικών φαρμάκων αλλά και εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες.

ΔΑΝΕΙΑ: Ένας στους δέκα δεν πληρώνει


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αύξηση παρατηρήθηκε στο λόγο των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό σε σύγκριση με το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2010. Το Σεπτέμβριο του 2010 τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν στο 10% του συνόλου, από 7,7% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009.

Στον τομέα της καταναλωτικής πίστης παρατηρείται η μεγαλύτερη επιδείνωση. Ειδικότερα, στον τομέα αυτό, στο σύνολο της αγοράς, τα δάνεια σε καθυστέρηση έφθασαν το 18,4% τον Σεπτέμβριο του 2010, από 13,4% τον Δεκέμβριο του 2009. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη σε μερικές τράπεζες το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 20%.

Στην στεγαστική πίστη τα δάνεια σε καθυστέρηση προσεγγίζουν πλέον το 10%, ανήλθαν στο 9,7% τον Σεπτέμβριο του 2010, έναντι 7,4% τον Δεκέμβριο του 2009.

Στην επιχειρηματική πίστη τα δάνεια σε καθυστέρηση φθάνουν πλέον το 8,5% τον Σεπτέμβριο του 2010, από 6,7% τον Δεκέμβριο του 2009.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ: Από την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου μπορείτε να αποσύρετε το παλιό σας αμάξι


Από την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της απόσυρσης των Ι.Χ. παλιάς τεχνολογίας και θα παραμένει σε ισχύ έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Για τα αποσυρόμενα αυτοκίνητα θα πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις:

1. Να έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα μέχρι 31.12.1998.

2. Να διαθέτουν όλα τα μηχανικά μέρη και τα στοιχεία του αμαξώματός τους (δεν είναι απαραίτητο να έχουν δυνατότητα αυτοκίνησης).

3. Να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 και τυχόν οφειλόμενα προηγουμένων ετών. Για τα αυτοκίνητα που βρίσκονται ήδη σε ακινησία δεν καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας.

Η διαδικασία της απόσυρσης ολοκληρώνεται σε 5 βήματα:

1 Παράδοση του αυτοκινήτου από τον ιδιοκτήτη του ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημεία συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής.

2 Το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ εκδίδει εντός 8 ημερών πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος, δίνει ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού στον ενδιαφερόμενο και ένα αντίγραφο αποστέλλει στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών για να διαγραφεί το όχημα.

3 Η υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών εκδίδει εντός 5 ημερών από τη λήψη του αντιγράφου του πιστοποιητικού καταστροφής, πράξη οριστικής διαγραφής του οχήματος.

4 Η πράξη οριστικής διαγραφής παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος ή τον εκπρόσωπό του σε δύο αντίγραφα.

5 Το ένα αντίγραφο της πράξης οριστικής διαγραφής κατατίθεται άμεσα στο αρμόδιο τελωνείο και το άλλο κρατείται από τους ενδιαφερομένους.

Η διαδικασία απόσυρσης ολοκληρώνεται μέσα σε 17 ημέρες.

Το αυτοκίνητο που θα παραληφθεί πρέπει να είναι καινούργιο και ατελώνιστο.

Εάν τελωνίζεται απευθείας από τον ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου οχήματος, υποβάλλεται τελωνειακό παραστατικό για τον τελωνισμό του καινούργιου επιβατικού οχήματος στο οποίο επισυνάπτονται:

1.Βεβαίωση της ΔΟΥ για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας
2.Αντίγραφο της πράξης οριστικής διαγραφής του οχήματος.

Ι.Κ.Α.: Συντάξιμα τα χρόνια των σπουδών


Οδηγίες για την αναγνώριση του χρόνου σπουδών ως χρόνου ασφάλισης στο Ι.Κ.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν. 3863/2010), παρέχει, με εγκύκλιο που εξέδωσε προς τα υποκαταστήματα του Ιδρύματος, η διοίκηση του Ι.Κ.Α..

Η εξαγορά μπορεί να γίνει για τη συμπλήρωση του χρόνου που απαιτείται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης των ασφαλισμένων.
Συγκεκριμένα:
Τα πρόσωπα που μπορούν να ζητήσουν αναγνώριση του χρόνου σπουδών σαν συντάξιμου είναι όσοι φοίτησαν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου, καθώς και όσοι σπούδασαν σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές, που έχουν αναγνωρισθεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος (δεν είναι δυνατή η αναγνώριση χρόνου σπουδών, εάν δεν έχει αποκτηθεί πτυχίο ή δίπλωμα).
Οι μέσες επαγγελματικές σχολές θα ανακοινωθούν, όταν ολοκληρωθεί ο κατάλογος που συντάσσεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά τον χρόνο αποφοίτησης.
Αν κατά τον χρόνο φοίτησης υπάρχει ασφάλιση σε οποιονδήποτε φορέα, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος και η αναγνώριση θα γίνεται μόνο για τα κενά ασφάλισης χρονικά διαστήματα.

Η αναγνώριση θα γίνεται στον κλάδο σύνταξης του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., για 25 ημέρες ανά μήνα και 300 κατ' έτος. Αν η ασφάλιση που τυχόν έλαβε χώρα κατά το χρόνο σπουδών είναι λιγότερη από 25 ημέρες κατά μήνα, θα πρέπει να συμπληρωθεί με χρόνο σπουδών μέχρι τις 25 ημέρες μηνιαίως.
Για την αναγνώριση απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
1) Αίτηση ασφαλισμένου στο Ι.Κ.Α. του τόπου κατοικίας του.
2) Ασφαλιστικά βιβλιάρια και στοιχεία άλλων φορέων για το αν υπήρξε ασφάλιση σε αυτούς κατά τον χρόνο σπουδών του ασφαλισμένου.
3) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86, στην οποία θα δηλώνεται ότι για το χρόνο αυτό δεν έχει λάβει χώρα ασφάλιση σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο και τον αιτούμενο αριθμό ημερών αναγνώρισης.
Ακόμη, θα δηλώνεται ότι ο ζητούμενος προς αναγνώριση χρόνος δεν έχει αναγνωρισθεί σε άλλο φορέα καθώς και τρόπος εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς (με δόσεις, εφάπαξ ή με παρακράτηση από τη σύνταξη).
4) Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος της σχολής φοίτησης. Αν η φοίτηση πραγματοποιήθηκε σε ανώτατη ή ανώτερη σχολή της αλλοδαπής, θα πρέπει το πτυχίο να έχει αναγνωρισθεί ως ισότιμο με τα απονεμόμενα από τα ελληνικά ανώτατα ή ανώτερα εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή από την εκάστοτε αρμόδια Δημόσια Ελληνική Αρχή.
5) Βεβαίωση της σχολής για τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης σ' αυτήν, καθώς και τη συνολική χρονική περίοδο φοίτησης του αιτούντος. Σε περίπτωση που ο προβλεπόμενος χρόνος φοίτησης αναφέρεται στο Πτυχίο ή στο Δίπλωμα δεν απαιτείται η βεβαίωση. Αν η σχολή έχει ενταχθεί σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή έχει διακόψει τη λειτουργία, θα προσκομίζεται σχετικό έγγραφο του εποπτεύοντος φορέα, (Υπουργείο Παιδείας κ.τ.λ.).

6) Φωτοτυπία του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας (για τα πρόσωπα που ζητούν αναγνώριση χρόνου στις μέσες επαγγελματικές σχολές).
Η αναγνώριση γίνεται με καταβολή εισφορών, οι οποίες υπολογίζονται για κάθε μήνα με βάση το 25πλάσιο του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, επί του ποσοστού του 29% της κύριας ασφάλισης. Η καταβολή μπορεί να γίνει σε μηνιαίες δόσεις, ενώ ο αριθμός των δόσεων είναι ισάριθμος με τους αναγνωριζόμενους μήνες.
Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, συνεπάγεται επιβάρυνση με τα εκάστοτε προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη. Εάν, πριν από την ολοσχερή εξόφληση των εισφορών θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή προσαυξάνεται το ποσό της σύνταξης, το υπόλοιπο του ποσού της εξαγοράς εξοφλείται με παρακράτηση κάθε μήνα από τη σύνταξη ποσού ίσο με το 1/4 του ποσού της σύνταξης.
Αν οι ασφαλιστικές εισφορές πληρωθούν εφάπαξ εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης, παρέχεται έκπτωση 15%. Το ποσοστό των εισφορών για την αναγνώριση είναι 6%, (3% του εργοδότη και 3% του ασφαλισμένου).

Ο.Γ.Α.: Παράταση για την απογραφή των συνταξιούχων του μέχρι και 11 Μαρτίου 2011


Ο Ο.Γ.Α. δίνει τη δυνατότητα σε έναν μικρό αριθμό συνταξιούχων του (περίπου 20.000), που δεν πρόλαβαν να απογραφούν και να ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμής των συντάξεων του Ο.Γ.Α., μέσα στις οριζόμενες ημερομηνίες (έως 11-02-2011), να καταθέσουν το «Απογραφικό Δελτίο», που τους έχει σταλεί από τον Ο.Γ.Α., σε Κατάστημα Τράπεζας ή στα ΕΛ.ΤΑ. που επιθυμούν να καταβάλλεται η σύνταξή τους μέχρι και 11 Μαρτίου 2011.

Σε κάθε περίπτωση ο Οργανισμός ενημερώνει τους συνταξιούχους του ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας, για την ένταξή τους στο νέο σύστημα πληρωμής των συντάξεων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: Ζητά συνεργάτες


Συνεργάτες για τις στατιστικές έρευνές της, ζητεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι μόνον ιδιώτες και ιδιωτικοί υπάλληλοι, ηλικίας 21- 69 ετών και απόφοιτοι τουλάχιστον λυκείου ή εξατάξιου γυμνασίου.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής έως τις 3 Μαρτίου 2011, ώστε να εγγραφούν στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών του τρέχοντος έτους.
Η αίτηση θα υποβληθεί στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.statistics.gr, στην πρώτη σελίδα του Portal, στην ένδειξη «Διάφορα», που οδηγεί στην «Αίτηση για Ιδιώτες Συνεργάτες».
Επίσης, για απευθείας υποβολή, η διεύθυνση URL είναι η http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/PAGE-associates.

Για τους υποψηφίους που δεν διαθέτουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και Internet ή δεν γνωρίζουν το χειρισμό Η/Υ θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της Αίτησης και στην κεντρική υπηρεσία της ΕΛΣΤΑΤ (Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης- Τμήμα Επιθεώρησης και Ιδιωτών Συνεργατών), όπως και στα γραφεία της στις Υπηρεσίες Στατιστικής Νομών.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης οι υπάλληλοι (μόνιμοι και με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου) δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ και λοιπών δημοσίων οργανισμών, καθώς και οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Και στον αθλητισµό


Με τον νέο νόµο που ετοιµάζουν ο υφυπουργός Πολιτισµού, αρµόδιος για θέµατα άθλητισµού, κ. Γιώργος Νικητιάδης και ο γενικός γραµµατέας αθλητισµού κ. Πάνος Μπιτσαξής.

Το νοµοσχέδιο τις προσεχείς ηµέρες θα τεθεί στη δηµόσια διαβούλευση. Ένας όµιλος στην Γ’ Εθνική, τέσσερις όµιλοι στο περιφερειακό πρωτάθληµα από τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν, συγχωνεύσεις σωµατείων, στην αρµοδιότητα της Διαρκούς Επιτροπής Αντιµετώπισης της Βίας το θέµα µε τα ύποπτα παιχνίδια, αυστηρότεροι κανόνες για τα κρούσµατα βίας και ντόπινγκ, είναι µερικές από τις σηµαντικές παρεµβάσεις που επιχειρούνται στα αθλητικά δρώµενα από την κυβέρνηση.

1. Η αναδιάρθρωση των κατηγοριών στο ποδόσφαιρο προβλέπει τη µετατροπή της Football League 2 (Γ’ Εθνική) σε έναν όµιλο και τη συγχώνευση σε τέσσερις οµίλους των οµάδων της Δ’ Εθνικής από δέκα που είναι σήµερα.
Η αλλαγή αυτή θα είναι άµεση και θα ισχύσει από τη νέα σεζόν.

2. Παράλληλα µε το νέο νοµοσχέδιο επιχειρείται ένα πλάνο συγχωνεύσεων για τον εξορθολογισµό των δαπανών προς τις οµοσπονδίες και τα σωµατεία.
Αυτό θα επιτευχθεί µε στοχευµένες συστεγάσεις οµοσπονδιών οµοειδών και συναφών αθληµάτων µε σκοπό τον περιορισµό των λειτουργικών εξόδων τους.

Μ.Κ.Ο.: Εισαγγελέας ζητά έλεγχο σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, από το 1997


Έλεγχο σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί από το 1997 έως σήμερα ζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Γιάννης Σακελλαρίου.
Ο εισαγγελέας, με παραγγελία του προς το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ζητά να ελεγχθούν οι περίπου 600 μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί την τελευταία 15ετία.
Στην παραγγελία του ο κ. Σακελλάκος ζητά από το Οικονομικό Τμήμα να εντοπίσει όλα τα χρηματικά ποσά με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί οι Μ.Κ.Ο., είτε από το Δημόσιο είτε από την ΕΕ, καθώς και να ελέγξει εάν τα χρήματα που τους χορηγήθηκαν διατέθηκαν για τους σκοπούς που προορίζονταν.
Ζητά επίσης να ελεγχθούν γενικότερα όλες οι δραστηριότητες των Μ.Κ.Ο..
Αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα στάθηκαν δημοσιεύματα στον Τύπο, καθώς και αναφορά ιδιώτη με καταγγελίες για χρηματοδοτήσεις που δεν ελέγχονται.

ΔΑΝΕΙΑ: Πως να μειώσετε τις δόσεις


Ο περιορισμός στα εισοδήματα των νοικοκυριών λόγω της οικονομικής κρίσης οδηγεί πλήθος καταναλωτές στην επιλογή της ρύθμισης των οφειλών τους. Πέρυσι ρυθμίστηκαν 250.000 δάνεια και φέτος ο αριθμός εκτιμάται ότι θα υπερβεί τις 400.000.
Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη οι επιλογές των δανειοληπτών είναι οι εξής:
Οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες μπορούν να μεταφερθούν σε ένα δάνειο, με σταθερό επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια αποπληρωμής. Αν δηλαδή κάποιος έχει οφειλές 20.000 ευρώ, από καταναλωτικό δάνειο (μέσο επιτόκιο 9%), ανοικτό δάνειο (μέσο επιτόκιο 14%) και πιστωτικές κάρτες (μέσο επιτόκιο 18%), πληρώνει κάθε μήνα –ανάλογα με τα υπόλοιπα της κάθε κατηγορίας- δόσεις από 600 μέχρι 700 ευρώ το μήνα.
Αν τα «μαζέψει» σε ένα δάνειο αυτομάτως κερδίζει από τη μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής 5 ή 6 χρόνια, το επιτόκιο μπορεί να μειωθεί σημαντικά (ανάλογα με την προσφορά της κάθε τράπεζας) και έτσι μπορεί να μειώσει τη μηνιαία δόση του κατά 250 με 300 ευρώ.
Οι ίδιες οφειλές αν μεταφερθούν σε ένα καταναλωτικό δάνειο με επιπλέον ασφάλεια προσημείωση ακινήτου τότε το επιτόκιο μειώνεται ακόμα περισσότερο (στο 5% -5,5%), ενώ η διάρκεια αποπληρωμής αυξάνεται ακόμα και στα 10 χρόνια και η μηνιαία δόση των 700 ευρώ μπορεί να μειωθεί στο επίπεδο των 350- 380 ευρώ.
Στα στεγαστικά δάνεια οι δανειολήπτες έχουν τρεις επιλογές:
Την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, με την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη. Αν κάποιος είναι σήμερα 55 ετών και έχει στεγαστικό που λήγει σε 10 χρόνια μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια του κατά 5 χρόνια, ώστε να έχει αποπληρωθεί όταν ο δανειολήπτης γίνει 70 ετών. Τη λύση αυτή επιλέγουν νέα ζευγάρια που έχουν αγοράσει σπίτι με δάνειο και έχουν τη δυνατότητα να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής ακόμα και στα 35 χρόνια. Με τη λύση αυτή μειώνεται σημαντικά η μηνιαία δόση, ωστόσο αυξάνεται το συνολικό ποσό των τόκων που θα πληρώσουν στην τράπεζα.
Η δεύτερη επιλογή είναι η πληρωμή μόνο τόκων για διάστημα 2 ή 3 ετών. Η δόση μειώνεται για το συγκεκριμένο διάστημα, όμως στη συνέχεια καθώς δεν θα έχει μειωθεί το κεφάλαιο το νοικοκυριό θα κληθεί να καταβάλει μεγαλύτερη δόση στην τράπεζα.
Η τρίτη επιλογή είναι το «πάγωμα» του δανείου για διάστημα 12 ή 24 μηνών. Στην περίπτωση αυτή ο δανειολήπτης δεν πληρώνει καθόλου δόση, όμως όταν λήξει η περίοδος χάριτος θα κληθεί επίσης να πληρώσει αυξημένη δόση, αφού οι «παγωμένοι» τόκοι θα έχουν κεφαλαιοποιηθεί.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:«Φρένο» στην πώληση δημόσιας γης βάζει η κυβέρνηση


Νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα απαγορεύεται η πώληση ή μεταβίβαση δημόσιας γης αναμένεται να εισηγηθεί η κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε σήμερα ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση ο πρωθυπουργός είπε πως θα ζητήσει από όλα τα κόμματα να συναινέσουν στην ρύθμιση αυτή, με σκοπό να ενταχθεί μελλοντικά στον κορμό του Συντάγματος, κατά την επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

«Μόνον η Βουλή θα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τη μεταβίβαση μικρής έκτασης γης», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου, και πρόσθεσε: «Πάγια θέση μας είναι -και το λέω για όσους εντός και εκτός της χώρας δεν το έχουν εκτιμήσει- ότι μιλάμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για ανάπτυξη και αποπληρωμή χρεών. Να μη συγχέεται ο όρος αξιοποίηση με τον όρο πώληση. Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της».

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»: Το επίσημο πρόγραμμα


Ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα των φετινών «Ελευθερίων». Οι παράλληλες εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του κ. Κώστα Μπαλάφα στις 19.30 στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει ο Μπιζάνειος δρόμος και θα ακολουθήσει στις 12 το μεσημέρι κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο μνημείο «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων».
Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στις 9.30 θα γίνει το τρισάγιο στο χάνι Εμίν Αγά και αμέσως μετά θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.
Στις 12.15 θα γίνει τελετή προς τιμή «έξι παλικαριών, των πεσόντων στο λόφο της Δουρούτης», πάνω από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.
Στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα γίνει η πανηγυρική εκδήλωση του δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο.
Στις 19.00 θα αφιχθεί στο χώρο ο κ. Παπούλιας και θα τον προσφωνήσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννιτών Δημήτρης Γιωτίτσας και την ομιλία θα εκφωνήσει ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Νούτσος με θέμα «Πριν και μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων».
Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τη συμφωνική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου και θα εγκαινιαστεί η έκθεση αρχειακού υλικού και φωτογραφίας με τίτλο «Οργανωτικές δοικητικές δομές του ηπειρωτικού χώρου μετά το 1913» στον εκθεσιακό χώρο.
Αργότερα στις 9 το βράδυ θα γίνει το επίσημο δείπνο του Δήμου στο ξενοδοχείο DuLac.
Τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, στις 11.45 θα ξεκινήσει η παρέλαση.
Στις 7 το βράδυ, το μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων θα παρουσιάσει το θεατρικό «Το όραμα του λυτρωμού» του Λάμπρου Μάλαμα στην αίθουσα Αριχεπισκόπου Σπυρίδωνα, στις 7 το απόγευμα.
Στις 19 και 20 του μήνα στα Λιθαρίτσια, θα γίνει το σχολικό πρωτάθλημα σκακιού.
Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα στεφάνια θα γίνονται στο 2651091105-τύμβος Μπιζανομάχων) 2654360128 (Εμίν Αγά), 2651087202 και 2651076620 (ηρώο Μπιζανομάχων).