Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: Κυκλοφόρησαν οι νέες κάρτες μέλους για τους φίλους της ομάδας

 

Κυκλοφόρησαν οι νέες κάρτες μέλους για τους φίλους της Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος.

Πήρε πάλι ανηφόρα η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου

 


Σε λίγες μέρες θα πληρώσουμε ακριβότερα τη βενζίνη και το πετρέλαιο στα πρατήρια, καθώς χθες το μπρεντ ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι (101,8 δολάρια) και η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε ιστορικό ρεκόρ στα 315€/MWh.

Η βενζίνη των 95 οκτανίων, που τις τελευταίες μέρες είχε πέσει κάτω από τα 2 ευρώ, θα φτάσει τα 2,10-2,15 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης από 1,70-1,75 θα αγγίξει τα 1,90 ευρώ το βαρέλι.

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, για την εβδομάδα 29 Αυγούστου-2 Σεπτεμβρίου 2022

 


Την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Σεπτεμβρίου, που ξεκίνησε την Παρασκευή 26 Αυγούστου και την πληρωμή των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για τον μήνα Αύγουστο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών από τον e-ΕΦΚΑ, τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και τον ΟΠΕΚΑ, για την εβδομάδα 29 Αυγούστου-2 Σεπτεμβρίου 2022. Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν περί τα 1,7  δισ. ευρώ σε 3,8 εκατομμύρια περίπου δικαιούχους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν, την περίοδο 29 Αυγούστου-2 Σεπτεμβρίου, οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

– Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα καταβληθούν 762,8 εκατ. ευρώ σε 1.499.113 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

– Την Τρίτη 30 Αυγούστου θα καταβληθούν 763,5 εκατ. ευρώ σε 1.501.377 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

– Την επόμενη εβδομάδα, θα καταβληθούν 14 εκατ. ευρώ σε 600 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ και 350.000 ευρώ σε 500 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

– 11 εκατ. ευρώ σε 28.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

– 9 εκατ. ευρώ σε 15.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

– 1 εκατ. ευρώ σε 2.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

– 800.000 ευρώ σε 900 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

3. Από τον ΟΠΕΚΑ, την Τετάρτη 31 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν οι εξής καταβολές:

– 71,2 εκατ. ευρώ σε 173.506 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής).

– 48,3 εκατ. ευρώ σε 227.652  δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

– 33,7 εκατ. ευρώ σε 280.740 δικαιούχους για επίδομα στέγασης.

– 11,4 εκατ. ευρώ σε 11.383 δικαιούχους για επίδομα γέννησης.

– 11,5 εκατ. ευρώ σε 35.046 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

– 251.204 ευρώ σε 1.289 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», (λόγω COVID-19).

– 250.779 ευρώ σε 788 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής.

– 213.900 ευρώ σε 6.071 δικαιούχους για επίδομα ομογενών.

– 185.995 ευρώ σε 2.771 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας).

– 52.067 ευρώ σε 66 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφάλιστων.

Επιδότηση ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το Σεπτέμβριο

 


Το ύψος της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Σεπτέμβριο, αναμένεται να καλύψει έως και το 90% της αύξησης στην τιμή της μεγαβατώρας.

Το ύψος της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Σεπτέμβριο, η οποία αναμένεται να καλύψει έως και το 90% της αύξησης στην τιμή της μεγαβατώρας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Το συνολικό ποσό το οποίο θα διατεθεί θα φθάσει το 1,9 δισ. ευρώ, απορροφώντας σχεδόν το σύνολο του κόστους της εκτίναξης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, που έρχεται ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης, για συνολικά 6 εκατ. νοικοκυριά και 1,2 εκατ. επιχειρήσεις.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές.

Συνελήφθη ημεδαπός σε περιοχή των Ιωαννίνων που κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων

 


Συνελήφθη σήμερα το μεσημέρι σε περιοχή των Ιωαννίνων ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

Ειδικότερα, η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας που αφορούσε κακοποίηση ζώου ιδιοκτησίας του, που έγινε χθες το απόγευμα σε περιοχή των Ιωαννίνων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί από την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Απαλλαγή και για τους Ορθόδοξους μαθητές από το μάθημα των Θρησκευτικών

 


Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αλλάζει τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους.

Οποιονδήποτε λόγο που ανάγεται σε γενικότερες αντιλήψεις και όχι μόνο όσους αναφέρονται στη θρησκευτική συνείδηση των παιδιών και των γονέων ή κηδεμόνων τους, δέχεται η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ως προϋπόθεση για την απαλλαγή μαθητή από το μάθημα των Θρησκευτικών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με την Αρχή, κρίνεται πως δεν είναι συνταγματικά ανεκτό η εξαίρεση να αφορά μόνο τους μη Χριστιανούς Ορθόδοξους. Αντίθετα έκρινε πως το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι Ορθόδοξοι μαθητές, σε περίπτωση που δεν συμφωνούν με το περιεχόμενο του μαθήματος.

Ο Δήμος Πωγωνίου γίνεται πληθυσμιακά μικρότερος

 


Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία αποτελέσματα της απογραφής οι Δήμοι Δωδώνης και Πωγωνίου έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες πληθυσμού.

Στο Δήμο Πωγωνίου η μείωση του πληθυσμού φτάνει στα 2.101 άτομα σε σχέση με την απογραφή του 2011.

Στο Νομό Ιωαννίνων πληθυσμό κάτω των δέκα χιλιάδων κατοίκων έχουν οι Δήμοι Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου, Τζουμέρκων.

Ο μικρότερος πληθυσμιακά Δήμος είναι ο Δήμος Ζαγορίου καθώς ο πληθυσμός του μόλις που ξεπερνά τις τρεις χιλιάδες.

Γιάννενα: Στο Πάρκο Λιθαρίτσια το Φεστιβάλ της ΚΝΕ

 

Με σύνθημα: Η νέα γενιά με το ΚΚΕ με το ΚΚΕ για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό” (Ν. Μπελογιάννης) Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα, συνεχίζει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα και κάνει στάση στα Γιάννενα.

“Στο Φεστιβάλ  συναντιούνται εδώ και 47 χρόνια η ελπίδα, η δημιουργία, ο αγώνας. Η κόκκινη πολιτεία του Φεστιβάλ “χτίζεται” και λειτουργεί µε την εθελοντική σχεδιασμένη δουλειά και προσφορά, την ανιδιοτέλεια και τον ενθουσιασμό χιλιάδων µελών και φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. 

Το Φεστιβάλ είναι µία εικόνα από το όμορφο μέλλον για το οποίο παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να συμπορευτεί στον αγώνα με το ΚΚΕ για  να παλέψουμε για όλα τα σύγχρονα δικαιώματα, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες µας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.

Να παλέψουμε για τη νέα κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, μια κοινωνία χωρίς κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Φεστιβάλ θα γίνει για μια ακόμα χρονιά στο Πάρκο Λιθαρίτσια, το τριήμερο 16-17-18 Σεπτέμβρη, με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που φιλοδοξούν και φέτος να αποτελέσουν πόλο έλξης για τη νεολαία και τον λαό της περιοχής.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που εμπλουτίζεται συνεχώς, θα περιλαμβάνει συζητήσεις, εκθέσεις, συναυλίες καταξιωμένων αλλά και νέων καλλιτεχνών. Θα υπάρχουν 2 σκηνές (Κεντρική και Νεανική), Στέκια μαθητών, φοιτητών και νέων εργαζομένων.

Το πρόγραμμα μέχρι στιγμής περιλαμβάνει:

Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη:

Νεανική Σκηνή

·       21:00 Stand-up Comedy με τον   Χριστόφορο Ζαραλίκο

·       22:00 Φοιτητικά-Νεανικά Συγκροτήματα

Σάββατο 17 Σεπτέμβρη:

Κεντρική Σκηνή

·  21:00 Συναυλία με τους «Γίναμε»

·  22:00 Συναυλία με την Φ. Βελεσιώτου

Δημοτικό – Παραδοσιακό Γλέντι

Κυριακή 17 Σεπτέμβρη:

Μαθητικό Στέκι

·  20:00 Stand-up Comedy από μαθητές

Κεντρική Σκηνή

·  20:30 Μουσικό-αφηγηματικό αφιέρωμα «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» από συγκρότημα ΚΝΕ & συνεργαζόμενους

·  21:30 Πολιτική Συγκέντρωση με ομιλητή τον Κ. Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

·  22:30 Συναυλία με τη Ν. Μποφίλου

Οι πύλες του Φεστιβάλ ανοίγουν στις 19:00 καθημερινά.

·   Στο χώρο, εκτός από τα παραπάνω στέκια που θα έχουν τις δικές τους εκθέσεις και «εργαστήρια», θα υπάρχουν οι εξής χώροι: Για γυναικεία ανιστομία, για αθλητισμό, ενάντια στα Ναρκωτικά, ΚΕΘΕΑ, Προοδευτική ΚΚΦ (ΕΔΟΝ).

·  Η κεντρική έκθεση θα έχει θέμα την Μικρασιατική Καταστροφή με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων (1922-2022)

· Στο χώρο θα υπάρχει Χώρος Κόκκινου Αερόστατου

Ανοίγει την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου το παζάρι στη Βουνοπλαγιά Ιωαννίνων

 


Ανοίγει την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου το παζάρι στη Βουνοπλαγιά Δήμου Ζίτσας.

Η εμποροπανήγυρη θα  παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου.

Έρχονται τρία νέα προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας


O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Open ανέφερε «Το θέμα του φυσικού αερίου σε τιμή 300 ευρώ η μεγαβατώρα δεν αντιμετωπίζεται χωρίς λήψη ισχυρών μέτρων», εξηγώντας πως μιλά για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ενώ ο αρμόδιος υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι πρέπει «να μπει στην καθημερινότητά μας η εξοικονόμηση ενέργειας, όπως στη Γερμανία».

Οι νέες παρεμβάσεις που φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες είναι:

Πρόγραμμα επιδότησης που θα αφορά σε αντλίες θερμότητας. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρά το υψηλό κόστος εγκατάστασής της που φτάνει έως και τα 10.000 ευρώ, η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί το περιβάλλον για να θερμάνει ή να ψύξει έναν χώρο. Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει αφορά μόνο το στάδιο άντλησης θερμότητας. Επομένως ο χρήστης πληρώνει μόνο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την άντληση. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν χρησιμοποιείται ως πηγή για τη δημιουργία θέρμανσης ή ψύξης και γι' αυτό η κατανάλωση που απαιτείται είναι πολύ μικρή, σε σχέση με το αποτέλεσμα που παίρνουμε σε ψύξη ή θέρμανση. Έρευνα του ΕΜΠ εκτιμά ότι το φθηνότερο θερμικό σύστημα είναι η αντλία θερμότητας, καθώς ο υψηλός βαθμός απόδοσης δίνει μεγάλο πλεονέκτημα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 28 Αυγούστου

 


Την Κυριακή 28 Αυγούστου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κατσικάς, Αίθουσα Δημαρχείου, 09:00 – 14:00.

Φωτοευαισθησία: Ποια αντηλιακά την προκαλούν;

 


Αυξημένη ευαισθησία του δέρματος μπορούν να προκαλέσουν ορισμένα αντηλιακά, παρότι η χρήση τους είναι απαραίτητη όχι μόνο τις μέρες με έντονη ηλιοφάνεια αλλά στο σύνολο του χρόνου. Αν και έχει γίνει συνείδηση σε όλους η αναγκαιότητα της προστασίας του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία επιτυγχάνεται με την τακτική εφαρμογή αντιηλιακών, σε ένα ποσοστό ανθρώπων κάποια συστατικά που περιέχουν γίνονται αιτία απόκτησης αυξημένης ή ασυνήθιστης αντίδρασης όταν το δέρμα εκτίθεται στις κατά τα άλλα απαραίτητες για τη ζωή ακτίνες του ήλιου.

«Σκοπός των αντηλιακών είναι να προστατεύουν το δέρμα μας από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας και να ελαχιστοποιούν τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν όταν είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε στον ήλιο, δεδομένου ότι η εσκεμμένη και άμεση έκθεση στον ήλιο πρέπει να αποφεύγεται. 

Για την επιλογή τους εστιάζουμε σχεδόν αποκλειστικά στον δείκτη προστασίας (SPF), αφού όσο υψηλότερος είναι τόσο μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες UVB παρέχει. Το δεύτερο που προσέχουμε είναι αν πρόκειται για αντηλιακό ευρέος φάσματος, εάν δηλαδή προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB. Σχεδόν ποτέ κανείς, όμως, δεν προσέχει τα συστατικά που περιέχουν, παρότι όλοι μας, ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματός μας είναι πιθανό να αναπτύξουμε φωτοευαισθησία από αυτά, αυξάνοντας τις πιθανότητες μόνιμων βλαβών αλλά και εμφάνισης καρκίνου του δέρματος», μας εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.