Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Έως 14 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στις Επαγγελματικές Σχολές του ΕΛΓΟ

Με ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΟ - Δήμητρα κάνει γνωστό προς του ενδιαφερόμενους ότι οι εγγραφές στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) του Οργανισμού ξεκίνησαν σήμερα 1/10 και θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2014.Για το σχολικό έτος 2014- 2015 θα λειτουργήσουν έξι ΕΠΑ.Σ. με επτά ειδικότητες και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, στη Λάρισα, στην Καλαμπάκα, στην Κρήτη, στη Νεμέα και στο Μαρούσι.
Η φοίτηση στις Σχολές που εποπτεύονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι διετής και στους σπουδαστές παρέχεται δωρεάν σίτιση και στέγαση. Στις ΕΠΑ.Σ. εγγράφονται οι μαθητές που προάγονται στη Β΄ τάξη των Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων, T.Ε.Λ., Εν. Λυκείων, ΛΕΝ, ΕΠΛ ημερησίων και εσπερινών, καθώς επίσης και κάτοχοι πτυχίου ΤΕΛ, ΤΕΣ, ΕΠΑ.Σ, ΤΕΕ (Α΄ ή Β΄ κύκλου) και των ισότιμων σχολών για την απόκτηση άλλης ειδικότητας. Οι απόφοιτοι παίρνουν πτυχίο επιπέδου 3 το οποίο τους παρέχει τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να εγγράφονται στα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους ΕΠΑ.Σ:
-Γαλακτοκομική ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων: Εθνικής Αντιστάσεως 3, Κατσικάς Ιωαννίνων, τηλ. 26510 92219

ΕΛΣΤΑΤ: Μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων η ύφεση στο α' εξάμηνο της χρονιάς

Αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ του πρώτου και του δευτέρου τριμήνου 2014 προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) λόγω της ενσωμάτωσης νέων στοιχείων βραχυχρόνιων στατιστικών, αλλά και της επικαιροποίησης στοιχείων της γενικής κυβέρνησης.
Έτσι, η αρχική εκτίμηση για ύφεση 0,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αναθεωρήθηκε σε ύφεση 1,1%, ενώ η αρχική εκτίμηση για ύφεση 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 πλέον αναθεωρήθηκε σε ύφεση 0,3%.
Υπό το φως των νέων στοιχείων το ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2014 υποχώρησε κατά 0,7% σε μέσα επίπεδα.


ΠΗΓΗ: www.newmoney.gr

Στροφή στις μικρές βοηθητικές εκμεταλλεύσεις λόγω οικονομικής κρίσης

Η οικονομική κρίση στρέφει όλο και περισσότερο κόσμο πίσω σε μικρές βοηθητικές εκμεταλλεύσεις.
Ήδη αυτό είναι εμφανές και στο Δήμο Πωγωνίου και συγκεκριμένα στην Τοπική Κοινότητα Παρακαλάμου όπου η εκτροφή σπιτικών γουρουνιών έχει επεκταθεί θεαματικά τα τελευταία δύο (2) χρόνια.
Παραπάνω από 30 οικογένειες στον Παρακάλαμο εκτρέφουν είτε δύο γουρουνάκια τον χρόνο είτε διατηρούν μικρή εκμετάλλευση για την συμπλήρωση του οικογενειακού τους εισοδήματος.
Η προτίμηση της προμήθειας των παραπάνω είναι σαφέστατα από ντόπια εκμετάλλευση από απόψεως ποιότητας και αντοχής.
Οι περισσότεροι εκμεταλλεύονται τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο όπου οι βιομηχανίες γάλακτος (Δωδώνη) δεν τους παίρνει το γάλα των ζώων τους και τουλάχιστον αποζημιώνονται με αυτό τον τρόπο.
Βέβαια το μεγάλο πλεονέκτημα είναι το μικρό κόστος συντήρησης δεδομένου ότι καταναλώνουν όλα τα ζαρζαβατικά που περισσεύουν σε κάθε οικογένεια καθώς επίσης και τριφύλλι είτε χλωρό είτε ξερό με αποτέλεσμα την τεράστια διαφορά ποιότητας και νοστιμιάς από τα χοιρίδια επαγγελματικής εκτροφής.
Τα στοιχεία του συγγραφέα είναι στην διάθεση του blog

Διπλή μοριοδότηση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα εργαστούν σε απομακρυσμένες περιοχές

Το υπουργείο Παιδείας ανοίγει και πάλι, τους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ώστε να λάβουν διπλή μοριοδότηση όσοι εργαστούν σε απομακρυσμένες περιοχές με υποχρέωση παραμονής εκεί για δύο χρόνια και απαγόρευση μετάθεσης ή απόσπασης.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη, όπως αναφέρουν «Τα Νέα της Δευτέρας».

Μάλιστα, το άνοιγμα του πίνακα, σύμφωνα με την αρχική διατύπωση, δεν έχει αναδρομική ισχύ όπως ζητούσαν οι εκπαιδευτικοί, με τον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο να δηλώνει πως «από εδώ και μπρος πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αναγνωρίσουμε τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν στην εκπαίδευση από το 2012 έως το 2014. Δεν θα διαταραχθεί η ισορροπία, αφού θα λάβουμε υπόψη ότι το 2012 δεν έγινε, όπως προβλεπόνταν, διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.»

Ξεκινούν οι αιτήσεις για δικαιώματα φύτευσης οινάμπελων από το Εθνικό Αποθεματικό

Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι μέχρι 15 Δεκεμβρίου θα κατατίθενται οι αιτήσεις για τη χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης οιναμπέλων από το Εθνικό Αποθεματικό στο Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου - ΠΕ Ιωαννίνων.
Τα κριτήρια κατά σειρά προτεραιότητας για να κριθεί κάποιος δικαιούχος είναι:
1. Οι Νέοι γεωργοί ηλικίας κάτω των 40 ετών
2. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κάτοχοι αμπελουργικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 3 στρεμμάτων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.
4. Μέλη Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Οργανώσεων Παραγωγών αμπελοοινικού τομέα και οι γεωπόνοι.

Αγιά Πάργας: Εντοπίστηκε φυτεία με (100) δενδρύλλια κάνναβης σε δασώδη περιοχή στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης

Συνελήφθη ο 59χρονος ημεδαπός καλλιεργητής

Εντοπίστηκε, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας με τη συνδρομή της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, φυτεία με δενδρύλλια κάνναβης στην Αγιά Πάργας.
Κατά τη συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθη την 31-08-2014 το μεσημέρι, ο 59χρονος ημεδαπός καλλιεργητής, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν φυτεία σε δύσβατη δασώδη περιοχή στην Αγιά Πάργας, αποτελούμενη από (100) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από (1) έως (2,6) μέτρα, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την φυτεία καλλιεργούσε ο 59χρονος ημεδαπός ενώ για το πότισμα των φυτών χρησιμοποιούσε υπόγεια και υπέργεια λάστιχα ποτίσματος.
Εκτός από το σύστημα ποτίσματος, βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν στο χώρο, σχοινιά και γεωργικά εργαλεία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας. 

Ένας 51χρονος σκοτώθηκε με μηχανή στην επαρχιακή οδό Γραμμενίτσα-Αμμότοπου

Χθες το απόγευμα, στη διασταύρωση της επαρχιακής οδού Γραμμενίτσας - Αμμότοπου, μοτοσικλέτα που οδηγούσε 51χρονος ημεδαπός, ξέφυγε από την πορεία της και ανετράπη, με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Προανάκριση για τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Ε.Μ.Υ.: Επιδείνωση καιρού με καταιγίδες και χαλάζι από το βράδυ στην Ήπειρο

Η Ε.Μ.Υ. με έκτακτο δελτίο προειδοποιεί για επιδείνωσης του  καιρού από τις βραδινές ώρες της Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου στη δυτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Πιο συγκεκριμένα:
Σήμερα Δευτέρα (01-09-2014) τις βραδινές ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
Την Τρίτη (02-09-2014) τα φαινόμενα της παραγράφου 1 εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές θα επηρεάσουν την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και βαθμιαία την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου ενώ στις περισσότερες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και νοτιάς χώρας θα ασθενήσουν.
Την Τέταρτη (03-09-2014) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα στη δυτική Ελλάδα. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα ασθενήσουν.
***
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με έγγραφό της καλεί όλους τους Δήμους να βρίσκονται σε επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Ποιες φοροελαφρύνσεις εξετάζει η κυβέρνηση

Πακέτο ρυθμίσεων που θα προβλέπουν μειώσεις φόρων, ρυθμίσεις οφειλών σε πάρα πολλές μηνιαίες δόσεις και παροχή κινήτρων επαναφοράς κεφαλαίων στη χώρα μας προωθεί η κυβέρνηση.
Οι σχεδιαζόμενες νομοθετικές θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι οποίες ξεκινούν την Τρίτη στο Παρίσι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να νομοθετήσει σημαντικές ρυθμίσεις για την οικονομική ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που τα τελευταία 4,5 χρόνια υπέστησαν πρωτοφανούς έκτασης συρρίκνωση εισοδημάτων, εξαιτίας της εφαρμογής του αυστηρού Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που προέβλεπε το Μνημόνιο. Αν χρειαστεί, πολλές ρυθμίσεις θα νομοθετηθούν και μονομερώς, χωρίς δηλαδή να έχει συμφωνήσει με αυτές η τρόικα, εφόσον διαπιστωθεί ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στο να αρνούνται την εφαρμογή διατάξεων που αποκαθιστούν αδικίες εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, οι οποίες προκλήθηκαν από τα επαχθή δημοσιονομικά μέτρα των τελευταίων 4,5 ετών.