Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ιόνια Οδός: Καμία ανησυχία από το εύρημα στην Κλόκοβα, προχωρούν τα έργα

Ανακούφιση για οδηγούς, φορείς και παραχωρησιούχο

«Φρένο» στην αναστάτωση που προκάλεσε η είδηση πως αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της Κλόκοβας ενδέχεται να καθυστερήσουν τα έργα της Ιόνιας Οδού και συγκεκριμένα τη διάνοιξη της σήραγγας στην Κλόκοβα βάζει με δηλώσεις του στο ΑγρίνιοCulture.gr o προϊστάμενος της 22ης Εφορείας Βυζαντικών Αρχαιοτήτων Ιωάννης Χουλιαράς.
 Όπως αναφέρει ο κ. Χουλιαράς πρόκειται για ένα αρχαιολογικό εύρημα και συγκεκριμένα ένα μοναστικό συγκροτήμα που χρονολογείται περί τον 9ο αι. π.Χ -γνωστό εδώ και χρόνια από την αποτύπωση που έχει κάνει ο καθηγητής Β. Κατσαρός- που βρίσκεται στη δυτική πλαγιά της Κλόκοβας, σε απόκρημνο σημείο της πλαγιάς κάτω από την υπάρχουσα εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωανννίνων.

Με γοργούς ρυθμούς ο βιολογικός του Παρακαλάμου

Ξεκίνησαν αρχές του καλοκαιριού και προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό οι εργασίες για την κατασκευή του βιολογικού του Παρακαλάμου.
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τοποθέτησης των κεντρικών αγωγών σε διάφορες γειτονιές, όπως τα Σκορδαίικα, τα Μπολαίικα, τα Νασταίικα, στο Σταυροδρόμι  κ.α.

Αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα από το νέο έτος

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», αλλαγές στη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων προωθεί το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας από την πρώτη του νέου έτους.
Το οικογενειακό επίδομα θα παύει να χορηγείται από τη στιγμή που το παιδί της οικογένειας θα σταματάει το σχολείο.
Παράλληλα ενοποιούνται από το 2015 όλα τα οικογενειακά επιδόματα και καθιερώνεται η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγησή τους.
Στόχος των αλλαγών είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας αλλά και η αντιμετώπιση της σημαντικής διαρροής μαθητών από τα σχολεία.
Ποια είναι τα επιδόματα που χορηγούνται:
• Επίδομα τέκνων: 40 ευρώ ανά παιδί
• Επίδομα τρίτεκνων-πολύτεκνων : 500 ευρώ από το 3ο παιδί και πάνω.
• Ενίσχυση οικογενειών με χαμηλό εισόδημα για παιδιά που φοιτούν στο σχολείο: 300 ευρώ.
• Επίδομα απροστάτευτου παιδιού: 44 ευρώ το μήνα για εισόδημα κάτω από 3.000 ευρώ.
• Επίδομα παιδιού μονογονεϊκης οικογένειας: από 14 ως 25 ευρώ το μήνα.
• Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: 1.000 ευρώ
• Παροχή μητρότητας σε ανασφάλιστες μητέρες: 440 ευρώ εφάπαξ.

18 Σεπτέμβρη και 18 Δεκέμβρη η καταβολή των επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της γενικής γραμματέα Πρόνοιας κ. Έφης Μπέκου και του διοικητή του ΟΓΑ κ. Ξενοφώντα Βεργίνη κατά την οποία εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του προγράμματος ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και ειδικού επιδόματος τριτέκνων – πολυτέκνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία η τρίτη δόση αφορά 650.000 οικογένειες ποσό που αντιστοιχεί σε 150 εκατ. περίπου.
Ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε από την Γενική Γραμματέα κ. Έφη Μπέκου να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε οι επόμενες καταβολές των επιδομάτων τέκνων και ειδικών επιδομάτων Τριτέκνων – Πολυτέκνων με βάση την αίτηση Α21 να γίνουν ένα μήνα νωρίτερα απ’ ότι προβλέπεται και συγκεκριμένα:
Τα επιδόματα για το τρίτο (3ο) τρίμηνο να καταβληθούν 18 Σεπτεμβρίου αντί Οκτωβρίου και να περιληφθούν σ’ αυτήν την καταβολή και τα δικαιούμενα επιδόματα 1ου και 2ου τριμήνου για όσους δικαιούχους δεν τα έχουν λάβει μέχρι τώρα.
Τα επιδόματα για το τέταρτο (4ο) τρίμηνο να καταβληθούν 18 Δεκεμβρίου αντί του Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Αναβάθμιση της συνεργασίας Περιφέρειας Ηπείρου- Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης.
Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Περιφέρειας και Πανεπιστημίου, η οποία, όπως  τονίστηκε από Περιφερειάρχη και Πρύτανη,  θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί και σε νέους τομείς τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Τατιάνας Καλογιάννη,  έγινε επίσης συζήτηση για τις συνέργειες που μπορεί να υπάρξουν στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, ενώ υπογραμμίστηκε η συμβολή και η στήριξη που παρείχε η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του ΕΣΠΑ, στο Πανεπιστήμιο  σε ερευνητικά προγράμματα. 
Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης.

Ακροποταμιά Άρτας: Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Ο 22χρονος καλλιεργούσε σε δασώδη περιοχή έντεκα (11) δενδρύλλια

Συνελήφθη, χθες (02-09-2014) το μεσημέρι στην Ακροποταμιά Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 22χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, ο οποίος κατηγορείται για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί κατέλαβαν τον συλληφθέντα να καλλιεργεί, σε δασώδη περιοχή στην Ακροποταμιά Άρτας, έντεκα (11) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από (0,55) έως( 2,90) μέτρα, τα οποία ήταν φυτεμένα μέσα σε τέσσερα πλαστικά βαρέλια.


Τα δενδρύλλια εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ τις αστυνομικές έρευνες διενεργεί Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Άρτα: Σύλληψη ημεδαπού για οφειλές προς το Δημόσιο

Συνελήφθη χθες (02-09-2014) το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, ένας 62χρονος ημεδαπός, για οφειλές προς το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, ο 62χρονος συνελήφθη, διότι δεν είχε καταβάλει προς το Δημόσιο οφειλές, ύψους (91.110,68) ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα. 

Πρέβεζα: Συνελήφθη αλλοδαπή οικιακή βοηθός, για κλοπή κοσμημάτων και χρημάτων, από την οικία όπου εργαζότανε

Συνελήφθη, χθες (02-09-2014) το απόγευμα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Προληπτικής Αστυνόμευσης Πρέβεζας, μία 56χρονη υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες (02-09-2014) το μεσημέρι, η 56χρονη, αφαίρεσε από σπίτι στο Αηδόνι Πρέβεζας, όπου εργαζόταν ως οικιακή βοηθός , το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ καθώς και χρυσαφικά και κοσμήματα.
Στην κατοχή της βρέθηκαν τα αφαιρεθέντα αντικείμενα τα οποία αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους, καθώς και άλλα χρυσαφικά και κοσμήματα, η προέλευση των οποίων εξετάζεται.
Η συλληφθείσα, η οποία επιπρόσθετα στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.
Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις κλοπών από σπίτια σε χωριά των Ιωαννίνων

Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν τρεις ημεδαποί Ρομά, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, εξιχνιάστηκαν μετά από μεθοδική έρευνα, δύο υποθέσεις κλοπών από σπίτια που έγιναν σε χωριά των Ιωαννίνων.
 Ως δράστες για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τρεις ημεδαποί Ρομά, ηλικίας 33, 29 και 22 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Ειδικότερα, οι τρεις δράστες εμπλέκονται στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:
Την 09-05-2014 στο Πετροβούνι Ιωαννίνων, διέρρηξαν σπίτι και αφαίρεσαν χρυσά κοσμήματα.
Την 04-07-2014 στους Βαργιάδες Ιωαννίνων, διέρρηξαν μονοκατοικία απ’ όπου αφαίρεσαν χρυσαφικά.
O ι δράστες προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, πλην όμως δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος χρυσών κοσμημάτων, η προέλευση των οποίων ερευνάται.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, για την τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις. 

Διάλεξη από την Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων με τίτλο «Κυριακή στο Μουσείο», την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «Κυριακή στο Μουσείο», διοργανώνουν διάλεξη με προσκεκλημένο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο (Η.Π.Α.) κ. Christopher Athanasius Faraone.

Ο κ. Faraone θα δώσει ομιλία με θέμα:
"Women and Children First: The Earliest Evidence for Ancient Greek Body Amulets"
 «Πρώτα οι γυναίκες και τα παιδιά: η πρωϊμότερη μαρτυρία για τα φυλαχτά στην Αρχαία Ελλάδα»
 Στην ομιλία του ο καθ. Faraone θα υποστηρίξει ότι, παρά την κοινή πεποίθηση ή υπόθεση που συνδέει τη χρήση των φυλαχτών με την πιο «προληπτική» ρωμαϊκή εποχή, εικονιστικές παραστάσεις και πρόσφατες αρχαιολογικές μαρτυρίες δείχνουν πως τόσο οι γυναίκες όσο και τα παιδιά έφεραν φυλαχτά σε όλον τον αρχαιοελληνικό κόσμο ήδη από την κλασική περίοδο, σε αντίθεση με τους άντρες οι οποίοι τα φορούσαν μόνον όταν ήταν σοβαρά άρρωστοι. Η πρόταση αυτή εδράζεται, μεταξύ άλλων, σε δεδομένα από την αγγειογραφία της Αθήνας, σε ειδώλια-αναθήματα από την Κύπρο, το Άργος, τη Σικελία και το Paestum, καθώς και σε πρόσφατα αρχαιολογικά ταφικά ευρήματα.
 Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πάρκο Λιθαρίτσια). Η διάλεξη θα γίνει στην Αγγλική και θα διανεμηθεί περίληψη στην Ελληνική.

Είσοδος ελεύθερη

Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, με στόχο την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, κατά το τελευταίο 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις για διάφορα αδικήματα από αστυνομικούς των κατά τόπους Διευθύνσεων Αστυνομίας.
Ειδικότερα:
Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, συνελήφθη στην Άρτα, 34χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πρωτοδικών Άρτας, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνελήφθησαν στα Ιωάννινα, δύο ημεδαποί, 35 και 17 ετών, κατηγορούμενοι για κλοπή. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο δράστες αρχικά αφαίρεσαν από κήπο οικίας στα Ιωάννινα ένα παιδικό ποδήλατο και στην συνέχεια αποπειράθηκαν να εισέλθουν σε προαύλιο χώρο μονοκατοικίας στην ίδια οδό.
Από αστυνομικούς της Ομάδας Προληπτικής Αστυνόμευσης Πρέβεζας, συνελήφθη στο Βράχο Πρέβεζας, 25χρονος υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος κατείχε παράνομα και διέθετε προς πώληση (188) κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους ήχου (CD) και (72) κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους ήχου και εικόνας (DVD).
Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνελήφθη στα Ιωάννινα, 47χρονος υπήκοος Αλβανίας διότι σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κ. Ανακριτή Ιωαννίνων, για μη καταβολή εγγυοδοσίας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους κατά τόπους αρμόδιους κ. Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών.