Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Η «Κιβωτός του Κόσμου» Πωγωνιανής άνοιξε και επίσημα τις πύλες της

Αν και λειτουργεί κανονικά εδώ κι ένα χρόνο, το απόγευμα της Κυριακής η «Κιβωτός του Κόσμου» στην Πωγωνιανή άνοιξε και επίσημα τις πύλες της, με τα εγκαίνια του πρότυπου αυτού Σπιτιού Φιλοξενίας Παιδιών,  το οποίο από την πρώτη στιγμή αγκαλιάστηκε από ολόκληρη την κοινωνία της Ηπείρου, αλλά και από τους απόδημους. Αυτό εξάλλου φάνηκε και από το πλήθος επισκεπτών που, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, έδωσε το «παρών» στην πολύ ζεστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ακριτική Πωγωνιανή, δηλώνοντας για ακόμη μια φορά την στήριξή τους σε μια κοινωνική δομή, η οποία αποτελεί «φωλιά» στοργής και φροντίδας για ανυπεράσπιστα παιδιά και την ίδια στιγμή δίνει ζωή στο απομονωμένο Πωγώνι.
Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, η «ψυχή» του όλου εγχειρήματος, μίλησε για ένα μικρό θαύμα, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή για το πώς προέκυψε η ιδέα δημιουργίας ενός Κέντρου Προστασίας Παιδιού στην πρώην Μαθητική Εστία της Πωγωνιανής. Στάθηκε ακόμη και στις προοπτικές που ανοίγονται για ολόκληρη την περιοχή του Πωγωνίου, η οποία από την παρουσία σήμερα 35 παιδιών έχει αποκτήσει ήδη ζωή, ενώ στόχος είναι σύντομα να φθάσουν και τα 120, όση και η δυναμικότατα του Κέντρου.

«Παγώνουν» λόγω εκλογών οι προσλήψεις

Το πάγωμα όλων των προσλήψεων επιφέρουν οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου  και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το πάγωμα ισχύει για μόνιμο και εποχικό προσωπικό από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, παγώνουν οι προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού:
Προκήρυξη 7Κ/2014 για 186 μόνιμες θέσεις στο ΕΚΑΒ
Προκήρυξη για 49 Λιμενοφύλακες στο Λιμενικό Σώμα
Προκήρυξη για 48 θέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος

Την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα σε 999 επιπλέον δικαιούχους

Την Τετάρτη  31 Δεκεμβρίου 2014 θα καταβληθεί το «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» σε 999 επιπλέον δικαιούχους.
Παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.

Επισημαίνεται ότι το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα καταβάλλεται μετά την επικύρωση του, από την Κοινωνική Υπηρεσία του οικείου Δήμου, η οποία είναι και αρμόδια στην παροχή πληροφοριών προς τους πολίτες.

Στο 13% η φορολόγηση αγροτών και κτηνοτρόφων με το νέο έτος

Καταργείται ο αντικειμενικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος και η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, που είχε ως συνέπεια το εισόδημα να είναι αφορολόγητο μέχρι τα 9.550 ευρώ.
Από το 2015 τα εισοδήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ, αφού έχουν αφαιρεθεί οι παραγωγικές δαπάνες τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε ένα πλήθος αλλαγών στη φορολογία, που αρχίζουν να ισχύουν από την Ιη Ιανουαρίου 2015, οι περισσότερες των οποίων είναι ρυθμίσεις που ελαφρύνουν τους φορολογούμενους.
 Συγκεκριμένα:

Τα Κάλαντα στον Ηπειρώτη Υφυπουργό Εργασίας Αντώνη Μπέζα, έψαλε η Χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2014, το μεσημέρι, η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, υπό τους ήχους της Ηπειρώτικης κομπανίας ''Λαλητάδες'' του εξαίρετου κλαρινίστα Δημήτρη Ρίζου, έψαλε τα παραδοσιακά Κονιτσιώτικα Ηπειρώτικα Κάλαντα, στον Θεσπρωτό Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Αντώνη Μπέζα.

Την Χορωδία συνόδευαν, ο Πρόεδρος Γιώργος Οικονόμου, που απήυθυνε χαιρετισμό και ευχήθηκε Καλή Χρονιά, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, τα μέλη του Δ.Σ. Ζαχαρίας Καψάλης, Ηλέκτρα Κίκη, Σταματία Δάλλα και Μαρίνα Τζάκου και ο διαχρονικός αιώνιος έφηβος, ηπειρομάχος και ηπειρολάτρης χοροδιδάσκαλός Κώστας Μπατσής, ο οποίος φωτογράφησε και την εκδήλωση.

Παράταση ενός χρόνου για την υποβολή δήλωσης αυθαιρέτου

Παράταση ενός έτους στην προθεσμία υποβολής δήλωσης για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων του νόμου 4178 υπέγραψε ήδη ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς. Η νέα προθεσμία λήγει στις 8 Φεβρουαρίου 2016. Παράλληλα, δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την υποβολή των σχεδίων που συνοδεύουν τη δήλωση των αυθαιρέτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η οποία βρίσκεται ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση, δίνεται παράταση δώδεκα μηνών στην προθεσμία υποβολής δήλωσης αυθαιρέτου. Δηλαδή, η νέα προθεσμία λήγει στις 8 Φεβρουαρίου του 2016, με την πάροδο συνολικά 30 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 4178.

Πρέβεζα: Σύλληψη δύο ημεδαπών για πώληση και αγορά ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν ναρκωτικά χάπια, ηρωίνη και λαθραίος καπνός

Συνελήφθησαν χθες (29-12-2014) το απόγευμα, στην πόλη της Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 49 και 47 ετών, κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για πώληση και αγορά ναρκωτικών και παράβαση της νομοθεσίας περί λαθρεμπορίας.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο δράστες, διότι, όπως προέκυψε, ο 49χρονος πούλησε στο 47χρονο, τέσσερα ναρκωτικά χάπια, έναντι χρηματικού ποσού.
Μετά από έρευνες στα σπίτια τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
(185) ναρκωτικά χάπια, χωρίς ιατρική συνταγή.
(1,4) γραμμάρια ηρωίνης.
(142) γραμμάρια λαθραίου καπνού.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.