Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες ο νέος νόμος για τη λειτουργία των δασικών συνεταιρισμών

Ο νέος νόμος για τη λειτουργία των δασικών συνεταιρισμών  που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. 
Επιχειρεί να βάλει τάξη στον τρόπο λειτουργίας των δασικών συνεταιρισμών, αλλά και στον κλάδο των δασεργατών, όπου οι παράνομα απασχολούμενοι (δηλαδή οι μη επαγγελματίες δασεργάτες) είναι σήμερα περισσότεροι από όσους εργάζονται νόμιμα.
Σύμφωνα με απογραφή του 2009 στην Ελλάδα λειτουργούν 810 δασικοί συνεταιρισμοί.
Κάθε συνεταιρισμός απαρτίζεται από ομάδα τουλάχιστον επτά ατόμων.
Οι συνεταιρισμοί μισθώνουν από το κράτος ή τους ιδιώτες ένα κομμάτι δάσους, το οποίο εκμεταλλεύονται σύμφωνα με τις υποδείξεις του τοπικού δασαρχείου.

Από αυτές τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης, το 10% των εσόδων καταλήγει στο κράτος και το 5% στους δήμους.

Ευχές από τον Γιάννη Στέφο για τη νέα σχολική χρονιά

Ο βουλευτής Ιωαννίνων, Γιάννης Στέφος, με ανακοίνωση του εξέφρασε τις θερμές ευχές του για τη νέα σχολική χρονιά, κάνοντας μάλιστα και έναν απολογισμό των αλλαγών που έγιναν.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Ο John Dewey είχε πει ότι η εκπαίδευση είναι ένας τρόπος ζωής κι όχι προετοιμασία για έναν τρόπο ζωής. Η νέα σχολική χρονιά ας είναι για τους μαθητές αυτό ακριβώς: μια χρονιά εύφορη, ευχάριστη, μια χρονιά δημιουργικής οικοδόμησης της γνώσης. Ας είναι για τους εκπαιδευτικούς μια χρονιά εποικοδομητική, γόνιμη και δημιουργική. Ας είναι και για τους γονείς μια χρονιά καλής συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών τους.
Αυτή η νέα χρονιά ξεκινά με όλες τις προϋποθέσεις ομαλότητας όπως με διαβεβαίωσαν στην τελευταία μας συνάντηση οι διευθυντές εκπαίδευσης του νομού και της περιφέρειας. Επίσης αυτή η νέα χρονιά σηματοδοτείται από την εφαρμογή αλλαγών και καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα με σκοπό την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τη δημιουργία ενός σχολείου ισότητας και ποιότητας. Δημιουργείται ένα νέου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο, καταργούνται πολλές και ανώφελες εξετάσεις στη δευτεροβάθμια, δημιουργούνται νέα τμήματα ένταξης, αναβαθμίζονται τα ΕΠΑΛ και γενικά καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει μια συνολική παρέμβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται χρόνος και αγώνας για να εμπεδωθούν αυτές οι αλλαγές από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Όλοι μαζί θα πρέπει να δούμε τα θετικά και τα αρνητικά που θα δημιουργηθούν μέσα από την εφαρμογή αυτών των καινοτομιών και όλοι μαζί πρέπει να συζητήσουμε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση για συνεργασία τυχόν αδυναμίες και νέες ανάγκες που θα προκύψουν.
Ως συνάδελφος, ξέρετε ότι θα με έχετε πάντα στο πλευρό σας στον καθημερινό αγώνα που δίνετε όλοι -μαθητές, συνάδελφοι και γονείς- για ένα καλύτερο σχολείο, για μια κοινωνία με περισσότερη δημοκρατία, ανεκτικότητα, αλληλεγγύη και σεβασμό.

Καλή σχολική χρονιά».

Ευχές του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Ευχές για καλή σχολική χρονιά έδωσε σήμερα στην Εκπαιδευτική Κοινότητα της Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος παρέστη και σε Αγιασμούς Σχολείων.
Σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής:

«Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, είναι αφετηρία μιας καινούργιας πορείας για την Εκπαιδευτική Κοινότητα. Στόχος πρέπει να είναι μια Παιδεία που θα αποτελεί συνέχεια της εκπαιδευτικής παράδοσης και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Παιδεία απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και ηρεμία, ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές να αφιερωθούν απερίσπαστοι στο έργο τους.  Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι  η Παιδεία  στήριξε την Ελλάδα και το Ελληνικό Έθνος σε δύσκολες ιστορικές περιόδους και αυτό το γνώριζαν καλύτερα από όλους οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες,  που από τις χώρες  στις οποίες ζούσαν και δημιουργούσαν ενίσχυαν τα σχολεία και τις εκκλησίες, ώστε να αποτελούν άσβεστο "φάρο" του Ελληνισμού. Και αυτή την παρακαταθήκη, έχουμε όλοι χρέος να την διαφυλάττουμε ειδικά  τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.   Όσον αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου, είμαστε πάντα δίπλα στην Εκπαιδευτική κοινότητα και έχουμε μεριμνήσει για την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους. Τυχόν μικροπροβλήματα που υπάρξουν θα αντιμετωπιστούν άμεσα με τη συνεργασία των Υπηρεσιών μας και των Σχολείων. Με την ευκαιρία θέλω να ζητήσω από όλους όσοι εμπλέκονται στο συγκεκριμένο έργο να είναι απόλυτα συνεπείς, θέτοντας πάνω απ' όλα την ασφάλεια των μαθητών». 

Ενημερωτικά φυλλάδια διένειμαν σήμερα το πρωί τροχονόμοι, σε γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων στην Ήπειρο, εν όψει της νέας σχολικής περιόδου

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακής αγωγής και ευχές για μια καλή σχολική χρονιά, μοίρασαν σήμερα (12-09-2016) το πρωί αστυνομικοί, σε γονείς και μικρούς μαθητές, κατά την προσέλευση τους στα σχολικά συγκροτήματα των Νομών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας, για την καθιερωμένη τελετή αγιασμού.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.
Για το σκοπό αυτό μια από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα των Υπηρεσιών Τροχαίας στην περιοχή αρμοδιότητας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου είναι η εφαρμογή συγκεκριμένης δέσμης μέτρων που προβλέπει:
τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας από ρυθμιστές τροχονόμους στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν σε σχολικά συγκροτήματα,
την εντατικοποίηση των ελέγχων των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές, τη διοργάνωση διαλέξεων κυκλοφοριακού περιεχομένου στα σχολεία, την επισήμανση ελλείψεων σήμανσης στο οδικό περιβάλλον των σχολείων και την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών για την αποκατάσταση τους.
Παράλληλα, από σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής των αυξημένων μέτρων τροχαίας, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία, οι οποίοι θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα οδικής ασφάλειας και με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, υπενθυμίζει στους γονείς ότι εκείνοι είναι που δίνουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί.
Γι αυτό:
Αναζητήστε την πιο ασφαλή διαδρομή, που πρέπει να ακολουθεί το παιδί σας, για να φθάσει και να επιστρέψει από το σχολείο του.
Η πιο σύντομη διαδρομή δεν είναι απαραίτητα και η πιο ακίνδυνη. Ελέγξετε πολλές φορές το δρομολόγιο για το σχολείο του παιδιού σας. Όταν καταλήξετε στην πιο κατάλληλη διαδρομή, φροντίστε να τη διανύσετε πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά.
Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια διαδρομή, θα μπορεί σιγά-σιγά να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους.
Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρέπει να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα.
Μάθετε στο παιδί σας να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.
Κρατάτε πάντα από το χέρι το παιδί σας, που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.
Μάθετε στο παιδί σας ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου δεξιά και αριστερά.
Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του στο δρόμο.
Αν στο σχολείο ή τη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή πινακίδες (οδικά σήματα), ενημερώστε άμεσα τους αρμόδιους φορείς.

Κώστας Καψάλης: Δήλωση με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Δήμαρχος Πωγωνίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα ξεκινάει ένα καινούργιο, ελπιδοφόρο, ταξίδι για τους μαθητές. Ένα ταξίδι στη γνώση, στο χθες αλλά και στο αύριο. Το μέλλον του τόπου στηρίζεται στα παιδιά και το σχολείο αποτελεί βασικό πυλώνα για τη διαμόρφωση σωστών πολιτών, ανθρώπων με ευαισθησίες, δυναμικότητα και με ανεπτυγμένο το αίσθημα του δικαίου. Σε αυτούς τους πολίτες εναποθέτουμε την ελπίδα μας για το μέλλον του τόπου.
Η περίοδος που διανύει η χώρα μας είναι δύσκολη και οι οικονομικές συγκυρίες έχουν αλλάξει το τοπίο σε πολλούς τομείς. Είμαστε όμως στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να λέμε ότι τα σχολεία του Δήμου Πωγωνίου μπορούν να προσφέρουν στους μαθητές ό, τι και τα σχολεία των πόλεων. Είμαστε στο πλευρό σας σε ό, τι χρειαστείτε γιατί ο Δήμος Πωγωνίου πιστεύει στους νέους ανθρώπους και τους χρειάζεται δίπλα του. Καλή σχολική χρονιά, με υγεία, δύναμη και πρόοδο».
 

Βρυσέλλα Θεσπρωτίας: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί οι οποίοι μετέφεραν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο πάνω από (56) κιλά κάνναβης

Συνελήφθησαν, σήμερα (12-09-2016) το πρωί στη Βρυσέλλα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, δύο ημεδαποί, ένας 47χρονος άνδρας και μία 64χρονη γυναίκα, οι οποίοι μετέφεραν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο πάνω από (56) κιλά κάνναβης.
Συγκεκριμένα, η αυτόφωρη σύλληψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Βρυσέλλα, όταν εντοπίστηκε ύποπτο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι δύο συλληφθέντες και ακινητοποιήθηκε για έλεγχο.
Από την έρευνα που επακολούθησε στο αυτοκίνητο, βρέθηκαν στο χώρο των αποσκευών του οχήματος (46) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (56.328) γραμμαρίων.
Τα ναρκωτικά, το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και δύο κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις διαρρήξεων - κλοπών από σπίτια καθώς και μία κλοπή Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, που έγιναν στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 22χρονος υπήκοος Αλβανίας

Εξιχνιάσθηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας, τέσσερις περιπτώσεις διαρρήξεων - κλοπών από σπίτια καθώς και μία κλοπή Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, που έγιναν στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας.
Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 22χρονου υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως δράστης των κλοπών.
Από τη διερεύνηση των υποθέσεων και την αξιοποίηση προανακριτικού υλικού προέκυψε ότι, ο 22χρονος κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως 14-07-2014 στη Νέα Σελεύκεια, εμπλέκεται τις παρακάτω κλοπές:
αφαίρεσε από προαύλιο χώρο σπιτιού ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο
εισήλθε σε σπίτι απ’ όπου αφαίρεσε ένα φορητό υπολογιστή, ένα κινητό τηλέφωνο και χρυσά κοσμήματα
διέρρηξε σπίτι, απ’ όπου αφαίρεσε μία φωτογραφική μηχανή, μία γυναικεία τσάντα και ένα κινητό τηλέφωνο
διέρρηξε ακόμα δύο σπίτια

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Δήμος Πωγωνίου: Συγχαρητήρια στο Δημήτρη Μπακοχρήστο

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου και η Δημοτική Αρχή συγχαίρουν τον χάλκινο παραολυμπιονίκη Δημήτρη Μπακοχρήστο, αθλητή του Α.Ο. ΑΚΜΩΝ ΑμΕΑ Ιωαννίνων, για την μεγάλη του επιτυχία στους Παραολυμπιακούς του Ρίο.
«Οι απανταχού Ηπειρώτες νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια για τη μεγάλη επιτυχία του Δημήτρη Μπακοχρήστου, που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στον τελικό των 54 κιλών της άρσης βαρών σε πάγκο. Η νίκη του Δημήτρη Μπακοχρήστου έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία γιατί δίνει σε όλους μας μάθημα ζωής. Σε ευχαριστούμε, Δημήτρη, γι’ αυτή τη μοναδική στιγμή που μας χάρισες» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης.

Δημήτρης Σπ. Ντότης: Ευχές για την νέα σχολική χρονιά

Για τη νέα σχολική χρονιά 2016-2017 η οποία ξεκίνησε με σημαντικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες, εύχομαι σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ΔΥΝΑΜΗ ΦΩΤΙΣΗ ΓΝΩΣΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ.
           
Με τιμή
Δημήτρης Σπ. Ντότης
Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης

Δήμου Πωγωνίου

Ο Γιάννης Καραγιάννης συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη ΔΕΘ

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, συμμετείχε σε διευρυμένη σύσκεψη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι φορέων του αγροτικού κόσμου και στελέχη συνεταιρισμών. Εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και οι Γενικοί Γραμματείς Νίκος Αντώνογλου και Χαράλαμπος Κασίμης.
Ο κ. Κασίμης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που στηρίζει την στροφή στην ποιοτική παραγωγή, την προστιθέμενη αξία των προϊόντων, την εξωστρέφεια και τις συνέργειες για την δημιουργία οικονομιών κλίμακας, τόσο για μείωση του κόστους παραγωγής, όσο και για την εξασφάλιση ποσοτήτων για τις αγορές του εξωτερικού.
Ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά "ότι θα πρέπει να υπάρξει ταχεία απορρόφηση των κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων, ώστε αυτά να πιάσουν τόπο για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα".
Ο κ. Καραγιάννης στην τοποθέτησή του επισήμανε την ανάγκη εξωστρεφών δράσεων για τα αγροτικά προϊόντα σε αγορές - στόχους υψηλών εισοδημάτων, καθώς και την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων μάρκετινγκ από τις αγροτικές επιχειρήσεις, ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες.

Άρθρο του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» (11/9), με θέμα το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τις προσδοκίες της

Του Βασίλη Τσίρκα*

Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει καθοριστική τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Και διεξάγεται σε μια μεταβατική περίοδο σημαντικών κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων που η έκβασή τους θα καθορίσει το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας, την ώρα μάλιστα που οι νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης φιλοδοξούν να καταστήσουν την πολιτική ξανά στο επίκεντρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να της δώσει προοπτική. Δεν περιμέναμε να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα επέτρεπαν την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, αλλά επιλέξαμε την ενεργητική παρέμβαση εδώ και τώρα για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, διεκδικώντας ταυτόχρονα την κυβερνητική εξουσία.
Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο τον Γενάρη του 2015 όσο και τον Σεπτέμβρη του 2015 γιατί εκφράσαμε με τον καλύτερο τρόπο την αναγκαιότητα για ένα νέο υπόδειγμα άσκησης της διακυβέρνησης κόντρα στο παλιό, το απαρχαιωμένο, το κατεστημένο της διαπλοκής και της διαφοράς.
Γιατί καταφέραμε να συνταιριάξουμε το στρατηγικό όραμά μας για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας με την πρακτική πάλη μέσα στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
   Γιατί η κοινωνία είχε ανάγκη από μια νέα παραδειγματική και δημιουργική πολιτική πρακτική την οποία οφείλουμε να εντείνουμε το επόμενο διάστημα.
  Το κόμμα πρέπει να πρωταγωνιστήσει και να απαιτήσει το νέο ήθος και τα νέα πρότυπα διακυβέρνησης που έχει ανάγκη η κοινωνία. Το παράδειγμα πρέπει να είναι ηχηρό, ενωτικό, ανιδιοτελές. Σε κάθε περίπτωση όχι μικροπολιτικό. Να επιλέξουμε να δώσουμε όλοι μαζί τις μεγάλες μάχες και όχι τις μάχες στον μικρόκοσμό μας. Διαφορετικά στέλνουμε λάθος μήνυμα στην κοινωνία.

Με αγιασμό και σημαντικές αλλαγές ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά 2016-17

Ξεκινάει σήμερα η νέα σχολική χρονιά 2016-17 με τον αγιασμό σε όλα τα σχολεία και τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να δηλώνει πως τα ωρολόγια προγράμματα, το πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου και η διδακτέα ύλη να έχουν ανανεωθεί, τα βιβλία και οι εκπαιδευτικοί να περιμένουν στα σχολεία.
Η νέα σχολική χρονιά 2016-17 ξεκινά με σημαντικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες.
Οι αλλαγές αυτές είναι αποτέλεσμα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία που προηγήθηκε.
Η πλειονότητά τους είναι αποτέλεσμα των προβληματισμών, των αιτημάτων και των αγωνιών της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας για το δημόσιο σχολείο, όπως αυτές έχουν καταγραφεί εδώ και πολλές δεκαετίες.
1.ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
 Από τη Σχολική Χρονιά 2016-17 τα 5.394 Νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν με το Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, 13.373 Νηπιαγωγοί θα έχουν πλέον Διδακτικό Ωράριο όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι εγγραφές στο νηπιαγωγείο θα γίνονται από τον Μάιο μήνα για την επόμενη σχολική χρονιά.
Ο Νέος Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου προσφέρει ίσες ευκαιρίες μάθησης σε όλα τα νήπια-προνήπια, καταργώντας την ύπαρξη διαφορετικών τύπων νηπιαγωγείων (κλασικά και ολοήμερα) και αμβλύνοντας τις ανισότητες που υπήρχαν μέσα στην ίδια σχολική μονάδα, η οποία λειτουργούσε με δύο (2) διαφορετικά τμήματα και με δύο (2) διαφορετικά προγράμματα.
Τώρα, εξασφαλίζεται η δημιουργία τμημάτων με ισόρροπη κατανομή των μαθητών ως προς το φύλο, την ηλικία και τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες τους, ενώ πριν η κατανομή γινόταν με βάση τις ανάγκες των γονέων για κλασικό ή ολοήμερο τμήμα.