Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΕΛΣΤΑΤ: Έλληνες, γίναμε (πολύ) λιγότεροι!

Περίπου κατά μισό εκατομμύριο λιγότεροι εμφανιζόμαστε οι Έλληνες σε σχέση τους υπολογισμούς που είχε κάνει η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) το 2009 καθώς και κατά 200.000 περίπου σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2001!

Η απογοητευτική αυτή εικόνα αναδεικνύεται από τα προσωρινά στοιχεία της πρόσφατης επίσημης απογραφής που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Αίτια της μεγάλης μείωσης του πληθυσμού της χώρας θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η γήρανση του πληθυσμού καθώς και η οικονομική κρίση που προβληματίζει τα ζευγάρια στο να κάνουν οικογένεια αλλά και έχει δημιουργήσει, ειδικά την τελευταία διετία, κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό.


Ενδεχομένως δε η εικόνα να μεγεθύνεται και από την απροθυμία πολιτών να απογραφούν για λόγους που μπορεί να ποικίλλουν…
Συγκεκριμένα, στη γενική απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της χώρας είχε καταμετρηθεί σε 10.964.020 άτομα, ενώ το 2009 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπολογίσθηκε πως ξεπέρασε τα 11.282.571 άτομα.
Σύμφωνα, τώρα, με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2011, στο σύνολο της χώρας απεγράφησαν 10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 5.303.690 άρρενες (49,2%) και 5.484.000 θήλεις (50,8%). Τα προσωρινά αποτελέσματα κατά Δήμο (Πρόγραμμα «Καλλικράτης»), περιλαμβάνονται στον πίνακα 1.
Τα ανωτέρω προσωρινά στοιχεία προέρχονται από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του αριθμού των ατόμων που απεγράφησαν στις 94 Εποπτείες της Χώρας και όχι από επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων, η οποία θα ακολουθήσει. Για το λόγοαυτό, τα στοιχεία χαρακτηρίζονται ως προσωρινά και ενδέχεται να αποκλίνουν από τα οριστικά.

Σύμφωνα με το www.protothema.gr, με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οριστικά αποτελέσματα για το Μόνιμο Πληθυσμό, σε επίπεδο οικισμού, θα είναι διαθέσιμα το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Αναλυτικά αποτελέσματα για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού θα γίνονται διαθέσιμα σταδιακά, από το τέλος του 2012 και εντός του 2013, μετά την επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων (38.000.000 σελίδες), η οποία περιλαμβάνει την οπτική ανάγνωση, την κωδικογράφηση και τους πάσης φύσεως ελέγχους ποιότητας.
Για να εκτιμηθεί η πληρότητα και η ποιότητα της πληροφορίας που συλλέχθηκε με την Απογραφή, η ΕΛΣΤΑΤ αυτή τη φορά διενήργησε Έρευνα Κάλυψης της Απογραφής. Χρησιμοποιήθηκε ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 20.000 νοικοκυριών από όλη τη Χώρα, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία της


Απογραφής και σε χαμηλό διοικητικό επίπεδο (Δήμο «Καλλικράτη»). Η σύγκριση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Κάλυψης με αυτά της Απογραφής θα γίνει μέσα στο 2012, μετά την επεξεργασία των ερωτηματολογίων και των δύο στατιστικών εργασιών.
Τηρώντας τον Κανονισμό 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η Απογραφή του 2011 εστίασε στην καταγραφή του Μόνιμου


Πληθυσμού της Χώρας σε αντίθεση με τις προηγούμενες Απογραφές, οι οποίες είχαν σκοπό τη καταγραφή του de facto πληθυσμού (δηλαδή των ατόμων που βρέθηκαν παρόντα στον τόπο Απογραφής). Γενικότερα, η μεθοδολογία της Απογραφής του 2011 διαφέρει σημαντικά σε αρκετά σημεία από αυτή προηγούμενων Απογραφών, όπως στη διάρκεια της Απογραφής, στην απογραφή ατόμων στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους κλπ. Συνεπώς, τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2011 και αυτά προηγούμενων Απογραφών δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα.

Από τα προσωρινά αποτελέσματα προκύπτει ότι οι πέντε Δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι Δήμοι Καλλιθέας (21.067,6), Ν. Σμύρνης (20.740,6), Αθηναίων (16.830,4), Θεσσαλονίκης (16.703,3) και Νέας Ιωνίας (15.109,7). Α


Ακόμη, οι πέντε Δήμοι με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οι Δήμοι Πρεσπών (3,05), Ζαγορίου (3,78), Παρανεστίου (3,85), Σφακίων (4,11) και Νεστορίου (4,27).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Στοπ στα δωρεάν συγγράμματα πριν το 2013

Η νέα ρύθμιση που αλλάζει τα δεδομένα.


Η δωρεάν διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων δεν θα σταματήσει από το 2013, αλλά πολύ νωρίτερα.
Το νομοσχέδιο για την Παιδεία που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Η αρχική ρύθμιση που προέβλεπε την κατάργηση των δωρεάν συγγραμάτων από το 2014, δεν υπάρχει στο τελικό κείμενο.
Αντίθετα, όπως γράφει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», η ρύθμιση που την αντικαθιστά είναι πιο «επικίνδυνη».
Δεν περιέχει αναφορά στο έντυπο σύγγραμμα, ενώ προβλέπει, χωρίς κανένα χρονικό προσδιορισμό ότι «τα θέματα που αφορούν τη διάθεση στους φοιτητές των ηλεκτρονικών σημειώσεων και των ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς και την καταβολή αμοιβής στους συγγραφείς τους» ρυθμίζονται με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει νέο καθεστώς από φέτος.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συνελήφθη ένας ημεδαπός με ναρκωτικά

Συνελήφθη την Πέμπτη στην Πρέβεζα από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, ένας ημεδαπός ηλικίας 52 ετών, γιατί κατείχε ποσότητα κάνναβης βάρους 4,3 γραμμαρίων.


Ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση.

ΚΑΣΤΡΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά

Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 11:45 χθες το πρωί, σε δασώδη έκταση στην περιοχή Καστρίτσα Ιωαννίνων.
Επί τόπου επιχειρούν 6 οχήματα με 17 πυροσβέστες και 16 άτομα πεζοπόρο. Δεν υπάρχουν αναφορές για απειλούμενες κατοικημένες περιοχές.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος την Κυριακή 25 Ιουλίου 2011

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, η ΔΕΗ ενημερώνει. για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 Από 8:00 π.μ. έως 12:00:00 μ.μ.
Στα παρακάτω χωριά του Δήμου Πωγωνίου:

Δολιανά, Κουκλιοί, Μαζαράκι, Δελβινάκι, Κάμπο Παρακαλάμου, Δελβινάκι, , Ρεπετίστα, Σιταριά, Λίμνη, Κτίσματα, Μαυρόπουλο, Τεριάχι, Καστανή, Δημόκορη, Στρατίνιστα, Περιστέρι, Χαραυγή, Κακαβιά, Πωγωνιανή, Δρυμάδες, Δολό, Παλαιόπυργος, Κακόλακκος, Μερόπη.


ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 Από 8:00 π.μ. έως 11:00:00 μ.μ.
Στα παρακάτω χωριά του Δήμου Πωγωνίου:


τμήμα Πετσαλίου, Γαβρισιοί, Λιγοψά, Βατατάδες, Βλαχάτανο και Χρυσόρραχη.

ΑΡΤΑ: Σύλληψη για ναρκωτικά

Συνελήφθη στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας ένας ημεδαπός ηλικίας 39 ετών, γιατί κατείχε ποσότητα κάνναβης βάρους 4,3 γραμμαρίων. Ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Βάλαμε πάτο στο βαρέλι»!!!

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη  συνέντευξη Τύπου στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η Ευρωζώνη έδωσε χθες μια καθαρή και σαφή απάντηση στις αγορές», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «το πακέτο στήριξης της Ελλάδας έδωσε μεγάλη ανακούφιση στην ελληνική οικονομία».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για μια «πανηγυρική διακήρυξη υπέρ του ευρώ», μέσα από ένα «ολοκληρωμένο σύστημα προληπτικών μέτρων» και απηύθυνε νέο κάλεσμα για συναίνεση.
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «ασύμμετρος πόλεμος» στη διεθνή οικονομία, αναφερόμενος σε «οντότητες της αγοράς που δημιουργούν πολλά και ανυπέρβλητα προβλήματα στα κράτη και τους πολίτες».
«Υπάρχει μεγάλη ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας, που θα περάσει στην πραγματική οικονομία», τόνισε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να επέλθει χαλάρωση των προσπαθειών.
Πρέπει να συνεχίσουμε στην εφαρμογή του προγράμματος».
Ο υπουργός Οικονομικών είπε, ακόμη, ότι το νέο πακέτο στήριξης αποτελεί «ομπρέλα προστασίας για τις ελληνικές τράπεζες».
Απευθύνοντας νέο κάλεσμα για συναίνεση, ο υπουργός είπε ότι «η εθνική συνεννόηση θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε το κλίμα και να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στο εξωτερικό».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε προηγούμενες δηλώσεις του τόνισε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ήταν απαραίτητες για να μει «πάτος στο βαρέλι», υπογραμμίζοντας ότι εξασφαλίστηκε η μεγαλύτερη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών.