Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΣΥΡΣΗ: Από την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου μπορείτε να αποσύρετε το παλιό σας αμάξι


Από την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της απόσυρσης των Ι.Χ. παλιάς τεχνολογίας και θα παραμένει σε ισχύ έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Για τα αποσυρόμενα αυτοκίνητα θα πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις:

1. Να έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα μέχρι 31.12.1998.

2. Να διαθέτουν όλα τα μηχανικά μέρη και τα στοιχεία του αμαξώματός τους (δεν είναι απαραίτητο να έχουν δυνατότητα αυτοκίνησης).

3. Να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 και τυχόν οφειλόμενα προηγουμένων ετών. Για τα αυτοκίνητα που βρίσκονται ήδη σε ακινησία δεν καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας.

Η διαδικασία της απόσυρσης ολοκληρώνεται σε 5 βήματα:

1 Παράδοση του αυτοκινήτου από τον ιδιοκτήτη του ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημεία συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής.

2 Το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ εκδίδει εντός 8 ημερών πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος, δίνει ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού στον ενδιαφερόμενο και ένα αντίγραφο αποστέλλει στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών για να διαγραφεί το όχημα.

3 Η υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών εκδίδει εντός 5 ημερών από τη λήψη του αντιγράφου του πιστοποιητικού καταστροφής, πράξη οριστικής διαγραφής του οχήματος.

4 Η πράξη οριστικής διαγραφής παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος ή τον εκπρόσωπό του σε δύο αντίγραφα.

5 Το ένα αντίγραφο της πράξης οριστικής διαγραφής κατατίθεται άμεσα στο αρμόδιο τελωνείο και το άλλο κρατείται από τους ενδιαφερομένους.

Η διαδικασία απόσυρσης ολοκληρώνεται μέσα σε 17 ημέρες.

Το αυτοκίνητο που θα παραληφθεί πρέπει να είναι καινούργιο και ατελώνιστο.

Εάν τελωνίζεται απευθείας από τον ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου οχήματος, υποβάλλεται τελωνειακό παραστατικό για τον τελωνισμό του καινούργιου επιβατικού οχήματος στο οποίο επισυνάπτονται:

1.Βεβαίωση της ΔΟΥ για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας
2.Αντίγραφο της πράξης οριστικής διαγραφής του οχήματος.