Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου "Η ευεργεσία στα Βόρεια Τζουμέρκα",στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα, τη Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Αθήνας και η Αδελφότητα των Αθηνών του Παλαιοχωρίου Συρράκου, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  και σε συνεργασία με τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και την Ένωση Ηπειρωτών Βύρωνα, πραγματοποίησαν την παρουσίαση του βιβλίου "Η Ευεργεσία στα Βόρεια Τζουμέρκα" την Τετάρτη 10 Μαϊου 2017, το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην Αθήνα, παρουσία αρκετών ακροατών με καταγωγή από την περιοχή των Τζουμέρκων, αλλά και την Ήπειρο γενικότερα, με  ομιλητές τους, Θεόδωρο Σούλτη επιμελητή της έκδοσης -δικηγόρο, Αγγελική Ευαγγέλου αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Συρρακιωτών της Αθήνας-νομικό, Γεώργιο Ροκά πρώην Πρόεδρο της Αδελφότητας Παλαιοχωρίου Συρράκου-εκπαιδευτικό και Γεώργιο Πάσχο αντιπρόεδρο της Αδελφότητας Παλαιοχωρίου Συρράκου-εκπαιδευτικό.

Xαιρετισμούς στην εκδήλωση απήυθυναν ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης και η Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Βύρωνα Αλέκα Σιώζου

Την εκδήλωση συντόνισαν, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας Ελευθερία Γκαρτζονίκα και η Πρόεδρος της Αδελφότητας  των Αθηνών του Παλαιοχωρίου Συρράκου Αφροδίτη Ροκά.

NEA ΔΕΞΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Αστυνόμευση στις ακριτικές περιοχές τώρα!

Tα πρόσφατα κρούσματα παράνομων ενεργειών στις ακριτικές περιοχές του Νομού μας, ανέδειξαν για μια ακόμη φορά τον μέγα ζήτημα της ανεπαρκούς αστυνόμευσης, που οι κυβερνώντες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις –δυστυχώς-  και η τοπική αυτοδιοίκηση, προσπαθούν να αποκρύψουν.
Οι λιγοστοί κάτοικοι των ακριτικών περιοχών του Νομού μας ζουν  καθημερινά με τον φόβο και την ανασφάλεια και βρίσκονται σε απόγνωση.
Επαναλαμβάνουμε αυτό που γράψαμε σε πρόσφατη ανάλογη ανακοίνωσή μας: Αστυνόμευση δεν γίνεται με λόγια, ούτε με την τοποθέτηση δημοτικού αστυνόμου σε μερικές έδρες δήμων, ούτε με αστυνομικά μπλόκα εικοσιπέντε χιλιόμετρα απ’ τα σύνορα, επί της εθνικής οδού (ως τα σύνορα να μεταφέρθησαν!) ούτε με ένα «πέρασμα» της κινητής μονάδας μια φορά εβδομαδιαίως.
Χρειάζεται ενίσχυση της αστυνομικής και στρατιωτικής παρουσίας στα ακριτικά χωριά μας σε καθημερινή βάση, με στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων και των τμημάτων συνοριακής φύλαξης, αλλά και των στρατιωτικών φυλακίων στην πράξη και όχι μόνο στα χαρτιά και στα οργανογράμματα.
Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των ακριτών μας, τότε δεν θα είναι μακριά η μέρα που τα χωριά των ακριτικών περιοχών θα ερημώσουν και θα μείνουν σ’ αυτά μόνο τα κτίσματα.

Ιωάννινα 11/5/2017

ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ Ιωαννίνων

Xαιρετισμός Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη στο Forum της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου

H Περιφέρεια Ηπείρου σας καλωσορίζει σήμερα στο δεύτερο Φόρουμ της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που στη Στρατηγική  της Μακροπεριφέρειας είμαστε από την πρώτη στιγμή ενεργά μέλη, την πιστέψαμε και δουλέψαμε σκληρά για αυτή σε όλα τα επίπεδά της.
 Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο σκοπός της εξυπηρετεί την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Δίνει παράλληλα μια ισχυρή κατεύθυνση, ότι μόνο με συνέργειες, συνεργασία και αλληλοκατανόηση μπορεί να αλλάξει η μοίρα των χωρών και των περιφερειών μας, των οποίων το μέλλον είναι κοινό.
  Η Περιφέρεια Ηπείρου  γεωγραφικά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής - Ιονίου. Κι έχει κάθε λόγο να αναζητά και να προσδοκά σημαντικά οφέλη από την επίτευξη των στόχων της. Επί δεκαετίες υστερούσε αναπτυξιακά εξαιτίας κυρίως της γεωγραφικής της απομόνωσης, των επιπτώσεων από τους πολέμους, την έλλειψη υποδομών. Σταδιακά και με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ελλείμματα αυτά, άρχισαν να μειώνονται, αλλά δεν εκλείπουν.
Σήμερα έχει αναπτυχθεί ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, εκσυγχρονίζεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που είναι η ευρωπαϊκή πύλη εισόδου προς Ανατολάς και με παρεμβάσεις της Περιφέρειας, βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις που σχετίζονται   με τους τέσσερις πυλώνες της Στρατηγικής της Μακροπεριφέρειας.
Στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η ανάδειξη μνημείων και αρχαίων θεάτρων, η ενίσχυση του τουρισμού, η βελτίωση  του ενδοπεριφερειακού οδικού δικτύου, και κυρίως η κατασκευή βιολογικών καθαρισμών και η δημιουργία θαλάσσιων υποδομών σε όλο το παράκτιο μέτωπο της Ηπείρου. Δράσεις που δημιουργούν συνθήκες για τη "Γαλάζια Ανάπτυξη"  που   είναι  το ζητούμενο στο σημερινό Forum. 
Ορισμένες από τις ανωτέρω, ήδη υλοποιούνται μέσω του νέου ΕΣΠΑ, στο οποίο σήμερα έχουμε ήδη εντάξει πράξεις που αντιστοιχούν στο 58,4% του περιφερειακού μας προγράμματος.
 Όσο και αν η Περιφέρειά μας βελτιώνει το επίπεδό της, παραμένει αδήριτη η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των μεταφορικών και ενεργειακών υποδομών.
Προτεραιότητα είναι οι κάθετες οδικές συνδέσεις της Ηπείρου  με το διευρωπαϊκό δίκτυο και κυρίως ο  άξονας Ιόνια οδός - Κακαβιά (Αλβανικά σύνορα), ο οποίος αποτελεί τμήμα του πυρήνα του Blue Motorway των δυτικών Βαλκανίων (άξονας Ιωάννινα- Δυρράχιο- Μπάρι- Τεργέστη), ως επίσης και η σύνδεση των λιμένων Ηγουμενίτσας- Τεργέστης.
Όσον αφορά την ενεργειακή μας πολιτική,  μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη κόμβων ΕΛ- ΕΝ -ΤΖΙ  (ENG) και ΣΙ-ΕΝ-ΤΖΙ (CBG), έργα τα οποία αποτελούν και απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Καθοριστικός όμως παράγοντας για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Μακροπεριφέρειας είναι η ενεργοποίηση του συνόλου των δυνάμεων της κάθε περιοχής, ήτοι των τοπικών φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας,  ιδίως  όμως του επιχειρηματικού  κόσμου,  ο οποίος είναι εκείνος που μέσω της καινοτομίας και των άλλων πρωτοβουλιών του, θα συμβάλει στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης και θα συνεισφέρει ουσιαστικά  στη "Γαλάζια Ανάπτυξη".
Σήμερα από τα Γιάννενα μας δίνεται η ευκαιρία, μέσα από ένα ευρύ πνεύμα συνεργασίας και αλληλοσεβασμού των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιφέρειας, να εξετάσουμε ευρύτερες δυνατότητες δικτύωσης και να αναζητήσουμε βέλτιστες πρακτικές για την προώθηση της Στρατηγικής της Μακροπεριφέρειας.
Έτσι θα μπορέσουμε όλοι μας να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη από τη συνεργασία σε μακροπεριφερειακό επίπεδο,  τα οποία μπορούν να διευρυνθούν από τον πιο ενεργό και αποφασιστικό  ρόλο που πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες.
Σας καλωσορίζω για μια ακόμη φορά στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννινα, εύχομαι καλή διαμονή και καλή επιτυχία στο Φόρουμ.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Με επιτυχία η εκδήλωση ενημέρωσης για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων

Φωτό: Βαγγέλης Γιωτόπουλος
Η μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της δημοτικής ενότητας Κατσανοχωρίων ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ενημέρωσης με θέμα «Πρόληψη Ιατρικών Παθήσεων», που διοργάνωσαν την Κυριακή 7 Μαΐου ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων και το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κατσανοχωρίων, στον χώρο του Κέντρου, στο πρώην δημοτικό σχολείο Πλαίσιας-Καλεντζίου. Μια ομάδα γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, υπό τον συντονισμό του επίκουρου καθηγητή Καρδιολογίας, πρώην προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανου Φούσα, ανέπτυξαν μια σειρά από θέματα σε σχέση με την πρόληψη και αντιμετώπιση ιατρικών παθήσεων, ενώ απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις και έλυσαν απορίες.
Μεταξύ των γιατρών που συμμετείχαν στην εκδήλωση ενημέρωσης, ήταν και η αλλεργιολόγος Ευθαλία Στεφανάκη, με καταγωγή από το Καλέντζι.
Στον χώρο έγιναν και οφθαλμολογικές εξετάσεις και υπέρηχος καρδιάς.
Το παρών στην εκδήλωση, απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς, έδωσαν ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βαγγέλης Γιωτόπουλος, ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τη Δ.Ε. Κατσανοχωρίων Δημήτρης Τσιλογιάννης και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Καραμπίνας, ενώ καλωσόρισμα απηύθυνε και το μέλος του Κέντρου Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κατσανοχωρίων Γιάννης Πατερούσης.

Ο κ. Φούσας τόνισε τη σημασία των ενημερωτικών εκδηλώσεων για την πρόληψη νοσημάτων, ενώ ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για την άριστη φιλοξενία και την πρωτοβουλία που είχαν. 
Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλη την ιατρική ομάδα που αφιλοκερδώς συμμετείχε, καθώς και ιδιαίτερα τον κ. Φούσα, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα και συντόνισε την όλη εκδήλωση, εκφράζοντας την ευχή να υπάρξει και συνέχεια στο άμεσο μέλλον.

Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων διοργανώνει την 1η Γιορτή Άνοιξης την Παρασκευή 12 Μαΐου, ώρα 18:00 στον αύλειο χώρο του σχολείου

Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 και ώρα 18:00 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τους διδάσκοντες του σχολείου, διοργανώσουν την  1η Γιορτή Άνοιξης, στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων προς τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΓΙΟΣΕΦ ΕΛΙΓΙΑ 7 ΤΗΛ: 26510-32513 FAX: 26510-26316
ΑΡΙΘ. ΕΓΚ. ΚΑΤΑΣΤ. 350/38
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 11-5-2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (EKI) ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΠΑΡΑΒΟΛΑ» ΤΩΝ 100 €

Το ΕΚΙ δέχτηκε καταγγελίες από σπουδαστές και γονείς σπουδαστών του ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ για ένα δήθεν «παράβολο» που υποχρεούνται να πληρώσουν οι σπουδαστές προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους άσκηση. Με αφορμή αυτό, στις 9/05, ο πρόεδρος του ΕΚΙ Ιωαννίνων συναντήθηκε με τη διευθύντρια του ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων, προκειμένου να ζητήσει διευκρινήσεις, βάζοντας τα εξής απλά:
1. Κανένα συμβόλαιο σπουδαστή δεν αναφέρει το ποσό των 100€ και προφανώς ούτε ο λόγος για τον οποίο ζητείται. Κανένας σπουδαστής δεν υποχρεούται να πληρώσει χρηματικό ποσό πέρα του ποσού που αναγράφεται στο συμβόλαιο.
2. Μετά από επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν προβλέπεται η καταβολή οποιουδήποτε ποσού από τους σπουδαστές για να γίνει η πρακτική σε αντίστοιχες επιχειρήσεις.
3. Η ασφάλιση του σπουδαστή για την πρακτική άσκηση καλύπτεται από το ΙΙΕΚ βάση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1953/Β/10-09-2013. Δεν είναι στην ευθύνη των σπουδαστών.
Η διευθύντρια δε γνώριζε- δεν ήξερε να απαντήσει με σαφήνεια σε τίποτα, παρά μόνο επικαλούνταν κάποια προφορική εντολή του Ομίλου ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ να ζητάνε 100€ (παράνομα), ονομάζοντας το «παράβολο», από κάθε σπουδαστή που κάνει την πρακτική του άσκηση. Η «λύση» στην οποία προέτρεψε ήταν «να μην κάνουν πρακτική όσοι δεν έχουν τα 100€».
Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των σπουδαστών επέλεξαν το δρόμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης για να πάρουν ορισμένα εφόδια για να εργαστούν, αλλά και για να καλύψουν όσα τρέχοντα έξοδα μπορούν να καλυφθούν με 306€/ 352€ το μήνα (κάτω των 25ετών/άνω των 25ετών) η απάντηση της διευθύντριας είναι τουλάχιστον προκλητική.
Παρ' όλο που είχε το χρονικό περιθώριο να επικοινωνήσει με τους ανωτέρους της και να δώσει πιο ικανοποιητικές απαντήσεις στον εκπρόσωπο χιλιάδων εργαζομένων, δεν το έκανε. Μετά από πίεση δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει μέσα στην εβδομάδα.
Μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση από το ΕΚΙ κανένας σπουδαστής να μην πληρώσει τα 100€.
Το ΕΚΙ καλεί τους σπουδαστές να κάνουν δική τους υπόθεση τη μη πληρωμή του παράνομου «παράβολου». Να μην ανέχονται την κοροϊδία. Να μη φοβηθούν τη σύγκρουση. Ήδη πληρώνουν αρκετά από το υστέρημα της οικογένειας τους, με την επλίδα να βρουν μια δουλειά με αξιοπρέπεια.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, ενημέρωση τα τηλέφωνα του ΕΚΙ και των εργατικών σωματείων είναι στη διάθεση των σπουδαστών, των μελλοντικών συναδέλφων:
26510-32513, 6981136415.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από κατάστημα στην Τύρια Ιωαννίνων

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 39χρονος ημεδαπός

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, υπόθεση διάρρηξης-κλοπής από κατάστημα στην Τύρια Ιωαννίνων.
Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος 39χρονου ημεδαπού, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε διάρρηξη - κλοπή που έγινε την 6/7-05-2017 σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Τύρια Ιωαννίνων, απ’ όπου αφαιρέθηκε από την ταμειακή μηχανή χρηματικό ποσό.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων.

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Εθελοντική αιμοδοσία της Τοπικής Κοινότητας, την Τρίτη 16 Μαΐου, από 9:00 π.μ. έως 14:00, στο Ιατρείο Παρακαλάμου



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Τοπική Κοινότητα Παρακαλάμου διοργανώνει  εθελοντική αιμοδοσία στο Ιατρείο Παρακαλάμου  (πίσω από το Δημαρχιακό Κατάστημα) την Τρίτη 16 Μαΐου 2017, από 9:00 π.μ. έως 14:00.

Με τιμή
Ο πρόεδρος της
Τοπικής Κοινότητας Παρακαλάμου


Μπίκας Κωνσταντίνος

Στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 εντάχθηκε πράξη ενημέρωσης για πλημμύρες στην Ηγουμενίτσα

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη η απόφαση ένταξης της Πράξης «Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων με σκοπό τη δημιουργία χρονοσειρών, μοντέλων και ενημερώσεων σχετικά με τις πλημμύρες στην πόλη της Ηγουμενίτσας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Δικαιούχος της πράξης είναι το ΤΕΙ Ηπείρου και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 320.000 ευρώ.
Η πράξη αποσκοπεί στην εφαρμογή και αξιολόγηση μίας ολοκληρωμένης λύσης για την καταγραφή δεδομένων στάθμης και παροχής σε ρέματα και αγωγούς ομβρίων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Ηγουμενίτσας και τη συσχέτιση των υδρολογικών πληροφοριών με την πράσινη υποδομή σε αστικό και περιαστικό επίπεδο. Η περιοχή μελέτης έχει έκταση 63,79 km2 και βρίσκεται στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και ειδικότερα στην εκβολή της στον όρμο Ηγουμενίτσας. Η εγκατάσταση των συστημάτων λήψης δεδομένων θα γίνει στα ρέματα Μαυρουδίου - Νέας Σελεύκειας, Τσιμπουρικίου, Λάκκας, Ξηροποτάμου, καθώς και σε επιλεγμένα σημεία του συστήματος αποχέτευσης όμβριων στην περιοχή του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας.
Με την ολοκλήρωση της πράξης θα υπάρχουν διαθέσιμα:
1) Λειτουργικό δίκτυο τηλεμετρικών σταθμών υδρολογικών δεδομένων και διαδικτυακή εφαρμογή πρόσβασης στα σχετικά δεδομένα και πληροφορίες, καθώς και σύστημα ειδοποίησης για κίνδυνο υπερχείλισης ρεμάτων και αγωγών όμβριων,
2) Υλικό τεκμηρίωσης σχετικά με την αρχική επιλογή θέσεων εγκατάστασης, την αξιολόγηση και την πιλοτική λειτουργία του συστήματος καθώς και πρωτόκολλα και εργαλεία παρακολούθησης, μέτρησης και προειδοποίησης,
3) Ορθοεικόνες, ψηφιακό μοντέλο επιφανείας και ψηφιακό μοντέλο εδάφους, μοντέλο και χάρτες πλημμυρικού κινδύνου της περιοχής μελέτης και προτάσεις για βέλτιστες θέσεις σταθμών μέτρησης,
4) Υλικό από τις εκδηλώσεις διάδοσης των αποτελεσμάτων.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Το τσεκάπ των ματιών έσωσε 15χρονο με λευχαιμία

Σωτήριο στάθηκε για έναν νεαρό Αμερικανό το οφθαλμολογικό τσεκάπ που έκανε για να ανανεώσει τη συνταγή του για φακούς επαφής.
Την ώρα που ο οφθαλμίατρός του εξέταζε το πίσω μέρος των ματιών του, παρατήρησε κάποιες αλλοιώσεις ύποπτες για λευχαιμία. Μία απλή αιματολογική εξέταση επιβεβαίωσε τη διάγνωση και έως το τέλος της ημέρας ο νεαρός είχε ήδη παραπεμφθεί σε ειδικό για άμεση θεραπεία.
Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό δημοσιοποίησε η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO), θέλοντας να υπενθυμίσει για μία ακόμα φορά ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τακτικά οφθαλμολογικό τσεκάπ, αφού τα μάτια μας μπορεί όντως να αποτελέσουν «καθρέπτη» της υγείας.
«Είναι γεγονός ότι πολλά συστηματικά νοσήματα μπορούν να “αποτυπωθούν” στα μάτια, προκαλώντας συμπτώματα όπως για παράδειγμα πάχυνση ή απόφραξη σε κάποιο αγγείο, διαρροή αίματος ή ορώδους υγρού, θόλωμα του οφθαλμικού φακού κ.λπ.», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD,  ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Αυτό οφείλεται στο ότι τα μάτια διαθέτουν ένα πολύπλοκο σύστημα λεπτών αγγείων στα οποία μπορεί να φανούν ανωμαλίες πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι σε άλλα σημεία του σώματος, ενώ γενικά είναι πολύ ευαίσθητα και επηρεάζονται εύκολα από παθήσεις που προσβάλλουν όλο το σώμα».

Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος (Φανερωμένης) Λεκατσά Μυρσίνης Νικοπόλεως Πρέβεζας: Διήμερο πανηγύρι στις 4-5 Ιουνίου 2017 (Κυριακή βράδυ και ολοήμερο τη Δευτέρα, από το πρωί), με τη κομπανία του Νίκου Φιλιππίδη

Μετά από απουσία 7 χρόνων, λόγω προβλημάτων, τόσο από τη Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, όσο και από το Δασαρχείο Πρέβεζας, φέτος, στο απείρου φυσικού κάλους αλλά και μοναδικής μεσογειακής χλωρίδας και πανίδας, δάσος Λεκατσά Μυρσίνης Πρέβεζας, στις 4-5 Ιουνίου 2017, του Αγίου Πνεύματος (Φανερωμένης) θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό ηπειρώτικο πανηγύρι (νυχτερινό παραμονή και ολοήμερο ανήμερα της γιορτής), στον περιβάλλοντα χώρο του Μοναστηριού, μετά από πρωτοβουλία του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κοινότητας Μυρσίνης και τη συμμετοχή του Δήμου Πρέβεζας και μετά από τη σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης Πρέβεζας, του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Λεκατσά, του Δασαρχείου Πρέβεζας και βέβαια της Δημοτικής Ενότητας Ζαλόγγου Πρέβεζας (Δήμος Πρέβεζας).
Θα συμμετάσχουν χορευτικοί όμιλοι της περιοχής και αποδήμων, υπό τους ήχους της κομπανίας του πρωτοπόρου στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση Νίκου Φιλιππίδη, με τον ίδιο στο κλαρίνο και τη φλογέρα, τον αδελφό του Κώστα στο λαούτο και το τραγούδι και ακόμη την Παγώνα Αθανασίου και τον καταγόμενο από την Μυρσίνη Κώστα Μήτση, στο τραγούδι.
Θα γλεντήσουμε όπως παλιά, μιας και η διοργάνωση αυτού του πανηγυριού, έχει τις ρίζες του πολλά χρόνια πίσω, πριν από την απελευθέρωση της Ηπείρου, από τους Οθωμανούς. 

Ιερά Μονή Λεκατσά, του Αγίου Πνεύματος, στην Μυρσίνη Πρέβεζας

Η Ιερά Μονή Λεκατσά βρίσκεται στη θέση Κόρτος, σε μια τοποθεσία απείρου φυσικού κάλλους, μέσα στο δάσος Λεκατσά, που είναι σπάνιας Μεσογειακής χλωρίδας και καταφύγιο αγρίων θηραμάτων, πτηνών και ζώων που έχουν τεθεί υπό προστασία λόγω του κινδύνου εξαφάνισης τους.
Γεωγραφικά ανήκει στην πρώην Κοινότητα Μυρσίνης, που σήμερα είναι δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πρέβεζας.
Είναι κτισμένη σε τέτοιο σημείο, που είναι ηλιόλουστη όλη μέρα και έχει οπτική εικόνα με το Ιόνιο πέλαγος.
Βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ βορειοδυτικά του οικισμού Μυρσίνης Πρέβεζας, ο δε δρόμος που σε φέρνει μέχρι εκεί, μέσω του συγκεκριμμένου χωριού, είναι ασφαλτοστρωμένος και καλοδιατηρημένος.
Πανηγυρίζει του Αγίου Πνεύματος.
Πιθανώς ιδρύθηκε τον 16° αιώνα. Το καθολικό της μονής είναι μονόχωρος, ξυλόστεγος ναός μεγάλων διαστάσεων. Κτίστηκε το 1744 και επισκευάστηκε το 1870.
Αρχικά ο ναός ήταν θολωτός. Το 1870 κατεδαφίστηκε η καμάρα και τοποθετήθηκε η ξύλινη στέγη.
Οι περισσότερες τοιχογραφίες του Ναού είναι ασβεστωμένες και σήμερα γίνονται έργα καθαρισμού και αναστήλωσης των τοιχοωραφιών και εικόνων.
Το τέμπλο του Ναού που διασώζεται σήμερα και είναι ξυλόγλυπτο και οι εικόνες είναι του Αγιογράφου Αθανασίου Τσούκα από την Σαμαρίνα και φέρουν υπογραφή του 1916.
Στο νοτιοδυτικό άκρο του ναού υψώνεται κωδωνοστάσιο του τύπου του διάτρητου τοιχώματος που κτίστηκε το 1813.
Στο χώρο σώζονται επίσης τρία κτήρια του 19ου αιώνα τα οποία περιβάλλονται από μανδρότοιχο από αργολιθοδομή.
Ο πυλώνας της μονής βρίσκεται στην ανατολική πλευρά.
Παλαιότερα είχε μεγάλη περιουσία και κτήματα, αλλά την περίοδο της παρακμής της, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, παραχωρήθηκαν με απόφαση της Πολιτείας, στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, για να υποστηριχθεί το έργο κατασκευής σχολικών κτιρίων στο Νομό Πρέβεζας
Στη μονή έχουν γίνει και ολοκληρωθεί εδώ και 15-17 χρόνια, μεγάλες αναστηλωτικές εργασίες από την Ι. Μητρόπολη Πρεβέζης και το πεφωτισμένο μακαριστό μητροπολίτη Μελέτιο Καλαμαρά, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που έχουν καταστήσει το μέχρι τότε εγκαταλελειμμένο  μοναστήρι, σε σύγχρονο μοναστηριακό συγκρότημα.
Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας, σύμφωνα με ΦΕΚ 740/τβ/25.8.1997.
Η Μονή έχει ανδρικό μοναχικό βίο και την υπηρετούν 4-5 καλόγεροι με τον ηγούμενο τους. Δέχεται επισκέπτες τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Σήμερα η Ιερά Μονή της Φανερωμένης, που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος, αποτελεί ένα μικρό θαύμα της τεχνολογίας. Διαθέτει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων ικανά να παρέχουν ενέργεια για τις καθημερινές ανάγκες των μοναχών.

Η λύση αυτή προκρίθηκε επί της σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ, η οποία για να πραγματοποιηθεί θα έπρεπε να περάσουν αρκετές κολώνες μέσα από το δάσος του Λεκατσά. Έτσι προκειμένου να μην διαταράξουν την οικολογική ισορροπία επιλέχθηκε σωστά από την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης η λύση της εγκατάστασης μονάδας φωτοβολταϊκών.