Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΚΟΝΙΤΣΑ: Κουβάλαγε με το ΙΧ του 52 κιλά κάνναβη

Τη Δευτέρα το βράδυ στο 8ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας –Ιωαννίνων, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων εντόπισαν δύο αυτοκίνητα, να κινούνται ύποπτα και τα έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση.
Με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, ακινητοποιήθηκε το ένα όχημα, διενεργήθηκε έλεγχος και εμέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν 50 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 52 κιλών περίπου και μία νάυλον σακούλα με ακατέργαστη κάνναβη βάρους πέντε γραμμαρίων, ενώ συνελήφθη ο 36χρονος οδηγός του οχήματος.

Ο οδηγός του δεύτερου οχήματος, που ενεργούσε ως προπομπός δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών αλλά ανέπτυξε ταχύτητα και προσπαθώντας να αποφύγει τον έλεγχο, εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και τράπηκε σε φυγή, εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δεύτερου δράστη, που όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα πρόκειται για Έλληνα, ηλικίας 32 ετών, κάτοικο Αθηνών συνεχίζονται.


Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ τα ναρκωτικά και τα δύο οχήματα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, που διενεργεί την προανάκριση.

ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Διαμαρτυρία για την κατάργηση δρομολογίου του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας μέσω της παλαιάς Νομαρχιακής οδού Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Κλεισθένους 15, 105 52 Αθήνα
Τηλ.:210- 3243822-3241137 fax: 210-3243281
www.panepirotiki.com  –  email:info@panepirotiki.com   
Αθήνα 5-7-2011

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
30/6/2011
Στην Αθήνα σήμερα, 30 Ιουνίου 2011 ημέρα Πέμπτη και ώρα 7.30 μ.μ κλήθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε συνεδρίαση, στα γραφεία της Π.Σ.Ε Κλεισθένους 15, ύστερα από νομότυπη πρόσκληση του προέδρου του Δ.Σ Γιώργου Οικονόμου


Ήτοι:
Πρόεδρος Γεώργιος Οικονόμου
Α’ Αντιπρόεδρος Κωστας Κωνής
Β’ Αντιπρόεδρος Δημήτρης Σιούλας
Γενικός Γραμματέας Ιπποκράτης Κατσένης
Ειδικός Γραμματέας Ελευθερία Σιαμέτη


Ταμίας Ιωάννης Νάκης
Έφορος Τύπου Κών/νος Γαβριήλ
Έφορος Δημ. Σχέσεων Κων/νος Ζηκόπουλους
Έφορος Πολιτισμού Αλέξανδρος Λαμπρίδης
Έφορος Πν. Κέντρου Λάμπρος Ψυλλιάς
Αναπληρωτής Ταμίας Χριστόφορος Τζαρτζούλης

Σύμβουλοι
Αποστόλης Γκόρος
Γιώργος Δόσης
Λάμπρος Δρόσος
Ευάγγελος Ζάγκας
Νικόλαος Ζέκης
Σωτήρης Κολιούσης
Γιώργος Κούλας
Βαρβάρα Μπότσαρη
Άννα Θώδα – Μπουραντζή
Βασίλειος Παπαιωάννου
Ιωάννης Σμπόνιας
Μαρίνα Τζάκου
Σπύρος Τζίμας
Ελευθέριος Τζόκας


Στη συνεδρίαση αυτή παρευρέθησαν:
Γ. Οικονόμου, Κ. Κωνής, Δ. Σιούλας, Ι. Κατσένης, Ι. Νάκης, Κ. Γαβριήλ, Κ. Ζηκόπουλος, Α. Λαμπρίδης, Ε. Σιαμέτη, Χ. Τζαρτζούλης, Γ. Δόσης, Λ. Δρόσος, Ν. Ζέκης, Α. Μπουραντζή, Β. Παπαιωάννου, Σ. Τζίμας, Ε. Τζόκας.
Αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη της νόμιμης απαρτίας, δεδομένου ότι στη συνεδρίαση παρευρίσκονται 16 μέλη επί συνόλου 25 το Δ.Σ προχωρεί νομότυπα στην εξέταση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.


Θέματα ημερήσιας διάταξης:
6. Διαμαρτυρία Ομοσπονδιών και Αδελφοτήτων, για την κατάργηση δρομολογίου του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας μέσω της παλαιάς Νομαρχιακής οδού Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων.


7...…………………………………………
Επί του 6ου θέματος ο πρόεδρος πήρε το λόγο και είπε:
Σωρεία εγγράφων παραπόνων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων μας, αλλά και κατοίκων των περιοχών Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων έχουν κατακλύσει την Πανηπειρωτική, για το λόγω ότι δεν υπάρχει έστω και ένα δρομολόγιο την ημέρα που να καλύπτει τις συγκοινωνιακές ανάγκες Ηγουμενίτσας προς Ιωάννινα και αντίστροφα με τους ενδιάμεσους σταθμούς.
Πάνω από 40 παλαιές κοινότητες με μόνιμους και υπέργηρους κατοίκους στερούνται την δυνατότητα και την ανάγκη να μεταβαίνουν, προς τα Νοσοκομεία Ιωαννίνων και εκ του λόγου αυτού αναγκάζονται να μισθώνουν ταξί καταβάλλοντας δυσβάσταχτο γι’ αυτού κόμιστρο, για το λόγο αυτό πρέπει να διαμαρτυρηθούμε εντονότατα προς τα ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, αλλά και προς το αρμόδιο υπουργείο μεταφορών έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατόν να τεθεί σε λειτουργία τουλάχιστον ένα δρομολόγιο την ημέρα προς και από τα Ιωάννινα.
Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίζει να διαμαρτυρηθεί εντονότατα προς τα ως άνω ΚΤΕΛ, προς την Περιφέρεια Ηπείρου και προς το αρμόδιο Υπουργείο, με την ελπίδα να δοθεί λύση σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα για τους κατοίκους 40 και πλέον κοινοτήτων.
Η απόφαση δε να κοινοποιηθεί σ’ όλους τους βουλευτές της Ηπείρου.
…………………………………………………………………
Μετά ταύτα, μη υπάρχοντος άλλου θέματος προς συζήτηση λύεται η συνεδρίαση και υπογράφεται από τα παριστάμενα μέλη του Δ.Σ ως ακολούθως.


Ακριβές απόσπασμα εξαχθέν από το βιβλίο πρακτικών του Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας


Γιώργος Οικονόμου       Ιπποκράτης Μιχ. Κατσένης

ΚΑΚΑΒΙΑ: Σύλληψη Αλβανού, διωκόμενου με ευρωπαϊκό ένταλμα

Το απόγευμα της Δευτέρας αστυνομικοί του Α.Τ Κακκαβιάς συνέλαβαν έναν 36χρονο Αλβανό υπήκοο σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Βελγικές αρχές. Σε βάρος του 36χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τις Βελγικές Αρχές, για διακεκριμένες κλοπές με βία, κλοπές με διάρρηξη και απόπειρα κλοπών, απλή κλοπή και εγκληματική οργάνωση, πράξεις που τελέστηκαν στο Βέλγιο.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ετήσια εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Κεφαλοβρύσου την Κυριακή 10 Ιουλίου


ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ 10-07-1943


Η ετήσια εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Κεφαλοβρύσου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούλιο του 1943 πραγματοποιείται από το Δήμο Πωγωνίου την προσεχή Κυριακή 10 Ιουλίου στο Κεφαλόβρυσο. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί με θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και στις 10.30 θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο νεκρών στο Ηρώο Πεσόντων στην κεντρική πλατεία.



Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κεφαλοβρύσου.
Η κεντρική ομιλία θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Νικόλαο Κούρο, Ιστορικό – υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Πωγωνίου, την Περιφέρεια Ηπείρου, την ΤΕΔΚ Ιωαννίνων, το Τοπικό Συμβούλιο Κεφαλοβρύσου, την Ένωση Πωγωνησίων Ηπείρου, την Ένωση Kεφαλοβρυσιτών Ιωαννίνων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεφαλοβρύσου και τον Σύλλογο Γυναικών Κεφαλοβρύσου.

ΑΡΤΑ: Τροχαίο δυστύχημα ένας νεκρός, ένας τραυματίας

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο με το τελευταίο τροχαίο δυστύχημα να σημειώνεται στην εθνική οδό Ιωαννίνων –Άρτας. Ένα Ι.Χ. που οδηγούσε 75χρονος συγκρούστηκε με δεύτερο όχημα με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του, ηλικίας45 ετών..
Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ελαφρά η 32χρονη συνοδηγός του 45χρονου.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

ΕΦΟΡΙΑ: 1 δισ. ευρώ οι επιστροφές φόρου εισοδήματος

Το 1 δισ. ευρώ αγγίζουν ήδη οι επιστροφές φόρου εισοδήματος που καλείται να καταβάλει το Δημόσιο, όπως προκύπτει από την εκκαθάριση του περίπου 50% των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, η εκκαθάριση 2.807.218 δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του τρέχοντος έτους δείχνει τα εξής:
1.098.588 εκδοθέντα εκκαθαριστικά σημειώματα, που αντιπροσωπεύουν το 39,13% του συνόλου, είναι πιστωτικά. Δηλαδή 4 στους 10 φορολογούμενους έχουν επιστροφή φόρου.
Το συνολικό ποσό φόρου που πρέπει να επιστραφεί στους φορολογούμενος που λαμβάνουν πιστωτικά σημειώματα ανέρχεται σε 965,81 εκατ. ευρώ.
1.178.365 σημειώματα, που αντιπροσωπεύουν το 41,98% του συνόλου, είναι μηδενικά.
Μόλις 530.265 σημειώματα, που αντιστοιχούν στο 18,89% του συνόλου, είναι χρεωστικά. Δηλαδή λιγότεροι από δύο στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο για τα περυσινά εισοδήματα. Το συνολικό ποσό του επιπλέον φόρου που πρέπει να πληρώσουν οι παραλήπτες των σημειωμάτων αυτών φθάνει τα 1,4 δισ. ευρώ ή 2.640 ευρώ κατά μέσο όρο.


Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το πρόσθετο φόρο που προκύπτει για τα εισοδήματα του 2010 είτε σε 3 ίσες διμηνιαίες δόσεις είτε εφάπαξ με έκπτωση φόρου 1,5%. Για όσους υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση έχουν επιπλέον έκπτωση φόρου 1,5% και έως 118 ευρώ.Το καθαρό ποσό του φόρου που θα εισπράξει το Δημόσιο (χρεωστικό μείον πιστωτικό) από τα εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί περιορίζεται σε μόλις 437,16 εκατ. ευρώ

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Σύσκεψη στην Π.Ε. Ιωαννίνων την Τρίτη 5 Ιουλίου για Μεταφορές - Επικοινωνίες

Την Τρίτη 5 Ιουλίου και ώρα 10.00 π.μ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη – διαβούλευση για την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, με σκοπό την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου στον Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών.
ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Μόνο 4 επιδόματα και ωριμάνσεις ανά 5ετία

Θέμα χρόνου είναι πλέον η κατάθεση του νέου μισθολογίου, που θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή στον οικογενειακό προγραμματισμό εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το θέμα εξέτασαν χθες οι υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Ρέππας.


Μέσα στον Αύγουστο το ενιαίο μισθολόγιο θα πρέπει να γίνει νόμος του κράτους, ενώ σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί σε βάθος τριετίας.
Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με τον κ. Ρέππα για επίσπευση του νομοσχεδίου το οποίο θα προβλέπει μείωση των μισθών στο Δημόσιο, περικοπή περίπου 100 επιδομάτων, αλλά και ωριμάνσεις ανά 5ετία και όχι ανά διετία που είναι σήμερα, πράγμα που σημαίνει μείωση στον πραγματικό μισθό έως και 10%.
Βασική αρχή του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι η ίση αμοιβή για ίδια δουλειά, ασχέτως του φορέα ή του υπουργείου όπου ανήκει κάποιος, ενώ θα υπάρξει και σταδιακή σύγκλιση των μισθών στον δημόσιο τομέα με αυτούς του ιδιωτικού.


Με το νέο μισθολόγιο θα διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα θέσης, τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακού, διδακτορικού τίτλου) και το πριμ παραγωγικότητας το οποίο θα συνδεθεί με ομαδικούς και ατομικούς στόχους και θα αποδίδεται ύστερα από αξιολόγηση.
Αντιθέτως θα περικοπούν σειρά ειδικών επιδομάτων και θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό μέρος των γενικών επιδομάτων.
Σίγουρο θεωρείται πως ο μισθός των νεοπροσλαμβανομένων θα είναι ίδιος με αυτόν που λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα.
Τα στοιχεία για τη διαμόρφωση του Μισθολογίου θα αντληθούν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ενώ το τελικό σχέδιο θα διαμορφωθεί με τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη βάση των μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.


Τα ειδικά μισθολόγια θα διατηρηθούν, αλλά θα προσαρμοστούν στη νέα λογική του ενιαίου μισθολογίου προκειμένου να αμβλυνθούν ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων ίδιων προσόντων.
Είναι σαφές ότι όσοι συμμετέχουν σε ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, καθηγητές κ.τ.λ.) θα διατηρήσουν σειρά επιδομάτων, αλλά θα αναπροσαρμοστούν οι μισθοί υπαλλήλων που μπορούν να συγκριθούν με συναδέλφους τους άλλων υπουργείων.


ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για προγράμματα επιδότησης νεανικής επιχειρηματικότητας

Ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Αυγούστου η υποβολή προτάσεων για επιδότηση της ίδρυσης επιχειρήσεων από νέους επιχειρηματίες, για πρώτη φορά μέσω του αναπτυξιακού νόμου.



Στο πρόγραμμα για την "Επιχειρηματικότητα των Νέων" του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μπορούν να ενταχθούν νέοι επιχειρηματίες, ηλικίας 18 έως 40 ετών και απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είτε έχουν ιδρυθεί από 1-1-2011 και έπειτα, είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ίδρυσής τους κατά το χρόνο κατάθεσης της επενδυτικής τους πρότασης.
Το ηλικιακό κριτήριο (κάτω των 40 ετών) ισχύει για τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τις υπόλοιπες εταιρικές μορφές πρέπει να συμμετέχει πρόσωπο κάτω των 40 ετών, με πάνω από 50% στο εταιρικό κεφάλαιο και να ασκεί αποκλειστικά τη διαχείριση της εταιρίας.


Εφέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος, θα διατεθούν από τον αναπτυξιακό νόμο ενισχύσεις ύψους 150 εκατ. Ευρώ.
Το υπουργείο Ανάπτυξης υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, τα οποία έχουν ως εξής:


•Το ελάχιστο ύψος επένδυσης που απαιτείται για τις μικρές επιχειρήσεις είναι τα 150.000 ευρώ, ενώ για τις πολύ μικρές είναι τα 100.000 ευρώ.
•Τα είδη της ενίσχυσης που προβλέπονται είναι η επιχορήγηση και η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing).
•Οι δαπάνες που ενισχύονται αφορούν την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης. Δηλαδή από τις αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης, μέχρι τους τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης και δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, καθώς και διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους προς το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως δημοτικά τέλη κ.λπ. Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπεται και η ενίσχυση δαπανών για μισθοδοσία.
•Παράλληλα, ενισχύονται και δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής.
•Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης μπορεί να φθάσει μέχρι 1 εκ. ευρώ στην περίπτωση χρήσης χρηματοδοτικής μίσθωσης, ενώ αν δεν γίνεται αξιοποίηση χρηματοδοτικής μίσθωσης το όριο είναι 500.000 ευρώ.
•Υπάρχει δυνατότητα ένταξης του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου ή τμήματος αυτού, εφόσον πληροί τους όρους, και σε άλλα καθεστώτα ενισχύσεων του Επενδυτικού Νόμου, με την προϋπόθεση της μη ενίσχυσης των ίδιων επιλέξιμων δαπανών. Για παράδειγμα, ένας νέος υποψήφιος επενδυτής μπορεί να ενταχθεί και στο ειδικό Καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων και στο πρόγραμμα "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα" του ΕΣΠΑ, εφόσον δεν ενισχύονται οι ίδιες δαπάνες.


Τα επενδυτικά σχέδια υποβάλλονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (http://www.ependyseis.gr/), και έπειτα σε έντυπη μορφή στα κατά τόπους Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες:
www.starupgreece.gov.gr (κατηγορία "Χρηματοδοτήσεις"),
www.mindev.gov.gr
www.ependyseis.gr

TAXISnet:Από «κόσκινο» τα τιμολόγια όλων των επαγγελματιών και επιχειρήσεων

Ειδική υπηρεσία  θα ελέγχει όλα τα παραστατικά που έχουν εκδοθεί.


Σε στενό κλοιό θα βρεθούν εφέτος χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς θα γίνει διεξοδικός έλεγχος - διασταυρώσεις στα παραστατικά και τα τιμολόγια που έχουν εκδώσει ή έχουν λάβει από τρίτους.

Ήδη, ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή καταστάσεων πελατών και προμηθευτών καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών έθεσε σε παραγωγική λειτουργία, στο περιβάλλον του νέου TAXISnet, την ειδική αυτή υπηρεσία.


Η υποβολή των καταστάσεων από φέτος μπορεί να γίνει για πρώτη φορά με δύο τρόπους:
Με την απευθείας συμπλήρωση διαδικτυακής ηλεκτρονικής φόρμας. Αυτή συμπληρώνεται μέσα από τον λογαριασμό του χρήστη στο περιβάλλον του νέου TAXISnet.
Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται για καταστάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και 50 εγγραφές.
Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η υποβολή δηλώσεων από φορολογούμενους με σχετικά μικρό όγκο κινήσεων.
Με τη δημιουργία και υποβολή κατάλληλου αρχείου.
Το αρχείο αυτό συχνά παράγεται αυτόματα από το σύστημα μηχανογραφημένης λογιστικής της κάθε επιχείρησης.
Επιπλέον, το αρχείο μπορεί να δημιουργηθεί και με εφαρμογή της ΓΓΠΣ που ο χρήστης εγκαθιστά στον προσωπικό του υπολογιστή.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από το διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ www.gsis.gr.

ΔΑΝΕΙΑ: Πάνω από 3.200 οι αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Περισσότερες από 3.200 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν κατατεθεί για δικαστική ρύθμιση προς τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας το πρώτο εξάμηνο του έτους.
H «έκρηξη» των αιτήσεων οδήγησε την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να δημιουργήσει δύο εφαρμογές πληροφορικής - εργαλεία υπολογισμού για να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και όλοι οι ενδιαφερόμενοι (δικηγόροι, ενώσεις καταναλωτών, δικαστές κ.ά.) για την αξιοποίηση και εφαρμογή του ν. 3869/2010.
Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος γνωστοποίησε ότι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (http://www.efpolis.gr/) αναρτήθηκαν δύο εφαρμογές πληροφορικής που επιτρέπουν να γίνει μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο ακριβής προσδιορισμός των υποχρεώσεων του οφειλέτη προς τους πιστωτές του.
Με τις παραπάνω εφαρμογές απλοποιείται ο υπολογισμός των καταβολών που θα πραγματοποιεί ο οφειλέτης προς κάθε πιστωτή και διευκολύνεται ακόμη περαιτέρω η διατύπωση πρότασης ή η δικαστική ρύθμιση των χρεών. Οι εφαρμογές συνοδεύονται από σχετικές οδηγίες χρήσης και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εκτυπώνει τα στοιχεία και τα αποτελέσματα που τον αφορούν.


Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας έχουν αναρτηθεί υποδείγματα
α) περιουσιακής κατάστασης και
β) σχεδίων διευθέτησης των οφειλών, καθώς επίσης και κατάσταση δικηγορικών συλλόγων και ενώσεων καταναλωτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δωρεάν νομικής συνδρομής στο στάδιο επιδίωξης εξώδικου συμβιβασμού.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κτηνοτρόφοι απέκλεισαν το λιμάνι

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.



Κτηνοτρόφοι της Ηπείρου αλλά και εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», απέκλεισαν από το απόγευμα το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με τρακτέρ, αγροτικά και Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Οι συγκεντρωμένοι, που αντιδρούν στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», ανέφεραν ότι θα παραμείνουν έως τις 10 το βράδυ στην είσοδο του λιμανιού της πρωτεύουσας της Θεσπρωτίας και ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.


ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ: Μαχαίρι εκατομμυρίων στα κοινωνικά επιδόματα

Σε αλλαγή των κριτηρίων για τους δικαιούχους κοινωνικών παροχών με σκοπό την ενίσχυση εκείνων που το έχουν πραγματικά ανάγκη προχωρά το υπουργείο Εργασίας, με το επίδομα ανεργίας να μπαίνει πρώτο στο στόχαστρο.

Συνολικά, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", θα γίνουν περικοπές ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του έτους στις παροχές του ΟΑΕΔ, του ΟΕΚ, της Εργατικής Εστίας και άλλων κοινωνικών επιδομάτων.
Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται ότι δεν περικόπτονται τα κοινωνικά επιδόματα και οι παροχές προς όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Αντίθετα υποστηρίζεται ότι με την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων μπαίνει μια τάξη, ώστε να σταματήσουν οι καταστρατηγήσεις και να εξοικονομηθούν ακόμα περισσότεροι πόροι για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
Με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο ψηφισθέν νομοσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου γίνονται αυστηρότερες (με περισσότερες απαιτούμενες ημέρες) οι προϋποθέσεις για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Aπό 1/1/2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας τετραετίας, δεν είναι δυνατό να είναι περισσότερα των 450.
Αν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 450 ημερησίων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου των 450 ημερησίων επιδομάτων.
Από 1/1/2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.
Επίσης, επέρχονται περιορισμοί στα επιδόματα των ανέργων. Έτσι, από 1/7/2012, λόγω των εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων, παρέχεται κάθε χρόνο στους επιδοτούμενους ανέργους οικονομική ενίσχυση ως εξής:
* Για τις εορτές του Πάσχα ίση με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας, εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.
* Για τις εορτές των Χριστουγέννων ίση με το ποσό του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας, εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου.
Εξάλλου, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ γίνονται οι παρακάτω τρεις αλλαγές για τους ανέργους:
* Το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας. Στον εργαζόμενο καταβάλλεται κουπόνι ίσης αξίας με το επίδομα ανεργίας, το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει για να προσληφθεί σε επιχείρηση με μείωση του μισθολογικού κόστους.
* Εξασφαλίζεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανέργους και σε άλλες ευπαθείς ομάδες. Καλύπτονται για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για το 2011 οι άνεργοι, καθώς και οι εργαζόμενοι που συμπλήρωσαν, το 2010, τουλάχιστον 50 ένσημα.
Επίσης οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος καθώς και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί ως πυρόπληκτες και τα μέλη της οικογένειάς τους.
* Όσοι δεν συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, θα υπαχθούν στο ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφού συμπληρώσουν τρεις μήνες ανεργίας (αντί ενός έτους που απαιτείται σήμερα).

ΠΗΓΗ: www.news247.gr