Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Η «Κιβωτός του Κόσμου» Πωγωνιανής άνοιξε και επίσημα τις πύλες της

Αν και λειτουργεί κανονικά εδώ κι ένα χρόνο, το απόγευμα της Κυριακής η «Κιβωτός του Κόσμου» στην Πωγωνιανή άνοιξε και επίσημα τις πύλες της, με τα εγκαίνια του πρότυπου αυτού Σπιτιού Φιλοξενίας Παιδιών,  το οποίο από την πρώτη στιγμή αγκαλιάστηκε από ολόκληρη την κοινωνία της Ηπείρου, αλλά και από τους απόδημους. Αυτό εξάλλου φάνηκε και από το πλήθος επισκεπτών που, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, έδωσε το «παρών» στην πολύ ζεστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ακριτική Πωγωνιανή, δηλώνοντας για ακόμη μια φορά την στήριξή τους σε μια κοινωνική δομή, η οποία αποτελεί «φωλιά» στοργής και φροντίδας για ανυπεράσπιστα παιδιά και την ίδια στιγμή δίνει ζωή στο απομονωμένο Πωγώνι.
Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, η «ψυχή» του όλου εγχειρήματος, μίλησε για ένα μικρό θαύμα, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή για το πώς προέκυψε η ιδέα δημιουργίας ενός Κέντρου Προστασίας Παιδιού στην πρώην Μαθητική Εστία της Πωγωνιανής. Στάθηκε ακόμη και στις προοπτικές που ανοίγονται για ολόκληρη την περιοχή του Πωγωνίου, η οποία από την παρουσία σήμερα 35 παιδιών έχει αποκτήσει ήδη ζωή, ενώ στόχος είναι σύντομα να φθάσουν και τα 120, όση και η δυναμικότατα του Κέντρου.


Τον αγιασμό έκανε ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, ο οποίος μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον πατέρα Αντώνιο και το έργο του, ενώ στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων έδωσαν το «παρών» ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλης, ο Πωγωνήσιος επιχειρηματίας (από το Κρυονέρι) Κ. Μήτσης.
Η Διευθύντρια του παραρτήματος της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή Άντυ Θεοδωρακοπούλου, στην τοποθέτησή της μίλησε για Σπίτι Φιλοξενίας Παιδιών και όχι Ίδρυμα, αναφερόμενη παράλληλα στην μεγάλη προσπάθεια που έγινε και εξακολουθεί να γίνεται για να σταθεί στα πόδια του το παράρτημα και να γίνει πράξη το όραμα. Τα παιδιά της «Κιβωτού» μάλιστα είχαν ετοιμάσει για τους επισκέπτες τους και μια μικρή γιορτή με τραγούδια, χορό και θεατρικά δρώμενα, η οποία πραγματοποιήθηκε μετ’ εμποδίων, λόγω της ξαφνικής διακοπής στην περιοχή της ηλεκτροδότησης, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληττε εκείνη την ώρα την περιοχή. 
Η «Κιβωτός» στην Πωγωνιανή
Το Σπίτι Φιλοξενίας που έχει δημιουργηθεί με κόπο, αλλά πολλή αγάπη, στην ακριτική Πωγωνιανή έχει δυνατότητα φιλοξενίας έως και 120 παιδιών που πηγαίνουν κατόπιν εισαγγελικής εντολής και κύριο μέλημα όλων όσων εργάζονται στην «Κιβωτό» είναι η παροχή προστασίας, εκπαίδευσης και αγάπης στα παιδιά που έχουν βιώσει εγκατάλειψη, κακοποίηση και εκμετάλλευση. Το Σπίτι είναι άρτια στελεχωμένο με ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ανθρώπους με υπομονή, αγάπη και ενδιαφέρον για τα παιδιά.
Ο σκοπός της «Κιβωτού», όπως εξάλλου αναφέρεται και σε ειδικό φυλλάδιο, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Παιδικής Προστασίας  και η λειτουργία του Γεωργικού Σχολείου που θα διασφαλίζει στα παιδιά την κατάλληλη εκπαίδευση με αξιόλογες μελλοντικές διεξόδους, αλλά ταυτόχρονα και η ανάπτυξη της ακριτικής Ηπείρου, η οποία σταδιακά ερημώνει.
Για ενίσχυση…
• Οποιαδήποτε προσφορά είναι αποδεκτή με επίσκεψη στο Σπίτι Φιλοξενίας της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων ή με κατάθεση στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς με όνομα δικαιούχου «Κιβωτός του Κόσμου».
EUROBANK: 0026 0178 870100 872073 / IBAN: GR3702 60 178 0000 8701 0087 2073 SWIFT / BIC:  EFGBGRAA (ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023-032595-870 / IBAN:GR38 0172 0230 0050 2303 2595 870
Αριθμοί Τηλεβοήθειας
Ενισχύστε το σκοπό της Κιβωτού του Κόσμου καλώντας τους παρακάτω αριθμούς 
19888: 2,46€ / κλήση και sms (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
901 11 170 170: 3,67€ / κλήση (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ - μόνο εντός δικτύου ΟΤΕ)

Επικοινωνία
Τηλ. & FAX: 26570-31251