Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Αδελφότητα Παρακαλαμιωτών Ηπείρου «Η Ένωση»: Αναβίωση του εθίμου «Τα Μπόλια», την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.

 


Η Αδελφότητα Παρακαλαμιωτών Ηπείρου «Η Ένωση» διοργανώνει την αναβίωση του εθίμου  «Τα Μπόλια» την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 11:00 π.μ., στα Γραφεία της Αδελφότητας (Δεληγιώργη 7, Αθήνα).

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός, που κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων

 


Συνελήφθη χθες (21-11-2022) το πρωί από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων σε περιοχή των Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, ο κατηγορούμενος διατηρούσε εντός αγροτεμαχίου του πέντε σκύλους, μην τηρώντας τους κανόνες ευζωίας τους.

Οι συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Παρακάλαμος: Σοκ από το θάνατο νεαρού συγχωριανού Κρομμύδα Δημ. Λάζαρου


Σοκ έχει προκαλέσει στον Παρακάλαμο, η είδηση   του θανάτου του 33χρονου συγχωριανού Κρομμύδα Δημ. Λάζαρου, στην Θεσσαλονίκη.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.


Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής (συνεδρίαση 22 Νοεμβρίου)

 


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ανέδειξε την εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.  προσωρινό ανάδοχο του έργου για την «Αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Ηπείρου».

Προσωρινοί ανάδοχοι αναδείχτηκαν επίσης και τα έργα:

«Καθαρισμός – άρση προσχώσεων ρεμάτων και τάφρων και αποκαταστάσεις αντιπλημμυρικών έργων της Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 450.000. Ανάδοχος: Κωνσταντίνος Μπεζαλής.

«Αποκατάσταση βατότητας περιοχής Δρυόφυτου Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 74.400. Ανάδοχος Χαράλαμπος Αφρατάτος.

Επίσης η Ο.Ε. ανέδειξε τους οριστικούς αναδόχους για τα έργα:

·         «Άμεση αποκατάσταση 16ης επαρχιακής οδού προς Αετόπετρα Δωδώνης», προϋπολογισμού 285.000,00 €. Ανάδοχος: Σ&Γ. ΑΛΕΞΙΟΥ Ο.Ε.

·         «Κατασκευή-αποκατάσταση γέφυρας στο Λούρο ποταμό στην περιοχή Τερόβου», προϋπολογισμού 140.000 €. Ανάδοχος ΖΙΩΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.

Η Ήπειρος, ο απόλυτος προορισμός αυθεντικών εμπειριών, στη Philoxenia 2022

 


Ολοκληρωμένη και στοχευμένη ήταν η παρουσίαση της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia», η οποία πραγματοποιήθηκε από 18-20 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, στην οποία συμμετείχε μέσω του Έργου: «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου», προβλήθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου, ως προορισμού που προσφέρει μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία διακοπών σε κάθε επισκέπτη, κάθε εποχή του χρόνου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου διοργάνωσε στον κεντρικό χώρο εκδηλώσεων της έκθεσης, μια διαδραστική παρουσίαση την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου.  Εκεί ο δημοσιογράφος-παρουσιαστής της ΕΤ3 Κωστής Ζαφειράκης, παρουσίασε με μοναδικό τρόπο, τη βιωματική εμπειρία του από τα ταξίδια στην Ήπειρο, δίνοντας έμφαση στη φιλοξενία των ανθρώπων, τις μυρωδιές και γεύσεις του τόπου, τις κρυμμένες ομορφιές της Ηπείρου στην ενδοχώρα και τα παράλια, όπου ο κάθε ταξιδιώτης μπορεί να ζήσει αυθεντικές εμπειρίες.

Περιφέρεια Ηπείρου: Tροποποίηση περιβαλλοντικών όρων του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η): «Υφιστάμενη πτηνοτροφική μονάδα, με αύξηση της δυναμικότητας από 40.700 ωοτόκες όρνιθες σε 103.990 ωοτόκες όρνιθες ήτοι 12.000 ελευθέρας βοσκής και 91.050 αχυρώνα

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ανακοινώνει και Προσκαλεί

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθ. 19 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α΄) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της ΚΥΑ 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45/Β’), τους πολίτες ( κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους ( οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας ), να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις ( σύμφωνα με το έντυπο υπό στοιχεία Δ11, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α της προαναφερόμενης ΚΥΑ) στα πλαίσια της έναρξης δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η): «Υφιστάμενη πτηνοτροφική μονάδα, με αύξηση της δυναμικότητας από 40.700 ωοτόκες όρνιθες σε 103.990 ωοτόκες όρνιθες (ήτοι 12.000 ελευθέρας βοσκής και 91.050 αχυρώνα), εγκατεστημένη στη θέση «Παλιουρίες», της Τ.Κ. Καλπακίου, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία : «Παναγιώτης Φραγκούλης και ΣΙΑ Ο.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ΑΥΓΑ ΑΧΥΡΩΝΑ ΗΠΕΙΡΟΥ»

Ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δημοσιοποίησης ορίζεται η 22-11-2022 και ημερομηνία λήξης αυτής η 03-01-2023.

Δήμος Πωγωνίου: Ξεκίνησαν οι εργασίες Συντήρησης – επισκευής Δημοτικών κτιρίων

 

Εκτεταμένες παρεμβάσεις συντήρησης και επισκευής ξεκίνησαν σε έξι (6) Δημοτικά κτίρια του Δήμου Πωγωνίου στα πλαίσια του έργου «Συντήρηση – επισκευή Δημοτικών κτιρίων», με προϋπολογισμό μελέτης 57.240,00€ με Φ.Π.Α. 24%.

Το έργο χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου και αφορά την επισκευή στέγης σε κτίρια των Κοινοτήτων Δρυμάδων, Δολού, Κάτω Μερόπης, Κεφαλοβρύσου και Παρακαλάμου.

«Συντηρούμε και προστατεύουμε τα δημοτικά κτίρια ώστε να αξιοποιηθούν με ασφάλεια από τις υπηρεσίες, τους φορείς και τους δημότες μας» τονίζει ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης επισημαίνοντας παράλληλα ότι στο μέλλον θα γίνουν αντίστοιχες εργασίες και σε άλλα δημοτικά κτίρια.

Αναλυτικά οι εργασίες:

·         Στην Τ.Κ. Δρυμάδων στα κτίρια του Ξενώνα και του πρώην Δημοτικού Σχολείου.

·         Στην Τ.Κ. Δολού στο κτίριο του κοινοτικού γραφείου- ιατρείου.

·         Στην Τ.Κ. Κάτω Μερόπης στο πρώην Δημοτικό Σχολείο.

·         Στην Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου.

·         Στην Τ.Κ. Παρακαλάμου στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε Ημερίδα ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου

 


Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 600 μαθητές γυμνασίων και λυκείων της πόλης των Ιωαννίνων

Σε μία γεμάτη από μαθητές αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ημερίδα ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αναπηρία.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Ηπείρου και Βορείων Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής κοινωνικής πρωτοβουλίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η εκδήλωση απευθύνονταν σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την εξοικείωσή τους με έννοιες όπως η προκατάληψη, οι διακρίσεις, η διαφορετικότητα και η προσβασιμότητα.

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 ISO 46/2022 (14 Νοεμβρίου 2022 - 20 Νοεμβρίου 2022)

 


Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 53.800 κρούσματα COVID-19 (5.157 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -4%

εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 27% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.360.506 εκ των οποίων 52.1% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.87 (95% ΔΕ: 0.75 - 0.95)

 Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.356 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 194, 5% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.148 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 164, 0% εβδομαδιαία μεταβολή).

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 89 (71.9% άνδρες) με διάμεση ηλικία 76 έτη και το 98.9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συνελήφθη αλλοδαπός φυγόποινος στα Ιωάννινα

 


Συνελήφθη χθες το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός διωκόμενος.

Ειδικότερα, σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αιγαίου, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης (8) ετών για τα αδικήματα της ληστείας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της νομοθεσίας περί όπλων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

1η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην 31η Hermes Expo των ΗΠΑ

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων συμμετείχαν για πρώτη φορά στην 31η Hermes Expo που πραγματοποιήθηκε στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη έκθεση λειτούργησε ως «βατήρας» για τις ηπειρωτικές επιχειρήσεις του κλάδου των προϊόντων και του τουρισμού, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων οικονομικών «δεσμών» στην Αμερικανική αγορά. Οι επτά επιχειρήσεις προϊόντων που συμμετείχαν στην Έκθεση, είχαν απτά αποτελέσματα καθώς ήδη έκλεισαν εμπορικές συμφωνίες.

Παράλληλα η Περιφέρεια, προέβη και σε προβολή του προορισμού της Ηπείρου των 4 εποχών, για την οποία εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες της Έκθεσης.

Η αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Ηπείρου αποτελούνταν από τους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες Οδυσσέα Πότση- Βασίλη Γοργόλη, του περιφερειακούς συμβούλους Βασίλη Καλούδη – Χάρη Λιούρη, τη Διευθύντρια Τουρισμού  Ιουλία Μαρκούλα και την προϊσταμένη Προώθησης και Προβολής προϊόντων Σοφία Φούκη.

Περιφέρεια Ηπείρου: Μ.Π.Ε. του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η,α/α 8): «ΜΥΗΕ “ΜΥΗΣ ΖΙΤΣΑ”, ισχύος 9,63 MW , στον ποταμό Καλαμά, στη θέση «Μελίσσι- νερόμυλος Αχιλλέα- Θεογέφυρο» των Δ.Ε. Ζίτσας και Άνω Καλαμά

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ανακοινώνει και Προσκαλεί

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθ. 19 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α΄) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της ΚΥΑ 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45/Β’), τους πολίτες ( κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους (οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας), να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις (σύμφωνα με το έντυπο υπό στοιχεία Δ11, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α της προαναφερόμενης ΚΥΑ) στα πλαίσια της έναρξης δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η,α/α 8): «ΜΥΗΕ “ΜΥΗΣ ΖΙΤΣΑ”, ισχύος 9,63 MW , στον ποταμό Καλαμά, στη θέση «Μελίσσι- νερόμυλος Αχιλλέα- Θεογέφυρο» των Δ.Ε. Ζίτσας και Άνω Καλαμά των Δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου αντίστοιχα, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΘΥΑΜΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ι.Κ.Ε.»

Ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δημοσιοποίησης ορίζεται η 22-11-2022 και ημερομηνία λήξης αυτής η 03-01-2023.
Ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας για την κατάθεση γραπτών απόψεων των πολιτών και των φορέων εκπροσώπησής τους ορίζεται η 24-11-2022 και ημερομηνία λήξης αυτής η 29-12-2022
Αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου.
Αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου για την παροχή πληροφοριών και στοιχείων καθώς και την παραλαβή των εγγράφων απόψεων και προτάσεων των πολιτών και φορέων είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου (Πλατεία Πύρρου 1 –Ιωάννινα, γρ. 203), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες).
Η παρούσα ανακοίνωση αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, www.php.gov.gr /Ενημέρωση/Ανακοινώσεις.
Η παρούσα Ανακοίνωση-Πρόσκληση να δημοσιευθεί στην εφημερίδα «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ» την 23-11- 2022.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π. Σ.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ- ΜΠΟΤΣΗ

ΠΗΓΗ:  www.php.gov.gr/

Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τις επιταγές θεάτρου


Αναρτήθηκαν τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων, αποκλειομένων και παρόχων θεατρικών επιχειρήσεων του προγράμματος χορήγησης επιταγών θεάματος χειμερινής περιόδου 2022-2023 στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου 2023.

Όπως αναφέρει η ΔΥΠΑ σε ανακοίνωσή της, σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και η στήριξη των θεατρικών επιχειρήσεων.

Με την επιταγή, οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση της επιλογής τους από το μητρώο παρόχων της ΔΥΠΑ, χωρίς να καταβάλουν επιπλέον ποσό. Η αξία των επιταγών ανέρχεται κατά μέγιστο όριο στα 15 ευρώ για τις κεντρικές σκηνές και στα 12 ευρώ για τις παιδικές σκηνές.

Οι πάροχοι, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν προσφέρει πάνω από 90 παραστάσεις, τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι σε θέσεις πλατείας, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Η επιλογή της παράστασης γίνεται από τους δικαιούχους από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ, μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων ανά παράσταση.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιταγές θεάματος και την ενεργοποίησή τους μπορούν να αναζητηθούν στη Δημόσια Πρόσκληση (σελ. 21-22) και στις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ: https://www.dypa.gov.gr/deltia-theamatos

ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: Καταδίκη της «εισβολής» στην (πρώτη) κατοικία της συνταξιούχου δημοσιογράφου κας Ιωάννας Κολοβού

 


Για μια ακόμη φορά, γίναμε θεατές μιας απρόκλητης επίθεσης από τους αρμούς που αξιοποιεί η Νέα Δημοκρατία για να κάνει πράξη τα σχέδια της, να χτυπήσει όσους δεν χωράνε στην Ελλάδα 2.0 του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αστυνομικοί που συμπεριφέρθηκαν σαν μπράβοι για τα αρπακτικά κοράκια, εισέβαλλαν βίαια στην (πρώτη) κατοικία της συνταξιούχου δημοσιογράφου κας Ιωάννας Κολοβού.

Μετά βέβαια ήρθαν αντιμέτωποι με ένα κύμα αλληλεγγύης και υποστήριξης.

Έτσι θα είναι από εδώ και πέρα, κανένα σπίτι στα χέρια ούτε τραπεζίτη, ούτε αρπακτικών fund.

Η δημοκρατική ανάσα που έχει ανάγκη ο λαός θα έρθει, πιο σύντομα από ότι η αυταρχική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των fund και των υποκλοπών, νομίζει.

Η αντίδραση που είδαν τα αρπακτικά κοράκια και οι μπράβοι τους θα είναι ο κανόνας στην απόπειρα τους να διώξουν τον κόσμο από τις ιδιοκτησίες τους.

Εξάλλου εάν θέλουν να συλλέξουν ιδιοκτησίες για χρέη, ας ξεκινήσουν με τα 390 εκ. ευρώ που χρωστάει η Νέα Δημοκρατία.

Διήμερο δωρεάν ελέγχου κήλης στο Metropolitan Hospital

 


Την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, από 11.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ., στο Metropolitan Hospital θα πραγματοποιείται δωρεάν κλινικός έλεγχος κήλης σε κάθε άτομο που θα το θελήσει.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κήλη

Η προβολή ενός οργάνου προς τα έξω, μέσα από το τοίχωμα της κοιλότητας που το περικλείει ονομάζεται κήλη. Οφείλεται, κυρίως, στην αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση που ασκείται στο σώμα, από καθημερινές δραστηριότητες, η οποία σταδιακά οδηγεί στη ρήξη των μυϊκών στρωμάτων του σημείου εκείνου, με αποτέλεσμα την προβολή του σπλάχνου προς τα έξω. Μπορεί να προκληθεί από: βαριά χειρωνακτική εργασία, άρση βαρών, βήχα, αφόδευση, εγκυμοσύνη.

Η κήλη αφορά έναν στους τέσσερεις άντρες και μία στις 50 γυναίκες. Γίνεται εύκολα αντιληπτή από τη διόγκωση στο σημείο εμφάνισής της και το αίσθημα βάρους ή καύσου που είναι και τα χαρακτηριστικά της συμπτώματα. Ανάλογα με το σημείο εντοπισμού της παίρνει και το όνομά της. Οι πιο συχνές σε εμφάνιση κήλες είναι:

·         Η βουβωνοκήλη με ποσοστό 72%, που συνήθως αφορά τους άντρες

·         Η ομφαλοκήλη με ποσοστό 14%, που εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες

·         Η μητροκήλη με ποσοστό 2,6%, που πλήττει συνηθέστερα γυναίκες

·         Η μετεγχειρητική κήλη, που αντιπροσωπεύει το 8% των κηλών.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία των κηλών είναι χειρουργική και αποσκοπεί στην ανάταξη του στοιχείου της πρόπτωσης και στην αποκατάσταση του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος με χρήση ραμμάτων ή διαφόρων τύπων πλεγμάτων.

Η λαπαροσκόπηση που εφαρμόζεται τα τελευταία 20 χρόνια, εκτοπίζει σταδιακά την κλασική ανοιχτή χειρουργική. Στη λαπαροσκοπική μέθοδο, η αποκατάσταση της κήλης γίνεται πάντοτε με τη χρήση πλέγματος, το οποίο τοποθετείται ενδοπεριτοναϊκά, αφήνοντας άθικτο το περιτόναιο και χωρίς καμιά επαφή με τα σπλάχνα.

Εδώ και λίγα χρόνια κερδίζει έδαφος η ρομποτική χειρουργική, η οποία με τη χρήση του πρωτοποριακού συστήματος da Vinci, συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της ανοιχτής και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής αποκατάστασης κηλών επιτυγχάνοντας: μικρότερο τραύμα και ελάχιστη απώλεια αίματος, ελάχιστο πόνο, μικρότερη περίοδο αποθεραπείας, μηδενικές επιπλοκές από το τραύμα και καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να κάνετε για να εξεταστείτε;

Καλέστε καθημερινά στο: 210 48 09 150, από 10.00 π.μ. έως 13.00 μμ., για να κλείσετε εγκαίρως το ραντεβού σας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου

 


Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Η ρομποτική χειρουργική στην ουρολογία

 


Τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βελτιώσει σημαντικά τη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων που αφορούν στον προστάτη αδένα, στην ουροδόχο κύστη, στους νεφρούς και στους ουρητήρες. Για την αντιμετώπιση του καρκίνου που εμφανίζεται στα παραπάνω όργανα του ουροποιητικού συστήματος, αλλά και για την καλοήθη διόγκωση του προστάτη, υπάρχει πλέον το πιο εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi (Intuitive Surgical Systems).

«Με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος πραγματοποιείται η ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη (ρομποτική ριζική προστατεκτομή για τον καρκίνο του προστάτη και ρομποτική αδενοματεκτομή για την καλοήθη διόγκωση του προστάτη), των όγκων των νεφρών (ρομποτική ριζική και μερική νεφρεκτομή), των όγκων της ουροδόχου κύστεως (ρομποτική ριζική κυστεκτομή) και των όγκων της πυέλου και των ουρητήρων (ρομποτική ριζική νεφροουρητηρεκτομή)», αναφέρει ο δρ Νικόλαος Α. Κωστακόπουλος, MD, PhD, FEBU, Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ουρολόγων, Επιμελητής Α’ Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Ρομποτική ριζική προστατεκτομή

Με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci Xi πραγματοποιείται στην Α’ Ουρολογική Κλινική του Metropolitan General, η ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Οι μικρές τομές και η ακρίβεια στη χειρουργική τεχνική που προσφέρει η υποβοήθηση του ρομπότ, ελαχιστοποιούν τον πόνο μετά το χειρουργείο και την απώλεια αίματος, ενώ αυξάνουν την πιθανότητα για γρηγορότερη επιστροφή της εγκράτειας και της στυτικής λειτουργίας, σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική τεχνική. Επίσης, αντιμετωπίζει ογκολογικά τη νόσο με την ίδια επιτυχία που είχαν οι παλαιότερες τεχνικές με τομή.